BACKSTORY

Θέλει ΧΑ η Optima -  Τώρα πήραν χαμπάρι τον πληθωρισμό - Πράσινες δράσεις... γιοκ 

28-02-2022 | 07:43
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θέλει ΧΑ η Optima -  Τώρα πήραν χαμπάρι τον πληθωρισμό - Πράσινες δράσεις... γιοκ 

Τα πάντα πια περιπλέκονται και κινούνται γύρω από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ας ελπίσουμε πως οι συνομιλίες που ξεκινούν να απλοποιήσουν την κατάσταση ως την επίλυσή της.

Οι ρωσικές περιουσίες στην Ευρώπη στοχοποιούνται, ενώ το υπερόπλο του SWIFT μπαίνει σε εφαρμογή επιλεκτικά. Οι ηγέτες της δύσης δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι οι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως.

Γιατί σε αυτές και όχι σε άλλες; Η δύση ξεχωρίζει τις τράπεζες σε εκείνες που σχετίζονται με τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και στις υπόλοιπες. Αυτό περιορίζει την... πυγμή, έτσι δεν είναι;

Τελειώνουν και οι χρυσές βίζες και στα χείλη όλων διαμορφώνονται οι αιτιάσεις για έναν νέο ψυχρό πόλεμο.

Εντωμεταξύ στην ΕΚΤ πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν πως ο πληθωρισμός αποχτά πια μόνιμα χαρακτηριστικά μιας και εκτός από την ενέργεια τον πυροδοτούν πλέον και οι τιμές των σιτηρών και άλλων αγαθών όπως τα σιδηρομεταλλεύματα. Άργησαν αλλά το κατάλαβαν... Καθόλου μην εκπλαγείτε αν μέσα σε όλα αυτά οι πράσινες δράσεις μεταβληθούν χρονικά.

Βεβαίως με όσα συμβαίνουν δεν αποκλείεται οι προγραμματισμοί των δικών μας πιστωτικών ιδρυμάτων να μεταβληθούν. Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ στενή επαφή με την ΕΚΤ αναμένοντας οδηγίες για τα αιτήματά τους, ενώ καθαρότερη εικόνα θα έχουμε σαφώς με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Δίνουν και παίρνουν οι φημολογίες γύρω από το παραδικαστικό σε ό, τι αφορά το θέμα Novartis και όχι μόνον αφού ανέκυψε και η υπόθεση Βγενόπουλου. Καλά ξεμπερδέματα που δεν το βλέπω. Λέτε παρεμπίπτοντος, μετά το ηχητικό να βγει και κανένα βίντεο;

Κατά τα λοιπά διαβάζω επιστολές εισηγμένων σε ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τυχόν επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία και απορώ. Για παράδειγμα η ΕΛΤΟΝ για να πει ότι η ουκρανική θυγατρική της αποτελεί το 2% του ομίλου σε επίπεδο εσόδων στέλνει ένα γράμμα όπου εκφράζει ευχές για την κρίση στην Ουκρανία καταλήγοντας: «Οι ευχές και οι προσευχές μας είναι κοντά στους συνεργάτες και πελάτες μας στην Ουκρανία, ελπίζοντας ο εφιάλτης αυτός να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται και παραμένοντας έτοιμοι να παράσχουμε την οιαδήποτε αναγκαία στήριξη». Α, και να μην ξεχάσω η λειτουργία της θυγατρικής ανεστάλη και δόθηκαν οδηγίες να «παραμείνουν σε ασφαλή μέρη».

Οι εταιρείες αλεύρων από την άλλη πλευρά προμηθεύονται σιτάρι από Ρωσία και Ουκρανία και μάλιστα σε σημαντικά ποσοστά αλλά είναι λογικό να μην μπορούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις οι οποίες πάντως θα είναι αρνητικές γιατί η τιμή του σταριού θα πετάξει. Κάποιες για τους επόμενους μήνες μπορεί και να ωφεληθούν πρόσκαιρα αναλόγως των αποθεμάτων και των συμφωνιών που έχουν κλείσει.

Πλώρη για το Χρηματιστήριο πληροφορούμαι ότι έχει αρχίσει να βάζει η Optima Bank. Η προετοιμασία ξεκίνησε αλλά αυτό που θα μετρήσει για το χρόνο υλοποίησης είναι οι συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:04

Τηλεφώνημα για βόμβα στον Real FM

10:02

Ποια θα είναι η μορφή του «Συμβουλίου Ειρήνης» του Τραμπ - Ποιοι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν

09:49

Μeteo: Αυξάνονται τα καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις και ανθρώπινες απώλειες

09:48

Καλπάζει ο χρυσός: Ξεπέρασε και το ορόσημο των 4.700 δολαρίων

09:18

Νταβός: Στη σκιά των απειλών Τραμπ ξεκινά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

09:13

Νέο 48ωρο χειρόφρενο στα ταξί

09:07

Ισχυροί άνεμοι προκαλούν προβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη δυτική Ελλάδα

08:47

Πυρκαγιές στη Χιλή: Κατάσταση ακόμη κρίσιμη, ολόκληρες πόλεις στάχτη

08:42

Γαλλία: Αυξάνεται η δυσπιστία έναντι των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

08:37

Άρωμα ελληνικό στις διεθνείς αγορές – Σε ποιες χώρες επεκτείνονται οι μεγάλες αλυσίδες καφέ

08:37

«Γαστρονομικός Πατριωτισμός»: Ρομαντισμός ή οικονομική άμυνα;

08:27

Βόρεια Κορέα: Ο ηγέτης Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του

08:22

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη

08:20

Ρεκόρ 543 δισ. δολαρίων για τα hedge funds το 2025 - Το Top 20

08:15

Τραμπ: Οι Ευρωπαίοι δεν θα «αντισταθούν πολύ» στο σχέδιο για τη Γροιλανδία

08:10

Λειψυδρία: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας ξεκινούν έργα εκατομμυρίων - Το όφελος με παραδείγματα

08:03

Συνέντευξη Τύπου Χατζηδάκη - Σκέρτσου για το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2026

08:01

Πότε φορολογείται το χαρτζιλίκι μέσω IRIS

07:51

Εισφορές: Πότε συμφέρει η ιδιωτική αποταμίευση και πότε πρέπει να επιλέγεται ο ΕΦΚΑ

07:38

Απόλλων: Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για «πράσινο» ρεύμα στους κοινωνικά ευάλωτους

07:34

Παράσταση νίκης και καταλληλότητα βγάζουν Κυριάκο - Από που αντλεί τη συγκρότησή του

07:25

Ella Resort (HIG): Ωριμάζει το mega τουριστικό project στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (Αλθέα – Αγ. Μαρίνα)

07:18

Υποδομές: Μεγάλο «πακέτο» συμβάσεων ΣΔΙΤ αξίας 3 δισ. ευρώ περιμένουν… ανάδοχο

07:12

Ακίνητα: Πώς θα δηλώσετε τις αλλαγές στο Ε9 - Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις μεταβιβάσεις του 2026

07:05

Αναστάτωση στις αγορές - Τα έργα της Αττικής - «Χαμηλές πτήσεις» στο ρεύμα

23:54

Ζαπορίζια: Ο πυρηνικός σταθμός επανασυνδέθηκε με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

23:41

Πιερρακάκης: «Παραγωγική» η πρώτη συνεδρίαση Eurogroup υπό ελληνική προεδρία

23:26

Κεραμέως: Πάνω από 12.000 πολίτες έχουν βρει δουλειά μέσα από τις «Ημέρες Καριέρας»

23:13

Λάιεν: Ζήτημα ύψιστης σημασίας στις διατλαντικές σχέσεις ο σεβασμός της κυριαρχίας

22:57

Συρία: Σάρα και Τραμπ συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων