BACKSTORY

Νέα αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα από την META του Facebook;

28-01-2022 | 07:31
Μοιράσου το
Νέα αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα από την META του Facebook;

Η επένδυση της JP MORGAN στη VIVA WALLET μάλλον δεν θα είναι η μοναδική μεγάλη αμερικανική επένδυση στη χώρα αυτές τις μέρες. Μαθαίνουμε και μένει να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται να ανακοινωθεί ακόμα μια μεγάλη επένδυση αμερικανικής εταιρίας.
Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η επένδυση αφορά κίνηση από από τη Meta, του Facebook. Και η οποία θα αφορά την συμμετοχή - εξαγορά σε τεχνολογική startup που έχει αναπτύξει λύσεις στον χώρο του ήχου. Πάντως φαίνεται ότι Η Meta, μητρική του Facebook, έχει βάλει στο στόχαστρο κάποια ελληνική startup με παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία έχει λάβει στο παρελθόν και ψήφο εμπιστοσύνης από VCs του Equifund.

Να θυμίσουμε ότι σε tweet του στις αρχές της εβδομάδας ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ο κ. Αλέξης Πατέλης, είχε κάνει λόγο για δύο μεγάλες επενδύσεις στη χώρα… Η μία προφανώς ήταν της JP MORGAN…

O χιονιάς συνεχίζει να διατηρεί σε βαθιά κατάψυξη τη χώρα. Οι τράπεζες υπολειτουργούσαν. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούσαν ο ιδιωτικός τομέας προσπαθούσε μιας και τι άλλα περιθώρια έχει; Γενικώς... ψιλομπάχαλο.

Με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της JP Morgan Chase, Jamie Dimon, συναντήθηκε, όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν έχει νόημα να σταθεί κανείς σε αυτήν τη συνάντηση αφού έχει καλυφθεί από την επικαιρότητα του site. Όμως η επέκταση των επενδύσεων στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια ηλεκτρονική τράπεζα κατευθύνει τα βήματα του ανταγωνισμού.

Με τον Jamie Dimon είχε από ότι μάθαμε κατ’ ιδίων συνάντηση και ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης. Οι καλές σχέσεις της Alpha με τον μεγάλο διεθνή παίκτη κρατούν από την εποχή του αείμνηστου Γιάννη Κωστόπουλου. Με βάση την εξαιρετική σχέση του «καπετάνιου» με τον Dimon οικοδομήθηκαν οι στενοί δεσμοί που εδραιώθηκαν στη συνέχεια με μία σειρά από σημαντικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών που υλοποίησε ο κ. Ψάλτης. Με αποτέλεσμα η συνάντηση να περιλαμβάνεται στο στενό πυρήνα των επαφών που είχε ο διεθνής τραπεζίτης στη χώρα.

Στη συνάντηση που διήρκεσε μισή ώρα συζητήθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, και η ευκαιρία που παρουσιάζεται στις τράπεζες να αποτελέσουν καταλύτη αυτής της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα αξία και μερίσματα για τους μετόχους τους.

Πάμε παρακάτω. Θέση - κλειδί φαίνεται πως διεκδικεί ο Μίνως Μωυσής στο τραπεζικό σύστημα. Παλιοί γνώριμοι με τον προκάτοχό του- αν τελικώς οδεύσει προς... το κλειδί- από την ασφαλιστική αγορά αλλά δεν είναι ασφαλώς ο λόγος που τα πράγματα οδηγούνται προς την κατεύθυνση της διαδοχής. Αποτελεί μια πραγματικά καλή επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση.

Tελικώς η ευθιξία εξαντλήθηκε μόνον στην Αττική Οδό και πουθενά αλλού. Ας σημειώσουμε ότι ο παραιτηθείς κ. Βασίλης Χαλκιάς δεν είναι τυχαίος. Είναι μια σημαντική φυσιογνωμία και πρόεδρος των ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων, δηλαδή άνθρωπος που ξέρει καλά τη δουλειά. Επομένως μάλλον θα είχε τη σωστή για το θέμα πρόταση... Πάντως αντίστοιχη ευθιξία από τον δημόσιο τομέα, δυστυχώς δεν υπήρξε.

Στο τέλος αυτής της περιπέτειας πάντως, η αλήθεια είναι πως άλλαξε η ηγεσία της πολιτικής προστασίας και όπως και να το κάνεις η διαφορά είναι αισθητή. Ο κυρ Χρήστος τα έκανε... ρόιδο που λέει και ο λαός.

Τα κρυπτονομίσματα φαίνεται να διχάζουν την κεντρική τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας. Η Κεντρική Τράπεζα θέλει να επιβάλει τάξη το Υπουργείο Οικονομικών πάλι θέλει λιγότερη τάξη...

Άσχετο, αλλά δεν βλέπω να τελειώνει το σήριαλ της «περιποίησης» Καρώνη προς το Δημήτρη Δασκαλόπουλο της Deca. Οι εχθροπραξίες άλλωστε είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Απάντηση από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει καθώς τα ωραία και πολλά κέρδη από την επένδυση θα εισπραχθούν.

Να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω τι συμβαίνει με το Δημήτρη Δασκαλόπουλο αλλά όταν κάνει ένα deal μετά δέχεται και μια επίθεση. Θυμάμαι για παράδειγμα κάτι ωραίες ιστορίες που διηγείτο ο μακαρίτης Βγενόπουλος όταν είχε η Marfin αγοράσει τη Δέλτα. Το ταμείο πάλι το είχε κάνει ο κ. Δασκαλόπουλος που σε αυτό είναι εξαιρετικός: Mυρίζεται το κέρδος σαν το λαγωνικό και το εισπράττει γρήγορα. Το επιχειρείν το είχε σε μικρότερο βαθμό έναντι του επενδύειν όπως απέδειξε η ιστορία.

