BACKSTORY

Η Ουκρανία και τα επόμενα deals - Τα γαλλικά σενάρια για Μακρόν και Λαγκάρντ

15-02-2022 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ουκρανία και τα επόμενα deals - Τα γαλλικά σενάρια για Μακρόν και Λαγκάρντ

Όχι πως να το παινευτούμε αλλά έχουμε και εμείς τις πετυχησιές μας. Όπως πχ. η ιστορία Μασούτη και ΣΥΝΚΑ. Ο χώρος των τροφίμων αρχίζει να προσελκύει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, εγχώριο και διεθνές και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Όμως έχει σημασία πως οι εγχώριες δυνάμεις «περιχαρακώνονται» πριν εξατμιστούν οι πρώτες ύλες

Όσον αφορά το θέμα Μασούτη και ΣΥΝΚΑ, είναι ενδιαφέρον που δύο ελληνικές δυνάμεις ενώνουν δυνάμεις Η συνεργασία είναι στρατηγική. Στο νέο εταιρικό σχήμα ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. η Μασούτης θα έχει το 50% και ο συνεταιρισμός το υπόλοιπο 50%.

Μιας και ξεκινήσαμε με Super Markets λέω να συνεχίσουμε όπου ακόμα η αγορά δεν έχει ξεδιαλύνει το μυστήριο της αποχώρησης-απομάκρυνσης Σταύρου από την ΑΒ Βασιλόπουλος. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του πάντως αναφέρουν ως αιτία την πίεση που δέχτηκε για περικοπές δαπανών και απολύσεις. Αν είναι έτσι θα φανεί στην πράξη το επόμενο διάστημα. Το 2021 πάντως δεν ήταν και τόσο καλό για την ΑΒ και τα EBITDA αναμένονται πεσμένα.

ION (Aμυγδάλου) και Θεοδωρόπουλος (Σπύρος) είναι αλήθεια ότι συζητούν πράγματι σοβαρά. Άλλη μια σύμπραξη που εφόσον καταλήξει θα έχει εγχώριο άρωμα σοκολάτας- μέρα που ήταν χθες… Βεβαίως ο πρώην Mr Chipita δεν είναι ο μοναδικός που ενδιαφέρεται για την ΙΟΝ. Στον χώρο υπάρχουν και άλλες παραδοσιακές δυνάμεις που έχουν κατά καιρούς, στο παρελθόν, εκδηλώσει ενδιαφέρον. Και δεν μπορεί να αποκλειστεί να το ξαναπράξουν. Από την άλλη, ωστόσο, ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει βρεθεί με πολύ μετρητό και αυτό πάντα δίνει πλεονέκτημα, αν αξιοποιηθεί σωστά, στα deals.

Και τα deals έρχονται το ένα μετά το άλλο, αν δεν κάτσει καμία στραβή με Ουκρανία... Οι σώφρονες κοιτάζοντας την τιμή του φυσικού αερίου δείχνουν σχετικά αισιόδοξοι μήπως και το κακό αποφευχθεί. Μακάρι, αλλά…

Πάντως όσοι προλάβουν να πουλήσουν ή θα αγοράσουν τώρα. Αν ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ουκρανία προς τη μια ή την άλλη κατάσταση θα διαμορφώσει ανάλογα και τις αποτιμήσεις προς όφελος πωλητών ή αγοραστών αντίστοιχα. Το λένε γιατί είναι και άλλες συμφωνίες στα σκαριά. Deals που πλέον θα τα επηρεάσει αρνητικά η θετικά η Ουκρανία.

Στη Γαλλία ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις προεδρικές εκλογές και ακούστηκαν τα εξής: Πως ο Εμανουέλ, συζητάει - φήμες ή πληροφορίες θα σας γελάσω- με την Κριστίν, ώστε η τελευταία να αναλάβει ρόλο πρωθυπουργού αν ο Εμανουέλ εκλεγεί εκ νέου Πρόεδρος. Τι να σας πω, αυτά διαβάζω στο Paris Match και σας τα μεταφέρω με πάσα επιφύλαξη.

Όμως η Κριστίν έχει ευθαρσώς δηλώσει το πολιτικό της ενδιαφέρον από παλιά και η σχέση της με το Γάλλο Πρόεδρο είναι δεμένη. Οποιαδήποτε ομοιότητα σας έρχεται στο κεφάλι.... προτείνω να ξανακοιτάξετε την εικόνα και να βρείτε τις 9 διαφορές.

Η Τιτάν συνεχίζει να αγοράζει ίδιες μετοχές αλλά δεν καταξοδεύεται κιόλας. Πάντως η μετοχή ούτε με την αγορά ιδίων μετοχών ανασαίνει και κινείται σε στενό εύρος τιμών. Οι θεσμικοί εμφανίζονται μάλλον παγωμένοι καθώς ναι μεν βλέπουν η ζήτηση να αυξάνεται, αλλά δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς γίνεται με την διαχείριση του κόστους.

Στην Ίλυδα χρειάστηκε να περάσουν είκοσι ημέρες για να ανακοινώσουν την αλλαγή εσωτερικού ελεγκτή. Πέραν της καθυστέρησης όμως η απορία είναι γιατί αντικαταστάθηκε και με ποια διαδικασία ο προηγούμενος εσωτερικός ελεγκτής. Υποθέτω ότι δεν είμαι ο μόνος που θα έχει την απορία, γιατί όπως και να το κάνουμε πολλές φορές όταν οι εσωτερικοί ελεγκτές είναι «άτακτοι» δεν αρέσουν στις διοικήσεις των εταιριών.

Τέλος καλό όλα καλά, αν και όχι… φτηνά, στην αγωνία των ΕΛΠΕ για το κτίριο που στεγάζει τη διοίκηση του ομίλου. Έτσι γλύτωσε το πολύ ακριβότερο -αν το έπαιρνε άλλος - ενοίκιο, αλλά και την πιθανότητα να ξεσπιτωθεί. Με για λοιπόν το ακίνητο! Με αυτόν τον διαγωνισμό πάντως εκτός από τα ΕΛΠΕ υπάρχει και άλλος κερδισμένος. Γιατί ασφαλώς θα τρίβει τα χέρια της και η Dovalue που πήρε αρκετά υψηλότερο τίμημα από την τιμή εκκίνησης και την πρώτη αποτίμηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Θάνατος Μάθιου Πέρι: Κάθειρξη 15 ετών στη «Βασίλισσα της κεταμίνης»

23:44

Τέμπη: Δεκτό το πρώτο αίτημα συγγενών για εξετάσεις σε εργαστήρια του εξωτερικού

23:31

Η Ουγγαρία θα αγοράσει έως και 10 μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες από τις ΗΠΑ

23:18

Relief rally στη Wall Street - Η καλύτερη ημέρα του Dow Jones εδώ και 1 έτος

23:05

Πετρέλαιο: Ημερήσιες απώλειες εξαετίας για WTΙ με φόντο τα «σύννεφα» στα Στενά του Ορμούζ

22:52

Το Μ. Σάββατο ο πρώτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ με Ιράν - «Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ»

22:39

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 4,1 εκατ. ευρώ

22:26

Δένδιας: Προγραμματική συμφωνία με ΕΤΕπ για ενεργειακή αναβάθμιση στρατοπέδων

22:13

Πρόεδρος κοινοβουλίου Ιράν: 3 από τα 10 σημεία της συμφωνίας έχουν ήδη παραβιαστεί

22:00

«Πυρά» Τραμπ στο NATO και νέο ζήτημα αποχώρησης - «Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν»

21:47

Shell: «Ρίχνει» τις προβλέψεις για παραγωγή LNG, αλλά τα κέρδη από το πετρέλαιο θα είναι «σημαντικά υψηλότερα» το Q1

21:34

Σε υψηλό σχεδόν τριών εβδομάδων ο χρυσός με βλέμμα στην εκεχειρία

21:21

Πρακτικά Fed: Επιβεβαίωση για μία μείωση επιτοκίων φέτος - Η ανάγνωση για πόλεμο και δασμούς

21:08

Νετανιάχου: «Δεν είναι το τέλος του πολέμου - Το δάχτυλο παραμένει στη σκανδάλη»

20:55

Μητσοτάκης στο CNN: Η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχτεί διόδια στα Στενά του Ορμούζ

20:42

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει μετά την εκεχειρία με το Ιράν»

20:26

Λευκός Οίκος: Tο σχέδιο 10 σημείων που δημοσίευσε το Ιράν δεν είναι αυτό που διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ

20:13

Παγκόσμιος αντίκτυπος για το ελληνικό «Age Ban» στα social media: Τα διεθνή δίκτυα για την πρωτοβουλία της Αθήνας

20:00

Μέση Ανατολή: Εκεχειρία σε «τεντωμένο σχοινί» - Η διαμεσολάβηση του Πακιστάν και το παρασκήνιο

19:56

Στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου τα διαγωνίσματα Προσομοίωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων

19:45

Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης από Meta - Στην κούρσα απέναντι σε Google και OpenAI

19:36

Prodea: Εκτίναξη για Adjusted EBITDA το 2025 - Πρόταση για συνολικό μέρισμα 420 εκατ. ευρώ

19:34

«Πάρτι» λόγω εκεχειρίας στις ευρωαγορές - Στο +7% ο ταξιδιωτικός κλάδος

19:19

Ουγγαρία: Ο Βανς καταδικάζει τα «σκανδαλώδη» σχόλια Ζελένσκι για τον Όρμπαν

19:13

Τραμπ: Ο Λίβανος δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν

19:03

Κουβέιτ: Καταστροφές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς

18:52

Επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ: «Το παράθυρο ευκαιρίας δύο εβδομάδων πρέπει να αξιοποιηθεί»

18:45

Αυξήσεις φόρων 80% στα τσιγάρα με πάνω από 6 ευρώ το πακέτο στην Ελλάδα ίσως φέρει οδηγία της ΕΕ

18:32

Bwin: Πασχαλινές δράσεις με νόημα

18:19

Premia: Από 9 Απριλίου αρχίζει η διαπραγμάτευση των 150.000 νέων ομολογιών στο ΧΑ