BACKSTORY

Οι τράπεζες, τα ακίνητα και ο Paulson - Happy η Ellington; Τα περίεργα της Έλαστρον

29-09-2022 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι τράπεζες, τα ακίνητα και ο Πόλσον - Happy η Ellington; Τα περίεργα της Έλαστρον

Τι θα γράψει ο ορκωτός λογιστής στις οικονομικές καταστάσεις της Attica Bank, η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα έβγαζε χθες αποτελέσματα και το πήγε για τις 30 του μήνα; Από ό,τι μαθαίνω πάντως στην Κεφαλαιαγορά δεν είχε πάει καμία ειδοποίηση χθες. Οπότε δύο τινά συνέβησαν. Είτε είχαν προαποφασίσει ότι θα βγάλουν οικονομικές καταστάσεις στις 30 του μήνα και το ανακοίνωσαν την τελευταία στιγμή ή ότι το πιστοποιητικό του ορκωτού είναι πεντακάθαρο για να χαρούμε όλοι μαζί.

Θα μου πείτε πρώτη φορά συμβαίνουν αυτά; Όχι γιατί θυμόμαστε και στο παρελθόν που οι οικονομικές καταστάσεις είχαν βγει στην... παράταση και έγραφαν άλλα αντί άλλων. Τιμωρήθηκε για όλα αυτά κανένας; Η απάντηση είναι όχι και η πρόβλεψη ότι και στο μέλλον δεν θα τιμωρηθεί. Γιατί απλά είμαστε μια χώρα αγγελικά πλασμένοι που στο Χρηματιστήριο την πληρώνουν οι μικροί και οι αδύναμοι. Άντε και καμία Folli Follie αν ασχοληθεί σοβαρά κανένας Grego.

Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες λένε πως η Ellington είναι περίπου αδύνατον να κάνει πίσω και πως έχει πετύχει πρακτικά όλους της τους στόχους. Δεν ξέρω πάντως τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την διοίκηση της Attica Bank...

Η πρόβλεψη Paulson για ένα πιθανό νέο κραχ που όμως βρίσκει σε καλύτερη κατάσταση τις τράπεζες μιλώντας για τη διεθνή αγορά ακινήτων δεν τάραξε κανέναν. Άλλωστε ο γκουρού των αγορών πολλές φορές πραγματοποίησε λάθος πρόβλεψη.

Η αγορά ακινήτων και το τραπεζικό σύστημα διαφέρουν πολύ από το 2006 ή το 2007. Η ποιότητα των ενυπόθηκων δανείων είναι πολύ υψηλότερη από τότε.

Δεν υπάρχουν πια subprime ενυπόθηκα στην αγορά, και τα πιστωτικά σκορ FICO είναι εξαιρετικά υψηλά, με το μέσο όρο να κυμαίνεται στο 760. Σημειωτέον πως τα subprimes κυμαίνονταν μεταξύ 580 και 620 χωρίς προκαταβολή. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν προκαταβολές ή πιστωτικοί έλεγχοι, ενώ υπήρχε υψηλή μόχλευση. Σήμερα έχουμε το αντίθετο και αποφεύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Για να έχουμε μια καλή εικόνα της αγοράς και των κινδύνων καλό θα είναι να μελετήσουμε τα στοιχεία της ΕΛΑΣΤΡΟΝ (πρώην Καλπίνης-Σίμος) όπου οι τζίροι αυξάνονται όχι γιατί αυξάνονται οι όγκοι αλλά οι τιμές των προϊόντων. Και παρ' όλα αυτά η διαχείριση των αποθεμάτων φαίνεται ότι όταν δεν είναι αποτελεσματική κέρδη δεν έρχονται. Η εταιρία δεν κάνει προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο παρ' ότι έχουμε διανύσει ήδη το μισό και τολμώ να κάνω εγώ βλέποντας ότι στο τέλος της χρήσης θα είναι μειωμένα γιατί υπάρχουν και οι δαπάνες για τόκους που είναι τσιμπημένες.

Εκεί στη B&F όλα καλά με το πάρε δώσε ομολογιών από τους βασικούς μετόχους; Αρχίζει να έχει πραγματικά ενδιαφέρον η υπόθεση καθώς νομίζω ότι υπάρχει ένα ρυθμιστικό κενό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:51

Φρουροί της Επανάστασης σε Τραμπ: «Πλήρες κλείσιμο του Ορμούζ σε περίπτωση επίθεσης σε ενεργειακές υποδομές»

16:36

Οι IDF έλαβαν εντολή να επιταχύνουν την κατεδάφιση σπιτιών στα μεθοριακά χωριά του Λιβάνου

16:19

Η Σλοβενία επιβάλλει περιορισμούς στις αγορές καυσίμων λόγω του πολέμου

16:01

Στις 26 Μαρτίου η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού - Συνετή αύξηση εισηγείται η Νίκη Κεραμέως

15:50

Ισραηλινός στρατός: Το Ιράν έχει εκτοξεύσει πάνω από 400 πυραύλους - Αναχαιτίστηκε το 92%

15:33

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στα ταξί τη Δευτέρα

15:23

7 μέρη στον κόσμο που απαγορεύεται να επισκεφθούμε

15:04

Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Οι πολίτες αποφασίζουν για μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη

14:47

Πώς βλέπει η Γερμανία την Ελλάδα και την Κύπρο το 2026

14:25

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

14:16

Ο Νετανιάχου καλεί την Ευρώπη να ταχθεί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράν

13:54

Επίθεση Ισραηλινών εποίκων σε χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης

13:40

Κέρκυρα: Το φαντασμαγορικό Πάσχα και οι καλύτερες ανοιξιάτικες βόλτες

13:22

Κατέρρευσαν δύο κτήρια στην Κωνσταντινούπολη μετά από ισχυρή έκρηξη

13:00

Δράσεις 1,5 δισ. ευρώ για Μεταφορές (Μετρό, Λεωφορεία), Προσβασιμότητα, Ηλεκτροκίνηση και Μικροκινητικότητα

12:45

Γερμανία: Μάχη «στήθος με στήθος» για CDU και SPD στη Ρηνανία - Παλατινάτο

12:26

«Το Ιράν δε σχεδιάζει να χτυπήσει την Ευρώπη», λέει το Λονδίνο

12:07

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία: Κρίσιμη δοκιμασία ένα χρόνο πριν τις προεδρικές κάλπες

11:48

Ανδρουλάκης: Κάλεσμα σε δημόσιους αξιωματούχους - στόχους του Predator να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

11:34

Συνετρίβη ελικόπτερο στο Κατάρ - Έξι νεκροί, ένας αγνοούμενος

11:15

Ιράν: «Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοιχτά για όλους εκτός από τους εχθρούς μας»

10:55

Λέσβος: Δεύτερο κρούσμα αφθώδους πυρετού - Κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων

10:40

Ξεκινά η λειτουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων - Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες

10:27

Μητσοτάκης: «Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση ευρωπαϊκό έδαφος»

10:11

Συναντήσεις Παπασταύρου με Chevron και ExxonMobil για ταχεία υλοποίηση των ενεργειακών συμφωνιών

10:01

Καύσιμα του μέλλοντος: Η αγορά που υπόσχεται δισεκατομμύρια αλλά «κολλάει» στα έργα

09:52

«Δύσκολη» νύχτα στο νότιο Ισραήλ από τα ιρανικά πλήγματα - Καταστροφές και τραυματίες

09:44

Ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη για τα Τέμπη - Στο εδώλιο 36 άτομα

09:38

Σπορά χωρίς ρευστό: Το κενό που αφήνουν οι έλεγχοι, η αναμονή του ΟΣΔΕ 2026 και οι καθυστερήσεις του ΠΑΑ

09:33

Η μάχη για κάθε σταγόνα: Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για την ασφάλεια υδάτινων πόρων