BACKSTORY

Αγορές: Χύνεται αίμα, αλλά... - Πόσο θα είναι η ΑΜΚ της Αττικής - Ιντρακάτ: Υπάρχει και next step;

06-07-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγορές: Χύνεται αίμα, αλλά... - Πόσο θα είναι η ΑΜΚ της Αττικής - Ιντρακάτ: Υπάρχει και next step;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Attica Bank και τελικώς οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν το δ.σ. της τράπεζας να αποφασίσει για την αύξηση κεφαλαίου. Πόση θα είναι αυτή; Εν πρώτοις η DBRS θα το κρίνει από το rating της τιτλοποίησης μέσα από το οποίο θα ξεκαθαρίσει το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται η τράπεζα.

Οι απαιτήσεις πάντως... 600 εκατ. ευρώ ίσως και λίγο περισσότερα. Αυτά για να καλύψουν την τρύπα αλλά θα χρειαστούν και άλλα για να λειτουργήσει η τράπεζα. Πράγματι είναι τα λεφτά πολλά...

Οι 8 στους 10 εργαζόμενους της Eurobank επέλεξαν την τηλεργασία εφόσον αυτή τους προσφέρθηκε! Για την τράπεζα το κίνητρο του ανθρακικού αποτυπώματος είναι μεγάλο και μετρήσιμο. Για τους εργαζόμενους είναι σημαντικό αφού μειώνουν κατά πολύ τα έξοδα μετακίνησής τους και γενικότερα τα προσωπικά τους έξοδα. Είναι μια λογική που εκτιμάται πως κι άλλες τράπεζες θα την ακολουθήσουν.

Αυτοί οι φορείς που φωνάζουν για τον παλιό εξωδικαστικό συμβιβασμό ας λάβουν υπόψη τους πως όσοι δεν κατέληξαν μπορούν να μεταφερθούν στον καινούριο. Αν πάλι ο λόγος είναι το πάγωμα και η προστασία να ακολουθεί για πάντα κάποιους, ε, ας το ξανασκεφτούν για τους υπόλοιπους που ταλανίζονται να είναι εντάξει στα χρέη τους.

Μεταξύ μας αυτό δεν ήταν συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο. Αιματοχυσία κανονική ήταν. Δεν ήταν όμως επικεντρωμένο στην Ελλάδα. Ο φόβος της ύφεσης κυριεύει τα πάντα και είναι υπαρκτός. Υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά. Δεν ξέρω αν το προσέξατε μαζί με τα Χρηματιστήρια βούτηξαν και οι τιμές του πετρελαίου αλλά -ναι- και του φυσικού αερίου καθώς η ζήτηση μειώνεται.

Και αυτό για την παγκόσμια οικονομία είναι σημαντικό και αποτελεί αναγκαίο στάδιο εξισορρόπησης. Ερχόμαστε τώρα στην Ελλάδα. Τι θέλουμε; Χαμηλότερες τιμές ενέργειας που φαίνεται ότι θα έχουμε. Προστασία στα ομόλογα από την ΕΚΤ που την έχουμε. Έχουμε όμως ταυτόχρονα μια οικονομία που πέφτει χρήμα από εγχώριους και ξένους επενδυτές και μια τουριστική περίοδο που πηγαίνει σφαίρα.

Με αυτά τα δεδομένα και καλή ανάπτυξη θα έχουμε και ο πληθωρισμός και η χώρα όσο χρέος και αν έχει θα ξεχωρίσει. Γι' αυτό αποτολμώ την πρόβλεψη ότι μπορεί να ζαλιστούμε λίγο με τις διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο αλλά στο τέλος της ημέρας θα δούμε καλές αποδόσεις. Για εκλογές αν και δεν είμαι ειδικός δίνω πολλές πιθανότητες να μην γίνουν το φθινόπωρο.

