BACKSTORY

Οι τράπεζες, τα ακίνητα και ο Paulson - Happy η Ellington; Τα περίεργα της Έλαστρον

29-09-2022 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι τράπεζες, τα ακίνητα και ο Πόλσον - Happy η Ellington; Τα περίεργα της Έλαστρον
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τι θα γράψει ο ορκωτός λογιστής στις οικονομικές καταστάσεις της Attica Bank, η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα έβγαζε χθες αποτελέσματα και το πήγε για τις 30 του μήνα; Από ό,τι μαθαίνω πάντως στην Κεφαλαιαγορά δεν είχε πάει καμία ειδοποίηση χθες. Οπότε δύο τινά συνέβησαν. Είτε είχαν προαποφασίσει ότι θα βγάλουν οικονομικές καταστάσεις στις 30 του μήνα και το ανακοίνωσαν την τελευταία στιγμή ή ότι το πιστοποιητικό του ορκωτού είναι πεντακάθαρο για να χαρούμε όλοι μαζί.

Θα μου πείτε πρώτη φορά συμβαίνουν αυτά; Όχι γιατί θυμόμαστε και στο παρελθόν που οι οικονομικές καταστάσεις είχαν βγει στην... παράταση και έγραφαν άλλα αντί άλλων. Τιμωρήθηκε για όλα αυτά κανένας; Η απάντηση είναι όχι και η πρόβλεψη ότι και στο μέλλον δεν θα τιμωρηθεί. Γιατί απλά είμαστε μια χώρα αγγελικά πλασμένοι που στο Χρηματιστήριο την πληρώνουν οι μικροί και οι αδύναμοι. Άντε και καμία Folli Follie αν ασχοληθεί σοβαρά κανένας Grego.

Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες λένε πως η Ellington είναι περίπου αδύνατον να κάνει πίσω και πως έχει πετύχει πρακτικά όλους της τους στόχους. Δεν ξέρω πάντως τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την διοίκηση της Attica Bank...

Η πρόβλεψη Paulson για ένα πιθανό νέο κραχ που όμως βρίσκει σε καλύτερη κατάσταση τις τράπεζες μιλώντας για τη διεθνή αγορά ακινήτων δεν τάραξε κανέναν. Άλλωστε ο γκουρού των αγορών πολλές φορές πραγματοποίησε λάθος πρόβλεψη.

Η αγορά ακινήτων και το τραπεζικό σύστημα διαφέρουν πολύ από το 2006 ή το 2007. Η ποιότητα των ενυπόθηκων δανείων είναι πολύ υψηλότερη από τότε.

Δεν υπάρχουν πια subprime ενυπόθηκα στην αγορά, και τα πιστωτικά σκορ FICO είναι εξαιρετικά υψηλά, με το μέσο όρο να κυμαίνεται στο 760. Σημειωτέον πως τα subprimes κυμαίνονταν μεταξύ 580 και 620 χωρίς προκαταβολή. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν προκαταβολές ή πιστωτικοί έλεγχοι, ενώ υπήρχε υψηλή μόχλευση. Σήμερα έχουμε το αντίθετο και αποφεύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Για να έχουμε μια καλή εικόνα της αγοράς και των κινδύνων καλό θα είναι να μελετήσουμε τα στοιχεία της ΕΛΑΣΤΡΟΝ (πρώην Καλπίνης-Σίμος) όπου οι τζίροι αυξάνονται όχι γιατί αυξάνονται οι όγκοι αλλά οι τιμές των προϊόντων. Και παρ' όλα αυτά η διαχείριση των αποθεμάτων φαίνεται ότι όταν δεν είναι αποτελεσματική κέρδη δεν έρχονται. Η εταιρία δεν κάνει προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο παρ' ότι έχουμε διανύσει ήδη το μισό και τολμώ να κάνω εγώ βλέποντας ότι στο τέλος της χρήσης θα είναι μειωμένα γιατί υπάρχουν και οι δαπάνες για τόκους που είναι τσιμπημένες.

Εκεί στη B&F όλα καλά με το πάρε δώσε ομολογιών από τους βασικούς μετόχους; Αρχίζει να έχει πραγματικά ενδιαφέρον η υπόθεση καθώς νομίζω ότι υπάρχει ένα ρυθμιστικό κενό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:51

Air France και Airbus ένοχες για συντριβή πτήσης το 2009

16:49

Πτώση στη Wall Street - Καταλύτης η Nvidia

16:23

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση στηρίζει το ΕΣΥ - «Έτοιμο το 2027 το νέο νοσοκομείο Σπάρτης»

16:10

Διαταγή Χαμενεΐ να παραμείνει στο Ιράν το εμπλουτισμένο ουράνιο

16:09

Λετονία: Εξέδωσε προειδοποίηση για drone - Aπογειώθηκαν μαχητικά του ΝΑΤΟ

16:00

Ισραήλ: Απελάθηκαν όλοι οι ξένοι ακτιβιστές του στολίσκου για την Γάζα

15:56

Μικρή μείωση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

15:43

Νέο «καμπανάκι» Μπιρόλ για το πετρέλαιο - «Σε κόκκινη ζώνη τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο»

15:40

Η Πολωνία σκοπεύει να κηρύξει τον Μπεν Γκβιρ persona non grata

15:32

Πενταετές επενδυτικό πλάνο 60 δισ. ευρώ από Stellantis - Τι περιλαμβάνει

15:29

Bullish για Alpha Bank η Mediobanca - Τιμή στόχος στα 4,70 ευρώ

15:25

Κατερίνη: Η πόλη που ενώνει τον Όλυμπο με τη θάλασσα

15:19

Ημέρα Natura 2000: 2 νέες ΕΠΜ για Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Άρτα και Πρέβεζα

15:10

Μικροπλαστικά στον αέρα του σπιτιού: Πώς να προστατευτείτε

15:10

Walmart: Χειρότερες από τις εκτιμήσεις το ετήσιο outlook

14:56

easyJet: Προσαρμοσμένες ζημιές προ φόρων 552 εκατ. λιρών το α' εξάμηνο 2026

14:54

Νέα πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία σε Jacobs και Pepsico

14:44

Καταγγελίες κατά των Meta, TikTok και Google για διαδικτυακές οικονομικές απάτες

14:14

Μακρόν: Ο Λίβανος βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου όσον αφορά την ακεραιότητά του

14:11

Ένταξη παλαιών νοσηλευτών και πληρωμάτων ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά - Τι ισχύει για συνταξιοδότηση στα 62

14:09

Μαρινάκης: «Αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προηγούμενο»

14:08

Λιβανός για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ήμουν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

14:06

Ιταλία - δημοσκόπηση: Σχεδόν οι μισοί Ιταλοί υποφέρουν από εργασιακό στρες

14:00

Η Ρωσία λέει πως θα υποστηρίξει την Κούβα, καθώς οι ΗΠΑ σφίγγουν τη «θηλιά»

13:56

Παπαϊωάννου: Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η σύνδεση με την κοινωνία και την οικονομία

13:52

Μητσοτάκης από Σπάρτη: «Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας»

13:28

Μπακογιάννης: Στο επίκεντρο ασφάλεια, κυκλοφοριακό και αυθαίρετες καταλήψεις

13:23

Το ανατριχιαστικό χαμογελάκι του Μπεν Γκβιρ

13:20

Στασινός: «Κλειδιά» οι ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και χρόνος για ζητήματα δόμησης

13:13

Ζαχαράκη για φοιτητικές εστίες: 10.000 νέες κλίνες και ανακαίνιση τωρινών