BACKSTORY

Καλώς τα τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα! - Οι επιθετικές πωλήσεις στο ευρώ

13-07-2022 | 07:38
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλώς τα τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα! - Οι επιθετικές πωλήσεις στο ευρώ

«Καλώς τα τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα»! Θυμάστε ασφαλώς την αμίμητη ατάκα της αείμνηστης Άννας Καλουτά στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Καλώς ήρθε το δολάριο». Κάπως έτσι φαίνεται πως ένιωσε και ο εμπορικός κόσμος της Αλεξανδρούπολης, καθώς ο ελλιμενισμός μεγάλων αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη βάση της Αλεξανδρούπολης, έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζει κατά περιόδους η πανέμορφη πόλη του ελληνικού Βορρά με χιλιάδες Αμερικανούς ναύτες. Πρόσφατα δε έγινε ένας μικρός καταναλωτικός «χαμός» στην πόλη όταν το αμερικανικό USS Arlington έδεσε στο λιμάνι και αποβίβασε περισσότερους από χίλιους πεζοναύτες στην πόλη, βάζοντας... φωτιά ιδιαίτερα στην αγορά εστίασης της πόλης. Δεν ξέρω αν είναι υπερβολικά αυτά που γράφηκαν για τα... αυγά που καταναλώθηκαν σε ένα μόνο πρωινό - πάνω από 6.000!!! - αλλά αν ισχύουν τα νούμερα, τότε η επόμενη μεγάλη μπίζνα στην περιοχή δεν θα είναι ενεργειακή, αλλά... κοτέτσια!

Λοιπόν αυτός ο κώδικας δημοσίων υπαλλήλων έχει βγει μέσα από την ίδια τη ζωή. «Οι υπάλληλοι σέβονται την ιεραρχία και αναλαμβάνουν την ευθύνη που αναλογεί στις αποφάσεις ή τις ενέργειές τους με στόχο την εξασφάλιση της αδιάλειπτης συνέχειας του έργου του φορέα τους». Έτσι ακριβώς. «Οι υπάλληλοι ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς εμπάθεια και προκατάληψη, προασπίζοντας και διαφυλάσσοντας τον αντικειμενικό χαρακτήρα της υπηρεσιακής τους κρίσης».

Δεν ξέρω γιατί απαιτείται ένας κώδικας δεοντολογίας για να εφαρμοστούν τα παραπάνω αλλά δεν γνωρίζω και ποιος κώδικας θα πείσει κάποιους για την εφαρμογή των παραπάνω αν οι ίδιοι δεν τα εφαρμόζουν. Γιατί λέω πως αν κάποιοι δεν εφαρμόζουν τα αυτονόητα δύσκολα ο κώδικας θα αλλάξει δεδομένα. Ασφαλώς αποτελεί μια καλή προσπάθεια.

Από τους πρώτους στην αγορά που δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις και μάλιστα νωρίς νωρίς είναι η Mytilineos. Ο Βαγγέλης γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη ενημέρωση, ιδιαίτερα με θετική ειδησεογραφία, για τους ξένους επενδυτές ιδιαίτερα. Το παράδειγμα της Mytilineos ακολουθούν αυτή τη φορά και οι τράπεζες και αρχίζουν να δημοσιεύουν για πρώτη φορά πιο νωρίς τις οικονομικές τους καταστάσεις για το εξάμηνο: 29/7, 2/8 και 3/8 η Eurobank και ΕΤΕ, η Alpha, η Piraeus αντίστοιχα. Ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι καλές πρακτικές αξίζει να υιοθετούνται…

Η Φραντζέσκα Τόντι ανέλαβε ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στην Επιτροπή Ελέγχου της Πειραιώς ως ανεξάρτητο μέλος του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς αντικατέστησε το παραιτηθέν μέλος Berggren. Σε αυτήν την επιτροπή ελέγχου οι ξένοι παίζουν τους Έλληνες 4-2. Καλό ματσάκι! Όμως τούτο είναι το λιγότερο μιας και υπάρχει διεθνοποίηση αλλά και ο νόμος του ΤΧΣ που αργότερα θα φέρει ισορροπίες. Το περισσότερο θα φανεί οσονούπω, ιδιαίτερα εάν η ΕΚΤ δεν χαλαρώσει τα δεδομένα και τις απαιτήσεις της.

Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται 1 προς 1 για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Το ευρώ δέχεται επιθετικές πωλήσεις από την αρχή του μήνα, καθώς πιέζεται από τους κινδύνους του πολέμου και τους φόβους της ύφεσης. Όμως βασικός παράγοντας των πιέσεων του ευρώ είναι η παραλυτική πολιτική της ΕΚΤ καθώς εκφράζονται σοβαροί σοβαρότατοι φόβοι για μια ασθενική αύξηση των επιτοκίων.

Πάντως η Κροατία αποκτά το ευρώ ως νόμισμα από την 1.1.2023.

