BACKSTORY

Η Εθνική και η ακαδημία των μάγων

29-11-2021 | 07:37
Μοιράσου το
Η Εθνική και η ακαδημία των μάγων

Όσο κι αν ψάξαμε το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής Τραπέζης- με τις βελτιώσεις του όπως αυτές απεικονίστηκαν στα αποτελέσματα 9μήνου - πουθενά δε βρήκαμε κάτι ελάχιστο για τη Νομική Υπηρεσία της ΕΤΕ. Φαίνεται πως ο μετασχηματισμός εκεί ολοκληρώθηκε μιας και στο 6μηνο προβλεπόταν σταδιακό outsourcing... αλλά τώρα νεότερο ουδέν.

Γιατί βεβαίως δεν είμαι τόσο αιθεροβάμων για να πιστέψω πως οι επίμονες παρατηρήσεις της συγκεκριμένης στήλης επί του θέματος εξαφάνισαν την υπό μετασχηματισμό Νομική Υπηρεσία από τα κουτάκια που σχεδίασε η διοίκηση προκειμένου να τα παρουσιάσει στους ξένους αναλυτές... Ούτε θέλω να πιστέψω πως η τράπεζα δεν έχει συνέχεια στα προγράμματά της.

Όμως επειδή εγώ είμαι επίμονος άνθρωπος και διαβάζω προσεκτικά τα κουτάκια του κου Paul Μυλωνά, βγαλμένα μέσα από τα μαθηματικά του μοντέλα και από την ίδια τη ζωή να μην σας πω, επρόσεξα πως υπό την βινιέτα «άνθρωποι οργάνωση και κουλτούρα» έρχεται - σας έρχεται κύριοι της ΕΤΕ- νέο σύστημα διαχείρισης επιδόσεων (σ.σ. του ανθρώπινου δυναμικού) και νέο σχήμα κινήτρων σε όλη την τράπεζα. Και ποιος δε θέλει να κρίνεται; Ειδικά όταν τα προγράμματα εθελουσιών θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. Ήδη σήμερα ξεκίνησε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ μέσω της NBG Academy θα εκπονηθούν προγράμματα για την ανάδειξη ταλέντων υψηλών δυνατοτήτων προκειμένου αυτά (τα ταλέντα) να βοηθηθούν (σ.σ. και να μην πάνε χαμένα). Υποθέτω βασίμως πως αν είχε φτιαχτεί νωρίτερα η NBG Academy, ο κ. Παύλος Μυλωνάς θα είχε αναλάβει αρκετά νωρίτερα το πηδάλιο της ΕΤΕ. Ας είναι όμως... 

Αυτό το NBG Academy το 'χα πρωτακούσει το Μάιο σ' εκείνο το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο υπό την ονομασία «Ελληνική Τράπεζα Πρώτης Επιλογής». Μη νομίζετε πως δεν θυμάμαι... Όλα τα θυμάμαι.

Τώρα όμως μου 'κανε λίγο μεγαλύτερη εντύπωση η αλήθεια είναι, γιατί μου 'φερε στο μυαλό μια διαφήμιση που βλέπω καθημερινά κατεβαίνοντας με τον ηλεκτρικό στη Νέα Ιωνία σε μια πινακίδα που αναφέρει περήφανα: «Aκαδημία Μάγων και Ταχυδαχτυλουργών». Τι συνειρμός και αυτός... 

Άντε να προχωρήσει το ΤΧΣ στις ρευστοποιήσεις του χαρτοφυλακίου του, να βρεθεί ένας σοβαρός επενδυτής ο οποίος θα εκπροσωπείται και στο δ.σ. της τράπεζας. Τότε λένε αυτοί που ξέρουν τούτη η διοίκηση θα περάσει μέσα από το νέο σύστημα επιδόσεων ανθρώπινου δυναμικού που με σπουδή προετοιμάζει και θα δούμε αν τελικώς προβιβαστεί.

Η διεισδυτική ματιά μου βεβαίως σταματά και στη διαχρονική επιμονή του Lidl να μην δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις. Βέβαια ο νόμος είναι σαφής αλλά ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται τα δικά του. Και έχουν λέει και νομικούς συμβούλους που γνωμοδοτούν επ' αυτού. Όμως οι γνωμοδοτήσεις ως γνωστόν είναι ένα πολύ ωραίο τρικ για να μην εφαρμόσεις το νόμο.

Και ο νόμος είναι σαφής ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο μάλλον έχει ξεχάσει να δημοσιεύσει την Υπουργική Απόφαση με την οποία επιβάλλονται ποινές. Και έτσι όλοι αναλύουν τις θεωρίες τους. Νομίζω όμως ότι έστω και με καθυστέρηση  το υπουργείο θα θυμηθεί να υπογράψει την απόφαση που έπρεπε ήδη να έχει υπογράψει και τότε δεν θα χρειαστεί να περάσουν παρά λίγες ημέρες όπου η Lidl θα εφαρμόσει το θεσμικό πλαίσιο άλλως πως θα υποστεί τις κατά νόμον κυρώσεις. Σημειωτέον ότι στο ΓΕΜΗ εμφανίζονται καμιά τριανταριά επωνυμίες (με κοινό συνθετικό Lidl) που φέρουν το ίδιο ΑΦΜ. Σε κάθε περίπτωση είναι θέμα χρόνου...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.