BACKSTORY

Οι τράπεζες, τα ακίνητα και ο Paulson - Happy η Ellington; Τα περίεργα της Έλαστρον

29-09-2022 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι τράπεζες, τα ακίνητα και ο Πόλσον - Happy η Ellington; Τα περίεργα της Έλαστρον
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τι θα γράψει ο ορκωτός λογιστής στις οικονομικές καταστάσεις της Attica Bank, η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα έβγαζε χθες αποτελέσματα και το πήγε για τις 30 του μήνα; Από ό,τι μαθαίνω πάντως στην Κεφαλαιαγορά δεν είχε πάει καμία ειδοποίηση χθες. Οπότε δύο τινά συνέβησαν. Είτε είχαν προαποφασίσει ότι θα βγάλουν οικονομικές καταστάσεις στις 30 του μήνα και το ανακοίνωσαν την τελευταία στιγμή ή ότι το πιστοποιητικό του ορκωτού είναι πεντακάθαρο για να χαρούμε όλοι μαζί.

Θα μου πείτε πρώτη φορά συμβαίνουν αυτά; Όχι γιατί θυμόμαστε και στο παρελθόν που οι οικονομικές καταστάσεις είχαν βγει στην... παράταση και έγραφαν άλλα αντί άλλων. Τιμωρήθηκε για όλα αυτά κανένας; Η απάντηση είναι όχι και η πρόβλεψη ότι και στο μέλλον δεν θα τιμωρηθεί. Γιατί απλά είμαστε μια χώρα αγγελικά πλασμένοι που στο Χρηματιστήριο την πληρώνουν οι μικροί και οι αδύναμοι. Άντε και καμία Folli Follie αν ασχοληθεί σοβαρά κανένας Grego.

Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες λένε πως η Ellington είναι περίπου αδύνατον να κάνει πίσω και πως έχει πετύχει πρακτικά όλους της τους στόχους. Δεν ξέρω πάντως τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την διοίκηση της Attica Bank...

Η πρόβλεψη Paulson για ένα πιθανό νέο κραχ που όμως βρίσκει σε καλύτερη κατάσταση τις τράπεζες μιλώντας για τη διεθνή αγορά ακινήτων δεν τάραξε κανέναν. Άλλωστε ο γκουρού των αγορών πολλές φορές πραγματοποίησε λάθος πρόβλεψη.

Η αγορά ακινήτων και το τραπεζικό σύστημα διαφέρουν πολύ από το 2006 ή το 2007. Η ποιότητα των ενυπόθηκων δανείων είναι πολύ υψηλότερη από τότε.

Δεν υπάρχουν πια subprime ενυπόθηκα στην αγορά, και τα πιστωτικά σκορ FICO είναι εξαιρετικά υψηλά, με το μέσο όρο να κυμαίνεται στο 760. Σημειωτέον πως τα subprimes κυμαίνονταν μεταξύ 580 και 620 χωρίς προκαταβολή. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν προκαταβολές ή πιστωτικοί έλεγχοι, ενώ υπήρχε υψηλή μόχλευση. Σήμερα έχουμε το αντίθετο και αποφεύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Για να έχουμε μια καλή εικόνα της αγοράς και των κινδύνων καλό θα είναι να μελετήσουμε τα στοιχεία της ΕΛΑΣΤΡΟΝ (πρώην Καλπίνης-Σίμος) όπου οι τζίροι αυξάνονται όχι γιατί αυξάνονται οι όγκοι αλλά οι τιμές των προϊόντων. Και παρ' όλα αυτά η διαχείριση των αποθεμάτων φαίνεται ότι όταν δεν είναι αποτελεσματική κέρδη δεν έρχονται. Η εταιρία δεν κάνει προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο παρ' ότι έχουμε διανύσει ήδη το μισό και τολμώ να κάνω εγώ βλέποντας ότι στο τέλος της χρήσης θα είναι μειωμένα γιατί υπάρχουν και οι δαπάνες για τόκους που είναι τσιμπημένες.

