BACKSTORY

ΔΕΗ: Οπτικές ίνες με στόχο 1 εκατ. πελάτες - Εθνική: Γραφειοκρατία και στο e banking

01-11-2021 | 07:42
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Οπτικές ίνες με στόχο 1 εκατ. πελάτες - Εθνική: Γραφειοκρατία και στο e banking

Ετοιμαστείτε γιατί ξεκινά η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με κάμποσες εκπλήξεις. Και με σημαντικές χρηματιστηριακές προσδοκίες καθώς πολλά αμπριά θα είναι στραμμένα προσεχώς στη μετοχή. Μιλώντας για εκπλήξεις ωστόσο, δεν ξέρω βέβαια αν θα νιώσουν έκπληξη οι υπερδυνάμεις του τηλεπικοινωνιακού κλάδου όταν θα διαβάσουν στο business plan της ΔΕΗ για τις οπτικές ίνες. Ότι η επιχείρηση στοχεύει να δημιουργήσει μια βάση 1 εκατομμυρίων πελατών με έσοδα 120 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2030!

Η ΔΕΗ βέβαια μιλά για χονδρική και επενδύσεις 680 εκατ. ευρώ έως το 2026, αλλά ποιος ξέρει τι μπορεί να περάσει από το μυαλό κάποιου που έχει και δίκτυο λιανικής… Σίγουρα στον ΟΤΕ δεν θα το βλέπουν και με πολύ κέφι αυτό. Στη Forthnet αντιθέτως μάλλον αρέσει το ενδεχόμενο να υπάρξει ανταγωνισμός στα δίκτυα... Σημειωτέον ότι ο CEO έχει περάσει από τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο πριν πάει στην ενέργεια, επομένως γνωρίζει τον χώρο κάτι παραπάνω από καλά. Και έχει δείξει ότι είναι παίκτης...

Συγκλονιστικό το μήνυμα του Φράνκι, του δεινοσαύρου που εμφανίστηκε στην αίθουσα γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και ο οποίος, αν και αφανισμένος, προέτρεψε το ανθρώπινο είδος στο πλαίσιο των όσων συμβαίνουν Γλασκώβη: «Μην επιλέξετε την εξαφάνισή σας!».

Kαι η αλήθεια είναι πως το ανθρώπινο είδος έχει εξελίξει πολύ την επικοινωνία. Συχνά ωστόσο κολλάει στην εξέλιξη της ουσίας, ιδιαίτερα όταν αυτή φέρει την ταμπέλα του οικονομικού κόστους.

Και ποιο είναι το αντιστάθμισμα: Πάντα μα πάντα το οικονομικό όφελος. Οι μπίζνες που θα προκύψουν από την πράσινη ανάπτυξη. Μπίζνες εναντίον μπιζνών. Για να καταλαβαινόμαστε και να μη γελιόμαστε.. 

Ε, τώρα προκλήθηκα να μιλήσω και για την αντίστοιχη ψηφιακή ανάπτυξη.

Μας έχουν ζουρλάνει οι τράπεζες με το ψηφιακό αποτύπωμα και κυρίως το ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αν για παράδειγμα μπεις στο internet banking της Εθνικής και θελήσεις να στείλεις έμβασμα σε τράπεζα του εξωτερικού θα δεις πως είναι η μόνη από τις 4 τράπεζες που θέτει άλλα δεδομένα γι' αυτό το έμβασμα σε ότι αφορά σε τράπεζες στην Ε.Ε. Οι λοιπές τράπεζες θεωρούν έμβασμα οτιδήποτε σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν αφορά το δικό τους περιβάλλον. Δεν θεωρούν ξένο σώμα την Ε.Ε. Η Εθνική ωστόσο τη θεωρεί. Άλλωστε πώς θα δικαίωνε τον τίτλο της: «Eθνική».

Ζητάει λοιπόν με αυτό το σκεπτικό σκοπό εμβάσματος ως υποχρεωτικό πεδίο συμπλήρωσης. Δεν αρκεί δηλαδή η δικαιολογία ολογράφως. Πρέπει να κατατάξεις το έμβασμα και ας είσαι ιδιώτης, σε έμβασμα για μεταφορές (όλων των ειδών), για πνευματικά δικαιώματα, για ασφάλιση για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, για επιχειρηματικές δραστηριότητες για εισόδημα από ενοίκια ή επενδύσεις. Το να διατηρείς δικό σου λογαριασμό και να μεταφέρεις χρήματα, η μεγάλη μας φίλη δεν το θεωρεί πιθανότητα.

Αυτό το λέω γιατί μάλλον είναι πολύ ενοχλητική αυτή η γραφειοκρατία όταν μιλάμε για ποσά της τάξεως των 200, 300 κλπ. ευρώ.

Και όπως και να' χει δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν τέτοια στο ψηφιακά μετασχηματισμένο περιβάλλον της ΕΤΕ, η οποία δίνει αγώνα για τον αρτιότερο ψηφιακό μετασχηματισμό του πιστωτικού συστήματος.

Με αυτή την Attica Bank αλήθεια που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο (…) θα μας πληροφορήσει κανείς τι συμβαίνει ή δεν αποτελεί υποχρέωση;

Τελικώς η HSBC που επιχειρεί να φύγει από το πλάνο κάτι γνώριζε για τον τρόπο με τον οποίο θα ασκεί εποπτεία η Ε.Ε. στις τράπεζες τρίτων χωρών που βρίσκονται στην επικράτεια της Ενωμένης Ευρώπης. Επομένως οι μη συμφέρουσες αγορές φαίνεται να διαγράφονται σταδιακά από το δίκτυο της διεθνούς τράπεζας. 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.