BACKSTORY

Αγορές: Χύνεται αίμα, αλλά... - Πόσο θα είναι η ΑΜΚ της Αττικής - Ιντρακάτ: Υπάρχει και next step;

06-07-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγορές: Χύνεται αίμα, αλλά... - Πόσο θα είναι η ΑΜΚ της Αττικής - Ιντρακάτ: Υπάρχει και next step;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Attica Bank και τελικώς οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν το δ.σ. της τράπεζας να αποφασίσει για την αύξηση κεφαλαίου. Πόση θα είναι αυτή; Εν πρώτοις η DBRS θα το κρίνει από το rating της τιτλοποίησης μέσα από το οποίο θα ξεκαθαρίσει το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται η τράπεζα.

Οι απαιτήσεις πάντως... 600 εκατ. ευρώ ίσως και λίγο περισσότερα. Αυτά για να καλύψουν την τρύπα αλλά θα χρειαστούν και άλλα για να λειτουργήσει η τράπεζα. Πράγματι είναι τα λεφτά πολλά...

Οι 8 στους 10 εργαζόμενους της Eurobank επέλεξαν την τηλεργασία εφόσον αυτή τους προσφέρθηκε! Για την τράπεζα το κίνητρο του ανθρακικού αποτυπώματος είναι μεγάλο και μετρήσιμο. Για τους εργαζόμενους είναι σημαντικό αφού μειώνουν κατά πολύ τα έξοδα μετακίνησής τους και γενικότερα τα προσωπικά τους έξοδα. Είναι μια λογική που εκτιμάται πως κι άλλες τράπεζες θα την ακολουθήσουν.

Αυτοί οι φορείς που φωνάζουν για τον παλιό εξωδικαστικό συμβιβασμό ας λάβουν υπόψη τους πως όσοι δεν κατέληξαν μπορούν να μεταφερθούν στον καινούριο. Αν πάλι ο λόγος είναι το πάγωμα και η προστασία να ακολουθεί για πάντα κάποιους, ε, ας το ξανασκεφτούν για τους υπόλοιπους που ταλανίζονται να είναι εντάξει στα χρέη τους.

Μεταξύ μας αυτό δεν ήταν συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο. Αιματοχυσία κανονική ήταν. Δεν ήταν όμως επικεντρωμένο στην Ελλάδα. Ο φόβος της ύφεσης κυριεύει τα πάντα και είναι υπαρκτός. Υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά. Δεν ξέρω αν το προσέξατε μαζί με τα Χρηματιστήρια βούτηξαν και οι τιμές του πετρελαίου αλλά -ναι- και του φυσικού αερίου καθώς η ζήτηση μειώνεται.

Και αυτό για την παγκόσμια οικονομία είναι σημαντικό και αποτελεί αναγκαίο στάδιο εξισορρόπησης. Ερχόμαστε τώρα στην Ελλάδα. Τι θέλουμε; Χαμηλότερες τιμές ενέργειας που φαίνεται ότι θα έχουμε. Προστασία στα ομόλογα από την ΕΚΤ που την έχουμε. Έχουμε όμως ταυτόχρονα μια οικονομία που πέφτει χρήμα από εγχώριους και ξένους επενδυτές και μια τουριστική περίοδο που πηγαίνει σφαίρα.

Με αυτά τα δεδομένα και καλή ανάπτυξη θα έχουμε και ο πληθωρισμός και η χώρα όσο χρέος και αν έχει θα ξεχωρίσει. Γι' αυτό αποτολμώ την πρόβλεψη ότι μπορεί να ζαλιστούμε λίγο με τις διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο αλλά στο τέλος της ημέρας θα δούμε καλές αποδόσεις. Για εκλογές αν και δεν είμαι ειδικός δίνω πολλές πιθανότητες να μην γίνουν το φθινόπωρο.

