BACKSTORY

Coca Cola : Σαν να έπεσε στο ΧΑ πύραυλος Cruise - Αφασία με τις πετρελαϊκές μετοχές

03-03-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Coca Cola: Σαν να έπεσε στο ΧΑ πύραυλος Cruise - Αφασία με τις πετρελαϊκές μετοχές

3. 000 πλειστηριασμοί, χάρις στο ενδιάμεσο πρόγραμμα, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά αποφεύγονται. Κάποιοι πάντως μιλούν για ένα μεγαλύτερο αριθμό. Όπως όμως και να 'χει αφού μιλούμε για ευάλωτους παραμένει ένα σημαντικό επίτευγμα.

Έχει γίνει μονότονο όλοι να επισημαίνουν πως είναι δύσκολο η πιστωτική επέκταση να εξυπηρετήσει τις μικρές επιχειρήσεις αλλά να μην γίνεται κάτι γι' αυτό. Αυτό χθες ειπώθηκε για άλλη μια φορά από τον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα, ο οποίος πάντως εξέφρασε σχετική αισιοδοξία για την οικονομία της χώρας.

Εκεί που οι επενδυτικές προσεγγίσεις ξεκινούσαν με τους καλύτερους οιωνούς ξαφνικά τα forum και τα συνέδρια μάλλον χάνουν την αξία τους.

Για να ξέρετε τι θα αντιμετωπίσουμε διεθνώς κάποιοι σύντομα θα πουν το ψωμί ψωμάκι. Άλλοι λόγω ακρίβειας και άλλοι λόγω έλλειψης.

Πρακτορεία έλεγαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Αλβανία ίσως δει έλλειψη στα προϊόντα ψωμιού λόγω της ανεπάρκειας αλεύρου και των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές του καθώς η χώρα προμηθεύεται σχεδόν το μισό της αλεύρι από τη Ρωσία.

Κατά τα λοιπά οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για ένα μέλλον χωρίς ρωσική ενέργεια. Μπορεί; Όλα γίνονται. Άμεσα βέβαια όχι. Θα πάρει καιρό. Και στο μεταξύ; Μπορεί να δούμε και νέα ιστορικά ρεκόρ στον πληθωρισμό... Αλλά είπαμε, όλα γίνονται.

Όπως γίνεται εν μέσω πληθωριστικού περιβάλλοντος να ανακάμπτουν τα ομόλογα αφού οι επενδυτές δεν ξέρουν από που να κρατηθούν. Μιας και μιλάμε όμως για ομόλογα καλόν θα ήταν να έχουμε στο νου μας ότι το πρώτο τρίμηνο δεν θα είναι καλό για τα κέρδη όσων έχουν επενδύσεις σε ομόλογα και ειδικά τράπεζες και ασφαλιστικές εκτός και γίνει κανένα θαύμα και απογειωθούν οι τιμές. Τα γλέντια του 2020 και του 2021 λαμβάνουν τέλος.

Αν κάποιος δει τις επιδόσεις των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης θα αντιληφθεί ότι Coca Cola και Σαράντης βρίσκονται στο στόχαστρο λόγω πολέμου στην Ουκρανία. Και όσο και αν προσπαθεί η Goldman Sachs να συνδράμει την Coca Cola το πλήγμα είναι πολύ βαρύ. Όπως έλεγε παλαιός χρηματιστής, το χτύπημα της Coca Cola στο Χρηματιστήριο λόγω του μεγάλου βάρους της μετοχής στον δείκτη, είναι σαν να έπεσε πύραυλος Cruise... Τέτοια ζημιά!

Αυτές βέβαια είναι εμφανείς περιπτώσεις γιατί αν συνεχιστεί ο πόλεμος ειδικά ο οικονομικός θα έχουμε αρνητικές εκπλήξεις από εκεί που δεν το περιμένουμε. Ο Σαράντης πάντως τις τελευταίες ημέρες φρέναρε στην πτώση. Αλλά εγώ δεν είμαι κακός άνθρωπος να πιστεύω ότι είχε γίνει ρουλεμάν η όντως σημαντική εξαγορά στην Πολωνία που ανακοινώθηκε χθες.

Πάντως το γεγονός ότι είμαστε ζαβό χρηματιστήριο μπορεί να το επιβεβαιώσει η αφασιακή συμπεριφορά των εταιρειών εμπορίας πετρελαίου που μόνο και μόνο από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και με το ίδιο περιθώριο κέρδους τα κέρδη τους θα αυξηθούν. Η λογική λοιπό λέει σε κανονικές αγορές ότι αυτές οι μετοχές βρίσκονται στο προσκήνιο. Σε κανονικές αγορές όμως και εκεί που υπάρχει λογική. Όχι στο Ελλάντα.

Σε ιστορικά ύψη λέει, η τιμή του νικελίου. Μμμμ... Και ποιος βγάζει εδώ νικέλιο; Η ΛΑΡΚΟ. Τώρα πόσο αντίβαρο μπορεί να είναι αυτό στα πολλαπλά προβλήματα, αυτό θα το κρίνει ο ενδιαφερόμενος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:28

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ο Μπόρις Βούτσιτς

00:17

Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Μ. Ανατολή - Η αναφορά στις τιμές ενέργειας

23:56

Ιταλία: Πέθανε ο ιδρυτής της Λέγκα, Ουμπέρτο Μπόσι

23:45

ΜΚΟ: Σε ιστορικό χαμηλό ο βαθμός ελευθερίας στις ΗΠΑ

23:34

Τέσσερις στους 10 Γάλλους ακυρώνουν διακοπές σε χώρες της Μέσης Ανατολής

23:23

Περιφέρειας Αττικής: 301 έργα 2,5 δισ. ευρώ έως το 2028

23:12

Λευκορωσία: Απελευθέρωσε 250 κρατούμενους - Οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε άρση κυρώσεων

23:01

Το 65% των Αμερικανών πιστέυει ότι ο Τραμπ θα διατάξει χερσαία επίθεση στο Ιράν

22:50

Σε χαμηλό 1,5 μήνα ο χρυσός με απώλειες 4,3% - Πτωτικό «7 στα 7»

22:38

Δανία και Ιταλία ζητούν ενισχυμένους ελέγχους συνόρων υπό το φόβο μεταναστευτικού κύματος

22:27

«Κόκκινο 2x2» στη Wall Street - Μάζεψαν τις απώλειες οι δείκτες

22:14

Συνάντηση Γ. Κεφαλογιάννη με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα

22:12

Πετρέλαιο: Ο Νετανιάχου «φρέναρε» το ράλι - Απώλειες πάνω από 3% για WTI

22:04

Μαρινάκης: «Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ διαστρεβλώνει πλήρως συνειδητά τα λεγόμενά μου»

21:56

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Double score για ΝΔ - Στο 31,1% στην εκτίμηση ψήφου

21:44

Κικίλιας: «Η ελληνική πολιτεία στέκεται με ευγνομωσύνη στους ανθρώπους που έπεσαν στο καθήκον»

21:35

Μήνυμα Νετανιάχου για Στενά του Ορμούζ: «Χρειάζεται και χερσαία εμπλοκή» - Οι 3 στόχοι

21:30

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα μέτρα κατά της αθέμιτης κερδοφορίας

21:21

Πιερρακάκης: «Να εστιάσουμε στο πώς θα στηρίξουμε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και πολίτες»

21:15

Στουρνάρας: «Ανθεκτική η ελληνική οικονομία καθώς βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια»

21:10

Μετσόλα: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ισχυρή οικονομική δύναμη για να μιλά τη «γλώσσα της ισχύος»

21:01

Σε 24ωρη απεργία οι σιδηροδρομικοί την Δευτέρα 23 Μαρτίου

21:00

Οι αγορές σε νευρική κρίση - Όλο και πιο κοντά τα «χειρότερα σενάρια»

20:58

Δημοσκόπηση MRB: Σταθερό προβάδισμα ΝΔ από ΠΑΣΟΚ - Τι λένε οι Έλληνες για τον πόλεμο

20:57

Δωρεάν οι λογαριασμοί καταθέσεων από την Τράπεζα Πειραιώς

20:44

Να φροντίσουμε τα του... Δήμου μας

20:35

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πωλήσεις όπλων άνω των 16 δισ. δολαρίων σε χώρες του Κόλπου

20:27

Δένδιας: Η συστοιχία Patriot προστατεύει σημαντικές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία

20:17

Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται

20:07

Alpha Bank: Προαιρετικό πακέτο υπηρεσιών χαμηλού κόστους και μηδενικές χρεώσεις για συνταξιούχους, μισθωτούς