BACKSTORY

Deal Μασούτη με ΣΥΝΚΑ - Οι αποτιμήσεις για Ευρ. Πίστη και Εθνική Ασφαλιστική

14-02-2022 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Deal Μασούτη με ΣΥΝΚΑ - Οι αποτιμήσεις για Ευρ. Πίστη και Εθνική Ασφαλιστική
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

H αναπτυξιακή τροχιά δεν είναι κενό γράμμα παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να έχει δημιουργήσει η covid. Οι συμφωνίες διαδέχονται η μία την άλλη και δεν είναι μικρές ούτε ασήμαντες.

Η ασφαλιστική αγορά καλπάζει αλλά δεν είναι η μόνη αγορά... Στον χώρο των super markets ψιθυρίζονται εξελίξεις πολλές και καλές και με άρωμα εγχώριο. Παπούτσι απ' τον τόπο σου.

Μου είπαν πως κάτι ψήνεται στο Νότο. Οφτό κλέφτικο (ότι πιο νόστιμο για όσους ξέρουν) με συνταγή από ΣΥΝΚΑ και Μασούτη. Ακούω πως ο δεύτερος παίρνει συμμετοχή στον φορέα και δημιουργείται ένα ισχυρό σχήμα και με προοπτικές.

Μιας και μιλήσαμε όμως για την ασφαλιστική αγορά κάποια πράγματα δυσκολεύομαι να μην τα σχολιάσω.

Μερικές φορές οι συγκρίσεις έχουν λοιπόν τη σημασία τους. Βλέπω το τίμημα εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης και διαπιστώνω ότι ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι γύρω στα 152 εκατ. ευρώ και το τίμημα που πληρώνει η Allianz 207 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Εθνική Ασφαλιστική έχει ίδια κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ και το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ., συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Δηλαδή αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι το τίμημα πέφτει στα 385 εκατ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε ότι η Εθνική Ασφαλιστική πουλήθηκε maximum στο 40% των ιδίων κεφαλαίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Πίστη στο 135%. Μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει τέτοια διαφορά; Βέβαια όταν συμφωνήθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την τράπεζα έλεγαν κάποιοι έλεγαν ότι σημασία έχουν τα εποπτικά κεφάλαια που ήταν στα 500 εκατ. ευρώ και άρα το τίμημα ήταν εύλογο. Προηγουμένως όμως είχαν πάρει τεράστιες απομειώσεις με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα πόσο εύλογο είναι να έχει η Εθνική Τράπεζα φουσκωμένη συμμετοχή στη θυγατρική της και να την απομειώνει σε χρόνο dt για να δικαιολογήσει το τίμημα. Τα χαιρετίσματά μας στους ορκωτούς ελεγκτές της τράπεζας.

Ξέρετε ότι πολλές τράπεζες - όλες θα έλεγα - πραγματοποιούν έρευνες ποιότητας για τα προϊόντα τους; Ελάχιστες εξ αυτών να μην πω καμία δεν δημοσιοποιείται. Πολύ λίγο φαίνεται να τους απασχολεί το αποτέλεσμα. Γι' αυτό άλλωστε και όλες οι τράπεζες προχωρούν τάχιστα (κάποιοι η αλήθεια είναι πως καθυστερούν χαρακτηριστικά) στην πώληση των εταιρειών που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα.

Και για να κλείσω με τα θέματα του πιστωτικού συστήματος, διάβασα στην Κυριακάτικη Καθημερινή με προσοχή της συνέντευξη του κου Λιανού, ο οποίος εκτιμά πως μέσα στο α' εξάμηνο του 2022 θα υπάρξει αποτέλεσμα στον έλεγχο που άσκησε η αρχή στις τράπεζες αναζητώντας κυρίως συντονισμένες πρακτικές.

