BACKSTORY

Deal Μασούτη με ΣΥΝΚΑ - Οι αποτιμήσεις για Ευρ. Πίστη και Εθνική Ασφαλιστική

14-02-2022 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Deal Μασούτη με ΣΥΝΚΑ - Οι αποτιμήσεις για Ευρ. Πίστη και Εθνική Ασφαλιστική

H αναπτυξιακή τροχιά δεν είναι κενό γράμμα παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να έχει δημιουργήσει η covid. Οι συμφωνίες διαδέχονται η μία την άλλη και δεν είναι μικρές ούτε ασήμαντες.

Η ασφαλιστική αγορά καλπάζει αλλά δεν είναι η μόνη αγορά... Στον χώρο των super markets ψιθυρίζονται εξελίξεις πολλές και καλές και με άρωμα εγχώριο. Παπούτσι απ' τον τόπο σου.

Μου είπαν πως κάτι ψήνεται στο Νότο. Οφτό κλέφτικο (ότι πιο νόστιμο για όσους ξέρουν) με συνταγή από ΣΥΝΚΑ και Μασούτη. Ακούω πως ο δεύτερος παίρνει συμμετοχή στον φορέα και δημιουργείται ένα ισχυρό σχήμα και με προοπτικές.

Μιας και μιλήσαμε όμως για την ασφαλιστική αγορά κάποια πράγματα δυσκολεύομαι να μην τα σχολιάσω.

Μερικές φορές οι συγκρίσεις έχουν λοιπόν τη σημασία τους. Βλέπω το τίμημα εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης και διαπιστώνω ότι ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι γύρω στα 152 εκατ. ευρώ και το τίμημα που πληρώνει η Allianz 207 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Εθνική Ασφαλιστική έχει ίδια κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ και το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ., συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Δηλαδή αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι το τίμημα πέφτει στα 385 εκατ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε ότι η Εθνική Ασφαλιστική πουλήθηκε maximum στο 40% των ιδίων κεφαλαίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Πίστη στο 135%. Μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει τέτοια διαφορά; Βέβαια όταν συμφωνήθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την τράπεζα έλεγαν κάποιοι έλεγαν ότι σημασία έχουν τα εποπτικά κεφάλαια που ήταν στα 500 εκατ. ευρώ και άρα το τίμημα ήταν εύλογο. Προηγουμένως όμως είχαν πάρει τεράστιες απομειώσεις με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα πόσο εύλογο είναι να έχει η Εθνική Τράπεζα φουσκωμένη συμμετοχή στη θυγατρική της και να την απομειώνει σε χρόνο dt για να δικαιολογήσει το τίμημα. Τα χαιρετίσματά μας στους ορκωτούς ελεγκτές της τράπεζας.

Ξέρετε ότι πολλές τράπεζες - όλες θα έλεγα - πραγματοποιούν έρευνες ποιότητας για τα προϊόντα τους; Ελάχιστες εξ αυτών να μην πω καμία δεν δημοσιοποιείται. Πολύ λίγο φαίνεται να τους απασχολεί το αποτέλεσμα. Γι' αυτό άλλωστε και όλες οι τράπεζες προχωρούν τάχιστα (κάποιοι η αλήθεια είναι πως καθυστερούν χαρακτηριστικά) στην πώληση των εταιρειών που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα.

Και για να κλείσω με τα θέματα του πιστωτικού συστήματος, διάβασα στην Κυριακάτικη Καθημερινή με προσοχή της συνέντευξη του κου Λιανού, ο οποίος εκτιμά πως μέσα στο α' εξάμηνο του 2022 θα υπάρξει αποτέλεσμα στον έλεγχο που άσκησε η αρχή στις τράπεζες αναζητώντας κυρίως συντονισμένες πρακτικές.

Θαυμάζω τους συζύγους που σκέφτονται τη σύζυγο και ως εκ τούτου δεν μπορώ να μην χαιρετίσω τη μεταφορά του 3,16% της Παπουτσάνης που κατείχε ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα που διατηρεί με τη σύζυγό του Αικατερίνη Μαρία Καρατζά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Στη Λέσβο την Τρίτη ο Ν. Ανδρουλάκης - Σύσκεψη με κτηνοτρόφους για αφθώδη πυρετό

23:20

ΔΕΠΥ: Δεν εξαφανίζεται με την ηλικία - Με ποιες παθήσεις συνδέεται

22:52

Πρόσβαση του ασθενή στο ΕΣΥ ανά Επικράτεια - Σε τροχιά βελτιώσεων η Ελλάδα

22:24

Παχυσαρκία: Νέα φάρμακα, βιοδείκτες πρόβλεψης και το μέλλον της εξατομικευμένης θεραπείας

21:56

Πέθαναν οι ηθοποιοί Ναταλί Μπαγιέ και Νάντια Φαρές

21:28

Βουλή: Προς κύρωση οι συμφωνίες με Ιταλία - Πολωνία για «αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών»

21:00

Γιατί τα κρέατα «έχουν προτεραιότητα» στις αυξήσεις τιμών λόγω πολέμου;

20:45

Η Rosatom έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν

20:30

Πρώτο κύμα απολύσεων στη Meta στις 20 Μαΐου - Στην έξοδο 8.000 εργαζόμενοι

20:16

Ευρωομόλογα: Πιο κοντά από ποτέ αλλά ακόμη μακριά

20:02

Ψήφος εμπιστοσύνης στη διοίκηση της BP από το νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων

19:48

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Τουρκία: Αναφαίρετο το δικαίωμα στα 12 μίλια

19:34

Τι αναζητά το μικρότερο κατοικημένο νησί στην Ισπανία

19:20

WSJ: Απόβαση σε πλοία που συνδέονται με το Ιράν σχεδιάζει ο αμερικανικός στρατός

19:06

Στη Βαρκελώνη ο Νίκος Ανδρουλάκης

18:52

Πάπας Λέων: «Δεν με ενδιαφέρει να μπω σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ»

18:38

Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

18:24

Κίεβο: Τουλάχιστον 5 νεκροί από πυροβολισμούς - 58χρονος από τη Μόσχα ο δράστης

18:10

Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη

17:56

ΕΔΕ για την αντιμετώπιση της Μυρτώς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς με εντολή Γεωργιάδη

17:42

Δύο συλλήψεις για πυρκαγιές σε Κορινθία και Αχαΐα - Tα πρόστιμα

17:28

Χειροπέδες σε μεθυσμένο οδηγό που έτρεχε με πάνω από 200 χλμ/ώρα στη Λεωφόρο Κηφισού

17:14

Μακρόν: Νεκρός Γάλλος στρατιώτης σε επίθεση στον Λίβανο

17:00

Στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα στην ανεπίσημη εργασία - Μάστιγα η υποδηλωμένη απασχόληση

16:45

Χεζμπολάχ: «Δεν μας απασχολούν οι συνομιλίες Τελ Αβίβ - Βηρυτού»

16:30

Τραμπ: Το Ιράν δεν μπορεί να μας εκβιάσει - «Η Τεχεράνη εξετάζει νέες προτάσεις από Ουάσιγκτον»

16:16

Χρυσοχοΐδης από Κρήτη: Η μάχη που δίνουμε δεν έχει χρώματα και κομματική διάσταση

16:02

FT: Και ξενοδοχεία στην πλατφόρμα της Airbnb

15:48

Τραμπ: «Σύντομα» η δημοσιοποίηση κυβερνητικών εγγράφων για τα UFO

15:34

Ο ισραηλινός στρατός καθόρισε «κίτρινη γραμμή» στον Λίβανο, όπως στη Γάζα