BACKSTORY

Coca Cola : Σαν να έπεσε στο ΧΑ πύραυλος Cruise - Αφασία με τις πετρελαϊκές μετοχές

03-03-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Coca Cola: Σαν να έπεσε στο ΧΑ πύραυλος Cruise - Αφασία με τις πετρελαϊκές μετοχές

3. 000 πλειστηριασμοί, χάρις στο ενδιάμεσο πρόγραμμα, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά αποφεύγονται. Κάποιοι πάντως μιλούν για ένα μεγαλύτερο αριθμό. Όπως όμως και να 'χει αφού μιλούμε για ευάλωτους παραμένει ένα σημαντικό επίτευγμα.

Έχει γίνει μονότονο όλοι να επισημαίνουν πως είναι δύσκολο η πιστωτική επέκταση να εξυπηρετήσει τις μικρές επιχειρήσεις αλλά να μην γίνεται κάτι γι' αυτό. Αυτό χθες ειπώθηκε για άλλη μια φορά από τον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα, ο οποίος πάντως εξέφρασε σχετική αισιοδοξία για την οικονομία της χώρας.

Εκεί που οι επενδυτικές προσεγγίσεις ξεκινούσαν με τους καλύτερους οιωνούς ξαφνικά τα forum και τα συνέδρια μάλλον χάνουν την αξία τους.

Για να ξέρετε τι θα αντιμετωπίσουμε διεθνώς κάποιοι σύντομα θα πουν το ψωμί ψωμάκι. Άλλοι λόγω ακρίβειας και άλλοι λόγω έλλειψης.

Πρακτορεία έλεγαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Αλβανία ίσως δει έλλειψη στα προϊόντα ψωμιού λόγω της ανεπάρκειας αλεύρου και των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές του καθώς η χώρα προμηθεύεται σχεδόν το μισό της αλεύρι από τη Ρωσία.

Κατά τα λοιπά οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για ένα μέλλον χωρίς ρωσική ενέργεια. Μπορεί; Όλα γίνονται. Άμεσα βέβαια όχι. Θα πάρει καιρό. Και στο μεταξύ; Μπορεί να δούμε και νέα ιστορικά ρεκόρ στον πληθωρισμό... Αλλά είπαμε, όλα γίνονται.

Όπως γίνεται εν μέσω πληθωριστικού περιβάλλοντος να ανακάμπτουν τα ομόλογα αφού οι επενδυτές δεν ξέρουν από που να κρατηθούν. Μιας και μιλάμε όμως για ομόλογα καλόν θα ήταν να έχουμε στο νου μας ότι το πρώτο τρίμηνο δεν θα είναι καλό για τα κέρδη όσων έχουν επενδύσεις σε ομόλογα και ειδικά τράπεζες και ασφαλιστικές εκτός και γίνει κανένα θαύμα και απογειωθούν οι τιμές. Τα γλέντια του 2020 και του 2021 λαμβάνουν τέλος.

Αν κάποιος δει τις επιδόσεις των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης θα αντιληφθεί ότι Coca Cola και Σαράντης βρίσκονται στο στόχαστρο λόγω πολέμου στην Ουκρανία. Και όσο και αν προσπαθεί η Goldman Sachs να συνδράμει την Coca Cola το πλήγμα είναι πολύ βαρύ. Όπως έλεγε παλαιός χρηματιστής, το χτύπημα της Coca Cola στο Χρηματιστήριο λόγω του μεγάλου βάρους της μετοχής στον δείκτη, είναι σαν να έπεσε πύραυλος Cruise... Τέτοια ζημιά!

Αυτές βέβαια είναι εμφανείς περιπτώσεις γιατί αν συνεχιστεί ο πόλεμος ειδικά ο οικονομικός θα έχουμε αρνητικές εκπλήξεις από εκεί που δεν το περιμένουμε. Ο Σαράντης πάντως τις τελευταίες ημέρες φρέναρε στην πτώση. Αλλά εγώ δεν είμαι κακός άνθρωπος να πιστεύω ότι είχε γίνει ρουλεμάν η όντως σημαντική εξαγορά στην Πολωνία που ανακοινώθηκε χθες.

Πάντως το γεγονός ότι είμαστε ζαβό χρηματιστήριο μπορεί να το επιβεβαιώσει η αφασιακή συμπεριφορά των εταιρειών εμπορίας πετρελαίου που μόνο και μόνο από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και με το ίδιο περιθώριο κέρδους τα κέρδη τους θα αυξηθούν. Η λογική λοιπό λέει σε κανονικές αγορές ότι αυτές οι μετοχές βρίσκονται στο προσκήνιο. Σε κανονικές αγορές όμως και εκεί που υπάρχει λογική. Όχι στο Ελλάντα.

Σε ιστορικά ύψη λέει, η τιμή του νικελίου. Μμμμ... Και ποιος βγάζει εδώ νικέλιο; Η ΛΑΡΚΟ. Τώρα πόσο αντίβαρο μπορεί να είναι αυτό στα πολλαπλά προβλήματα, αυτό θα το κρίνει ο ενδιαφερόμενος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Γερμανία: Οι ηθοποιοί φωνής εναντίον του Netflix

23:54

AMD: Άνοδος 34% στα έσοδα το δ' τρίμηνο - Αισιόδοξες προβλέψεις για το 2026

23:48

Βενεζουέλα: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την επιστροφή του Μαδούρο

23:42

Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον θα καταθέσουν στο Κογκρέσο για την υπόθεση Έπστιν

23:34

Συνάντηση Δένδια - Χέγκσεθ: Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας

23:29

Χίος: Σύγκρουση σκάφους του λιμενικού με ταχύπλοο μεταναστών - Νεκροί και τραυματίες

23:20

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street - «Βουτιά» 20% για Paypal

23:08

Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

22:54

Ανοδικά το πετρέλαιο μετά την κατάρριψη ιρανικού drone από τις ΗΠΑ

22:39

Τραμπ: «Διακριτική» συνάντηση με τον Κολομβιανό πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο στον Λευκό Οίκο

22:26

Ανέκαμψαν χρυσός και ασήμι μετά το «γκρέμισμα»

22:07

Λιβύη: Δολοφονήθηκε ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ

21:50

Μιχαηλίδου: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη

21:30

Bitcoin: Κάτω από τα 73.000 δολάρια για πρώτη φορά από την επανεκλογή του Τραμπ

21:25

Πούτιν και Μπιν Σαλμάν συζήτησαν για την κοινή τους συνεργασία εντός OPEC+

21:11

Ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών του Dashboard-myEFKA - Τα οφέλη των πολιτών

21:05

Μέτσολα: Αν η Ευρώπη θέλει να δράσει, πρέπει να είναι μια Ευρώπη που κινείται

20:49

Δημοσκόπηση Alco: «Όχι» των πολιτών για social σε ανηλίκους - Προβληματίζουν ακρίβεια, διαφθορά

20:44

Κούβα: Καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία - Στους 0° Κελσίου

20:29

Το Ιράν ζητά συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Ομάν και όχι στην Κωνσταντινούπολη - Αντιδρά η Ουάσινγκτον

20:12

ΕΤΕπ: Xρηματοδοτήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ για την άμυνα το 2025

19:59

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με πρωταγωνιστή των κλάδο των εξορύξεων

19:55

Αραβική Θάλασσα: Καταρρίφθηκε ιρανικό drone που προσέγγισε το αεροπλανοφόρο Λίνκολν

19:47

Intracom: Συμμετοχή θυγατρικής στις ΑΜΚ των Selene και Karenia

19:40

Το ΝΑΤΟ άρχισε τον στρατηγικό σχεδιασμό για μια αποστολή στην Αρκτική

19:30

Γερμανικό φρένο χρέους: Η συνταγματική υποχρέωση, οι ευελιξίες και ο κίνδυνος εκτροπής

19:20

Δομική Κρήτης: Σύμβαση 9,19 εκατ. ευρώ για επέκταση - ολοκλήρωση λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ίο

19:07

Σε συναγερμό Πορτογαλία και Ισπανία πριν από την έλευση νέων ισχυρών καταιγίδων

19:04

Ιράν: Σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης προσπάθησαν να κάνουν νηοψία σε αμερικανικό τάνκερ

18:51

Protergia Dynamic One: Νέο δυναμικό τιμολόγιο για επαγγελματίες πελάτες χαμηλής τάσης