BACKSTORY

Αποψίλωση στην ΙΟΝ - Attica: Κανένα δάνειο; - Αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι

14-09-2022 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αποψίλωση στην ΙΟΝ - Attica: Κανένα δάνειο; - Αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Oι διεθνείς οίκοι υπερθεματίζουν για τις ελληνικές τράπεζες. Ψήφο εμπιστοσύνης, αναβάθμιση σύστασης κοκ Και ναι δεν έχουν άδικο, οι ελληνικές τράπεζες ίσως έχουν στην παρούσα φάση πλεονεκτήματα έναντι των διεθνών. Όμως δεν παύουν να πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την οικονομία, προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Κάτι μου λέει πως η καθυστέρηση της DBRS για την Attica Bank δεν είναι τυχαία. Έτσι λοιπόν η τράπεζα έχει επιδοθεί σε αναλύσεις για την πορεία της οικονομίας. Ενδιαφέρουσες αναλύσεις. Αν μπορούσε, αν είχε κεφάλαια να δώσει και κανένα δάνειο, δεν θα ήταν άσχημο.

Eξαιρετικά κρίσιμες οι ιταλικές εκλογές για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη. Στις 25 Σεπτεμβρίου με την ακροδεξιά υποψήφια Τζόρτζια Μελόνι να λέει στις Βρυξέλλες ότι αν κερδίσει, «η διασκέδαση τελείωσε». Ο αντίπαλός της κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα απάντησε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε ότι «η Ιταλία τελείωσε».

Αλήθεια καλό θα ναι να μην αντιμετωπίσει ξανά Ευρωπαϊκή χώρα παρόμοια κατάσταση. Όμως συνήθως μετά από τεχνοκρατικές λύσεις το πολιτικό ξέσπασμα καθίσταται άγριο. Και όλα αυτά σε μια χώρα με προβλήματα ουσίας στις τράπεζες.

Το έχω πει και θα το επαναλάβω. H Alumil είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης που πέτυχε. Τα νούμερα του εξαμήνου δείχνουν απογείωση μεγεθών. Γιατί πως να χαρακτηρίσει κάποιος κέρδη μετά φόρων 25,3 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση της εταιρίας βέβαια είναι 58 εκατ. ευρώ με χθεσινό κλείσιμο δηλαδή έχει P/E 2 και κάτι ψιλά με κέρδη εξαμήνου όχι έτους. Μήπως μετά από αυτό να αναρωτηθούμε αν οι θεσμικοί τοποθετούνται με όρους αγοράς ή με βάση τις παρέες τους και τα αλισβερίσια. Έχω κάτι άλλες τοποθετήσεις στο μυαλό μου και για αυτό αναρωτιέμαι.

Παρεμπιπτόντως, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αύξησε σημαντικά τα κέρδη και τα έσοδα κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών και λιγότερο του όγκου πωλήσεων αλλά την ίδια στιγμή απογειώθηκε και ο καθαρός δανεισμός που αυξήθηκε κατά 260 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες στα 1,05 δισ. ευρώ και τα διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 70 εκατ. ευρώ ενώ ο τζίρος αυξήθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ.

«Η Κίνα η οποία κατά τα προηγούμενα έτη απορροφούσε το 60% περίπου των εξαγωγών της εταιρείας περιορίστηκε στο 45% το 2021 και ακόμη περισσότερο το Α' εξάμηνο του 2022 σε ποσοστό μόλις 25%». Ικτίνος, στις οικονομικές της καταστάσεις. Όχι άσχημα.

Δεν ξέρω τελικά πόσο πληρώθηκε η ΙΟΝ αλλά λεφτά μπαίνουν στην εταιρία δια της αποψιλώσεως. Ήδη πουλήθηκε στους παλαιούς μετόχους και manager η θυγατρική στη Βουλγαρία INTERION AD έναντι 7 εκατ. ευρώ. Αν δεν κάνω λάθος η INTERION έχει πολύ υψηλής αξίας ακίνητη περιουσία στη Βουλγαρία. Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Άσχετο αλλά ένας κύριος που εμφανίζεται να έχει αγοράσει ομόλογα, από αυτά τα πετυχημένα που έκοβε η MLS είναι το ίδιο πρόσωπο με το βασικό μέτοχο εισηγμένης που έχει τη φήμη ότι είναι προσεκτικός μέχρι παρεξηγήσεως στο που βάζει όταν και αν βάζει τα χρήματά του;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:09

Υπ. Υγείας: Τι αλλάζει από το τέλος του 2026 για τα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό

15:01

Γερμανία: Μπαίνει στον χειμώνα με μισοάδειες αποθήκες αερίου – Ο κίνδυνος των 3,8 δισ. ευρώ

15:00

Τραμπ: Οι εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν πρέπει να σταματήσουν αμέσως

14:57

Αφγανιστάν: Ενα εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποσιτισμό

14:46

Σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

14:41

Μερίσματα 700 εκατ. δολαρίων στον ιδιοκτήτη του OnlyFans πριν τον θάνατό του

14:27

Τρία σνακ που κρατούν την πείνα μακριά μέχρι το βράδυ

14:13

Henkel: Ισχυρές επιδόσεις σε πωλήσεις και κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο

14:09

Ρωσία: Αντίθεση στην ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία

14:07

NYT: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζεται να στείλει ξανά διπλωμάτες στις πρεσβείες της Μέσης Ανατολής

14:07

Ζελένσκι: 3 ιδέες για τερματισμό του πολέμου με Ρωσία - Περιθώριο έως το καλοκαίρι του 2027

14:04

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διέταξε την Τουρκία να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά

13:49

Χρυσοχοΐδης: Η εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων αλλάζει τη συμπεριφορά των οδηγών

13:38

Παπαθανάσης: 29,14 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης στα Γλυκά Νερά

13:36

Στη Γερμανία σχεδόν οι μισές από τις χιλιάδες νέες απολύσεις στη Volkswagen

13:33

Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται την Τετάρτη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

13:31

Fitch: Πώς η Ελλάδα κέρδισε τρεις αναβαθμίσεις - Το χρέος, τα πλεονάσματα και οι τράπεζες

13:22

Πιερρακάκης: Τι κερδίζει η χώρα και οι πολίτες από την πρόωρη αποπληρωμή χρέους

13:13

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε στη Βουδαπέστη

12:57

Κίνα: «Θα υπερασπιστούμε σθεναρά τα συμφέροντά μας απέναντι στις απειλές των ΗΠΑ»

12:53

Η γερμανική οικονομία βγαίνει από τον «λήθαργο»

12:50

Άμεσες θεσμικές ενέργειες για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Με 5.300 μόνιμους και 30.000 αναπληρωτές ξεκινά η σχολική χρονιά

12:46

Ρεκόρ εσόδων και κερδών από Lego το α' εξάμηνο - «Όχι» στην AI για σχεδιασμό παιχνιδιών

12:33

Split Payments από τη Wolt: Για πιο απλές και ευέλικτες ομαδικές παραγγελίες

12:31

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,5% στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία καταγράφηκε τον Απρίλιο

12:25

Ετήσια αύξηση 4,8% στα οικοδομικά υλικά τον Ιούλιο

12:22

ΜΕΤΕΟ: Η απώλεια δασικής βλάστησης αυξάνει τις θερμοκρασίες επιφάνειας

12:17

Δημοσκόπηση Interview: Τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή - Εκλογές τώρα ζητούν οι πολίτες

12:09

Mega Brokers: Αύξηση 19% στην παραγωγή ασφαλίστρων στο επτάμηνο του 2026

12:00

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε ο τζίρος στα καταλύματα το β΄ τρίμηνο - Μείωση για την εστίαση