Στην Ιντρακάτ το τίμημα που έδωσαν οι Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου ήταν υπεράνω προσδοκιών αλλά δεν πήραν τον έλεγχο της εταιρείας. Και δεν είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της ημέρας αυτός είναι ο στόχος. Νομίζω ότι η στρατηγική είναι ευρύτερη και δεν τελειώνει αύριο το πρωί. Και γι' αυτό κρατάω μικρό καλάθι σε όσα ακούγονται για το ποιοι και πόσο θα πουλήσουν σε άλλους εφοπλιστές και αυτά που θα δούμε αύριο αλλά και σε λίγους μήνες από σήμερα. Και μην παραβλέπουμε ότι η Ιντρακόμ κράτησε ένα 5% (και για να μην γίνει δημόσια πρόταση), ενώ οι λοιποί μεγαλομέτοχοι έχουν περί το 37%. Και άλλο να πουληθεί το 20% και άλλο το 30%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:15

LNG: Η Ευρώπη επιστρέφει ως η αγορά - κλειδί του παγκόσμιου εμπορίου φυσικού αερίου

08:11

ΕΕΕΠ: Νέα παρέμβαση για την ταυτοποίηση παικτών - Στο μικροσκόπιο οι διαδικασίες KYC στο online gaming

08:06

Η μεταρρύθμιση για το νερό περνά στην τελική ευθεία - ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αναλαμβάνουν 70 παρόχους ύδρευσης

07:58

ΒΟΑΚ - AKTOR: «Κορδέλες» στο τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος αλλά και… χρονική παράταση

07:53

«Πάγος» στον νέο διαγωνισμό για τις 1.000 κάμερες στους δρόμους κατά των παραβάσεων

07:52

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν στόχους στο Ιράν - «Αποφασιστική» απάντηση υπόσχεται η Τεχεράνη

07:43

Δημογραφικό: Εγκατέλειψαν την Ελλάδα οι μισοί αλλοδαποί το τελευταίο έτος - Μειώθηκε ο πληθυσμός τους κατά 133.000 άτομα

07:32

Lamda - Ελληνικό: Ακίνητα από… «χρυσό» αξίας 1,7 δισ., «50άρης» ο Riviera Tower - «Χαμός» στη Little Athens

07:22

Χρηματιστήριο: Έσπασε ξανά το «φράγμα» του ενός εκατομμυρίου μερίδων - Τα πολυετή υψηλά φέρνουν νέο κόσμο στο ταμπλό

07:15

Ακίνητα: Η ατζέντα της ΔΕΘ για να πάρει ανάσα η κτηματαγορά

07:10

Η κίνηση της Eurobank - Είδε μπροστά - Το νέο μέτωπο της Ryanair

23:54

Θεμιστοκλέους: Υπερδιπλασιάστηκαν οι αεροδιακομιδές από το 2021

23:40

Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του πρίγκιπα Χάρι κατά της Daily Mail

23:27

Μακρόν: Η Γαλλία θα επιστρέψει στη Συρία πάνω από 50 εκατ. ευρώ της οικογένειας Άσαντ

23:14

Ξύπνησαν οι πωλητές στη Wall Street: Πιέσεις από «μαύρο χρυσό» - Πτώση για SpaceX, AI και τσιπ

23:01

Ευρωκοινοβούλιο: Έρευνα για το ακροδεξιό κόμμα ESN - Επί τάπητος η αναστολή χρηματοδότησης

22:50

Στα 1,8 δισ. ευρώ ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα - Σχεδόν 900.000 παίκτες εκτός νόμιμης αγοράς

22:39

Κλήρωση Τζόκερ 07/07/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν τα 4,4 εκατ. ευρώ

22:26

Ράλι 5% για Brent και WTI μετά το «μπλόκο» των ΗΠΑ στο ιρανικό πετρέλαιο

22:13

ΗΠΑ: Ανακαλείται η άδεια πώλησης ιρανικού πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ

22:00

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23 εκατ. ευρώ

21:48

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά πλέον η διαχείριση ναυλοσυμφώνων

21:34

Λεπέν: Θα είμαι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027

21:21

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται» επαναλαμβάνει η πρωθυπουργός της Δανίας

21:08

Στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποδοχή Ερντογάν στο επίσημο δείπνο

20:55

Σταθερά πρώτη η AfD στις δημοσκοπήσεις - Δύσπιστοι οι Γερμανοί στις μεταρρυθμίσεις Μερτς

20:42

Νετανιάχου: Η πώληση F-35 στην Τουρκία θα καταστρέψει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

20:30

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία, αλλά δυσκολεύεται να την εμπιστευτεί

20:21

Ιδρυτικό Μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Άμυνα και Ασφάλεια (DSRB) η Ελλάδα

20:10

Μερτς: Καλά νέα για την ασφάλεια και την οικονομία η συμφωνία Καναδά - Γερμανίας για 12 υποβρύχια