BACKSTORY

200 πωλητήρια σε ξενοδοχεία! - Γιατί σβήνουν τα φουγάρα στη Μεγαλόπολη 3 - Attica: Θηλυκή κομάντο με στυλ

18-08-2022 | 07:39
Viber Whatsapp Μοιράσου το
200 πωλητήρια σε ξενοδοχεία! - Γιατί σβήνουν τα φουγάρα στη Μεγαλόπολη 3 - Attica: Θηλυκή κομάντο με στυλ

Να λοιπόν που μπαίνει σε νέα φάση η Attica Bank. Όχι, δεν έκλεισε η «μαύρη τρύπα», ούτε δρομολογήθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Για την κ. Ελένη Βρεττού λέμε, που θα τρέξει ως νέα CEO τα επόμενα στάδια για τη διάσωση της τράπεζας. Και αυτό δεν είναι λίγο, αφού η πλειοψηφία των στελεχών της αγοράς που είχαν δεχτεί κρούση να αναλάβουν το μάνατζμεντ έκοβαν ευγενικά λάσπη. Έτσι φτάσαμε στην Ελένη Βρεττού, γνωστή στην αγορά ως «θηλυκή κομάντο». Κάποιοι βέβαια υποστηρίζουν ότι την είχε τάξει τη θέση από καιρό ο κεντρικός…

Η αποχώρησή της κ. Βρεττού από την Lamda Development λέγεται ότι έγινε χωρίς hard feelings, σε αντίθεση με το έντονο παρασκήνιο που είχε δημιουργηθεί όταν αποχώρησε από την Τράπεζα Πειραιώς όπου είχε προσληφθεί τον Απρίλιο του 2019 ως προσωπική επιλογή του Χρήστου Μεγάλου. Προηγουμένως είχε εργαστεί για 14 χρόνια στην HSBC στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία.

Στην Πειραιώς η ωραία Ελένη, ως Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, είχε συμβάλει στην ενίσχυση των εταιρικών χρηματοδοτήσεων σε κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ναυτιλία, οι Υποδομές, ο Τουρισμός κ.ά. Τώρα καλείται να αναστήσει την Attica Bank στην οποία βλέπει δυναμική ανόδου. Το στοίχημα είναι η πολύπαθη τράπεζα να σταθεροποιηθεί, να σβηστούν οι αμαρτίες του παρελθόντος και να φύγουν τα κατεστημένα του Δημοσίου. Και πρώτα και κύρια, να προχωρήσει μέσα στο φθινόπωρο, η επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος θα αναλάβει στα μέσα Σεπτεμβρίου και λέγεται ότι στο πρόσωπό της συμφωνούν τόσο το ΤΧΣ, όσο και η Ellington. Το εκλαμβάνω ως θετική αρχή για την ΑΜΚ, αλλά το πράγμα θα δείξει… Αν μη τι άλλο πάντως η Attica θα αποκτήσει στυλ…

Τους τίτλους τέλους σε μία ακόμη λιγνιτική μονάδα βάζει η ΔΕΗ, καθώς έχει ήδη δρομολογήσει την οριστική απόσυρση της «Μεγαλόπολη 3». Όπως αναφέρει η επιχείρηση σε ενημερωτικό της σημείωμα που επισυνάπτεται σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, πρόκειται για την παλαιότερη μονάδα του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, με έτος κατασκευής το 1975 (47 έτη λειτουργίας), κάτι που σημαίνει πως έχει ουσιαστικά εξαντλήσει τον ωφέλιμο χρόνο ζωής της. Έτσι, με δεδομένο ότι από το τέλος του περασμένου έτους έχει υποστεί σημαντική βλάβη, δεν προβλέπεται η επαναλειτουργία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και με την απόσυρση της «Μεγαλόπολη 3», η ΔΕΗ συνεχίζει να διατηρεί ένα επαρκές χαρτοφυλάκιο μονάδων, ώστε να διπλασιάσει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη το επόμενο 12μηνο. Μάλιστα, η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της «Πτολεμαΐδα 5» τον Σεπτέμβριο θα διευκολύνει την αύξηση της συμμετοχής του καυσίμου στις 10 Τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, από 5 περίπου Τεραβατώρες που είναι σήμερα.

Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να ανθεί και να αναμένεται να αποτελέσει ανάχωμα για τις πληθωριστικές πιέσεις του τρέχοντος έτους, ωστόσο υπάρχουν αγορές που η πιάτσα θεωρεί κορεσμένες. Εκεί αποδίδουν τουλάχιστον οι ξενοδόχοι την άρνηση των περισσότερων τραπεζών σε αιτήσεις δανείων για νέες ανεγέρσεις ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα. Όπως μου λένε, όσοι έχουν αιτηθεί το τελευταίο διάστημα δάνειο για την δημιουργία ενός city hotel στην Αθήνα, η απάντηση είναι αρνητική, ενώ πολλές είναι οι αρνητικές απαντήσεις και για τις μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις.

Βέβαια, πρέπει να συνεκτιμήσει κανείς -λένε τραπεζικές πηγές - ότι στο ξενοδοχειακό δυναμικό της πρωτεύουσας προστέθηκαν την τελευταία πενταετία, 71 νέες μονάδες, κατά κύριο λόγο τετράστερες και πεντάστερες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 20% του συνόλου των ξενοδοχείων και το 14% του συνόλου των ξενοδοχειακών δωματίων που υπάρχουν διαθέσιμα αυτή την στιγμή στην Αττική.

Αυτή όμως είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη, είναι αυτή που θέλει τις τουριστικές επιχειρήσεις να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στον φετινό λογαριασμό, εξαιτίας των αυξήσεων στα επιμέρους λειτουργικά κόστη τους, γεγονός που κάνει το εγχείρημα του δανεισμού αρκετά επισφαλές, ειδικά αν πρόκειται για μεμονωμένο επιχειρηματία. Και για αυτή την περίπτωση άλλωστε υπάρχει ένας εξίσου εντυπωσιακός αριθμός που αξίζει να αναφερθεί. Τα 200 και πλέον ξενοδοχεία της χώρας, μικρής δυναμικότητας και οικογενειακής διοίκησης κυρίως, που έχουν βάλει διαδικτυακό πωλητήριο μέσα σε έναν μήνα κι εν μέσω θέρους. Γνώστες της αγοράς υποστηρίζουν ότι τα πωλητήρια αυτά είναι τα απόνερα της πανδημίας αλλά είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού.

Σε κάθε ευκαιρία άλλωστε οι επιχειρηματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι αρκετά καταλύματα θα κλείσουν και την φετινή χρονιά με μείον στο ταμείο, ως απόρροια της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής. Τώρα το τι από τα δύο ισχύει θα «φανεί στο χειροκρότημα». Σε κάθε περίπτωση όμως δεν ακούγεται και τόσο θετικό για το τουριστικό μας success story…

Χριστουγεννιάτικο μποναμά σε όσους συνταξιούχους δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από 1/1/2023 μαθαίνω ότι μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Δεδομένου ότι οι συντάξεις με υψηλή προσωπική διαφορά δεν θα λάβουν την επικείμενη αύξηση του 6% (ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, και τον πληθωρισμό), η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει ένα επίδομα λίγο πριν τα Χριστούγεννα στους «άτυχους».

Πληροφορίες μιλούν για ένα ποσό της τάξης των 200-250 ευρώ που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους στο τέλος της χρονιάς, όταν δηλαδή θα δοθούν και οι αυξήσεις που προγραμματίζονται για τους υπόλοιπους συνταξιούχους (με τις συντάξεις Ιανουαρίου). Άλλωστε εκλογές έρχονται, και τσιγκουνιές δεν χωράνε...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

19:00

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

18:45

Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

18:30

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

18:16

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

18:00

Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένας κοινός παρονομαστής από Τόκιο έως Νέα Υόρκη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple