BACKSTORY

CVC: Βροντές από το Λονδίνο -Η Εθνική και οι νέοι μέτοχοι - Alpha: δυο δυο οι συναλλαγές

20-12-2021 | 07:35
Μοιράσου το
CVC: Βροντές από το Λονδίνο -Η Εθνική και οι νέοι μέτοχοι - Alpha: δυο δυο οι συναλλαγές

Ακούω ολοένα και περισσότερο από κυβερνητικούς αξιωματούχους πως η υπόθεση της Εθνικής Τράπεζας - που προβλέπει μερική τουλάχιστον αποεπένδυση του ΤΧΣ- θα καταγράψει ένα ενδιαφέρον επενδυτικό success story αν και η τράπεζα δεν πάσχει ώστε να χρειάζεται οπωσδήποτε άμεσα ενίσχυση ούτε από κεφάλαια ούτε δείκτες.

Ωστόσο πάσχει - κατά την άποψη όσων το αναφέρουν- από δύο πράγματα: Το dna της τράπεζας που για να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικό απαιτεί περισσότερο ιδιωτικό τομέα και το διοικητικό της κομμάτι με κάποιες εξαιρέσεις, πιο περιορισμένο ραχάτι…

Έτσι, και με δεδομένο πως ναι, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και μάλιστα σημαντικό -στο παιχνίδι ονόματα που εχουν γραφεί και άλλα που δεν έχουν - θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο το γεγονός πως το 2022 θα μεταβάλει τη μετοχική σύνθεση της τράπεζας. Και εφόσον τούτο συμβεί,  σίγουρα θα υπάρξουν και διοικητικές αλλαγές.

 Άλλωστε σε τελευταία ανάλυση οι τράπεζες κρίνονται από τον κόσμο. Γι αυτό ίσως άλλοι πλέον έχουν πάρει κεφάλι. Και πολλοί αναζητούν κάτι νέο και διαφορετικό σε επίπεδο εξυπηρέτησης. Εξ ου και οι fintech κάνουν δουλειά. Και όχι μόνον. Δείτε σε πόσο λίγο χρονικό διάστημα εδραιώθηκε για παράδειγμα η Optima και απέσπασε κομμάτι αγοράς.

Τώρα ως προς τα διοικητικά δρώμενα, τίποτα δεν  πρέπει να θεωρείται σίγουρο προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι νέοι πάντως, αν έχουν άψογα συνεργαστεί με κάποιους διοικητικούς σε θέματα καυτά, μπορεί και να τα βρουν με τις  προηγούμενες διοικήσεις (για αλλού χτυπάει η καμπάνα, όχι για την ΕΤΕ…). Θα πούμε περισσοοτερα προσεχώς...

Δυο – δυο οι συναλλαγές από την Alpha Bank. Την ολοκλήρωση της δεύτερης τιτλοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» αλλά και την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων (Aurora) ανακοίνωσε την Παρασκευή η Alpha Bank. 

Αν και η πρώτη τιτλοποίηση, ύψους 3,4 δισ. μέσω «Ηρακλή», ήταν αναμενόμενη, το Project Aurora, η τιτλοποίηση δηλαδή χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,9 δισ. ευρώ, έκλεισε σε χρόνο ρεκόρ και, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας, με πολύ καλύτερους οικονομικούς όρους από τον ανταγωνισμό. 

Η Συναλλαγή αναμένεται να συμβάλει περίπου 47 μονάδες βάσης στο Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας ότι η Διοίκηση Ψάλτη τρέχει χωρίς καθυστερήσεις το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει ανακοινώσει στους επενδυτές. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα ανακοινώνει τις συναλλαγές δυο - δυο.

Ανακοινώσεις πάντως ακούω πως αναμένονται άμεσα και σε ότι αφορά τη συναλλαγή Μayfair.  Η συναλλαγή αυτή θα προσθέσει 70 μονάδες βάσης στον κεφαλαιακό δείκτη  της Πειραιώς και  προβλέπει την εκχώρηση διαχείρισης σε εξειδικευμένο ανεξάρτητο διαχειριστή συμμετοχών  σε εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Είδα μια διόρθωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  η οποία συνεπάγετο μείωση προστίμου σε φυσικό πρόσωπο για παράβαση όπως λέει η σχετική ανακοίνωση των διατάξεων του άρθρου 8 παρ. 1 του ν. 3606/2007. Θα ήθελα πολύ να διαβάσω κάπου την επιχειρηματολογία της της Επιτροπής για την παραπάνω απόφαση, δηλαδή για τη μείωση του προστίμου, απόφαση η οποία αφορά έναν παράγοντα ο οποίος "επένδυε" -το λέω κομψά- χρήματα πελατών από τους λογαριασμούς τους στη χρηματιστηριακή στην οπόια εργαζόταν, φυσικά εν αγνοία των πελατών.

 Και μιας και μπορούν να μειώνονται τα πρόστιμα έτσι απλά αναμένω συρροή το επόμενο διάστημα όσων επιχειρηματιών έχουν φάει πρόστιμα να ζητούν μείωση με βάση το δεδικασμένο.

Δεν ξέρω αν διέφυγε της προσοχής σας αλλά σε χρηματιστηριακό συνέδριο ΑΕΠΕΥ και ΑΕΔΕ ανταλλάγησαν πυρά με στόχο το ΧΑ για την επιμονή που υπήρξε να μην αλλάξει ο Γενικός Δείκτης και να δημιουργηθεί στρεβλή εικόνα στην αγορά. 

Νωρίς ήρθε αυτή η αντίδραση......

Αν και πιστεύω πως αυτή η αντίδραση λαμβάνει χώρα τώρα με στόχο την επόμενη διοίκηση. Ξεχάστηκε ωστόσο μια λεπτομέρεια: Ποιος έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΧΑΕ.

Πολύ στεναχωρήθηκε κάποιος που αναγκάστηκε να αφήσει τη  θέση του σε  Επιτροπή Ελέγχου. Τη στεναχώρια τη θεωρώ λογική. Αλλά το να λες ότι ο αντικαταστάτης σου στερείται προσόντων δείχνει και το ποιόν του χαρακτήρα κύριε καθηγητά…

Με το που τελείωσε η έκδοση εταιρικού ομολόγου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έβρεξε ομολογιακά και από τις τράπεζες με αναχρηματοδότηση παλαιών ομολογιακών και φρέσκα δάνεια 80 εκατ. ευρώ. Κοίτα να δεις συμπτώσεις…

Λέω να τελειώσω σήμερα με τον ιατρικό κλάδο. Μου λένε λοιπόν ότι σύννεφα μαζεύονται και μπουμπουνητά ακούγονται πάνω από την οδό Strand 111 στο Λονδίνο, εκεί στις παρυφές του Covent Garden προς τη Waterloo Bridge όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του CVC Capital Partners. «Πράκτορες» της στήλης από το city μου αναφέρουν ότι πολύ το σκέφτονται στο CVC αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές προσώπων στην Ελλάδα. 

Όχι δεν σχετίζεται με την Εθνική Ασφαλιστική η υπόθεση. Αυτό είναι άλλο μαράζι…

Αλλά γιατί τα μαγαζιά που αγόρασαν Υγεία - Μητέρα, Μετροπόλιταν, Ιασώ General κλπ δεν αποδίδουν όσο ανέμεναν. Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Ούτε ποιες είναι οι προσδοκίες από τους διαχειριστές. Θα σας πω όταν δω τα αποτελέσματα του 2021. Πάντως ακούγεται ότι δεν είναι στο Λονδίνο και πολύ χαρούμενοι και με κάτι… «συγγενικά» health spot που έχουν αρχίσει και φυτρώνουν στην Αθήνα. Θα το ψάξω περισσότερο αυτό ειδικά το θέμα και θα σας πω…

Τώρα όσον αφορά στις αλλαγές, στη διαχειριστική ομάδα θάναι, στις διοικήσεις των νοσοκομείων θάναι, θα σας γελάσω. 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.