Στην Ιντρακάτ το τίμημα που έδωσαν οι Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου ήταν υπεράνω προσδοκιών αλλά δεν πήραν τον έλεγχο της εταιρείας. Και δεν είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της ημέρας αυτός είναι ο στόχος. Νομίζω ότι η στρατηγική είναι ευρύτερη και δεν τελειώνει αύριο το πρωί. Και γι' αυτό κρατάω μικρό καλάθι σε όσα ακούγονται για το ποιοι και πόσο θα πουλήσουν σε άλλους εφοπλιστές και αυτά που θα δούμε αύριο αλλά και σε λίγους μήνες από σήμερα. Και μην παραβλέπουμε ότι η Ιντρακόμ κράτησε ένα 5% (και για να μην γίνει δημόσια πρόταση), ενώ οι λοιποί μεγαλομέτοχοι έχουν περί το 37%. Και άλλο να πουληθεί το 20% και άλλο το 30%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:23

Banco BPM: «Η πρόταση εξαγοράς της Monte dei Paschi δεν περιλαμβάνει premium»

21:03

Πέθανε η Ντόλι Πάρτον σε ηλικία 80 ετών

20:43

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να ανακαλέσει έως και 200.000 βίζες

20:35

Κούβα: Η Αβάνα καταδικάζει την παράταση του αμερικανικού εμπάργκο

20:12

Βέλγιο: Πρωτοφανής έξαρση σαλμονέλας με τουλάχιστον 306 κρούσματα

19:58

Ευρωαγορές: Ανοδικά καθώς «οικονομική D-Day» κατά του Ιράν αποδείχθηκε πιο ήπια

19:57

Ομάν και Ιράν συζητούν για έναν «προσωρινό διάδρομο ναυσιπλοΐας» μέσω του Ορμούζ και για αποναρκοθέτηση

19:55

SpaceX: Επένδυση 100 δισ. δολαρίων για νέα βάση εκτόξευσης στη Λουιζιάνα

19:41

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς

19:37

Ρωσία: Το αεροσκάφος που πιστεύεται ότι μετέφερε τον διευθυντή της CIA αναχώρησε από τη Μόσχα

19:20

Η Ευρώπη δεν προλαβαίνει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου

19:01

Το Uber θα προσφέρει προαιρετική live μετάδοση των διαδρομών εφήβων σε γονείς και κηδεμόνες

18:47

Fed: Η Collins στηρίζει σταθερά επιτόκια, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για αύξηση

18:42

Λευκορωσία: Η ΕΕ καταδικάζει τον χαρακτηρισμό ευρωπαϊκών ΜΜΕ ως «εξτρεμιστικών»

18:39

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Καλοπήγαδο Λαυρίου

18:25

Ιράν: Ουρές αναμονής έξω από τα βενζινάδικα, μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων

18:22

Ηράκλειο: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στους Αγίους Δέκα

18:19

Ο Καναδάς απαντά «δολάριο προς δολάριο» στον Τραμπ: Δασμοί έως 50% στις αμερικανικές εισαγωγές

18:05

Χρηματιστήριο: Ανοδική διαφυγή με ώθηση από τράπεζες και blue chips

18:01

Τραμπ: «Τα Στενά του Ορμούζ έχουν αποναρκοθετηθεί»

17:55

Motor Oil: Σημαντική άνοδος τζίρου το α' εξάμηνο, εκτοξεύτηκαν τα EBITDA

17:42

Σε χαμηλό έτους η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

17:18

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Υπό έλεγχο ο κίνδυνος επέκτασης

17:14

Έρευνα: 1 στους 2 CEOs δεν είναι βέβαιος ότι η εταιρεία του έχει σήμερα τους ηγέτες του αύριο

17:05

Κλιμακώνει με Καναδά ο Τραμπ: Σκεφτόμαστε να αλλάξουμε το όνομα της Λίμνης Οντάριο

16:55

Θετικά πρόσημα στη Wall Street με στήριξη ομόλογα και πετρέλαιο

16:48

Τα ηλιακά παράθυρα μετατρέπουν τα κτίρια σε γεννήτριες παραγωγής ενέργειας - Η νέα τεχνολογία

16:42

Κέντρο του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ εκκενώνει η αστυνομία του Ισραήλ

16:41

Αγρότες: Από τα κόκκινα δάνεια στο νέο σύστημα πληρωμών το πακέτο της ΔΕΘ

16:30

Μιχαηλίδου: Χρηματοδοτούμε με 1.450.000 ευρώ τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας