BACKSTORY

Coca Cola : Σαν να έπεσε στο ΧΑ πύραυλος Cruise - Αφασία με τις πετρελαϊκές μετοχές

03-03-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Coca Cola: Σαν να έπεσε στο ΧΑ πύραυλος Cruise - Αφασία με τις πετρελαϊκές μετοχές

3. 000 πλειστηριασμοί, χάρις στο ενδιάμεσο πρόγραμμα, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά αποφεύγονται. Κάποιοι πάντως μιλούν για ένα μεγαλύτερο αριθμό. Όπως όμως και να 'χει αφού μιλούμε για ευάλωτους παραμένει ένα σημαντικό επίτευγμα.

Έχει γίνει μονότονο όλοι να επισημαίνουν πως είναι δύσκολο η πιστωτική επέκταση να εξυπηρετήσει τις μικρές επιχειρήσεις αλλά να μην γίνεται κάτι γι' αυτό. Αυτό χθες ειπώθηκε για άλλη μια φορά από τον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα, ο οποίος πάντως εξέφρασε σχετική αισιοδοξία για την οικονομία της χώρας.

Εκεί που οι επενδυτικές προσεγγίσεις ξεκινούσαν με τους καλύτερους οιωνούς ξαφνικά τα forum και τα συνέδρια μάλλον χάνουν την αξία τους.

Για να ξέρετε τι θα αντιμετωπίσουμε διεθνώς κάποιοι σύντομα θα πουν το ψωμί ψωμάκι. Άλλοι λόγω ακρίβειας και άλλοι λόγω έλλειψης.

Πρακτορεία έλεγαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Αλβανία ίσως δει έλλειψη στα προϊόντα ψωμιού λόγω της ανεπάρκειας αλεύρου και των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές του καθώς η χώρα προμηθεύεται σχεδόν το μισό της αλεύρι από τη Ρωσία.

Κατά τα λοιπά οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για ένα μέλλον χωρίς ρωσική ενέργεια. Μπορεί; Όλα γίνονται. Άμεσα βέβαια όχι. Θα πάρει καιρό. Και στο μεταξύ; Μπορεί να δούμε και νέα ιστορικά ρεκόρ στον πληθωρισμό... Αλλά είπαμε, όλα γίνονται.

Όπως γίνεται εν μέσω πληθωριστικού περιβάλλοντος να ανακάμπτουν τα ομόλογα αφού οι επενδυτές δεν ξέρουν από που να κρατηθούν. Μιας και μιλάμε όμως για ομόλογα καλόν θα ήταν να έχουμε στο νου μας ότι το πρώτο τρίμηνο δεν θα είναι καλό για τα κέρδη όσων έχουν επενδύσεις σε ομόλογα και ειδικά τράπεζες και ασφαλιστικές εκτός και γίνει κανένα θαύμα και απογειωθούν οι τιμές. Τα γλέντια του 2020 και του 2021 λαμβάνουν τέλος.

Αν κάποιος δει τις επιδόσεις των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης θα αντιληφθεί ότι Coca Cola και Σαράντης βρίσκονται στο στόχαστρο λόγω πολέμου στην Ουκρανία. Και όσο και αν προσπαθεί η Goldman Sachs να συνδράμει την Coca Cola το πλήγμα είναι πολύ βαρύ. Όπως έλεγε παλαιός χρηματιστής, το χτύπημα της Coca Cola στο Χρηματιστήριο λόγω του μεγάλου βάρους της μετοχής στον δείκτη, είναι σαν να έπεσε πύραυλος Cruise... Τέτοια ζημιά!

Αυτές βέβαια είναι εμφανείς περιπτώσεις γιατί αν συνεχιστεί ο πόλεμος ειδικά ο οικονομικός θα έχουμε αρνητικές εκπλήξεις από εκεί που δεν το περιμένουμε. Ο Σαράντης πάντως τις τελευταίες ημέρες φρέναρε στην πτώση. Αλλά εγώ δεν είμαι κακός άνθρωπος να πιστεύω ότι είχε γίνει ρουλεμάν η όντως σημαντική εξαγορά στην Πολωνία που ανακοινώθηκε χθες.

Πάντως το γεγονός ότι είμαστε ζαβό χρηματιστήριο μπορεί να το επιβεβαιώσει η αφασιακή συμπεριφορά των εταιρειών εμπορίας πετρελαίου που μόνο και μόνο από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και με το ίδιο περιθώριο κέρδους τα κέρδη τους θα αυξηθούν. Η λογική λοιπό λέει σε κανονικές αγορές ότι αυτές οι μετοχές βρίσκονται στο προσκήνιο. Σε κανονικές αγορές όμως και εκεί που υπάρχει λογική. Όχι στο Ελλάντα.

Σε ιστορικά ύψη λέει, η τιμή του νικελίου. Μμμμ... Και ποιος βγάζει εδώ νικέλιο; Η ΛΑΡΚΟ. Τώρα πόσο αντίβαρο μπορεί να είναι αυτό στα πολλαπλά προβλήματα, αυτό θα το κρίνει ο ενδιαφερόμενος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:42

Η Σκιάθος μετατρέπεται σε «κόμβο ανθεκτικότητας» με πρόγραμμα του ΕΜΠ

23:15

Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ): Θετικοί οιωνοί για την καλλιεργητική περίοδο

22:48

«Οι νοσηλευτές είναι η ραχοκοκαλιά των συστημάτων υγείας»

22:21

Η HiPP ανακαλεί βρεφικά γεύματα σε όλη την Αυστρία για λόγους ασφαλείας

21:54

Έρχονται εισαγωγικές εξετάσεις και κληρώσεις για Πρότυπα και Ωνάσεια Σχολεία - Οι ημερομηνίες

21:27

Αναμόρφωση - τομή στο εταιρικό δίκαιο: Οδικός χάρτης σε 3 μήνες

21:00

Τουρισμός: Ακρίβεια και γεωπολιτική ανασφάλεια προβληματίζουν αλλά δεν ανακόπτουν τα ταξίδια

20:46

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης

20:30

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το retweet Λαζαρίδη

20:16

Θρίλερ με τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν: «Όχι» από Τεχεράνη σε νέο γύρο στο Πακιστάν

20:02

Οκτώ παιδιά νεκρά σε μαζική ένοπλη επίθεση στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ

19:48

Κοινό μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς στη Βαρκελώνη

19:34

ΓΣΕΕ: Ολοκληρώθηκε το 39ο Συνέδριο - Ενισχυμένες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΣ

19:20

Καλαφάτης: «Η τοξικότητα δεν είναι πολιτική πρόταση»

19:06

Συζητήσεις Google - Marvell Technology για ανάπτυξη ΑΙ τσιπ

18:52

Στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το 4ο προσυνέδριο της ΝΔ

18:38

Κικίλιας: Ενίσχυση του Λιμενικού με επιπλέον εναέρια μέσα, Heron drones και νέα στελέχη

18:24

Επίσκεψη Κοντογεώργη σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο - Περιοδεία και συναντήσεις εργασίας

18:10

Η κρίση στο Ιράν φέρνει τη Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ

17:56

Φιντάν: Απειλή για Τουρκία και μουσουλμανικές χώρες η συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

17:42

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα ζητήσει πλήρη αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ

17:28

Μαρκόπουλος: Ανυπόστατες οι φήμες περί μη ύπαρξης πανεπιστημιακού πτυχίου

17:14

DW: Σενάρια παραίτησης Στάρμερ λόγω Μάντελσον

17:00

Η χρηματοδότηση των ΜμΕ δεν είναι πλέον το βασικό πρόβλημα...

16:45

Μυτιλήνη: 6η ημέρα κινητοποιήσεων από κτηνοτρόφους - Τι ζητούν οι τυροκόμοι

16:30

Ιράν: Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις - «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιο ταχύτερα»

16:16

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καραγεωργίου, ιδρυτής της 3αλφα

16:02

Γάλλος ΥΠΕΞ: Μη αποδεκτές οι δηλώσεις Τραμπ για Πάπα Λέοντα

15:48

Ρίσκα για στασιμοπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία εγείρει ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή

15:34

Στο Πακιστάν διαπραγματευτές των ΗΠΑ - Νέες απειλές Τραμπ για καταστροφή του Ιράν