BACKSTORY

Καλώς τα τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα! - Οι επιθετικές πωλήσεις στο ευρώ

13-07-2022 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καλώς τα τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα! - Οι επιθετικές πωλήσεις στο ευρώ

«Καλώς τα τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα»! Θυμάστε ασφαλώς την αμίμητη ατάκα της αείμνηστης Άννας Καλουτά στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Καλώς ήρθε το δολάριο». Κάπως έτσι φαίνεται πως ένιωσε και ο εμπορικός κόσμος της Αλεξανδρούπολης, καθώς ο ελλιμενισμός μεγάλων αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη βάση της Αλεξανδρούπολης, έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζει κατά περιόδους η πανέμορφη πόλη του ελληνικού Βορρά με χιλιάδες Αμερικανούς ναύτες. Πρόσφατα δε έγινε ένας μικρός καταναλωτικός «χαμός» στην πόλη όταν το αμερικανικό USS Arlington έδεσε στο λιμάνι και αποβίβασε περισσότερους από χίλιους πεζοναύτες στην πόλη, βάζοντας... φωτιά ιδιαίτερα στην αγορά εστίασης της πόλης. Δεν ξέρω αν είναι υπερβολικά αυτά που γράφηκαν για τα... αυγά που καταναλώθηκαν σε ένα μόνο πρωινό - πάνω από 6.000!!! - αλλά αν ισχύουν τα νούμερα, τότε η επόμενη μεγάλη μπίζνα στην περιοχή δεν θα είναι ενεργειακή, αλλά... κοτέτσια!

Λοιπόν αυτός ο κώδικας δημοσίων υπαλλήλων έχει βγει μέσα από την ίδια τη ζωή. «Οι υπάλληλοι σέβονται την ιεραρχία και αναλαμβάνουν την ευθύνη που αναλογεί στις αποφάσεις ή τις ενέργειές τους με στόχο την εξασφάλιση της αδιάλειπτης συνέχειας του έργου του φορέα τους». Έτσι ακριβώς. «Οι υπάλληλοι ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς εμπάθεια και προκατάληψη, προασπίζοντας και διαφυλάσσοντας τον αντικειμενικό χαρακτήρα της υπηρεσιακής τους κρίσης».

Δεν ξέρω γιατί απαιτείται ένας κώδικας δεοντολογίας για να εφαρμοστούν τα παραπάνω αλλά δεν γνωρίζω και ποιος κώδικας θα πείσει κάποιους για την εφαρμογή των παραπάνω αν οι ίδιοι δεν τα εφαρμόζουν. Γιατί λέω πως αν κάποιοι δεν εφαρμόζουν τα αυτονόητα δύσκολα ο κώδικας θα αλλάξει δεδομένα. Ασφαλώς αποτελεί μια καλή προσπάθεια.

Από τους πρώτους στην αγορά που δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις και μάλιστα νωρίς νωρίς είναι η Mytilineos. Ο Βαγγέλης γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη ενημέρωση, ιδιαίτερα με θετική ειδησεογραφία, για τους ξένους επενδυτές ιδιαίτερα. Το παράδειγμα της Mytilineos ακολουθούν αυτή τη φορά και οι τράπεζες και αρχίζουν να δημοσιεύουν για πρώτη φορά πιο νωρίς τις οικονομικές τους καταστάσεις για το εξάμηνο: 29/7, 2/8 και 3/8 η Eurobank και ΕΤΕ, η Alpha, η Piraeus αντίστοιχα. Ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι καλές πρακτικές αξίζει να υιοθετούνται…

Η Φραντζέσκα Τόντι ανέλαβε ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στην Επιτροπή Ελέγχου της Πειραιώς ως ανεξάρτητο μέλος του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς αντικατέστησε το παραιτηθέν μέλος Berggren. Σε αυτήν την επιτροπή ελέγχου οι ξένοι παίζουν τους Έλληνες 4-2. Καλό ματσάκι! Όμως τούτο είναι το λιγότερο μιας και υπάρχει διεθνοποίηση αλλά και ο νόμος του ΤΧΣ που αργότερα θα φέρει ισορροπίες. Το περισσότερο θα φανεί οσονούπω, ιδιαίτερα εάν η ΕΚΤ δεν χαλαρώσει τα δεδομένα και τις απαιτήσεις της.

Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται 1 προς 1 για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Το ευρώ δέχεται επιθετικές πωλήσεις από την αρχή του μήνα, καθώς πιέζεται από τους κινδύνους του πολέμου και τους φόβους της ύφεσης. Όμως βασικός παράγοντας των πιέσεων του ευρώ είναι η παραλυτική πολιτική της ΕΚΤ καθώς εκφράζονται σοβαροί σοβαρότατοι φόβοι για μια ασθενική αύξηση των επιτοκίων.

Πάντως η Κροατία αποκτά το ευρώ ως νόμισμα από την 1.1.2023.

Από την άλλη πλευρά καθώς η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να συνδράμουν τους ενεργειακούς τους κολοσσούς ώστε τα κόστη να μην κατέβουν στους καταναλωτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στα κράτη μέλη προς διαβούλευση σχέδιο πρότασης για την προσαρμογή του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις. Κάποια πράγματα θα πάψουν να θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις γιατί όταν θέλει η Γερμανία και η Γαλλία αυτό γίνεται.

