BACKSTORY

Άσκηση: Εγγυημένα δάνεια συν Επιστρεπτέα πόσο κάνει - «Καταγγείλτε τους»...

07-01-2022 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άσκηση: Εγγυημένα δάνεια+Επιστρεπτέα πόσο κάνει; - «Καταγγείλτε τους»...

Ο γίγας φαίνεται να ξυπνάει... Ο λόγος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού του τόπου, που μετά από κάποιες προσπάθειες που δεν εστέφθησαν με τόση επιτυχία μπήκε στο κυνήγι διάλυσης των καρτέλ. Απόφαση κυβερνητική γαρ καθώς η ακρίβεια το προσεχές διάστημα θα είναι μια νέα πανδημία.

Ετσι λοιπόν με τηλεοπτικά σποτ και όχι μόνον, η Επιτροπή καλεί σε ανώνυμες καταγγελίες για τα παρακάτω θέματα: τη νόθευση διαγωνισμών και προσφορών, τον καθορισμό τιμών των προϊόντων/υπηρεσιών, την κατανομή αγοράς/ κατανομή πελατών, τον περιορισμό ή έλεγχο της παραγωγής, των αγορών ή της τεχνικής ανάπτυξης, τον αποκλεισμό ανταγωνιστών και προϊόντων από την αγορά. Ζητάει λοιπόν ανώνυμες καταγγελίες για αντι-ανταγωνιστικές συμπεριφορές από δεσπόζουσες εταιρείες που επιβάλουν αθέμιτες τιμές ή αθέμιτους όρους συναλλαγών κλπ. γιατί το πράττει ο πολιτισμένος κόσμος σε Γερμανία, Δανία, Νότια Κορέα κλπ.

Πάντως σε σχέση με τον έλεγχο που είχε διενεργήσει η Επιτροπή στις τράπεζες 1,5 χρόνια πριν, το αποτέλεσμα δεν το μάθαμε ποτέ… Μακάρι να ελεγχθεί το πράγμα αν και δύσκολο το βλέπω.

Να επισημάνω ακόμη πως η Επιτροπή πραγματοποιεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για πρακτική άσκηση στον οικονομικό και νομικό τομέα του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Α και να μην το ξεχάσω. Η κόντρα με την ΕΕΤΤ για το ποιος έχει ρόλο στις τηλεπικοινωνίες και που αρχίζει η αρμοδιότητα του ενός και τελειώνει του άλλου καλά κρατεί παρά το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που φαίνεται να εισηγήθηκε η διοίκηση της Αρχής στην κυβέρνηση δεν πέρασαν. Τώρα μαθαίνω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την BOX, την εταιρία διανομής της Cosmote. Στα ερωτηματολόγια δε που έχουν σταλεί στις άλλες εταιρίες κινητής δεν περιορίζονται στο σκέλος της διανομής, αλλά περιλαμβάνουν ερωτήσεις που αφορούν στενά στη λειτουργία της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Τέλος και μια συμβουλή αισθητικής: Αυτό το σαλονάκι στο site της Επιτροπής μοιάζει σαν από stock πτωχευμένης εταιρίας να το προμηθεύτηκαν. Ή να το αλλάξουν ή να αλλάξουν τη photo του site προτρέπω.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η αναμονή ακούω δεν θα είναι μεγάλη όπως επίσης ακούω πως τα δύο όργανα του Ταμείου θα γίνουν ένα.

Μπορεί να παρατηρείται μια τάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων προκειμένου οι τράπεζες να επιτύχουν και πέτυχαν θετική πιστωτική επέκταση για να πάρουν το μπόνους της ΕΚΤ όμως δεν είναι αρκετό αν σκεφθεί κανείς πόσο χαμηλότερα είναι τα αντίστοιχα επιτόκια δανεισμού στην Ευρώπη.

Κατά τα λοιπά, στη Frigoglass αφού τα έχουν όλα λύσει με τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις δίνουν και μετοχές μέσω stock options σε δύο στελέχη με τιμή 0.125 ευρώ και άμεσα αποκτούν υπεραξία της τάξεως του 50%.

Άσχετο, αλλά πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιες εισηγμένες πέρα από τα εγγυημένα δάνεια που έλαβαν, πήραν και επιστρεπτέα προκαταβολή. Μετά την άθροιση θα εξετάσω τι έγινε σε επίπεδο διανομών μερισμάτων και συναφών παροχών ώστε τελικώς να γίνει κατανοητό αν τελικά η επιστρεπτέα δόθηκε για να σωθούν οι επιχειρήσεις από τη λαίλαπα του κορονοϊού ή ώστε κάποιοι μεγαλομέτοχοι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν μερίσματα και υψηλές αμοιβές ΔΣ. Ξεκινώ τάχιστα την έρευνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:06

Metlen: Σε ισχύ η μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών

18:00

ΧΑ: Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, «βουτιά» στον τζίρο

17:58

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερες από 350.000 γυναίκες ετησίως διεθνώς

17:48

Μακρόν: Η Ρωσία δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε «ευρωπαΐκή κόπωση» στο ουκρανικό ζήτημα

17:47

ΕΟΠΥΥ: Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης με προσωπικούς ιατρούς - Τι ζητά ο ΙΣΑ

17:43

Χαμάς για σχέδιο ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Προσπάθεια να επιβληθεί διεθνής κηδεμονία» στη Γάζα

17:34

«Παράγουμε Εδώ»: Νέα δράση ΕΣΠΑ με 50% επιδότηση για την παραγωγή και τις εξαγωγές

17:23

Στην έναρξη ισχύος του «Αμοργοράματος» ο Παπασταύρου

17:15

Τζέφερσον: Οι κίνδυνοι για την ανεργία έχουν αυξηθεί, αλλά η Fed πρέπει να κινηθεί «αργά»

17:10

Γερμανός ΥΠΑΜ: Ίσως είχαμε το τελευταίο ειρηνικό καλοκαίρι - Το ΝΑΤΟ μπορεί να αμυνθεί

17:00

Κυρανάκης: Με αυτόματο σύστημα τηλεδιοίκησης δεν μπορεί μια γραμμή να καταληφθεί από άλλο τρένο

16:51

Wall Street: Επιφυλακτικές κινήσεις εν αναμονή Nvidia και επίσημων μάκρο

16:35

Πληρωμή με IRIS από 1/12 στις λιανικές συναλλαγές (B2C) – Νέες τεχνικές προδιαγραφές διασύνδεσης

16:33

Μακρόν: Ο Ζελένσκι μπορεί να βελτιώσει το ιστορικό της Ουκρανίας στην καταπολέμηση της διαφθοράς

16:22

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τρεις επιλογές για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

16:14

Στις φλόγες τουρκικό πλοίο στην Οδησσό που μετέφερε υγραέριο - Επλήγη από ρωσικά πυρά

16:13

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

16:02

Μαρινάκης: Θωρακίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΡΤ

15:57

Johnson & Johnson: Εξαγορά-«μαμούθ» της Halda Therapeutics για 3,05 δισ. δολάρια

15:54

ΝΥΤ: Συν-CEO σε AI startup o Τζεφ Μπέζος

15:49

Μινζάτου - Λαμπίμπ για μισθολογικό χάσμα αντρών - γυναικών: Δέσμευσή μας μια Ένωση Ισότητας

15:46

Γερμανία: Ένα στα επτά παιδιά βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας το 2024

15:38

Ντομπρόβσκις για φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η οικονομία της ΕΕ συνέχισε να αναπτύσσεται

15:37

Τι συμβαίνει στην αρτηριακή πίεση όταν πίνεις χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα

15:32

Κοντογεώργης για Πολυτεχνείο: Δημοκρατία είναι μια διαρκής εγρήγορση για τη σταθερότητα των θεσμών

15:17

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλάζει «πίστα»

15:14

Η Πολωνία ανοίγει και πάλι δύο συνοριακά περάσματα με τη Λευκορωσία

15:13

«Σπίτι μου ΙΙ»: Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια - Παράταση στο πρόγραμμα

15:11

Morgan Stanley: Κυρίαρχες οι αμερικανικές μετοχές το 2026 - Νέα τιμή στόχος για S&P 500

14:58

Πολυτεχνείο: Στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία - 11 συλλήψεις και 34 προσαγωγές