Εκεί στη B&F όλα καλά με το πάρε δώσε ομολογιών από τους βασικούς μετόχους; Αρχίζει να έχει πραγματικά ενδιαφέρον η υπόθεση καθώς νομίζω ότι υπάρχει ένα ρυθμιστικό κενό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Ομοσπονδιακή δικαστής στις ΗΠΑ μπλόκαρε το διάταγμα Τραμπ για τους κανόνες επιστολικής ψήφου

23:45

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να στείλει 50 διασώστες στη Βενεζουέλα

23:32

Ελβετία: Ρεκόρ 80ετίας έσπασε η ζέστη τον Ιούνιο - Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος

23:20

Πυρκαγιές: Στις 122 οι συλλήψεις για εμπρησμό μέσα στο 2026 - Από αμέλεια οι 115

23:14

Διχασμένη η Wall Street μετά τον PCE: Ρεκόρ ο Dow Jones, στο -6% η Apple

23:03

Ορμούζ: Αναστέλλεται η επιχείρηση απομάκρυνσης πλοίων μετά την επίθεση στον Κόλπο του Ομάν

22:48

Goolsbee (Fed): «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση»

22:32

Το διυλιστήριο NORSI της Ρωσίας ανέστειλε τη λειτουργία του μετά από ουκρανική επίθεση με drone

22:21

Helleniq Energy: Εγκρίθηκε τελικό μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή - Από 8 Ιουλίου η καταβολή

22:09

ΗΠΑ: Έκλεισε το «Αλκατράζ με αλιγάτορες», η φυλακή για μετανάστες στη Φλόριντα

21:56

Τουρνάς: Έρχονται δύσκολες ημέρες – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

21:51

Αλλαγή σκηνικού στο πετρέλαιο - Η ιρανική επίθεση σε πλοίο το έφερε ξανά σε ανοδική πορεία

21:37

ΕΟΔΥ: Σχεδόν 380 θάνατοι από πνιγμό καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα - Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση

21:22

Μαρινάκης για συνέντευξη Τσίπρα: «Ή αγνοεί τους κανόνες ή οδηγεί τη χώρα σε νέες περιπέτειες - Να εξηγήσει πού θα βρει τα 6 δισ.»

21:11

Η Michelin θα κλείσει εργοστάσιο 1.200 εργαζομένων στις ΗΠΑ

21:04

Πολωνία: Σύγκρουση τρένων κοντά στην πόλη Μπιαλοσλίβιε

21:00

Τσίπρας: «Στόχος η νίκη στις εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης»

20:54

Απάντηση Chevron σε Τραμπ: Θα χρειαστεί χρόνος για να πέσουν οι τιμές της βενζίνης

20:50

Γαλλία: Το α' τρίμηνο του 2026, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 3,5 τρισ. ευρώ

20:35

Βουλή: Ο Ευ. Μπακέλας συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

20:27

Ομάν: Αναφορές για πλήγμα σε φορτηγό πλοίο

20:14

Ο Δ. Αβραμόπουλος ζητά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του

20:07

ΑΑΔΕ: Παρουσίαση της νέας εφαρμογής για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

19:55

ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για μαζική απέλαση χιλιάδων μεταναστών που καλύπτονταν από το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας

19:43

Ποιος θα «καλλιεργήσει» τη χώρα το 2035;

19:41

Autohellas: Στο 61,27% αυξήθηκε το ποσοστό της Main Stream S.A.

19:38

Ισραήλ: «Τα στρατεύματά μας θα παραμείνουν στις ζώνες ασφαλείας σε Λίβανο, Συρία και Γάζα»

19:33

Κεραμέως: «Παραδώσαμε οικισμό εργατικών κατοικιών στην Κυρακαλή Γρεβενών που εκκρεμούσε για πάνω από 20 χρόνια»

19:32

Κομισιόν για Αβραμόπουλο: Δεν διαπιστώθηκε παραβίαση όρων στη συνεργασία του με τη Fight Impunity

19:20

Bayer: Ράλι 18% μετά την «αθώωση» για αγωγή 1,25 εκατ. δολαρίων σχετικά με το ζιζανιοκτόνο Roundup