BACKSTORY

Η Ουκρανία και τα επόμενα deals - Τα γαλλικά σενάρια για Μακρόν και Λαγκάρντ

15-02-2022 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ουκρανία και τα επόμενα deals - Τα γαλλικά σενάρια για Μακρόν και Λαγκάρντ

Όχι πως να το παινευτούμε αλλά έχουμε και εμείς τις πετυχησιές μας. Όπως πχ. η ιστορία Μασούτη και ΣΥΝΚΑ. Ο χώρος των τροφίμων αρχίζει να προσελκύει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, εγχώριο και διεθνές και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Όμως έχει σημασία πως οι εγχώριες δυνάμεις «περιχαρακώνονται» πριν εξατμιστούν οι πρώτες ύλες

Όσον αφορά το θέμα Μασούτη και ΣΥΝΚΑ, είναι ενδιαφέρον που δύο ελληνικές δυνάμεις ενώνουν δυνάμεις Η συνεργασία είναι στρατηγική. Στο νέο εταιρικό σχήμα ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. η Μασούτης θα έχει το 50% και ο συνεταιρισμός το υπόλοιπο 50%.

Μιας και ξεκινήσαμε με Super Markets λέω να συνεχίσουμε όπου ακόμα η αγορά δεν έχει ξεδιαλύνει το μυστήριο της αποχώρησης-απομάκρυνσης Σταύρου από την ΑΒ Βασιλόπουλος. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του πάντως αναφέρουν ως αιτία την πίεση που δέχτηκε για περικοπές δαπανών και απολύσεις. Αν είναι έτσι θα φανεί στην πράξη το επόμενο διάστημα. Το 2021 πάντως δεν ήταν και τόσο καλό για την ΑΒ και τα EBITDA αναμένονται πεσμένα.

ION (Aμυγδάλου) και Θεοδωρόπουλος (Σπύρος) είναι αλήθεια ότι συζητούν πράγματι σοβαρά. Άλλη μια σύμπραξη που εφόσον καταλήξει θα έχει εγχώριο άρωμα σοκολάτας- μέρα που ήταν χθες… Βεβαίως ο πρώην Mr Chipita δεν είναι ο μοναδικός που ενδιαφέρεται για την ΙΟΝ. Στον χώρο υπάρχουν και άλλες παραδοσιακές δυνάμεις που έχουν κατά καιρούς, στο παρελθόν, εκδηλώσει ενδιαφέρον. Και δεν μπορεί να αποκλειστεί να το ξαναπράξουν. Από την άλλη, ωστόσο, ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει βρεθεί με πολύ μετρητό και αυτό πάντα δίνει πλεονέκτημα, αν αξιοποιηθεί σωστά, στα deals.

Και τα deals έρχονται το ένα μετά το άλλο, αν δεν κάτσει καμία στραβή με Ουκρανία... Οι σώφρονες κοιτάζοντας την τιμή του φυσικού αερίου δείχνουν σχετικά αισιόδοξοι μήπως και το κακό αποφευχθεί. Μακάρι, αλλά…

Πάντως όσοι προλάβουν να πουλήσουν ή θα αγοράσουν τώρα. Αν ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ουκρανία προς τη μια ή την άλλη κατάσταση θα διαμορφώσει ανάλογα και τις αποτιμήσεις προς όφελος πωλητών ή αγοραστών αντίστοιχα. Το λένε γιατί είναι και άλλες συμφωνίες στα σκαριά. Deals που πλέον θα τα επηρεάσει αρνητικά η θετικά η Ουκρανία.

Στη Γαλλία ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις προεδρικές εκλογές και ακούστηκαν τα εξής: Πως ο Εμανουέλ, συζητάει - φήμες ή πληροφορίες θα σας γελάσω- με την Κριστίν, ώστε η τελευταία να αναλάβει ρόλο πρωθυπουργού αν ο Εμανουέλ εκλεγεί εκ νέου Πρόεδρος. Τι να σας πω, αυτά διαβάζω στο Paris Match και σας τα μεταφέρω με πάσα επιφύλαξη.

Όμως η Κριστίν έχει ευθαρσώς δηλώσει το πολιτικό της ενδιαφέρον από παλιά και η σχέση της με το Γάλλο Πρόεδρο είναι δεμένη. Οποιαδήποτε ομοιότητα σας έρχεται στο κεφάλι.... προτείνω να ξανακοιτάξετε την εικόνα και να βρείτε τις 9 διαφορές.

Η Τιτάν συνεχίζει να αγοράζει ίδιες μετοχές αλλά δεν καταξοδεύεται κιόλας. Πάντως η μετοχή ούτε με την αγορά ιδίων μετοχών ανασαίνει και κινείται σε στενό εύρος τιμών. Οι θεσμικοί εμφανίζονται μάλλον παγωμένοι καθώς ναι μεν βλέπουν η ζήτηση να αυξάνεται, αλλά δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς γίνεται με την διαχείριση του κόστους.

Στην Ίλυδα χρειάστηκε να περάσουν είκοσι ημέρες για να ανακοινώσουν την αλλαγή εσωτερικού ελεγκτή. Πέραν της καθυστέρησης όμως η απορία είναι γιατί αντικαταστάθηκε και με ποια διαδικασία ο προηγούμενος εσωτερικός ελεγκτής. Υποθέτω ότι δεν είμαι ο μόνος που θα έχει την απορία, γιατί όπως και να το κάνουμε πολλές φορές όταν οι εσωτερικοί ελεγκτές είναι «άτακτοι» δεν αρέσουν στις διοικήσεις των εταιριών.

Τέλος καλό όλα καλά, αν και όχι… φτηνά, στην αγωνία των ΕΛΠΕ για το κτίριο που στεγάζει τη διοίκηση του ομίλου. Έτσι γλύτωσε το πολύ ακριβότερο -αν το έπαιρνε άλλος - ενοίκιο, αλλά και την πιθανότητα να ξεσπιτωθεί. Με για λοιπόν το ακίνητο! Με αυτόν τον διαγωνισμό πάντως εκτός από τα ΕΛΠΕ υπάρχει και άλλος κερδισμένος. Γιατί ασφαλώς θα τρίβει τα χέρια της και η Dovalue που πήρε αρκετά υψηλότερο τίμημα από την τιμή εκκίνησης και την πρώτη αποτίμηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:41

Exxon Mobil: Δεν έχουμε δει ακόμη το πλήρες σοκ στην προσφορά πετρελαίου - Προειδοποιεί για άνοδο τιμών

23:28

Πρωτομαγιά με δύο νέα ρεκόρ στην Wall Street

23:10

Γερμανία: Πρώτη μέρα της εφαρμογής έκπτωσης του φόρου στα καύσιμα -Πώς πήγε;

22:51

Πτώση για το πετρέλαιο μετά το «παράθυρο» διαπραγμάτευσης που άνοιξε στο Ιράν

22:24

Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

21:45

UBS: Μειώνει τις προβλέψεις για το ασήμι λόγω ασθενέστερης ζήτησης

21:32

Σαουδική Αραβία: Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική επίσημη κάβα της χώρας

21:15

Τραμπ: Πιθανή συμμετοχή στη G7 εν μέσω εντάσεων για Ιράν και εμπόριο

20:54

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»

20:41

Ο Τραμπ διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Αβάνας

20:31

Bitcoin: Ισχυρό ράλι τον Απρίλιο, αλλά με «εύθραυστα» θεμέλια

20:12

Κατασχέθηκαν πάνω από 500 κιλά κάνναβης στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

19:58

Big Tech: Ρεκόρ επενδύσεων σε ΑΙ το 2027 - Απογειώνονται τα κέρδη στη Wall Street

19:38

Τραμπ: Δεν είμαι ικανοποιημένος με την τελευταία πρόταση του Ιράν

19:12

Ο Τραμπ θα αυξήσει στο 25% τους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

19:06

Το Πεντάγωνο κατέληξε σε συμφωνία με κορυφαίες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης

18:59

Βουτιά 25% για τις βρετανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ από την «Ημέρα Απευλευθέρωσης»

18:33

Αδιέξοδο στη διάσωση της Spirit Aviation, καταρρέει η μετοχη

18:18

Βρέθηκε το αγαλματίδιο Όσκαρ για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Mr. Nobody Against Putin»

18:05

SOS από την Chevron για τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

17:46

Δεν αποκλείεται να δούμε μια μεγάλη αλλαγή στις Magnificent 7

17:30

Πυροσβεστική: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, ποιες είναι οι ποινές για τους παραβάτες

17:09

«Χτίζει» πάνω στο ρεκόρ της η Wall Street με τη βοήθεια της Apple

16:55

Ένα δισεκατομμύριο συσκευές συνδεδεμένες: Η σιωπηλή επανάσταση του IoT

16:35

Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα

16:22

Ακρίβεια: Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα στην αγορά, νέο κύμα ανατιμήσεων «βλέπει» η βιομηχανία τροφίμων

16:07

Υπ. Κλιματικής Κρίσης για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, οι ποινές για τους παραβάτες

15:50

Ιράν: Έστειλε νέα πρόταση, μέσω Πακιστάν, για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ - «Ουδέν σχολιο» από τον Λ. Οίκο

15:31

ΟΗΕ: Ο νέος νόμος για τη θανατική ποινή στο Ισραήλ διαιωνίζει τη φυλετική διάκριση

15:16

Estee Lauder: Σχεδιάζει έως και 3.000 ακόμη απολύσεις, αναβαθμίζει την πρόβλεψη για τα ετήσια κέρδη