BACKSTORY

Deal Μασούτη με ΣΥΝΚΑ - Οι αποτιμήσεις για Ευρ. Πίστη και Εθνική Ασφαλιστική

14-02-2022 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Deal Μασούτη με ΣΥΝΚΑ - Οι αποτιμήσεις για Ευρ. Πίστη και Εθνική Ασφαλιστική

H αναπτυξιακή τροχιά δεν είναι κενό γράμμα παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να έχει δημιουργήσει η covid. Οι συμφωνίες διαδέχονται η μία την άλλη και δεν είναι μικρές ούτε ασήμαντες.

Η ασφαλιστική αγορά καλπάζει αλλά δεν είναι η μόνη αγορά... Στον χώρο των super markets ψιθυρίζονται εξελίξεις πολλές και καλές και με άρωμα εγχώριο. Παπούτσι απ' τον τόπο σου.

Μου είπαν πως κάτι ψήνεται στο Νότο. Οφτό κλέφτικο (ότι πιο νόστιμο για όσους ξέρουν) με συνταγή από ΣΥΝΚΑ και Μασούτη. Ακούω πως ο δεύτερος παίρνει συμμετοχή στον φορέα και δημιουργείται ένα ισχυρό σχήμα και με προοπτικές.

Μιας και μιλήσαμε όμως για την ασφαλιστική αγορά κάποια πράγματα δυσκολεύομαι να μην τα σχολιάσω.

Μερικές φορές οι συγκρίσεις έχουν λοιπόν τη σημασία τους. Βλέπω το τίμημα εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης και διαπιστώνω ότι ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι γύρω στα 152 εκατ. ευρώ και το τίμημα που πληρώνει η Allianz 207 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Εθνική Ασφαλιστική έχει ίδια κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ και το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ., συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Δηλαδή αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι το τίμημα πέφτει στα 385 εκατ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε ότι η Εθνική Ασφαλιστική πουλήθηκε maximum στο 40% των ιδίων κεφαλαίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Πίστη στο 135%. Μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει τέτοια διαφορά; Βέβαια όταν συμφωνήθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την τράπεζα έλεγαν κάποιοι έλεγαν ότι σημασία έχουν τα εποπτικά κεφάλαια που ήταν στα 500 εκατ. ευρώ και άρα το τίμημα ήταν εύλογο. Προηγουμένως όμως είχαν πάρει τεράστιες απομειώσεις με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα πόσο εύλογο είναι να έχει η Εθνική Τράπεζα φουσκωμένη συμμετοχή στη θυγατρική της και να την απομειώνει σε χρόνο dt για να δικαιολογήσει το τίμημα. Τα χαιρετίσματά μας στους ορκωτούς ελεγκτές της τράπεζας.

Ξέρετε ότι πολλές τράπεζες - όλες θα έλεγα - πραγματοποιούν έρευνες ποιότητας για τα προϊόντα τους; Ελάχιστες εξ αυτών να μην πω καμία δεν δημοσιοποιείται. Πολύ λίγο φαίνεται να τους απασχολεί το αποτέλεσμα. Γι' αυτό άλλωστε και όλες οι τράπεζες προχωρούν τάχιστα (κάποιοι η αλήθεια είναι πως καθυστερούν χαρακτηριστικά) στην πώληση των εταιρειών που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα.

Και για να κλείσω με τα θέματα του πιστωτικού συστήματος, διάβασα στην Κυριακάτικη Καθημερινή με προσοχή της συνέντευξη του κου Λιανού, ο οποίος εκτιμά πως μέσα στο α' εξάμηνο του 2022 θα υπάρξει αποτέλεσμα στον έλεγχο που άσκησε η αρχή στις τράπεζες αναζητώντας κυρίως συντονισμένες πρακτικές.

Θαυμάζω τους συζύγους που σκέφτονται τη σύζυγο και ως εκ τούτου δεν μπορώ να μην χαιρετίσω τη μεταφορά του 3,16% της Παπουτσάνης που κατείχε ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα που διατηρεί με τη σύζυγό του Αικατερίνη Μαρία Καρατζά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:38

Υπ. Εσωτερικών Γερμανίας: «Δεν έχει αλλάξει η κατάσταση ασφάλειας για τη χώρα»

11:37

DBRS: Ισχυρά τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών – Ανθεκτικές στη γεωπολιτική αβεβαιότητα

11:35

Σάντσεθ σε Τραμπ: «Δεν μπορείς να παίζεις ρώσικη ρουλέτα με την τύχη εκατομμύριων ανθρώπων»

11:34

Παράταση δημόσιας διαβούλευσης για σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘΑ

11:28

ΥΠΑΑΤ: 524 έκτακτοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων σε όλη τη χώρα το πρώτο δίμηνο του 2026

11:16

Καναδάς: «Οι επιθέσεις κατά του Ιράν φαίνονται εκ πρώτης όψεως να είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο»

11:13

Bally’s Intralot: Ο κ. Χρυσόστομος Σφάτος νέος President, Lotteries

11:13

Hans & Gretel: Από το Μοναστηράκι στον Κόσμο – Το Ελληνικό Brand που έχει κατακτήσει ήδη 8 χώρες και επεκτείνεται σε νέες αγορές

11:10

Μητσοτάκης στη Βουλή: Η Ελλάδα είναι παρούσα με ισχύ όπου την καλεί το εθνικό καθήκον

11:10

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ - ανακτά τις 2.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:04

Στις 20 Μαρτίου στην Καλαμάτα η 9η εκδήλωση «JobReady by DYPA»

11:03

Χατζηθεοδοσίου: Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα

10:53

Κύπρος: Συναγερμός για πιθανό ύποπτο αντικείμενο στον εναέριο χώρο - Επέστρεψε στην Αθήνα πτήση της Aegean

10:47

Προσπάθεια ανασύνταξης στις ευρωαγορές - Βαριές απώλειες στην Ασία

10:46

Η ΕΚΤΕΡ αναλαμβάνει την κατασκευή βιοκλιματικού κολυμβητηρίου στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

10:44

ΔΑΑ: Άλμα 13,1% στην επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο

10:37

Στην τελική ευθεία το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

10:22

Η Γαλλία σχεδιάζει πτήσεις επαναπατρισμού από τη Μέση Ανατολή

10:15

Έγκαιρος εμβολιασμός και προσυμπτωματικός έλεγχος τα ισχυρότερα όπλα έναντι του ιού HPV

10:07

Σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο για μέτρα στήριξης και προστασίας του καταναλωτή

10:02

Reuters: ΗΠΑ και Κούρδοι συζητούν ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράν

09:54

Δύο επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών νότια της Κρήτης

09:41

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι και στο Εφετείο οι 42 κατηγορούμενοι

09:38

Η Ρεβέκα Γκρίνσπαν από την Κόστα Ρίκα και επίσημα υποψήφια ΓΓ του ΟΗΕ

09:28

Το Ισραήλ προειδοποιεί πως ο διάδοχος του Αλί Χαμενεΐ είναι «στόχος για εξόντωση»

09:26

Ο πρωθυπουργός του Καναδά καλεί «όλα τα μέρη» να τηρούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

09:15

Παπαθανάσης: 2 εκατ. ευρώ για ανάπλαση στον οικισμό Κάτω Νεστορίου Καστοριάς

09:03

Περίπου 9.000 πολίτες των ΗΠΑ έφυγαν από τη Μέση Ανατολή εξαιτίας του πολέμου

09:01

Τι ποσό έβαλε στον τραπεζικό του λογαριασμό ο CEO της Blackstone το 2025

09:00

Βιομηχανία τροφίμων: Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οι εξαγωγικές επιχειρήσεις