BACKSTORY

Deal Μασούτη με ΣΥΝΚΑ - Οι αποτιμήσεις για Ευρ. Πίστη και Εθνική Ασφαλιστική

14-02-2022 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Deal Μασούτη με ΣΥΝΚΑ - Οι αποτιμήσεις για Ευρ. Πίστη και Εθνική Ασφαλιστική

H αναπτυξιακή τροχιά δεν είναι κενό γράμμα παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να έχει δημιουργήσει η covid. Οι συμφωνίες διαδέχονται η μία την άλλη και δεν είναι μικρές ούτε ασήμαντες.

Η ασφαλιστική αγορά καλπάζει αλλά δεν είναι η μόνη αγορά... Στον χώρο των super markets ψιθυρίζονται εξελίξεις πολλές και καλές και με άρωμα εγχώριο. Παπούτσι απ' τον τόπο σου.

Μου είπαν πως κάτι ψήνεται στο Νότο. Οφτό κλέφτικο (ότι πιο νόστιμο για όσους ξέρουν) με συνταγή από ΣΥΝΚΑ και Μασούτη. Ακούω πως ο δεύτερος παίρνει συμμετοχή στον φορέα και δημιουργείται ένα ισχυρό σχήμα και με προοπτικές.

Μιας και μιλήσαμε όμως για την ασφαλιστική αγορά κάποια πράγματα δυσκολεύομαι να μην τα σχολιάσω.

Μερικές φορές οι συγκρίσεις έχουν λοιπόν τη σημασία τους. Βλέπω το τίμημα εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης και διαπιστώνω ότι ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι γύρω στα 152 εκατ. ευρώ και το τίμημα που πληρώνει η Allianz 207 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Εθνική Ασφαλιστική έχει ίδια κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ και το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ., συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Δηλαδή αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι το τίμημα πέφτει στα 385 εκατ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε ότι η Εθνική Ασφαλιστική πουλήθηκε maximum στο 40% των ιδίων κεφαλαίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Πίστη στο 135%. Μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει τέτοια διαφορά; Βέβαια όταν συμφωνήθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την τράπεζα έλεγαν κάποιοι έλεγαν ότι σημασία έχουν τα εποπτικά κεφάλαια που ήταν στα 500 εκατ. ευρώ και άρα το τίμημα ήταν εύλογο. Προηγουμένως όμως είχαν πάρει τεράστιες απομειώσεις με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα πόσο εύλογο είναι να έχει η Εθνική Τράπεζα φουσκωμένη συμμετοχή στη θυγατρική της και να την απομειώνει σε χρόνο dt για να δικαιολογήσει το τίμημα. Τα χαιρετίσματά μας στους ορκωτούς ελεγκτές της τράπεζας.

Ξέρετε ότι πολλές τράπεζες - όλες θα έλεγα - πραγματοποιούν έρευνες ποιότητας για τα προϊόντα τους; Ελάχιστες εξ αυτών να μην πω καμία δεν δημοσιοποιείται. Πολύ λίγο φαίνεται να τους απασχολεί το αποτέλεσμα. Γι' αυτό άλλωστε και όλες οι τράπεζες προχωρούν τάχιστα (κάποιοι η αλήθεια είναι πως καθυστερούν χαρακτηριστικά) στην πώληση των εταιρειών που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα.

Και για να κλείσω με τα θέματα του πιστωτικού συστήματος, διάβασα στην Κυριακάτικη Καθημερινή με προσοχή της συνέντευξη του κου Λιανού, ο οποίος εκτιμά πως μέσα στο α' εξάμηνο του 2022 θα υπάρξει αποτέλεσμα στον έλεγχο που άσκησε η αρχή στις τράπεζες αναζητώντας κυρίως συντονισμένες πρακτικές.

Θαυμάζω τους συζύγους που σκέφτονται τη σύζυγο και ως εκ τούτου δεν μπορώ να μην χαιρετίσω τη μεταφορά του 3,16% της Παπουτσάνης που κατείχε ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα που διατηρεί με τη σύζυγό του Αικατερίνη Μαρία Καρατζά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Αυστραλία: Οι δημοσιογράφοι του ABC απεργούν, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια

23:34

SpaceX: Σχεδιάζει IPO με στόχο την άντληση έως 75 δισ. δολαρίων ίσως εντός της εβδομάδας

23:18

Δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε Meta και Youtube για εθισμό στα social media

23:00

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ καλεί τα κράτη να τερματίσουν την εξαιρετικά επικίνδυνη σύγκρουση στο Ιράν

22:49

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι οι συνομιλίες με το Ιράν συνεχίζονται - Διαψεύδει ο Αραγτσί

22:37

Πτώση 2% για το πετρέλαιο εν μέσω σεναρίων για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

22:26

Ανησυχίες της BlackRock για «παγκόσμια ύφεση»

22:14

Wall Street: Κλείσιμο με κέρδη προσβλέποντας σε τερματισμό του πολέμου

22:06

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος

21:55

O Κόστα ευχήθηκε στην ελληνική γλώσσα «Χρόνια Πολλά Ελλάδα»

21:44

Γερμανία: Για «έκρηξη» βίας που οφείλεται εν μέρει στους μετανάστες μίλησε ο Μερτς

21:34

Κέρδη σχεδόν 2% για τον χρυσό

21:21

Τι είναι το «Boy Kibble»; Η viral τάση που υπόσχεται πρωτεΐνη

21:09

«Ο Τραμπ θα εξαπολύσει την κόλαση αν το Ιράν δεν αποδεχτεί την ήττα του», λέει ο Λ. Οίκος

20:59

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο»

20:48

Στις 14-15 Μαΐου η επίσκεψη Τραμπ στην Κίνα

20:41

Ιταλία: Παραιτήθηκε η υπουργός Τουρισμού, Ντανιέλα Σαντανκέ

20:27

Δανία: Στην Φρεντέρικσεν η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από τον βασιλιά

20:09

Εντοπίστηκε οβίδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε οικόπεδο στην Πεύκη

19:59

Το Ιράν θα μπορούσε να αναλάβει δράση στο Στενό Μπαμπ αλ Μαντάμπ αν δεχτεί πρόκληση

19:44

Οι CEO των Meta, Nvidia, Google στο νέο Συμβούλιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Τραμπ

19:23

Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές με φόντο τα σενάρια αποκλιμάκωσης στο Ιράν

19:13

Γιατί ο Τραμπ «καίγεται» για τα Στενά του Ορμούζ

18:57

Ιράν: Η Ρωσία απομακρύνει προσωπικό από τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Μπουσέρ

18:44

Η Κομισιόν καταχώρησε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για προσβάσιμες και βιώσιμες μεταφορές

18:28

Αύριο η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - Aναπροσαρμόζονται επιδόματα και αποδοχές

18:16

Reuters: Σε αναστολή το 40% της εξαγωγικής ικανότητας πετρελαίου της Ρωσίας

17:58

Μήνυμα Γκίλφοϊλ για 25η Μαρτίου: «Οι Έλληνες άνοιξαν το δρόμο προς την ανεξαρτησία»

17:44

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο ανησυχεί για «τη χειρότερη βιομηχανική κρίση στην ανθρώπινη μνήμη»

17:29

Δανία: Σε αναζήτηση νέας κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές