BACKSTORY

Deal Μασούτη με ΣΥΝΚΑ - Οι αποτιμήσεις για Ευρ. Πίστη και Εθνική Ασφαλιστική

14-02-2022 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Deal Μασούτη με ΣΥΝΚΑ - Οι αποτιμήσεις για Ευρ. Πίστη και Εθνική Ασφαλιστική
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

H αναπτυξιακή τροχιά δεν είναι κενό γράμμα παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να έχει δημιουργήσει η covid. Οι συμφωνίες διαδέχονται η μία την άλλη και δεν είναι μικρές ούτε ασήμαντες.

Η ασφαλιστική αγορά καλπάζει αλλά δεν είναι η μόνη αγορά... Στον χώρο των super markets ψιθυρίζονται εξελίξεις πολλές και καλές και με άρωμα εγχώριο. Παπούτσι απ' τον τόπο σου.

Μου είπαν πως κάτι ψήνεται στο Νότο. Οφτό κλέφτικο (ότι πιο νόστιμο για όσους ξέρουν) με συνταγή από ΣΥΝΚΑ και Μασούτη. Ακούω πως ο δεύτερος παίρνει συμμετοχή στον φορέα και δημιουργείται ένα ισχυρό σχήμα και με προοπτικές.

Μιας και μιλήσαμε όμως για την ασφαλιστική αγορά κάποια πράγματα δυσκολεύομαι να μην τα σχολιάσω.

Μερικές φορές οι συγκρίσεις έχουν λοιπόν τη σημασία τους. Βλέπω το τίμημα εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης και διαπιστώνω ότι ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι γύρω στα 152 εκατ. ευρώ και το τίμημα που πληρώνει η Allianz 207 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Εθνική Ασφαλιστική έχει ίδια κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ και το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ., συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Δηλαδή αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι το τίμημα πέφτει στα 385 εκατ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε ότι η Εθνική Ασφαλιστική πουλήθηκε maximum στο 40% των ιδίων κεφαλαίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Πίστη στο 135%. Μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει τέτοια διαφορά; Βέβαια όταν συμφωνήθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την τράπεζα έλεγαν κάποιοι έλεγαν ότι σημασία έχουν τα εποπτικά κεφάλαια που ήταν στα 500 εκατ. ευρώ και άρα το τίμημα ήταν εύλογο. Προηγουμένως όμως είχαν πάρει τεράστιες απομειώσεις με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα πόσο εύλογο είναι να έχει η Εθνική Τράπεζα φουσκωμένη συμμετοχή στη θυγατρική της και να την απομειώνει σε χρόνο dt για να δικαιολογήσει το τίμημα. Τα χαιρετίσματά μας στους ορκωτούς ελεγκτές της τράπεζας.

Ξέρετε ότι πολλές τράπεζες - όλες θα έλεγα - πραγματοποιούν έρευνες ποιότητας για τα προϊόντα τους; Ελάχιστες εξ αυτών να μην πω καμία δεν δημοσιοποιείται. Πολύ λίγο φαίνεται να τους απασχολεί το αποτέλεσμα. Γι' αυτό άλλωστε και όλες οι τράπεζες προχωρούν τάχιστα (κάποιοι η αλήθεια είναι πως καθυστερούν χαρακτηριστικά) στην πώληση των εταιρειών που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα.

Και για να κλείσω με τα θέματα του πιστωτικού συστήματος, διάβασα στην Κυριακάτικη Καθημερινή με προσοχή της συνέντευξη του κου Λιανού, ο οποίος εκτιμά πως μέσα στο α' εξάμηνο του 2022 θα υπάρξει αποτέλεσμα στον έλεγχο που άσκησε η αρχή στις τράπεζες αναζητώντας κυρίως συντονισμένες πρακτικές.

Θαυμάζω τους συζύγους που σκέφτονται τη σύζυγο και ως εκ τούτου δεν μπορώ να μην χαιρετίσω τη μεταφορά του 3,16% της Παπουτσάνης που κατείχε ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα που διατηρεί με τη σύζυγό του Αικατερίνη Μαρία Καρατζά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:29

Κρεμλίνο: Η βρετανική πυραυλική βοήθεια στην Ουκρανία «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

14:21

5 πράγματα για την Shein ενόψει IPO

14:16

Μαρινάκης: Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα βάλει τις βάσεις για την επόμενη τετραετία

14:16

Όμιλος CSG: Νέες συμβάσεις άνω των 50 εκατ. δολαρίων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και ΝA Ασία

14:00

Πτώση για το πετρέλαιο ενόψει των νέων αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν

13:58

Νότια Κορέα: Κοινή στρατιωτική άσκηση με τις ΗΠΑ ακυρώθηκε λόγω του πολέμου της Ουάσινγκτον με το Ιράν

13:44

Καιρός: Το διήμερο που υποχωρεί ο υδράργυρος - Πότε παίρνει ξανά την ανηφόρα

13:39

Φυσικό αέριο: «Καμπανάκι» Goldman Sachs για τιμές πάνω από 100 ευρώ τον χειμώνα στην ΕΕ

13:28

Τράπεζες: Κόστος υπό έλεγχο, επενδύσεις σε πρώτο πλάνο

13:26

Νόβακ Τζόκοβιτς: Η άγνωστη πλευρά του «λύκου» του τένις

13:10

Οροθετήθηκε η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Πεντέλη

13:05

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον «ΑΘΕ» από 24/8 έως 12/9 στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

13:02

Viva.com: Υπογράφει σύμβαση υπηρεσιών πληρωμών με το κυπριακό δημόσιο

12:53

Κοντογεώργης για ΔΕΘ: Μέτρα στήριξης για πολλές κοινωνικές ομάδες και προτεραιότητες με ορίζοντα τετραετίας

12:48

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία θέλει την ειρήνη, αλλά δεν είναι έτοιμη απλώς να παραδοθεί στη Ρωσία»

12:41

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,4% στις διανυκτερεύσεις τον Ιούνιο του 2026

12:28

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Στη ΔΕΘ ο οδικός χάρτης έως το 2030 - Μειώσεις τιμών από 1η Σεπτεμβρίου

12:27

Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16

12:21

Ιράν: Συνέπειες για χώρες που θα συμμετάσχουν στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ

12:13

Μαρινάκης: Όριο ηλικίας 15 ετών στα social media από το 2027

12:10

Χατζηβασιλείου: Δεν μπορούμε να συζητάμε για εξωτερική πολιτική και άμυνα με όρους λαϊκισμού

12:06

Το Ιράν προειδοποιεί πλοία που παραβιάζουν τους κανόνες διέλευσης του Ορμούζ με πρόστιμα

12:05

Γεραπετρίτης: «Έχουμε την ισχύ να επιβάλουμε τα εθνικά συμφέροντα σε οποιοδήποτε πεδίο»

11:46

Χατζηδάκης: Προτεραιότητές μας στη ΔΕΘ η ακρίβεια, η οικογένεια και οι μικρομεσαίοι

11:46

Αποχώρησε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη

11:30

Ασμάτογλου: «Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη» - Τι θα γίνει με τις τιμές το επόμενο διάστημα

11:28

Η Holcim ολοκλήρωσε την εξαγορά της Fermacell

11:26

UBS: To μεγάλο bull market δεν έχει τελειώσει

11:21

Greenpeace: Σε 36 δισ. ευρώ εκτιμά το κόστος της ξηρασίας για τη γερμανική οικονομία

11:21

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για το περιεχόμενο AI