BACKSTORY

Αποψίλωση στην ΙΟΝ - Attica: Κανένα δάνειο; - Αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι

14-09-2022 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αποψίλωση στην ΙΟΝ - Attica: Κανένα δάνειο; - Αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι

Oι διεθνείς οίκοι υπερθεματίζουν για τις ελληνικές τράπεζες. Ψήφο εμπιστοσύνης, αναβάθμιση σύστασης κοκ Και ναι δεν έχουν άδικο, οι ελληνικές τράπεζες ίσως έχουν στην παρούσα φάση πλεονεκτήματα έναντι των διεθνών. Όμως δεν παύουν να πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την οικονομία, προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Κάτι μου λέει πως η καθυστέρηση της DBRS για την Attica Bank δεν είναι τυχαία. Έτσι λοιπόν η τράπεζα έχει επιδοθεί σε αναλύσεις για την πορεία της οικονομίας. Ενδιαφέρουσες αναλύσεις. Αν μπορούσε, αν είχε κεφάλαια να δώσει και κανένα δάνειο, δεν θα ήταν άσχημο.

Eξαιρετικά κρίσιμες οι ιταλικές εκλογές για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη. Στις 25 Σεπτεμβρίου με την ακροδεξιά υποψήφια Τζόρτζια Μελόνι να λέει στις Βρυξέλλες ότι αν κερδίσει, «η διασκέδαση τελείωσε». Ο αντίπαλός της κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα απάντησε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε ότι «η Ιταλία τελείωσε».

Αλήθεια καλό θα ναι να μην αντιμετωπίσει ξανά Ευρωπαϊκή χώρα παρόμοια κατάσταση. Όμως συνήθως μετά από τεχνοκρατικές λύσεις το πολιτικό ξέσπασμα καθίσταται άγριο. Και όλα αυτά σε μια χώρα με προβλήματα ουσίας στις τράπεζες.

Το έχω πει και θα το επαναλάβω. H Alumil είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης που πέτυχε. Τα νούμερα του εξαμήνου δείχνουν απογείωση μεγεθών. Γιατί πως να χαρακτηρίσει κάποιος κέρδη μετά φόρων 25,3 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση της εταιρίας βέβαια είναι 58 εκατ. ευρώ με χθεσινό κλείσιμο δηλαδή έχει P/E 2 και κάτι ψιλά με κέρδη εξαμήνου όχι έτους. Μήπως μετά από αυτό να αναρωτηθούμε αν οι θεσμικοί τοποθετούνται με όρους αγοράς ή με βάση τις παρέες τους και τα αλισβερίσια. Έχω κάτι άλλες τοποθετήσεις στο μυαλό μου και για αυτό αναρωτιέμαι.

Παρεμπιπτόντως, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αύξησε σημαντικά τα κέρδη και τα έσοδα κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών και λιγότερο του όγκου πωλήσεων αλλά την ίδια στιγμή απογειώθηκε και ο καθαρός δανεισμός που αυξήθηκε κατά 260 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες στα 1,05 δισ. ευρώ και τα διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 70 εκατ. ευρώ ενώ ο τζίρος αυξήθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ.

«Η Κίνα η οποία κατά τα προηγούμενα έτη απορροφούσε το 60% περίπου των εξαγωγών της εταιρείας περιορίστηκε στο 45% το 2021 και ακόμη περισσότερο το Α' εξάμηνο του 2022 σε ποσοστό μόλις 25%». Ικτίνος, στις οικονομικές της καταστάσεις. Όχι άσχημα.

Δεν ξέρω τελικά πόσο πληρώθηκε η ΙΟΝ αλλά λεφτά μπαίνουν στην εταιρία δια της αποψιλώσεως. Ήδη πουλήθηκε στους παλαιούς μετόχους και manager η θυγατρική στη Βουλγαρία INTERION AD έναντι 7 εκατ. ευρώ. Αν δεν κάνω λάθος η INTERION έχει πολύ υψηλής αξίας ακίνητη περιουσία στη Βουλγαρία. Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Άσχετο αλλά ένας κύριος που εμφανίζεται να έχει αγοράσει ομόλογα, από αυτά τα πετυχημένα που έκοβε η MLS είναι το ίδιο πρόσωπο με το βασικό μέτοχο εισηγμένης που έχει τη φήμη ότι είναι προσεκτικός μέχρι παρεξηγήσεως στο που βάζει όταν και αν βάζει τα χρήματά του;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:11

Ταχιάος για Μετρό Θεσσαλονίκης: Επιδιώκουμε να είναι σε λειτουργία η βασική γραμμή το Πάσχα

21:00

Με τρίτη μείωση επιτοκίων 0,25% αποχαιρετά το 2025 η Fed - Σε χαμηλό άνω των 3 ετών

20:52

Θεοδωρικάκος: Νέες αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας - Διαμετακομιστικός κόμβος η Ελλάδα

20:40

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - Γκίλφοϊλ: Τι συζήτησαν

20:29

Μελόνι: Εφικτή η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών - Προτεραιότητα στη νομιμότητα

20:16

Theon: Συμφωνία ρεκόρ 1 δισ. ευρώ για την προμήθεια 100.000 συστημάτων νυχτερινής όρασης για τον γερμανικό στρατό

20:14

Τσιάρας: Με διάλογο μπορούμε να τα λύσουμε όλα - Η κυβέρνηση δίπλα στους αγρότες

20:08

Τραμπ: Κατηγορεί για «προδοσία» τα ΜΜΕ που διερωτώνται για την υγεία του

20:00

Paramount vs Netflix: Η ιστορία επαναλαμβάνεται στη μεγαλύτερη σύγκρουση του Χόλιγουντ

19:56

Η Ουκρανία έπληξε δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

19:48

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Η Ελλάδα ούτε έδωσε, ούτε δίνει σημασία στον αγροτικό τομέα – Το παράδειγμα της Ολλανδίας

19:40

Ακτή Βουλιαγμένης: 4 δεσμευτικές προσφορές για τη μίσθωσή της

19:30

Ελαιοπαραγωγοί: Από 1η Μαΐου 2026 η Α’ φάση ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αποθεμάτων

19:20

Γεωργιάδης: Ήταν σκάνδαλο γιατρών η Novartis

19:11

Ευρωαγορές: Ήπιες διακυμάνσεις με το βλέμμα στην Fed - «Άλμα» 14% για την Delivery Hero

19:07

Mevaco: Νέα σύμβαση 6,5 εκατ. ευρώ για παραγωγή μεταλλικών βάσεων Φ/Β Πάρκου στην Βόρεια Ελλάδα

19:01

Πανελλήνιες 2026: Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

18:56

Συμφωνία Ιταλίας - Amazon Italia να καταβάλει η τελευταία 723 εκατ. ευρώ στο δημόσιο

18:55

Παπαθανάσης: Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ύψους 22,4 δισ. ευρώ

18:51

Ideal Holdings: Δωρεάν διάθεση 253.000 ιδίων μετοχών σε 10 δικαιούχους

18:50

Κυβέρνηση Όρμπαν: Δεν θα δεχτούμε «ούτε έναν μετανάστη»

18:49

Παπαστεργίου: Προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΑΙ εργοστάσιο «Pharos»

18:46

Ενισχύσεις 3,8 δισ. ευρώ για τους αγρότες στο 2025 - Ποιες πληρωμές απομένουν

18:33

Επικοινωνία Τραμπ με Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ για την Ουκρανία

18:26

Κύκλοι ΥΠΕΝ: Πλήρης δικαίωση Μητσοτάκη η πρόταση Κομισιόν για αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ

18:24

ΧΑ: Οριακές απώλειες σε υποτονικό κλίμα, εν αναμονή Fed

18:20

ΑΔΜΗΕ: Στα 344,8 εκατ. ευρώ τα έσοδα 9μηνου - Στα 242,3 εκατ. τα EBITDA

18:16

Παπασταύρου για CCS: Συμβάλλει στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, χωρίς μείωση της ανταγωνιστικότητας

18:08

Κυρανάκης: Διαγωνισμός για 15 νέους συρμούς του μετρό ως τον Φεβρουάριο

18:00

ΕΔΕΥΕΠ: Σύσταση επιτροπής παρακολούθησης για το στρατηγικό έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο