BACKSTORY

Αποψίλωση στην ΙΟΝ - Attica: Κανένα δάνειο; - Αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι

14-09-2022 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αποψίλωση στην ΙΟΝ - Attica: Κανένα δάνειο; - Αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Oι διεθνείς οίκοι υπερθεματίζουν για τις ελληνικές τράπεζες. Ψήφο εμπιστοσύνης, αναβάθμιση σύστασης κοκ Και ναι δεν έχουν άδικο, οι ελληνικές τράπεζες ίσως έχουν στην παρούσα φάση πλεονεκτήματα έναντι των διεθνών. Όμως δεν παύουν να πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την οικονομία, προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Κάτι μου λέει πως η καθυστέρηση της DBRS για την Attica Bank δεν είναι τυχαία. Έτσι λοιπόν η τράπεζα έχει επιδοθεί σε αναλύσεις για την πορεία της οικονομίας. Ενδιαφέρουσες αναλύσεις. Αν μπορούσε, αν είχε κεφάλαια να δώσει και κανένα δάνειο, δεν θα ήταν άσχημο.

Eξαιρετικά κρίσιμες οι ιταλικές εκλογές για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη. Στις 25 Σεπτεμβρίου με την ακροδεξιά υποψήφια Τζόρτζια Μελόνι να λέει στις Βρυξέλλες ότι αν κερδίσει, «η διασκέδαση τελείωσε». Ο αντίπαλός της κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα απάντησε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε ότι «η Ιταλία τελείωσε».

Αλήθεια καλό θα ναι να μην αντιμετωπίσει ξανά Ευρωπαϊκή χώρα παρόμοια κατάσταση. Όμως συνήθως μετά από τεχνοκρατικές λύσεις το πολιτικό ξέσπασμα καθίσταται άγριο. Και όλα αυτά σε μια χώρα με προβλήματα ουσίας στις τράπεζες.

Το έχω πει και θα το επαναλάβω. H Alumil είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης που πέτυχε. Τα νούμερα του εξαμήνου δείχνουν απογείωση μεγεθών. Γιατί πως να χαρακτηρίσει κάποιος κέρδη μετά φόρων 25,3 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση της εταιρίας βέβαια είναι 58 εκατ. ευρώ με χθεσινό κλείσιμο δηλαδή έχει P/E 2 και κάτι ψιλά με κέρδη εξαμήνου όχι έτους. Μήπως μετά από αυτό να αναρωτηθούμε αν οι θεσμικοί τοποθετούνται με όρους αγοράς ή με βάση τις παρέες τους και τα αλισβερίσια. Έχω κάτι άλλες τοποθετήσεις στο μυαλό μου και για αυτό αναρωτιέμαι.

Παρεμπιπτόντως, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αύξησε σημαντικά τα κέρδη και τα έσοδα κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών και λιγότερο του όγκου πωλήσεων αλλά την ίδια στιγμή απογειώθηκε και ο καθαρός δανεισμός που αυξήθηκε κατά 260 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες στα 1,05 δισ. ευρώ και τα διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 70 εκατ. ευρώ ενώ ο τζίρος αυξήθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ.

«Η Κίνα η οποία κατά τα προηγούμενα έτη απορροφούσε το 60% περίπου των εξαγωγών της εταιρείας περιορίστηκε στο 45% το 2021 και ακόμη περισσότερο το Α' εξάμηνο του 2022 σε ποσοστό μόλις 25%». Ικτίνος, στις οικονομικές της καταστάσεις. Όχι άσχημα.

Δεν ξέρω τελικά πόσο πληρώθηκε η ΙΟΝ αλλά λεφτά μπαίνουν στην εταιρία δια της αποψιλώσεως. Ήδη πουλήθηκε στους παλαιούς μετόχους και manager η θυγατρική στη Βουλγαρία INTERION AD έναντι 7 εκατ. ευρώ. Αν δεν κάνω λάθος η INTERION έχει πολύ υψηλής αξίας ακίνητη περιουσία στη Βουλγαρία. Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Άσχετο αλλά ένας κύριος που εμφανίζεται να έχει αγοράσει ομόλογα, από αυτά τα πετυχημένα που έκοβε η MLS είναι το ίδιο πρόσωπο με το βασικό μέτοχο εισηγμένης που έχει τη φήμη ότι είναι προσεκτικός μέχρι παρεξηγήσεως στο που βάζει όταν και αν βάζει τα χρήματά του;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:04

Σκέρτσος: «Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε παραδώσει ένα ουσιαστικά καινούριο ΟΑΚΑ»

19:56

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια - Από αγροτικές εργασίες με καταστροφέα η φωτιά στον Ίμερο Ροδόπης

19:44

Paramount: Σενάριο πώλησης του CNN για να «ξεκλειδώσει» η συμφωνία με τη Warner

19:38

Reuters: Η ΕΚΤ τείνει να εγκρίνει την εξαγορά της Commerzbank από UniCredit

19:29

Ο ρωσικός στρατός έπληξε φορτηγό πλοίο και λιμενικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό

19:19

Πιέσεις στις ευρωαγορές από την αβεβαιότητα για την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν

19:10

Δωρεάν ηλεκτρονικό Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου

18:45

Γαλλία: Τα κύματα καύσωνα μπορεί να κοστίσουν στη χώρα 10-15 δισ. ευρώ

18:33

Αγωγή στον Τραμπ για την επί πληρωμή πρόωρη πρόσβαση σε αναρτήσεις στο Truth Social

18:32

Τουρνάς: «Εξαιρετικά κρίσιμη η αυριανή ημέρα - κανένα περιθώριο εφησυχασμού»

18:30

Πυρκαγιές και ΔΕΘ: Ο «κρυφός» λογαριασμός των 600 εκατ. που προστατεύει τις παροχές

18:26

Πολωνία: Κυβερνοεπίθεση εκθέτει ιατρικά και προσωπικά δεδομένα περίπου 19 εκατομμυρίων πολιτών

18:19

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με Ρούμπιο - Στο επίκεντρο στρατηγικός διάλογος, Μέση Ανατολή και Ουκρανία

18:16

NBA: Πουλήθηκαν οι Λέικερς για πάνω από 12 δισ. δολάρια

18:16

Η Ουκρανία ανακατέλαβε 26 οικισμούς και 745 τ. χλμ από την αρχή του έτους

17:58

Τραμπ: «Οι ΗΠΑ έχουν τον απολύτο έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ»

17:53

DW: Σχεδόν ένας στους δύο Ιταλούς δεν θα πάει διακοπές

17:51

JPMorgan: Η Fed πρέπει να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια - Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί

17:41

Σεισμός στην Κολομβία: Κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους ως φόρο τιμής στα θύματα

17:33

Χρηματιστήριο: Διελκυστίνδα λίγο πάνω από τις 2.600 μονάδες - Αμετάβλητος ο Γενικός Δείκτης

17:21

Περιφέρεια της Ρωσίας περιορίζει την προμήθεια καυσίμων έπειτα από ουκρανική επίθεση σε διυλιστήριο

17:19

Η Goldman Sachs εξαγοράζει τη Neos Investments έναντι 2,3 δισ. δολαρίων

17:09

«Η Τουρκία θέλει να επεκτείνει την αμυντική συμφωνία της Μέκκας», λέει ο Ερντογάν

16:54

Wall Street: Θετικό κλίμα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

16:45

ΕΛΑΣ: Έκτακτα μέτρα στους δρόμους και απαγόρευση φορτηγών ενόψει Δεκαπενταύγουστου

16:28

Τουρκία: F-16 συνετρίβη σε εκπαιδευτική πτήση - Σώος ο πιλότος

16:20

Ακραία ζέστη και ξηρασία πιέζουν την ευρωπαϊκή γεωργία - Ο λογαριασμός των 2 δισ. ευρώ

16:15

Ιράν-ΗΠΑ: Στον «αέρα» η εκεχειρία χωρίς συζητήσεις για παράταση - Τι λέει η Τεχεράνη

16:02

Χαλκιδική: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στα Σήμαντρα

15:59

Eπιχειρήσεις του στρατού των ΗΠΑ στοίχισαν τη ζωή σε 153 αμάχους το 2025