BACKSTORY

Deal Μασούτη με ΣΥΝΚΑ - Οι αποτιμήσεις για Ευρ. Πίστη και Εθνική Ασφαλιστική

14-02-2022 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Deal Μασούτη με ΣΥΝΚΑ - Οι αποτιμήσεις για Ευρ. Πίστη και Εθνική Ασφαλιστική

H αναπτυξιακή τροχιά δεν είναι κενό γράμμα παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να έχει δημιουργήσει η covid. Οι συμφωνίες διαδέχονται η μία την άλλη και δεν είναι μικρές ούτε ασήμαντες.

Η ασφαλιστική αγορά καλπάζει αλλά δεν είναι η μόνη αγορά... Στον χώρο των super markets ψιθυρίζονται εξελίξεις πολλές και καλές και με άρωμα εγχώριο. Παπούτσι απ' τον τόπο σου.

Μου είπαν πως κάτι ψήνεται στο Νότο. Οφτό κλέφτικο (ότι πιο νόστιμο για όσους ξέρουν) με συνταγή από ΣΥΝΚΑ και Μασούτη. Ακούω πως ο δεύτερος παίρνει συμμετοχή στον φορέα και δημιουργείται ένα ισχυρό σχήμα και με προοπτικές.

Μιας και μιλήσαμε όμως για την ασφαλιστική αγορά κάποια πράγματα δυσκολεύομαι να μην τα σχολιάσω.

Μερικές φορές οι συγκρίσεις έχουν λοιπόν τη σημασία τους. Βλέπω το τίμημα εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης και διαπιστώνω ότι ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι γύρω στα 152 εκατ. ευρώ και το τίμημα που πληρώνει η Allianz 207 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Εθνική Ασφαλιστική έχει ίδια κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ και το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ., συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Δηλαδή αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι το τίμημα πέφτει στα 385 εκατ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε ότι η Εθνική Ασφαλιστική πουλήθηκε maximum στο 40% των ιδίων κεφαλαίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Πίστη στο 135%. Μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει τέτοια διαφορά; Βέβαια όταν συμφωνήθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την τράπεζα έλεγαν κάποιοι έλεγαν ότι σημασία έχουν τα εποπτικά κεφάλαια που ήταν στα 500 εκατ. ευρώ και άρα το τίμημα ήταν εύλογο. Προηγουμένως όμως είχαν πάρει τεράστιες απομειώσεις με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα πόσο εύλογο είναι να έχει η Εθνική Τράπεζα φουσκωμένη συμμετοχή στη θυγατρική της και να την απομειώνει σε χρόνο dt για να δικαιολογήσει το τίμημα. Τα χαιρετίσματά μας στους ορκωτούς ελεγκτές της τράπεζας.

Ξέρετε ότι πολλές τράπεζες - όλες θα έλεγα - πραγματοποιούν έρευνες ποιότητας για τα προϊόντα τους; Ελάχιστες εξ αυτών να μην πω καμία δεν δημοσιοποιείται. Πολύ λίγο φαίνεται να τους απασχολεί το αποτέλεσμα. Γι' αυτό άλλωστε και όλες οι τράπεζες προχωρούν τάχιστα (κάποιοι η αλήθεια είναι πως καθυστερούν χαρακτηριστικά) στην πώληση των εταιρειών που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα.

Και για να κλείσω με τα θέματα του πιστωτικού συστήματος, διάβασα στην Κυριακάτικη Καθημερινή με προσοχή της συνέντευξη του κου Λιανού, ο οποίος εκτιμά πως μέσα στο α' εξάμηνο του 2022 θα υπάρξει αποτέλεσμα στον έλεγχο που άσκησε η αρχή στις τράπεζες αναζητώντας κυρίως συντονισμένες πρακτικές.

Θαυμάζω τους συζύγους που σκέφτονται τη σύζυγο και ως εκ τούτου δεν μπορώ να μην χαιρετίσω τη μεταφορά του 3,16% της Παπουτσάνης που κατείχε ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα που διατηρεί με τη σύζυγό του Αικατερίνη Μαρία Καρατζά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:10

Αισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δηλώνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

17:59

Αποκαταστάθηκε πλήρως η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Λάρισα - Λειανοκλάδι - Λάρισα

17:24

ΠΟΜΙΔΑ: Σε νέο «ΕΝΦΙΑ» υπέρ των δήμων θα εξελιχθεί το νέο τέλος ΤΤΑ

17:00

Φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα «μιλάει» ξένες γλώσσες και θα κοστίσει ακριβά…

17:00

Κατοικίες και μεγάλα έργα εκτόξευσαν τις επενδύσεις – Τι θα κρίνει τη συνέχεια

16:53

ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε βδομάδα ο κ. Μητσοτάκης όλο και πιο μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματα των πολιτών

16:22

Κέλογκ: Μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία βρίσκεται πραγματικά κοντά

16:11

Προς νέα ρεκόρ η βραχυχρόνια μίσθωση το 2025

16:01

Σαμαράς για αγρότες: Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει επιτέλους ότι δεν είναι όλα επικοινωνία

15:57

Βρετανία: Επίθεση με σπρέι πιπεριού έγινε στο αεροδρόμιο του Χίθροου

15:42

Ντάιμον (JPMorgan): Η Ευρώπη έχει πραγματικό πρόβλημα

15:27

Τσουκαλάς: Οι έντιμοι αγρότες δικαιολογημένα φοβούνται και ζουν τα επίχειρα της πολιτικής της ΝΔ

15:10

ΗΠΑ: Χάνουν το πλεονέκτημα χρηματοδότησης καθώς η Ασία δανείζεται σε ευρώ

14:55

Κικίλιας: Απαιτείται πίεση στην Ευρώπη για νέο οδικό χάρτη

14:49

Στο Πεκίνο μεταβαίνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ για σπάνιες γαίες και χάλυβα

14:26

Σε 17 ανέρχονται οι νεκροί αλλοδαποί που εντοπίστηκαν χθες σε λέμβο ν/δ της Ιεράπετρας

14:16

Μπενίν: Αποτράπηκε απόπειρα πραξικοπήματος

14:12

Γαλλία: Αναμένει το έτος να κλείσει με ανάπτυξη 0,8%

13:59

UBS: Ίσως περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας ως το 2027

13:41

Κορκίδης: Η Ελλάδα θεωρείται πλέον ως μία ιστορία επιτυχίας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον

13:21

Κρεμλίνο: Θετικό το ότι παύει να χαρακτηρίζεται η Ρωσία άμεση απειλή στη νέα στρατηγική εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ

13:08

Με μικροένταση ξεκίνησε το ξήλωμα του δικτύου τρόλεϊ στον Πειραιά

13:00

Λεκανοπέδιο: Τι προτείνουν οι Συγκοινωνιολόγοι για το κυκλοφοριακό, «φράκαραν» Κηφισός, Αττική Οδός – Τα έργα και τα ερωτηματικά 

12:53

Χαμάς: Δηλώνει έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή αν σταματήσει η κατοχή

12:46

Σρι Λάνκα: Σε 618 αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων απ' τις πλημμύρες

12:41

Πανεπιστήμιο Πατρών: Εόρτασε την επέτειο των 61 χρόνων από την ίδρυσή του

12:33

Ιαπωνία: Κατηγορεί την αεροπορία της Κίνας για εχθρικές ενέργειες κοντά στην Οκινάουα

12:27

Χέρτσογκ: Εσωτερική υπόθεση η απονομή ή μη χάριτος στον πρωθυπουργό Νετανιάχου

12:20

Γερμανία: Στα «τάρταρα» η δημοτικότητα της κυβέρνησης

12:12

Ερντογάν: Προτρέπει τον Μαδούρο να συνεχίσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