Θαυμάζω τους συζύγους που σκέφτονται τη σύζυγο και ως εκ τούτου δεν μπορώ να μην χαιρετίσω τη μεταφορά του 3,16% της Παπουτσάνης που κατείχε ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα που διατηρεί με τη σύζυγό του Αικατερίνη Μαρία Καρατζά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:04

Bloomberg: Στόχος παρακολούθησης ο Στέλιος Κούλογλου με Pegasus όταν ήταν Ευρωβουλευτής

09:50

Συρεγγέλα: Προχωράμε με ένα οργανωμένο πλαίσιο μισθολογικής διαφάνειας, ελέγχου και εφαρμογής της ίσης αμοιβής

09:38

Μαρινάκης: Εάν ο κ. Σαμαράς κάνει κόμμα, θα δικαιώσει τη διαγραφή του

09:26

Παρίσταναν «λογιστές και υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ»: 7 συλλήψεις - Λεία άνω των 1,6 εκατ. ευρώ

09:14

ΕΡΓΑΝΗ: 332.843 νέες θέσεις εργασίας το α΄ πεντάμηνο του 2026 - «Έκρηξη» προσλήψεων τον Μάιο

09:13

Η Σκόπελος «παραδεισένιος προορισμός» για τους Σουηδούς το 2026

09:05

Ημέρα πένθους στο Κίεβο μετά τη φονικότερη ρωσική επίθεση με τους 30 νεκρούς

09:00

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον οι 2.595 νεκροί - «Βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια 8 ημέρες μετά»

08:47

ΟΗΕ: Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο σε εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά ισχυρό

08:30

Πατάει… γκάζι στο self service o Σκλαβενίτης

08:26

Μισθωτός έγινε εκατομμυριούχος με πέντε κινήσεις - Τι έκανε

08:19

Ο Τραμπ βρίσκει «γελοίο» το ότι συνεχίζει να υποστηρίζει το NATO

08:16

Πώς θα μειώσετε τα έξοδα των διακοπών σας

08:07

Καύσιμα: Αισιοδοξία για νέα αποκλιμάκωση στις τιμές, αλλά η αγορά βλέπει πιο αργή επιστροφή στην κανονικότητα

08:04

Γκίλφοϊλ: Η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία

07:57

«Ανοίγει δρόμος» για τη μεγάλη μονάδα αποβλήτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

07:51

ΕΛΙΝΟΙΛ: Επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου πρατηρίων - Στο «ραντάρ» και πιθανές εξαγορές

07:41

Ποιο «49%» διεκδικεί η ΝΔ - Η Ντόρα «αλλάζει» τον Αβραμόπουλο - Το «μηδέν» του Γεωργούλη

07:38

ΕΥΔΑΠ: «Πράσινο φως» για τις μελέτες του mega project «Ψυττάλεια 3.0»

07:32

Ρωσικό αέριο: Αύξηση παρά το «ban» το πρώτο πεντάμηνο του έτους στην ΕΕ - Η θέση της Ελλάδας

07:26

ΑΒΑΞ: «Βλέπει» EBITDA 150 εκατ. ευρώ, δεν χρειάζεται ΑΜΚ - Η μετοχή, το μέρισμα, το Μετρό Αθήνας

07:20

Ψηφιακό Πελατολόγιο: Από τα συνεργεία αυτοκινήτων, σε γάμους και βαπτίσεις

07:12

Τα σχέδια της Viber για την ελληνική αγορά

07:04

Οι αντιφάσεις μια δημόσιας εγγραφής - Οι αχρείαστες αυξήσεις επιτοκίων - Η δύσκολη αλήθεια της επιχειρηματικότητας

23:56

Ισπανία: Σχεδόν 1,2 εκατ. αιτήσεις πολιτογράφησης από μετανάστες χωρίς χαρτιά

23:43

Κίεβο: Στους 27 έφτασαν οι νεκροί από τη φονικότερη ρωσική επίθεση της χρονιάς

23:35

Γαλλία: Εξετάζεται η απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009

23:22

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών-γυναικών

23:14

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow, οι μετοχές τσιπ έριξαν τον Nasdaq

23:00

Η Αγγελική Τριανταφύλλου, νικήτρια του Βραβείου Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026