BACKSTORY

Το επενδυτικό μπουμ στα Γιάννενα και η τραπεζική πλατφόρμα - Νέο city hotel στη Μητροπόλεως

19-08-2022 | 07:43
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το επενδυτικό μπουμ στα Γιάννενα και η τραπεζική πλατφόρμα - Νέο city hotel στη Μητροπόλεως

Έσοδα άνω των 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 και ελάφρυνση του δικτύου καταστημάτων κατά περισσότερα από το 25% της πελατείας που το επισκέπτεται για τις συναλλαγές της, περιμένει η Τράπεζα Πειραιώς από την πρώτη ελληνική ψηφιακή τράπεζα που θα λειτουργεί στην Ευρώπη και φτιάχνει με τη Natech. Η τελευταία παρέχει τα τελευταία 20 χρόνια ισχυρή τραπεζική τεχνολογία και υπηρεσίες σε τοπικές, εθνικές και πολυεθνικές τράπεζες και παρόχους πληρωμών σε διεθνές επίπεδο.

Η νέα τραπεζική πλατφόρμα BankTech, στην οποία όπως μου λένε θα δοθεί όνομα νεανικό και καινοτόμο, θα παρέχει υπηρεσίες Banking as a Service, Buy Now-Pay Later, digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τους καταναλωτές, με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο. Η λειτουργία της θα ξεκινήσει από τον κλάδο λιανικής, με την Πειραιώς δυνητικά να συνεισφέρει πελάτες εξοικειωμένους με τα ψηφιακά μέσα, μειώνοντας σημαντικά κόστος και χρόνο εξυπηρέτησης.

Το project τρέχει γρήγορα, με στόχο η νέα ανεξάρτητη ψηφιακή τράπεζα να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της κοινοπραξίας Πειραιώς – Natech. Στο διάστημα αυτό θα επενδυθούν για τη λειτουργία της περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου μαθαίνω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις για τη βασική ομάδα στην οποία επικεφαλής έχει αναλάβει ήδη ο Δημήτρης Λιτσικάκης, πρώην deVere, Revolut, Edenred Greece και ΙΒΜ Ην. Βασιλείου. Στο site της Natech βλέπω ότι αναζητούνται «παθιασμένοι» Mid και Senior Mobile Developers για πολλαπλές θέσεις που θα δημιουργηθούν στη νέα ψηφιακή τράπεζα, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τη νοοτροπία “get things done” και θα δουλέψουν στα κεντρικά γραφεία διοίκησης της Natech στα Ιωάννινα.

Τα Γιάννενα αναπτύσσονται ραγδαία αφού το Τεχνολογικό Πάρκο έχει προσελκύσει μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως και μεγάλες συμβουλευτικές (Deloitte, EY, PwC, KPMG), οι οποίες αναπτύσσουν λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό κλάδο και άλλες επιχειρήσεις. Αποκέντρωση, λοιπόν, αλλά και νέες μεγάλες αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο στον κοντινό ορίζοντα.

Σε μία εποχή όπου οι πάροχοι ρεύματος χρειάζονται τεράστια κεφάλαια κίνησης, μία ακόμη επιβάρυνση στην ταμειακή τους ρευστότητα έχει προσθέσει το γεγονός ότι εδώ και μισό χρόνο δεν τους έχουν επιστραφεί τα ποσά για τις αναδρομικές επιδοτήσεις που δόθηκαν στους λογαριασμούς ρεύματος των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι αναδρομικές αυτές επιδοτήσεις ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση τον Μάρτιο, με σκοπό για το πρώτο τρίμηνο του έτους, να αυξηθεί στο 80% η απορρόφηση των αυξήσεων στο ρεύμα για τους δικαιούχους.

Η σχετική δαπάνη εκτιμάται σε 75 εκατ. ευρώ, με το μέτρο να καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kVA, οι οποίες υπολογίζονται σε 1,16 εκατομμύρια (εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, αρτοποιεία). Η συντριπτική πλειονότητα των προμηθευτών έχει εφαρμόσει εδώ και μήνες το μέτρο, καλύπτοντας για τους πελάτες της τα ποσά αυτά με ίδια κεφάλαια. Ωστόσο, έως αυτή τη στιγμή δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση, ώστε το σχετικό κονδύλι να επιστραφεί στις εταιρείες από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μπορεί τα δύο χρόνια της πανδημίας να βούλιαξαν τα νούμερα σε αφίξεις και εισπράξεις για τον ελληνικό τουρισμό, η καλή εικόνα που κατάφερε να χτίσει η χώρα όμως, είχε ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τόσο οι τουρίστες που την επισκέπτονται φέτος, όσο και οι σχετικές επενδύσεις στον κλάδο. Σύμφωνα με τα επίσημα τελευταία στοιχεία του 2020 από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε απόλυτα νούμερα προστέθηκαν 81 νέες μονάδες, το 2020, ενώ περαιτέρω άνοδος σημειώθηκε και το 2021, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς στη διετία προστέθηκαν περίπου 150 νέα ξενοδοχεία στη χώρα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον μάλιστα συνεχίζεται ακάθεκτο μέχρι και σήμερα κι όπως μου λένε λίαν συντόμως θα ανακοινωθεί ένα new entry ξενοδοχείου στην οδό Μητροπόλεως από μεγάλη αλυσίδα που ειδικεύεται στα resorts. Παρότι το νέο city hotel δεν θα είναι μεγάλο, η δυναμικότητά του θα φτάνει περί τα σαράντα δωμάτια, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον αφού θα κατασκευαστεί σε ένα από τα πολύπαθα διατηρητέα του γνωστού αθηναϊκού δρόμου.

Γκρίνιες ακούγονται στο υπουργείο Εργασίας για το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας του ΕΦΚΑ, την πιο πρόσφατη παρέμβαση για να επιταχυνθούν οι απονομές των συντάξεων. Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν προβλήματα στη λειτουργία του κατά τις πρώτες εβδομάδες, με πολλά ερωτήματα των εν αναμονή συνταξιούχων να παραμένουν αναπάντητα από τους εργαζόμενους. Η Διοίκηση του Φορέα ζήτησε από τους υπαλλήλους να στηρίξουν με κάθε τρόπο τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, αλλά μάταιος κόπος.....

Κάποιοι μάλιστα ήδη άρχισαν να μιλούν για κατάργησή του και ένταξη των αρμοδιοτήτων του στο τηλεφωνικό κέντρο 1555. Ίδωμεν...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:36

Bloomberg: Η Τουρκία αναθεωρεί συμφωνία 23 εκατ. δολαρίων με τις ΗΠΑ για αγορά F-16

20:24

Πυροσβεστική: 35 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα σε 24 ώρες - Η εικόνα στα μέτωπα

20:10

Μασκ: Η Κομισιόν πρόσφερε στο Χ μια παράνομη μυστική συμφωνία

20:00

Δημογραφικό: Τι αλλάζει στα προνόμια των τρίτεκνων οικογενειών - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

19:45

Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού

19:36

Ρωσία: Δεν προετοιμαζόμαστε για επίθεση στο ΝΑΤΟ

19:26

Νέο «καμπανάκι» Ντάιμον (JP Morgan) για επιτόκια και πληθωρισμό

19:16

Μπάιντεν: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός

18:59

Ευρωαγορές: Σε υψηλό ενός μηνός με ώθηση από τις ΗΠΑ

18:58

Β. Σπανάκης: «Νέοι Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας για τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια»

18:44

Οι επιπτώσεις της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία

18:40

Μαρινάκης: Επιστροφή επιδοτήσεων από το 1,2 τοις χιλίοις των δικαιούχων ΜμΕ - Μέχρι 200 ευρώ τα ποσά

18:36

Επίσκεψη Ράπτη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη

18:30

ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμο 136.000 ευρώ για προϊόντα «μαϊμού» στο κέντρο της Αθήνας

18:21

Eurostat: 1 στους 10 Ευρωπαίους δεν μπορεί να τραφεί σωστά - Η θέση της Ελλάδας

18:11

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έναρξη υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024

18:01

Μίνως Μάτσας: Τα Ρεμπέτικα+ στις 2/09 στο Ηρώδειο

17:49

Πετρόπουλος: Συμφωνία εξαγοράς της ΤΕΜΜΑ ΑΕ έναντι 2,35 εκατ.

17:39

Η UBS υποβάθμισε σε «sell» την μετοχή της Tesla

17:29

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 8 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο

17:26

Χρηματιστήριο: «Ρεύμα» και ώθηση στις τράπεζες δια χειρός HSBC

17:15

H εποχικότητα του κορονοϊού – Νέα μοτίβα δραστηριότητας

17:04

Unilever: Ετοιμάζει έως και 3.200 απολύσεις στην Ευρώπη

16:54

Wall Street: Aνοδικές κινήσεις με φόντο τα αποτελέσματα των τραπεζών

16:53

Παπαθανάσης: Συνάντηση με την Υπ. Προώθησης Εξαγωγών, Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης του Καναδά

16:43

Ρωσία: Συντριβή επιβατικού αεροσκάφους - 3 νεκροί στη Μόσχα

16:33

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Αύξηση κερδών, μείωση των κόκκινων δανείων και ισχυρή ρευστότητα

16:20

AT&T: Τα δεδομένα «σχεδόν όλων» των πελατών παραβιάστηκαν το 2022

16:18

Ο Μπελέρης έλαβε άδεια να ορκιστεί ευρωβουλευτής μετά τις πιέσεις στον Ράμα

16:09

Σκυλακάκης για επανυπολογισμό επιδοτήσεων στο ρεύμα: Θα δώσουμε στις ΜμΕ πιο πολλά χρήματα από αυτά που θα ζητηθούν πίσω