Αντιθέτως ο Καρώνης επιθυμεί περισσότερο τη δράση από την επένδυση. Βέβαια, υποψιάζομαι ότι ο ίδιος μάλλον πιθανολογούσε ότι το deal θα μπορούσε να πάει και ψηλότερα αν δεν πουλούσαν τα funds μειοψηφίας. Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Δεν θα το μάθει ποτέ...

Τώρα, για να την πω την αμαρτία μου και πείτε με άτεχνο και χωρίς καλλιτεχνικό αισθητήριο, εκείνα τα έργα τέχνης που μοιάζουν με τούρκικες τουαλέτες και μπιντέδες και περιλαμβάνονται στη συλλογή Δασκακόπουλου, μάλλον απέχθεια μου προκαλούν. Και απορίες για το συλλέκτη αλλά είπαμε είμαι ολίγον σκράπας από τέτοια υψηλή τέχνη...

Πουλά μετοχές Sato ο βασικός μέτοχος και το περίεργο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν όταν ξέρουν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πτωχευτική διαδικασία η οποία όταν λήξει η εταιρεία θα διαγραφεί από το Χρηματιστήριο. Περίεργο...

Η Μυτιληναίος το είπε και το έκανε και εξέδωσε χθες αποτελέσματα. Ταχύτητα που ελπίζουμε να τη μιμηθούν και άλλοι στην αγορά. Άλλωστε οι εταιρείες με ισχυρή κερδοφορία τώρα είναι η ώρα να τη δείξουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ρωσία: Όπλα που παραδίδουν δυτικές χώρες στην Ουκρανία καταλήγουν στη «μαύρη αγορά»

23:44

Βόρεια Μακεδονία - Βουλγαρία: Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τα Σκόπια να αποδεχτούν την πρόταση της ΕΕ

23:31

Κίνα: Κλείνουν σχολεία, μπαρ, πολιτιστικοί χώροι στην πόλη Σιάν μετά τον εντοπισμό 18 κρουσμάτων της Όμικρον

23:21

Σπίρτζης: Να μην έχουν οι κάτοικοι της Φωκίδας την αντιμετώπιση που είχαν οι κάτοικοι της Εύβοιας και της Ηλείας

23:06

Wall Street: Συνεδρίαση roller coaster την Τρίτη - «Μάζεψε» τις απώλειες ο Dow, ισχυρά κέρδη ο Nasdaq

22:59

Κιρ Στάρμερ: Ο ηγέτης των Εργατικών θα δεχόταν τις πρόωρες εκλογές - «Χρειαζόμαστε αλλαγή, η κυβέρνηση καταρρέει»

22:45

ΡΑΕ: Οδηγίες προς τους παρόχους ενέργειας για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου

22:27

Πυροσβεστική: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας

22:15

Βρετανία: Εντείνεται η πολιτική κρίση - Παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος των Τόρις και δύο βουλευτές

22:10

Πετρέλαιο: Ραγδαία πτώση κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

22:00

Βρετανία: Η Λιζ Τρας στο πλευρό του Τζόνσον μετά από τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών

21:55

Μακελειό 4ης Ιουλίου: Ο δράστης έκανε σχέδια επί εβδομάδες - Μεταμφιέστηκε σε γυναίκα για να μην τον αναγνωρίσουν

21:40

Τουρκία: Δακρυγόνα ενάντια σε πορεία Pride στην Άγκυρα

21:28

Τσίπρας: Σχέδιο τεσσάρων αξόνων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

21:19

Πανελλήνιες: Την Τετάρτη η ανακοίνωση των βαθμών των Ειδικών Μαθημάτων

21:11

Μενδώνη: Ο φωτισμός του ανελκυστήρα της Ακρόπολης έγινε για λόγους συντήρησής του

21:03

Χρυσός: Νέο χαμηλό για το 2022 με απώλειες άνω του 2%

21:01

Ουκρανία: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης λαμβάνουν 5 λίτρα πόσιμου νερού την εβδομάδα

20:35

Grivalia Hospitality: Στις πύλες του Amanzoe έφτασε η φωτιά - Ασφαλείς ένοικοι και προσωπικό

20:34

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Τζια

20:24

Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών

20:19

ΗΠΑ: «Μπλόκο» βουλευτών κατά της πώλησης F16 στην Τουρκία

20:07

Gazprom: Καθυστερήσεις στις πληρωμές κουπονιών σε δολάρια και φράγκο για τους κατόχους ομολόγων της

20:07

Δεύτερες σκέψεις από Eurogroup για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία καθώς ξεφεύγει η ενεργειακή κρίση

20:03

Dimand: Στα 98 εκατ. ευρώ τα αντληθέντα κεφάλαια από τη Δημόσια Προσφορά - Από 6/7 οι μετοχές στο ΧΑ

19:51

Η Hellenic Cables εισέρχεται στην ασιατική αγορά προμηθεύοντας inter-array καλώδια

19:44

Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό

19:40

doValue: Στην Αθήνα ο CEO του Ομίλου, A. Mangoni – Εύσημα για τις επιδόσεις της ελληνικής θυγατρικής

19:24

Morgan Stanley: Χειρότερη από το αναμενόμενο η επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ

19:20

ElvalHalcor: Ολοκληρώθηκε η διάθεση του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων του ομολόγου