BACKSTORY

Αποψίλωση στην ΙΟΝ - Attica: Κανένα δάνειο; - Αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι

14-09-2022 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αποψίλωση στην ΙΟΝ - Attica: Κανένα δάνειο; - Αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Oι διεθνείς οίκοι υπερθεματίζουν για τις ελληνικές τράπεζες. Ψήφο εμπιστοσύνης, αναβάθμιση σύστασης κοκ Και ναι δεν έχουν άδικο, οι ελληνικές τράπεζες ίσως έχουν στην παρούσα φάση πλεονεκτήματα έναντι των διεθνών. Όμως δεν παύουν να πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την οικονομία, προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Κάτι μου λέει πως η καθυστέρηση της DBRS για την Attica Bank δεν είναι τυχαία. Έτσι λοιπόν η τράπεζα έχει επιδοθεί σε αναλύσεις για την πορεία της οικονομίας. Ενδιαφέρουσες αναλύσεις. Αν μπορούσε, αν είχε κεφάλαια να δώσει και κανένα δάνειο, δεν θα ήταν άσχημο.

Eξαιρετικά κρίσιμες οι ιταλικές εκλογές για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη. Στις 25 Σεπτεμβρίου με την ακροδεξιά υποψήφια Τζόρτζια Μελόνι να λέει στις Βρυξέλλες ότι αν κερδίσει, «η διασκέδαση τελείωσε». Ο αντίπαλός της κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα απάντησε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε ότι «η Ιταλία τελείωσε».

Αλήθεια καλό θα ναι να μην αντιμετωπίσει ξανά Ευρωπαϊκή χώρα παρόμοια κατάσταση. Όμως συνήθως μετά από τεχνοκρατικές λύσεις το πολιτικό ξέσπασμα καθίσταται άγριο. Και όλα αυτά σε μια χώρα με προβλήματα ουσίας στις τράπεζες.

Το έχω πει και θα το επαναλάβω. H Alumil είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης που πέτυχε. Τα νούμερα του εξαμήνου δείχνουν απογείωση μεγεθών. Γιατί πως να χαρακτηρίσει κάποιος κέρδη μετά φόρων 25,3 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση της εταιρίας βέβαια είναι 58 εκατ. ευρώ με χθεσινό κλείσιμο δηλαδή έχει P/E 2 και κάτι ψιλά με κέρδη εξαμήνου όχι έτους. Μήπως μετά από αυτό να αναρωτηθούμε αν οι θεσμικοί τοποθετούνται με όρους αγοράς ή με βάση τις παρέες τους και τα αλισβερίσια. Έχω κάτι άλλες τοποθετήσεις στο μυαλό μου και για αυτό αναρωτιέμαι.

Παρεμπιπτόντως, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αύξησε σημαντικά τα κέρδη και τα έσοδα κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών και λιγότερο του όγκου πωλήσεων αλλά την ίδια στιγμή απογειώθηκε και ο καθαρός δανεισμός που αυξήθηκε κατά 260 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες στα 1,05 δισ. ευρώ και τα διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 70 εκατ. ευρώ ενώ ο τζίρος αυξήθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ.

«Η Κίνα η οποία κατά τα προηγούμενα έτη απορροφούσε το 60% περίπου των εξαγωγών της εταιρείας περιορίστηκε στο 45% το 2021 και ακόμη περισσότερο το Α' εξάμηνο του 2022 σε ποσοστό μόλις 25%». Ικτίνος, στις οικονομικές της καταστάσεις. Όχι άσχημα.

Δεν ξέρω τελικά πόσο πληρώθηκε η ΙΟΝ αλλά λεφτά μπαίνουν στην εταιρία δια της αποψιλώσεως. Ήδη πουλήθηκε στους παλαιούς μετόχους και manager η θυγατρική στη Βουλγαρία INTERION AD έναντι 7 εκατ. ευρώ. Αν δεν κάνω λάθος η INTERION έχει πολύ υψηλής αξίας ακίνητη περιουσία στη Βουλγαρία. Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Άσχετο αλλά ένας κύριος που εμφανίζεται να έχει αγοράσει ομόλογα, από αυτά τα πετυχημένα που έκοβε η MLS είναι το ίδιο πρόσωπο με το βασικό μέτοχο εισηγμένης που έχει τη φήμη ότι είναι προσεκτικός μέχρι παρεξηγήσεως στο που βάζει όταν και αν βάζει τα χρήματά του;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:02

Πόσα χρήματα παίρνει η Ισπανία για την κατάκτηση του Μουντιάλ

23:58

Εξιχνιάστηκε κλοπή άνω των 11.000 ευρώ από εταιρικό όχημα στο Περιστέρι

23:35

Καλαφάτης: Πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών

23:15

Τασούλας: Η ενότητα και η παιδεία είναι η πραγματική μας δύναμη

22:49

Πολύγυρος: Οδηγός τραυματίστηκε όταν το ΙΧ του συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα, στην περιοχή της Κασσάνδρας

22:18

Θεσσαλονίκη: Θάνατος 63χρονης λουόμενης στην Αγία Τριάδα

21:18

Συλλήψεις σε Ορεστιάδα και Καβάλα για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:39

Κουβέιτ: Η ιρανική επίθεση σε πολιτικές υποδομές συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

20:34

Ιορδανία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο για τις αδικαιολόγητες πυραυλικές επιθέσεις στη χώρα

20:23

Περού: Τουλάχιστον 6 νεκροί και 21 τραυματίες από τους σεισμούς στην Τσουπάκα

20:12

Πυροσβεστική: 37 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:06

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί

20:01

Δυτική Όχθη: Ένα τέμενος και κτίρια πυρπολήθηκαν σε επίθεση Ισραηλινών εποίκων

19:46

Μερτς: Η αποχώρηση Σπαν ανοίγει το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού

19:30

Kίνα: Αντεπίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη για τους κανόνες της νέας εποχής

19:17

Ρούμπιο: Συνάντηση με τον Λιβανέζο πρόεδρο Ζοζέφ Αούν

18:59

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι η χώρα θα απαντήσει εάν δεχτεί επίθεση από το Ιράν

18:49

Μελόνι: Έδωσε χάρη στον κοσμηματοπώλη που πυροβόλησε και σκότωσε δύο ληστές

18:35

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία στις πλατφόρμες της Meta

18:21

ΥΠΑ: Ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας κίνησης πτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο - Διαχειρίστηκαν 5.082 πτήσεις

18:14

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί - Ενημερωτικό μήνυμα του 112

18:09

Boeing: Εστιάζει στην αύξηση παραγωγής και όχι στις νέες παραγγελίες

17:39

Τσιτσιπάς: Πανηγύρισε τον 13ο τίτλο της καριέρας του στο ATP Tour

17:31

Ιρανικός πύραυλος που στόχευε την Άκαμπα αναχαιτίστηκε από ισραηλινές και ιορδανικές δυνάμεις

17:28

Συνεδριάζει της Δευτέρα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

17:22

Ιράν: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού σε σχέση με τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

17:17

Σκέρτσος: Η ευρωπαϊκή συγκρίσιμη πραγματικότητα για το κράτος δικαίου και τη θέση της Ελλάδας

17:00

Σε «Συμπληγάδες» το λιανεμπόριο – Τα αγκάθια, οι προκλήσεις και οι προοπτικές εν μέσω εκπτώσεων

16:49

Οι Big Tech καλούνται να δικαιολογήσουν τις δαπάνες για AI καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές τους

15:58

ΓΓΠΠ: Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για τον επερχόμενο ήπιο καύσωνα