Από την άλλη πλευρά καθώς η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να συνδράμουν τους ενεργειακούς τους κολοσσούς ώστε τα κόστη να μην κατέβουν στους καταναλωτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στα κράτη μέλη προς διαβούλευση σχέδιο πρότασης για την προσαρμογή του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις. Κάποια πράγματα θα πάψουν να θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις γιατί όταν θέλει η Γερμανία και η Γαλλία αυτό γίνεται.

Και μιας και τα πράγματα έτσι εξελίχθηκαν ας κάνει και η στήλη μια βόλτα στο φεγγάρι...

Επηρεασμένος μάλλον από τα νέα επιτεύγματα της NASA ο Τούρκος πρόεδρος πέρα από χάρτες και νησιά ονειρεύεται πως για επιστημονικούς λόγους η χώρα του θα προσεγγίσει το διάστημα. Όταν το διάβασα θυμήθηκα πως και κάποιος δικός μας πολιτικός -όχι ευτυχώς πρωθυπουργός- αλλά κάτι σαν- ονειρεύτηκε το φεγγάρι, ίσως σωστότερα το διάστημα.

Κάποιοι ονειρεύονται φεγγάρια χωρίς να είναι ποιητές και άλλοι εξερευνούν πραγματικά το σύμπαν, όπως προκύπτει από το τηλεσκόπιο James Webb και τις υπέροχες εικόνες που η ανθρωπότητα μπόρεσε να απολαύσει.

Η αγάπη του Χόλντερμαν, του ισχυρού άνδρα της Reggeborgh για την Κέρκυρα είναι γνωστή. Και φροντίζει με διάφορες σημαντικές αφορμές να την επιβεβαιώσει. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δωρεά ενός υπερσύγχρονου σκάφους ελληνικής κατασκευής της “VIKING NORSAFE,” από την “REGGEBORGH INVEST”, προς το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της Κέρκυρας. Ήδη το σκάφος βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών αρχών και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες, καθώς διαθέτει 3x450hp εξωλέμβιες μηχανές με μεγάλη αυτονομία και υπερσύγχρονα συστήματα πλοήγησης και εντοπισμού στόχων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:21

Austriacard: Στο 71,52% το ποσοστό του Ν. Λύκου

19:18

Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

19:12

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές - Στο επίκεντρο Novo Nordisk και Shell

18:59

Gazprom: Πρώτη ετήσια ζημία πάνω από 20 χρόνια - «Τρύπα» σχεδόν 7 δισ. δολ.

18:45

Οι πιο... δουλευταράδες στην Ευρώπη οι Έλληνες: Το 11,6% εργάζεται πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

18:32

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα

18:23

Mytilineos: Στις 4 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

18:11

Ο Ερντογάν καταγγέλλει την καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ

18:04

ΗΠΑ: Η αστυνομία διέλυσε τον καταυλισμό φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

17:54

Lamda Development για Ελληνικό: Νέα SPV με Xeris Ventures για την Little Athens

17:43

Διαμαρτύρονται οι φαρμακοποιοί για την μη ένταξή τους στα επαγγέλματα με μειωμένη προμήθεια στις συναλλαγές με κάρτα

17:33

Επίσκεψη του Στ. Κασσελάκη στη Βαρβάκειο

17:24

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού

17:22

Νηνεμία στο Χρηματιστήριο - Stock picking με την ΕΤΕ σε θέση οδηγού

17:09

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τελικό μέρισμα 0,315 ευρώ ανά μετοχή

16:59

Wall Street: Θετικά πρόσημα στον απόηχο της Fed

16:51

Συνάντηση Πιτσιλή – Κόλλια για την πορεία των φορολογικών δηλώσεων

16:44

Μαρινάκης: Αποφάσεις εκδίδουν οι δικαστές, όχι κυβερνήσεις και κόμματα

16:35

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από COVID - 9 διασωληνωμένοι

16:34

Υπ. Υγείας: Σε εφαρμογή τα ηλεκτρονικά ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές ΠΦΥ

16:29

Τριαντόπουλος: Επέκταση της προσωρινής στέγασης για ένα έτος στη Θεσσαλία

16:11

Έφεση κατά της αποφυλάκισης του Ν. Μιχαλολιάκου από τον εισαγγελέα Εφετών Λαμίας

16:10

Μακρόν: Αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία δεν θα έχουμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη

16:09

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα παρέμεινε σε υψηλό ενός έτους

16:00

Τράπεζες: Η αλλαγή σελίδας, τα ισχυρά αποτελέσματα και οι επόμενες κινήσεις

15:53

Πατέλης: Η πραγματικά χαμένη 4ετία ήταν το 2015-2019

15:47

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα «mybusinesssupport» για ενίσχυση επιχειρήσεων σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου

15:45

Πάουελ της Fed: Δεν βλέπω ούτε το stag ούτε το flation

15:30

ΟΛΘ: Παραιτήθηκε από το δ.σ. η κ. Ειρήνη Χάδιαρη

15:28

Κασσελάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής