BACKSTORY

Αγορές: Χύνεται αίμα, αλλά... - Πόσο θα είναι η ΑΜΚ της Αττικής - Ιντρακάτ: Υπάρχει και next step;

06-07-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγορές: Χύνεται αίμα, αλλά... - Πόσο θα είναι η ΑΜΚ της Αττικής - Ιντρακάτ: Υπάρχει και next step;

Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Attica Bank και τελικώς οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν το δ.σ. της τράπεζας να αποφασίσει για την αύξηση κεφαλαίου. Πόση θα είναι αυτή; Εν πρώτοις η DBRS θα το κρίνει από το rating της τιτλοποίησης μέσα από το οποίο θα ξεκαθαρίσει το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται η τράπεζα.

Οι απαιτήσεις πάντως... 600 εκατ. ευρώ ίσως και λίγο περισσότερα. Αυτά για να καλύψουν την τρύπα αλλά θα χρειαστούν και άλλα για να λειτουργήσει η τράπεζα. Πράγματι είναι τα λεφτά πολλά...

Οι 8 στους 10 εργαζόμενους της Eurobank επέλεξαν την τηλεργασία εφόσον αυτή τους προσφέρθηκε! Για την τράπεζα το κίνητρο του ανθρακικού αποτυπώματος είναι μεγάλο και μετρήσιμο. Για τους εργαζόμενους είναι σημαντικό αφού μειώνουν κατά πολύ τα έξοδα μετακίνησής τους και γενικότερα τα προσωπικά τους έξοδα. Είναι μια λογική που εκτιμάται πως κι άλλες τράπεζες θα την ακολουθήσουν.

Αυτοί οι φορείς που φωνάζουν για τον παλιό εξωδικαστικό συμβιβασμό ας λάβουν υπόψη τους πως όσοι δεν κατέληξαν μπορούν να μεταφερθούν στον καινούριο. Αν πάλι ο λόγος είναι το πάγωμα και η προστασία να ακολουθεί για πάντα κάποιους, ε, ας το ξανασκεφτούν για τους υπόλοιπους που ταλανίζονται να είναι εντάξει στα χρέη τους.

Μεταξύ μας αυτό δεν ήταν συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο. Αιματοχυσία κανονική ήταν. Δεν ήταν όμως επικεντρωμένο στην Ελλάδα. Ο φόβος της ύφεσης κυριεύει τα πάντα και είναι υπαρκτός. Υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά. Δεν ξέρω αν το προσέξατε μαζί με τα Χρηματιστήρια βούτηξαν και οι τιμές του πετρελαίου αλλά -ναι- και του φυσικού αερίου καθώς η ζήτηση μειώνεται.

Και αυτό για την παγκόσμια οικονομία είναι σημαντικό και αποτελεί αναγκαίο στάδιο εξισορρόπησης. Ερχόμαστε τώρα στην Ελλάδα. Τι θέλουμε; Χαμηλότερες τιμές ενέργειας που φαίνεται ότι θα έχουμε. Προστασία στα ομόλογα από την ΕΚΤ που την έχουμε. Έχουμε όμως ταυτόχρονα μια οικονομία που πέφτει χρήμα από εγχώριους και ξένους επενδυτές και μια τουριστική περίοδο που πηγαίνει σφαίρα.

Με αυτά τα δεδομένα και καλή ανάπτυξη θα έχουμε και ο πληθωρισμός και η χώρα όσο χρέος και αν έχει θα ξεχωρίσει. Γι' αυτό αποτολμώ την πρόβλεψη ότι μπορεί να ζαλιστούμε λίγο με τις διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο αλλά στο τέλος της ημέρας θα δούμε καλές αποδόσεις. Για εκλογές αν και δεν είμαι ειδικός δίνω πολλές πιθανότητες να μην γίνουν το φθινόπωρο.

Στην Ιντρακάτ το τίμημα που έδωσαν οι Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου ήταν υπεράνω προσδοκιών αλλά δεν πήραν τον έλεγχο της εταιρείας. Και δεν είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της ημέρας αυτός είναι ο στόχος. Νομίζω ότι η στρατηγική είναι ευρύτερη και δεν τελειώνει αύριο το πρωί. Και γι' αυτό κρατάω μικρό καλάθι σε όσα ακούγονται για το ποιοι και πόσο θα πουλήσουν σε άλλους εφοπλιστές και αυτά που θα δούμε αύριο αλλά και σε λίγους μήνες από σήμερα. Και μην παραβλέπουμε ότι η Ιντρακόμ κράτησε ένα 5% (και για να μην γίνει δημόσια πρόταση), ενώ οι λοιποί μεγαλομέτοχοι έχουν περί το 37%. Και άλλο να πουληθεί το 20% και άλλο το 30%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:19

Box Now: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ το 2026 και επέκταση σε νέες αγορές

09:02

Vodafone Ελλάδος: Πώς κινήθηκαν τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου

08:45

Πού ποντάρει για το 2026 η Damavand

08:30

Νέος βομβαρδισμός των ΗΠΑ εναντίον πλεούμενου που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά

08:25

Ο γύρος της Ευρώπης με τα πόδια - Ένα ελληνικό νησί στη «χρυσή» πεντάδα

08:18

Λούκα Κατσέλη για Άρειο Πάγο: Σημαντική και δίκαιη απόφαση, διασφαλίζει την οικονομική επιβίωση χιλιάδων δανειοληπτών

08:14

ΕΦΚΑ: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη από 1η Μαρτίου

08:05

Μονοπάτια και βιώσιμος τουρισμός: Nέα «πράσινη» οικονομία στην ύπαιθρο

08:01

Στο Μιλάνο των ολυμπιακών και της διπλωματίας ο Κυριάκος - Ο Ζούπης για το ΠΑΣΟΚ - Αξιολόγηση στους βουλευτές ζητάει γαλάζιος βουλευτής

07:47

Πώς η απόφαση του Αρείου Πάγου παρατείνει τη ζωή του «Ηρακλή»

07:40

Ακίνητα: «Τρέχουν» οι τιμές, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν - Η τάση και οι ακριβές περιοχές

07:31

ΑΔΜΗΕ: «Ξεκλειδώνουν» διασυνδέσεις 7,5 δισ. με την ΑΜΚ - Παραμένει ο έλεγχος του Δημοσίου

07:26

Εθνική: Διανομές «μαμούθ» αντί εξαγορών στο σενάριο της Intesa, το AT1 δείχνει άλλα...

07:18

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ποιοι υποβάλλουν για πρώτη φορά - Τι ισχύει για τους 18άρηδες

07:14

Πώς αλλάζει ο «χάρτης» των Παραχωρήσεων με αιχμή (και) τον ΒΟΑΚ - Το «παζλ» των συμβάσεων

07:11

Τα απόνερα της απόφασης για τον Ν. Κατσέλη - Οι εκδόσεις - Το Flyover

23:55

Ξεκινά έρευνα για τις σχέσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Νταβός με τον Τζέφρι Έπστιν

23:45

Πορτογαλία: Αναβολή των προεδρικών εκλογών σε κοινότητα λόγω των καταστροφών από την καταιγίδα Λεονάρντο

23:35

Κοντογεώργης: Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με διακριτές και γνωστές θέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

23:22

Amazon: Οι προβλέψεις για δαπάνες 200 δισ. δολάρια το 2026 «βύθισαν» τη μετοχή 10%

23:19

Διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας

23:06

Wall Street: «3x3» πτωτικό σερί για S&P 500 και Nasdaq - «Βαρίδι» ασήμι, Bitcoin και Alphabet

23:02

Εκλογές στην Ουγγαρία: Ο Τραμπ ανακοινώνει την «πλήρη και αμέριστη στήριξή» του στον Όρμπαν

22:51

Οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν έφεραν πτώση σχεδόν 3% στο πετρέλαιο

22:40

ΜΕΤΕΟ: Στην Ανδρίτσαινα το μεγαλύτερο ύψος βροχής

22:30

Ζελένσκι: Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών είναι πιθανόν να γίνει στις ΗΠΑ

22:17

Τραμπ: Ζητά μια «βελτιωμένη» συνθήκη για τα πυρηνικά, αντί για την παράταση της New START

22:05

Μασκ: Τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία

22:01

Κοντογεώργης: Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε

21:46

Τραμπ: Υποστήριξη προς την πρωθυπουργό της Ιαπωνίας ενόψει των εκλογών της Κυριακής