Και μιας και τα πράγματα έτσι εξελίχθηκαν ας κάνει και η στήλη μια βόλτα στο φεγγάρι...

Επηρεασμένος μάλλον από τα νέα επιτεύγματα της NASA ο Τούρκος πρόεδρος πέρα από χάρτες και νησιά ονειρεύεται πως για επιστημονικούς λόγους η χώρα του θα προσεγγίσει το διάστημα. Όταν το διάβασα θυμήθηκα πως και κάποιος δικός μας πολιτικός -όχι ευτυχώς πρωθυπουργός- αλλά κάτι σαν- ονειρεύτηκε το φεγγάρι, ίσως σωστότερα το διάστημα.

Κάποιοι ονειρεύονται φεγγάρια χωρίς να είναι ποιητές και άλλοι εξερευνούν πραγματικά το σύμπαν, όπως προκύπτει από το τηλεσκόπιο James Webb και τις υπέροχες εικόνες που η ανθρωπότητα μπόρεσε να απολαύσει.

Η αγάπη του Χόλντερμαν, του ισχυρού άνδρα της Reggeborgh για την Κέρκυρα είναι γνωστή. Και φροντίζει με διάφορες σημαντικές αφορμές να την επιβεβαιώσει. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δωρεά ενός υπερσύγχρονου σκάφους ελληνικής κατασκευής της “VIKING NORSAFE,” από την “REGGEBORGH INVEST”, προς το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της Κέρκυρας. Ήδη το σκάφος βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών αρχών και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες, καθώς διαθέτει 3x450hp εξωλέμβιες μηχανές με μεγάλη αυτονομία και υπερσύγχρονα συστήματα πλοήγησης και εντοπισμού στόχων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:30

Ο Μαδούρο «έτοιμος» να συζητήσει με τις ΗΠΑ για τον αγώνα κατά των ναρκωτικών και το πετρέλαιο

08:12

Ανελκυστήρες: Αντίστροφη μέτρηση για απογραφή και πιστοποίηση - Οι αλλαγές για ιδιοκτήτες και διαχειριστές

08:01

Πυρκαγιά σε μπαρ στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας: Πάνω από 40 οι νεκροί

07:51

Πού να πάμε το 2026 - Το Bloomberg «ψηφίζει» Ελλάδα

07:42

Όλες οι αργίες του 2026 - Τα τριήμερα της χρονιάς

07:38

Όταν η βενζίνη κοστίζει λιγότερο από το νερό: Το παράδοξο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών

07:36

Γιατί οι Έλληνες δεν αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος - Μικρή κινητικότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

07:24

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τις δεσμεύσεις της

07:18

Αλλαγή τάσης στις ξένες επενδύσεις - Νέα κεφάλαια στη μεταποίηση

07:10

ΕΝΦΙΑ 2026: Ποιοι κερδίζουν εκπτώσεις, ποιοι απαλλάσσονται πλήρως - Ο χάρτης των μειώσεων

07:02

Το ήμισυ του παντός σήμερα στο Χρηματιστήριο - Τα στοιχήματα για το 2026 - Το αίνιγμα της πληροφορικής

23:58

Ζοχράν Μαμντάνι: Να δείξουμε στον κόσμο ότι «η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει»

23:55

Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες και οκτώ αγνοούμενοι στη φωτιά στο Κραν Μοντανά

23:45

Χαρακόπουλος: Θετικές οι προοπτικές για τη χώρα αν διατηρηθεί η σταθερότητα

23:23

Περού: Τρεις νεκροί, 7 αγνοούμενοι σε επίθεση σε ανθρακωρύχους

22:59

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί τραυματίστηκαν και ισάριθμοι αγνοούνται στην πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά

22:36

Κραν Μοντανά: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες στα νοσοκομεία της

22:16

NYT: Η Μόσχα ζητά από την Ουάσινγκτον να σταματήσει την καταδίωξη πετρελαιοφόρου που κατευθυνόταν προς τη Βενεζουέλα

21:58

Στις 7 Ιανουαρίου στην Κύπρο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

21:39

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 87 πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν λόγω Πρωτοχρονιάς

21:17

Τραμπ: Αποκάλυψε γιατί παίρνει περισσότερη ασπιρίνη από όση του συστήνουν οι γιατροί

21:00

Τραγωδία στο Κραν Μονταν: Η Κομισιόν βρίσκεται «σε επαφή» με τις ελβετικές αρχές για την παροχή «ιατρικής βοήθειας»

20:42

Αγρότες: Μετρούν αντίστροφα για την πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής στα Μάλγαρα

20:26

Το δολάριο σε δοκιμασία, το ευρώ σε θέση άμυνας: Το μεγάλο στοίχημα του 2026

20:11

Ιράν: Τουλάχιστον 1.500 θανατοποινίτες εκτελέστηκαν το 2025 - Αριθμός ρεκόρ τα τελευταία 35 χρόνια

19:46

Τραμπ: Αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα

19:31

Eρντογάν: Δεν θα ανεχτούμε τετελεσμένα στη Γαλάζια Πατρίδα

19:09

Ουκρανία: Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι σκηνοθέτησε τον θάνατο ενός Ρώσου ηγέτη πολιτοφυλακής

18:50

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ αποχαιρετά τον Αλκιβιάδη Χήτο

18:32

BYD: Τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης εδώ και μία πενταετία σημείωσαν οι πωλήσεις