BACKSTORY

Άσκηση: Εγγυημένα δάνεια συν Επιστρεπτέα πόσο κάνει - «Καταγγείλτε τους»...

07-01-2022 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άσκηση: Εγγυημένα δάνεια+Επιστρεπτέα πόσο κάνει; - «Καταγγείλτε τους»...

Ο γίγας φαίνεται να ξυπνάει... Ο λόγος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού του τόπου, που μετά από κάποιες προσπάθειες που δεν εστέφθησαν με τόση επιτυχία μπήκε στο κυνήγι διάλυσης των καρτέλ. Απόφαση κυβερνητική γαρ καθώς η ακρίβεια το προσεχές διάστημα θα είναι μια νέα πανδημία.

Ετσι λοιπόν με τηλεοπτικά σποτ και όχι μόνον, η Επιτροπή καλεί σε ανώνυμες καταγγελίες για τα παρακάτω θέματα: τη νόθευση διαγωνισμών και προσφορών, τον καθορισμό τιμών των προϊόντων/υπηρεσιών, την κατανομή αγοράς/ κατανομή πελατών, τον περιορισμό ή έλεγχο της παραγωγής, των αγορών ή της τεχνικής ανάπτυξης, τον αποκλεισμό ανταγωνιστών και προϊόντων από την αγορά. Ζητάει λοιπόν ανώνυμες καταγγελίες για αντι-ανταγωνιστικές συμπεριφορές από δεσπόζουσες εταιρείες που επιβάλουν αθέμιτες τιμές ή αθέμιτους όρους συναλλαγών κλπ. γιατί το πράττει ο πολιτισμένος κόσμος σε Γερμανία, Δανία, Νότια Κορέα κλπ.

Πάντως σε σχέση με τον έλεγχο που είχε διενεργήσει η Επιτροπή στις τράπεζες 1,5 χρόνια πριν, το αποτέλεσμα δεν το μάθαμε ποτέ… Μακάρι να ελεγχθεί το πράγμα αν και δύσκολο το βλέπω.

Να επισημάνω ακόμη πως η Επιτροπή πραγματοποιεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για πρακτική άσκηση στον οικονομικό και νομικό τομέα του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Α και να μην το ξεχάσω. Η κόντρα με την ΕΕΤΤ για το ποιος έχει ρόλο στις τηλεπικοινωνίες και που αρχίζει η αρμοδιότητα του ενός και τελειώνει του άλλου καλά κρατεί παρά το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που φαίνεται να εισηγήθηκε η διοίκηση της Αρχής στην κυβέρνηση δεν πέρασαν. Τώρα μαθαίνω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την BOX, την εταιρία διανομής της Cosmote. Στα ερωτηματολόγια δε που έχουν σταλεί στις άλλες εταιρίες κινητής δεν περιορίζονται στο σκέλος της διανομής, αλλά περιλαμβάνουν ερωτήσεις που αφορούν στενά στη λειτουργία της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Τέλος και μια συμβουλή αισθητικής: Αυτό το σαλονάκι στο site της Επιτροπής μοιάζει σαν από stock πτωχευμένης εταιρίας να το προμηθεύτηκαν. Ή να το αλλάξουν ή να αλλάξουν τη photo του site προτρέπω.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η αναμονή ακούω δεν θα είναι μεγάλη όπως επίσης ακούω πως τα δύο όργανα του Ταμείου θα γίνουν ένα.

Μπορεί να παρατηρείται μια τάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων προκειμένου οι τράπεζες να επιτύχουν και πέτυχαν θετική πιστωτική επέκταση για να πάρουν το μπόνους της ΕΚΤ όμως δεν είναι αρκετό αν σκεφθεί κανείς πόσο χαμηλότερα είναι τα αντίστοιχα επιτόκια δανεισμού στην Ευρώπη.

Κατά τα λοιπά, στη Frigoglass αφού τα έχουν όλα λύσει με τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις δίνουν και μετοχές μέσω stock options σε δύο στελέχη με τιμή 0.125 ευρώ και άμεσα αποκτούν υπεραξία της τάξεως του 50%.

Άσχετο, αλλά πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιες εισηγμένες πέρα από τα εγγυημένα δάνεια που έλαβαν, πήραν και επιστρεπτέα προκαταβολή. Μετά την άθροιση θα εξετάσω τι έγινε σε επίπεδο διανομών μερισμάτων και συναφών παροχών ώστε τελικώς να γίνει κατανοητό αν τελικά η επιστρεπτέα δόθηκε για να σωθούν οι επιχειρήσεις από τη λαίλαπα του κορονοϊού ή ώστε κάποιοι μεγαλομέτοχοι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν μερίσματα και υψηλές αμοιβές ΔΣ. Ξεκινώ τάχιστα την έρευνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Παρέμβαση Ελλάδας στον ΟΗΕ: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν συνάδει με τη Σύμβαση του Μοντρέ

23:46

Microsoft: Kαθαρά κέρδη 31,78 δισ. δολαρίων με «όχημα» το Azure - Στο +18% ο κύκλος εργασιών

23:36

Meta: Πτώση άνω του 5% της μετοχής αφού δαπάνες και αύξηση χρηστών απογοήτευσαν

23:29

Alphabet: Ράλι εσόδων 22% με ώθηση τα 20 δισ. δολάρια από Google Cloud

23:24

Amazon: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα τριμήνου - Γιατί πέφτει η μετοχή

23:20

Αναβάθμιση guidance από Ford - «Δώρο» 1,3 δισ. δολάρια από δασμούς Τραμπ

23:11

Wall Street: «Κόκκινο 5x5» για Dow Jones

22:59

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνας

22:48

Τσίπρας: «Ηθική επανάσταση με Δημοκρατία, Διαφάνεια και Δικαιοσύνη»

22:37

Τραμπ: Η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει σύντομα τα αρχεία για τα UFO

22:26

ΞΕΕ: Με νέο ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο 7ος Διαγωνισμός Idea Platform

22:15

Κεφαλογιάννη: Η προώθηση του γαμήλιου τουρισμού στο επίκεντρο της στρατηγικής του υπουργείου

22:05

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 118 δολάρια το Brent μετά τη νέα απειλή Τραμπ

21:59

Παραμένει στο ΔΣ της Fed ο Πάουελ - Το «στίγμα» για πληθωρισμό, πετρέλαιο, επιτόκια

21:58

Υπουργείο Εργασίας: Λαϊκίστικη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μειωμένο ωράριο εργασίας

21:49

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση 2,5 μονάδων για τη ΝΔ - Η εικόνα για Τσίπρα - Καρυστιανού

21:39

Απώλειες για τον χρυσό μετά το «φρένο» της Fed

21:31

Επιτελικό ή μη, το Κράτος οφείλει να είναι συντονισμένο

21:27

Παρουσίαση του προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης

21:19

Βρετανία: Ο Φάρατζ κατηγορείται ότι δεν δήλωσε δωρεά άνω του 1 εκατ. λιρών από επενδυτή crypto

21:02

Προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία πρότεινε ο Πούτιν σε επικοινωνία του με τον Τραμπ

21:01

Επιτόκια Fed: Τρίτο «φρένο» στο «φινάλε» Πάουελ - Διχασμός 34ετίας στη FOMC

20:52

ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον Οργανισμό

20:47

Σχοινάς στο 4ο Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης Θεσσαλίας: Νέα εθνική εκκίνηση για τον πρωτογενή τομέα - Από τις πληρωμές στην προοπτική

20:42

Ιδρύεται η Ειδική Γραμματεία Ορεινών Περιοχών – Στόχος η ενίσχυση της συνοχής και της προοπτικής των κοινοτήτων

20:39

Μιχαηλίδου: Συμπληρώθηκαν οι 100 αιτήσεις για το Σήμα Διαφορετικότητας

20:34

Το έργο GREGY στο 3SI Business Forum 2026 της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία

20:24

Παπασταύρου: Μέχρι μέσα Μαΐου η παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ

20:15

Μετάθεση προθεσμιών για δήλωση και πληρωμή 1ης δόσης φόρου πλοίων Α’ κατηγορίας έως 30 Ιουνίου

20:06

Ρεύμα: Το σχέδιο της Κομισιόν για χαμηλότερους φόρους και το «αγκάθι» για την Ελλάδα