BACKSTORY

Backstory: Ο Ευκλείδης, το αχυράκι και το δοκάρι! - Η ΕΚ και οι ισολογισμοί θαύμα της Attica

06-10-2021 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ρε συ τι είπε εκ νέου ο πάλαι ποτέ υπουργός οικονομικών Ευκλείδης με τα τρίγωνα τα σκαλινά! «Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει το αχυράκι στο μάτι του άλλου και όχι το δοκάρι στο μάτι το δικό του». Αν δεν καταλαβαίνετε τι θέλει να πει μη στεναχωριέστε. Κανένας δεν καταλαβαίνει. Είναι μετάφραση από αγγλική παροιμία γιατί τα ελληνικά γνωμικά δεν εκφράζουν ακριβώς αυτό που ο κ. Τσακαλώτος διατηρεί στη σπάνια σκέψη του.

In the eyes of someone else, you see a straw but in your own, you don't see the beam. Με ταλαιπώρησε και αυτό το google να βρω την αγγλική παροιμία. Σε μια ελεύθερη πάντως μετάφραση πέρα από το αχυράκι και το δοκάρι είναι αυτό που εμείς οι Έλληνες λέμε η καμήλα δεν κοιτάει την καμπούρα της! Και μη χειρότερα πάντως. Η συνεννόηση στην αντιπολίτευση μεταξύ των στελεχών της δηλαδή και της αντιπολίτευσης προς τη λαϊκή τη μάζα καθίσταται περίπου αδύνατη. Γι' αυτό έχουν εξομοιωθεί λαός και Κολωνάκι.

Οι εθελουσίες δεν φτάνουν... στις τράπεζες τουλάχιστον. Η μείωση του κόστους δείχνει πιο επιτακτική παρά ποτέ και έτσι διαμορφώνονται συνθήκες για τη δημιουργία νέων εταιριών που θα μεταφέρουν -στο διάστημα ίσως- σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Ψύχραιμοι εμφανίζονται στην Attica Βank και θεωρούν πως στο τέλος της ημέρας κάτι θα γίνει. Τι να πω μπορεί να έχουν και δίκιο οι άνθρωποι.

Μιας και αναφερθήκαμε στην Attica αναρωτιέμαι πως εκεί στην άτεγκτη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιμετώπισαν ως κανονικές τις οικονομικές καταστάσεις - θαύμα των τελευταίων ετών; Δεν είδαν τίποτα, δεν κατάλαβαν τίποτα ή σπαταλούν την ενέργειά τους στους Καματάκηδες; Η σπατάλη ενέργειας γενικώς δημιουργεί μια χαλαρότητα και μια απόλυτα επιεική στάση έως παρεξηγήσιμη όταν πρόκειται να εξεταστούν παραβάσεις που αφορούν τράπεζες ή θυγατρικές τους.

Είχαμε λοιπόν τις αλλαγές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών όχι όμως την ανανέωση αν και η αλήθεια είναι πως επιχειρήθηκε με το Δ.Σ. να στελεχώνεται με τους CEO ακόμη και μικρότερων τραπεζών.

Διαμαρτύρονται οι ξενοδόχοι για τα τοκογλυφικά επιτόκια του ΕΦΚΑ. Θα μπορούσε κάποιος βεβαίως να πει πως το Δημόσιο δεν παρακολουθεί την διεθνή πτώση των επιτοκίων ούτε κατά διάνοια σε ό, τι αφορά τις ρυθμίσεις του και πως τα επιτόκια των ρυθμίσεων είναι στο σύνολό τους τοκογλυφικά. Και ας κατηγορεί το Δημόσιο τις τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση. H ρύθμιση κύριοι έχει το στοιχείο της διευκόλυνσης όχι της καταδίκης. Επίσης για να ξέρετε κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες την οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις να εξοφλήσεις το δάνειο σου χαρίζει τους υπόλοιπους τόκους. Το Δημόσιο σου χαρίζει αντιθέτως ελάχιστους τόκους αν η ρύθμιση έχει προχωρήσει επαρκώς. Βεβαίως προς το τέλος της η ρύθμιση είναι πάντα κεφάλαιο και όχι τόκοι. αλλά ωστόσο και αυτοί οι τόκοι δεν χαρίζονται.

Θα κλείσω τέλος με μια απορία: Tι να γίνεται άραγε με την περίφημη ΑΕΕΑΠ Μπλε Κέδρος της ευρύτερης οικογενείας Cocomat. Θα μπει στο Χρηματιστήριο; Υπάρχει προετοιμασία; Γιατί οι προθεσμίες επί προθεσμιών που έχουν πάρει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξαντλούνται το Μάιο του 2022. Παρεμπιπτόντως δεν ήξερα ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνει εγγυήσεις 80% για δάνεια τραπεζών σε ΑΕΕΑΠ; Το ξέρουν όλες οι ΑΕΕΑΠ αυτό;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Σε δύο πυρκαγιές στη Γαλλία επιχείρησε η ελληνική ομάδα δασοπυρόσβεσης

23:45

Βενεζουέλα: Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης θέλει να επιστρέψει «για να φέρει σταθερότητα» στη χώρα

23:30

Σχοινάς στους Διαλόγους Νισύρου: Η γεωργία αποτελεί πλέον γεωπολιτικό εργαλείο για την Ευρώπη

23:20

Ρωσία: Ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας προπύργιο της Κοσταντίνιουκα στην ανατολική Ουκρανία

23:15

Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «Χόμπιτ» πουλήθηκε έναντι 38.400 λιρών

23:00

Λίβανος: Περισσότεροι από 600.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στις εστίες τους

22:49

Μαρινάκης: Η ανάγκη ταυτοποίησης των χρηστών στο διαδίκτυο έγινε αποδεκτή και από την κοινωνία των πολιτών

22:40

Το αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle αναχώρησε από τη Μέση Ανατολή και επιστρέφει στην Τουλόν

22:26

ΗΠΑ: Ακυρώνονται εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου λόγω του καύσωνα

22:11

Πυροσβεστική: 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

22:03

Πετρέλαιο: Τέταρτη εβδομάδα απωλειών ενώ συνεχίζονται οι ροές στο Ορμούζ

21:50

Λιθουανία: Το Βίλνιους θέλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος «της πυρηνικής αποτροπής» απέναντι στη Ρωσία

21:30

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται» επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της χώρας

21:14

Νάγκελ για επόμενη απόφαση ΕΚΤ: Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και με ανοιχτές επιλογές

20:51

Τηλεφωνική συνομιλία Μελόνι-Ερντογάν ενόψει της συνόδου ΝΑΤΟ

20:47

Ισπανία: Πυρκαγιά κοντά στο τουριστικό θέρετρο Κόστα Μπράβα

20:25

Πιερρακάκης: Η εποχή της γεωπολιτικής αθωότητας έχει τελειώσει για την Ευρώπη

20:18

Ουκρανία-Πολωνία: Το Κίεβο προχωρά σε βήματα για αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Βαρσοβία

19:56

Νετανιάχου και Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν «σύντομα»

19:53

Δικαίωση για τους ξενοδόχους Σαντορίνης - Η Trivago απέσυρε το επίμαχο βίντεο

19:39

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ ο Stoxx 600 - 4η εβδομάδα κερδών

19:39

ΗΠΑ: Επέτειος 250 ετών στη σκιά του διχασμού και της αμφισβήτησης της παγκόσμιας ισχύος

19:37

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Σπαθοβούνι Κορινθίας

19:27

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απειλούν με πλήγματα στη Σαουδική Αραβία

19:18

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Σάαρ κατηγορεί τον Φιντάν για «υποκίνηση σε γενοκτονία»

19:02

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εικονικής συνταγογράφησης φαρμάκων - Πάνω από 405.000 ευρώ η ζημιά στον ΕΟΠΥΥ

19:00

ΔΕΗ: Ανακοίνωση ρυθμιζόμενης πληροφορίας

18:50

Φον ντερ Λάιεν: «Πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν» για τις ουρές στα αεροδρόμια λόγω των νέων ελέγχων

18:48

OPEC: Εκτοξεύθηκε η παραγωγή τον Ιούνιο καθώς αυξήθηκαν οι ροές μέσω Ορμούζ

18:39

Λίβανος: Περισσότεροι από 600.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στις εστίες τους μετά την εκεχειρία