BACKSTORY

Αποψίλωση στην ΙΟΝ - Attica: Κανένα δάνειο; - Αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι

14-09-2022 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αποψίλωση στην ΙΟΝ - Attica: Κανένα δάνειο; - Αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι

Oι διεθνείς οίκοι υπερθεματίζουν για τις ελληνικές τράπεζες. Ψήφο εμπιστοσύνης, αναβάθμιση σύστασης κοκ Και ναι δεν έχουν άδικο, οι ελληνικές τράπεζες ίσως έχουν στην παρούσα φάση πλεονεκτήματα έναντι των διεθνών. Όμως δεν παύουν να πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την οικονομία, προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Κάτι μου λέει πως η καθυστέρηση της DBRS για την Attica Bank δεν είναι τυχαία. Έτσι λοιπόν η τράπεζα έχει επιδοθεί σε αναλύσεις για την πορεία της οικονομίας. Ενδιαφέρουσες αναλύσεις. Αν μπορούσε, αν είχε κεφάλαια να δώσει και κανένα δάνειο, δεν θα ήταν άσχημο.

Eξαιρετικά κρίσιμες οι ιταλικές εκλογές για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη. Στις 25 Σεπτεμβρίου με την ακροδεξιά υποψήφια Τζόρτζια Μελόνι να λέει στις Βρυξέλλες ότι αν κερδίσει, «η διασκέδαση τελείωσε». Ο αντίπαλός της κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα απάντησε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε ότι «η Ιταλία τελείωσε».

Αλήθεια καλό θα ναι να μην αντιμετωπίσει ξανά Ευρωπαϊκή χώρα παρόμοια κατάσταση. Όμως συνήθως μετά από τεχνοκρατικές λύσεις το πολιτικό ξέσπασμα καθίσταται άγριο. Και όλα αυτά σε μια χώρα με προβλήματα ουσίας στις τράπεζες.

Το έχω πει και θα το επαναλάβω. H Alumil είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης που πέτυχε. Τα νούμερα του εξαμήνου δείχνουν απογείωση μεγεθών. Γιατί πως να χαρακτηρίσει κάποιος κέρδη μετά φόρων 25,3 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση της εταιρίας βέβαια είναι 58 εκατ. ευρώ με χθεσινό κλείσιμο δηλαδή έχει P/E 2 και κάτι ψιλά με κέρδη εξαμήνου όχι έτους. Μήπως μετά από αυτό να αναρωτηθούμε αν οι θεσμικοί τοποθετούνται με όρους αγοράς ή με βάση τις παρέες τους και τα αλισβερίσια. Έχω κάτι άλλες τοποθετήσεις στο μυαλό μου και για αυτό αναρωτιέμαι.

Παρεμπιπτόντως, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αύξησε σημαντικά τα κέρδη και τα έσοδα κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών και λιγότερο του όγκου πωλήσεων αλλά την ίδια στιγμή απογειώθηκε και ο καθαρός δανεισμός που αυξήθηκε κατά 260 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες στα 1,05 δισ. ευρώ και τα διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 70 εκατ. ευρώ ενώ ο τζίρος αυξήθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ.

«Η Κίνα η οποία κατά τα προηγούμενα έτη απορροφούσε το 60% περίπου των εξαγωγών της εταιρείας περιορίστηκε στο 45% το 2021 και ακόμη περισσότερο το Α' εξάμηνο του 2022 σε ποσοστό μόλις 25%». Ικτίνος, στις οικονομικές της καταστάσεις. Όχι άσχημα.

Δεν ξέρω τελικά πόσο πληρώθηκε η ΙΟΝ αλλά λεφτά μπαίνουν στην εταιρία δια της αποψιλώσεως. Ήδη πουλήθηκε στους παλαιούς μετόχους και manager η θυγατρική στη Βουλγαρία INTERION AD έναντι 7 εκατ. ευρώ. Αν δεν κάνω λάθος η INTERION έχει πολύ υψηλής αξίας ακίνητη περιουσία στη Βουλγαρία. Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Άσχετο αλλά ένας κύριος που εμφανίζεται να έχει αγοράσει ομόλογα, από αυτά τα πετυχημένα που έκοβε η MLS είναι το ίδιο πρόσωπο με το βασικό μέτοχο εισηγμένης που έχει τη φήμη ότι είναι προσεκτικός μέχρι παρεξηγήσεως στο που βάζει όταν και αν βάζει τα χρήματά του;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Νιγηρία: Απελάθηκαν 50 Κινέζοι υπήκοοι στο πλαίσιο καταστολής του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο

23:40

Γάζα: 21 χώρες καταδικάζουν το «απαράδεκτο» σχέδιο εποικισμού της Δυτικής Όχθης που ενέκρινε το Ισραήλ

23:30

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να πω την αλήθεια μου

23:19

Wall Street: Πέμπτη σερί ημέρα πτώσης για S&P 500 ενόψει της ομιλίας Πάουελ στο Jackson Hole

23:10

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Πόλη της Γάζας ενόψει της σχεδιαζόμενης επίθεσης για την κατάληψή της

22:51

Άνοδος για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο μέτωπο Ουκρανίας - Ρωσίας

22:39

Τραμπ: Σε δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία

22:20

Ζελένσκι: Η Ρωσία προσπαθεί να αποφύγει τη συνάντησή μου με τον Πούτιν

22:06

Τζόκερ: Η κλήρωση για το 1 εκατ. ευρώ - Oι τυχεροί αριθμοί

21:47

Οριακές απώλειες για τον χρυσό

21:35

Λίβανος: Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ χαιρετίζει την έναρξη του αφοπλισμού στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς

21:20

Ο Τραμπ θα βγει σε περιπολία στην Ουάσιγκτον μαζί με τη αστυνομία και τον στρατό

21:07

Νετανιάχου: Έναρξη διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων και κατάπαυση πυρός στη Γάζα

20:50

ΕΧΑΕ: Με ποσοστό 6,58% η Praude Asset Management

20:33

ΕΕ: Πάνω από 10 εκατ. στρέμματα έχουν καεί από τις αρχές του έτους

20:17

Μελόνι: «Καταδικάζουμε την απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει νέους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη»

19:56

Πώς η Κίνα προετοιμάζεται για τη «μάχη» τεχνητής νοημοσύνης με τις ΗΠΑ

19:47

Reuters: Τι ζητά ο Πούτιν για ειρήνη στην Ουκρανία

19:18

Έχασαν «έδαφος» οι ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση για το deal ΕΕ-ΗΠΑ - «Στήριγμα» ο PMI Ευρωζώνης

19:10

Greenpeace: Το τρένο συνήθως ακριβότερο από το αεροπλάνο για τα ευρωπαϊκά ταξίδια

18:47

Το Apple TV+ αυξάνει τις τιμές για πρώτη φορά από το 2023

18:32

ΗΠΑ: Εφετείο ακυρώνει την ποινή 464 εκατ. δολαρίων κατά του Τραμπ - Την χαρακτήρισε «ολοκληρωτική νίκη»

18:17

Intralot: Τρίτη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού - Στις 27 Αυγούστου η καταβολή

18:07

ΑΒΑΞ: Στο 8,494% το άμεσο ποσοστό του Κωνσταντίνου Κουβαρά

18:01

ΧΑ: «Χειρόφρενο» στη ζώνη των 2.090-2.130 μονάδων

17:36

Λίβανος: Ο αφοπλισμός των παλαιστινιακών καταυλισμών αρχίζει εντός της ημέρας

17:15

Λευκορωσία: Εξετάζει πώς θα εξοπλίσει τα πυραυλικά συστήματα με πυρηνικές κεφαλές

17:01

Wall Street: 5x5 πτωτικό σερί για S&P 500 - Walmart και απασχόληση στις ΗΠΑ «ταράζουν» τα νερά

16:51

Δασμοί: Το πρώτο deal ΕΕ-ΗΠΑ, τα ανταλλάγματα σε όπλα και τα θολά σημεία

16:45

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 11.000 οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας