BACKSTORY

Αγορές: Χύνεται αίμα, αλλά... - Πόσο θα είναι η ΑΜΚ της Αττικής - Ιντρακάτ: Υπάρχει και next step;

06-07-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγορές: Χύνεται αίμα, αλλά... - Πόσο θα είναι η ΑΜΚ της Αττικής - Ιντρακάτ: Υπάρχει και next step;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Attica Bank και τελικώς οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν το δ.σ. της τράπεζας να αποφασίσει για την αύξηση κεφαλαίου. Πόση θα είναι αυτή; Εν πρώτοις η DBRS θα το κρίνει από το rating της τιτλοποίησης μέσα από το οποίο θα ξεκαθαρίσει το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται η τράπεζα.

Οι απαιτήσεις πάντως... 600 εκατ. ευρώ ίσως και λίγο περισσότερα. Αυτά για να καλύψουν την τρύπα αλλά θα χρειαστούν και άλλα για να λειτουργήσει η τράπεζα. Πράγματι είναι τα λεφτά πολλά...

Οι 8 στους 10 εργαζόμενους της Eurobank επέλεξαν την τηλεργασία εφόσον αυτή τους προσφέρθηκε! Για την τράπεζα το κίνητρο του ανθρακικού αποτυπώματος είναι μεγάλο και μετρήσιμο. Για τους εργαζόμενους είναι σημαντικό αφού μειώνουν κατά πολύ τα έξοδα μετακίνησής τους και γενικότερα τα προσωπικά τους έξοδα. Είναι μια λογική που εκτιμάται πως κι άλλες τράπεζες θα την ακολουθήσουν.

Αυτοί οι φορείς που φωνάζουν για τον παλιό εξωδικαστικό συμβιβασμό ας λάβουν υπόψη τους πως όσοι δεν κατέληξαν μπορούν να μεταφερθούν στον καινούριο. Αν πάλι ο λόγος είναι το πάγωμα και η προστασία να ακολουθεί για πάντα κάποιους, ε, ας το ξανασκεφτούν για τους υπόλοιπους που ταλανίζονται να είναι εντάξει στα χρέη τους.

Μεταξύ μας αυτό δεν ήταν συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο. Αιματοχυσία κανονική ήταν. Δεν ήταν όμως επικεντρωμένο στην Ελλάδα. Ο φόβος της ύφεσης κυριεύει τα πάντα και είναι υπαρκτός. Υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά. Δεν ξέρω αν το προσέξατε μαζί με τα Χρηματιστήρια βούτηξαν και οι τιμές του πετρελαίου αλλά -ναι- και του φυσικού αερίου καθώς η ζήτηση μειώνεται.

Και αυτό για την παγκόσμια οικονομία είναι σημαντικό και αποτελεί αναγκαίο στάδιο εξισορρόπησης. Ερχόμαστε τώρα στην Ελλάδα. Τι θέλουμε; Χαμηλότερες τιμές ενέργειας που φαίνεται ότι θα έχουμε. Προστασία στα ομόλογα από την ΕΚΤ που την έχουμε. Έχουμε όμως ταυτόχρονα μια οικονομία που πέφτει χρήμα από εγχώριους και ξένους επενδυτές και μια τουριστική περίοδο που πηγαίνει σφαίρα.

Με αυτά τα δεδομένα και καλή ανάπτυξη θα έχουμε και ο πληθωρισμός και η χώρα όσο χρέος και αν έχει θα ξεχωρίσει. Γι' αυτό αποτολμώ την πρόβλεψη ότι μπορεί να ζαλιστούμε λίγο με τις διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο αλλά στο τέλος της ημέρας θα δούμε καλές αποδόσεις. Για εκλογές αν και δεν είμαι ειδικός δίνω πολλές πιθανότητες να μην γίνουν το φθινόπωρο.

Στην Ιντρακάτ το τίμημα που έδωσαν οι Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου ήταν υπεράνω προσδοκιών αλλά δεν πήραν τον έλεγχο της εταιρείας. Και δεν είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της ημέρας αυτός είναι ο στόχος. Νομίζω ότι η στρατηγική είναι ευρύτερη και δεν τελειώνει αύριο το πρωί. Και γι' αυτό κρατάω μικρό καλάθι σε όσα ακούγονται για το ποιοι και πόσο θα πουλήσουν σε άλλους εφοπλιστές και αυτά που θα δούμε αύριο αλλά και σε λίγους μήνες από σήμερα. Και μην παραβλέπουμε ότι η Ιντρακόμ κράτησε ένα 5% (και για να μην γίνει δημόσια πρόταση), ενώ οι λοιποί μεγαλομέτοχοι έχουν περί το 37%. Και άλλο να πουληθεί το 20% και άλλο το 30%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Πανελλαδικές: Συνέχεια την Τρίτη στα ΓΕΛ με Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

23:44

Politico: Το Πεντάγωνο σκοπεύει να ακυρώσει την αποστολή Tomahawk στη Γερμανία

23:35

Το Ιράν «βλέπει αμφισημίες που πρέπει να διευκρινιστούν» στο προσχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ

23:29

ONEX: Συμφωνία με Λιμένα Αμβέρσας-Μπριζ για ανάπτυξη λιμενικών και logistics υποδομών

23:15

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones με «καύσιμα» από Μέση Ανατολή

23:10

THEON: Μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η ετήσια γενική συνέλευση

22:56

Νέα βέλη της Ryanair κατά της Fraport Greece για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

22:52

Πετρέλαιο: Φρένο στο τριήμερο ανοδικό σερί με «βουτιά» 3%

22:44

ΑΙΓΙΣ: Η Πυροσβεστική παρέλαβε 10 νέους τράκτορες με επικαθήμενα ημιρυμουλκούμενα

22:36

Ανδρουλάκης: «Είναι αρκετά δώδεκα χρόνια πισωγυρίσματος»

22:22

Άνοδος 1% για τον χρυσό, ξανά πάνω από τα 4.500 δολάρια

22:10

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως ανοίγει την πρώτη του πρεσβεία στη Σλοβενία

21:58

Επιστολή Ζελένσκι σε Πούτιν: Τον καλεί σε συνάντηση ζητώντας «κατάπαυση πυρός»

21:43

Σένγκεν, φύλαξη συνόρων και εσωτερική ασφάλεια στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων

21:37

Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απαγόρευση επισκέψεων της ΔΕΕΣ στις φυλακές

21:25

ΔΟΑΕ: Η έλλειψη πρόσβασης στις ιρανικές εγκαταστάσεις προκαλεί «ανησυχία»

21:16

Ειδική αστυνομική επιχείρηση στις Αχαρνές: 7 συλλήψεις για ρευματοκλοπές

21:10

Μεσόγειος: Δηλητηριώδες ψάρι που «καμουφλάρεται» στην άμμο απειλεί και την Ελλάδα

21:03

Πούτιν για Ουκρανία: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς» - Στο τραπέζι η υπογραφή συμφωνίας με Ζελένσκι

20:57

Κυρανάκης προς δήμαρχο Καλαβρύτων: «Σταματήστε να κρύβεστε και υπογράψτε για να ανοίξει ξανά ο Οδοντωτός»

20:43

Σύμμαχος των ογκολογικών ασθενών το «stopKapnisma.gr» - Ποιο σύνδρομο απειλεί τους εφήβους

20:37

Metron Analysis: Σταθερά 2η η ΕΛΑΣ, ντέρμπι ΠΑΣΟΚ - Καρυστιανού για την τρίτη θέση

20:32

Επίσκεψη Γεωργιάδη στα «ΑΧΕΠΑ», «Ιπποκράτειο» και Γ.Ν. Καβάλας

20:18

Συνάντηση Μητσοτάκη - Βούτσιτς: Στην ατζέντα η ενταξιακή πορεία της Σερβίας

20:03

AI, Τραμπ και γεωπολιτικό χάος: Γιατί οι αγορές αγνοούν τους κινδύνους

20:03

Βιομηχανία - Εφοδιαστική Αλυσίδα: Σε διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο

19:53

Λαβρόφ: «Ο πόλεμος του Μπάιντεν στην Ουκρανία έχει γίνει πλέον πόλεμος του Τραμπ»

19:49

Δημοσκόπηση στη Γαλλία: Τα επεισόδια μετά τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν τονώνουν την ακροδεξιά

19:36

Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για την MTIS στα Ποσειδώνια 2026

19:22

ΗΠΑ: Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, θα δηλώσει ένοχος για «κακό χειρισμό απόρρητων εγγράφων»