BACKSTORY

Backstory: Ο Ευκλείδης, το αχυράκι και το δοκάρι! - Η ΕΚ και οι ισολογισμοί θαύμα της Attica

06-10-2021 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ρε συ τι είπε εκ νέου ο πάλαι ποτέ υπουργός οικονομικών Ευκλείδης με τα τρίγωνα τα σκαλινά! «Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει το αχυράκι στο μάτι του άλλου και όχι το δοκάρι στο μάτι το δικό του». Αν δεν καταλαβαίνετε τι θέλει να πει μη στεναχωριέστε. Κανένας δεν καταλαβαίνει. Είναι μετάφραση από αγγλική παροιμία γιατί τα ελληνικά γνωμικά δεν εκφράζουν ακριβώς αυτό που ο κ. Τσακαλώτος διατηρεί στη σπάνια σκέψη του.

In the eyes of someone else, you see a straw but in your own, you don't see the beam. Με ταλαιπώρησε και αυτό το google να βρω την αγγλική παροιμία. Σε μια ελεύθερη πάντως μετάφραση πέρα από το αχυράκι και το δοκάρι είναι αυτό που εμείς οι Έλληνες λέμε η καμήλα δεν κοιτάει την καμπούρα της! Και μη χειρότερα πάντως. Η συνεννόηση στην αντιπολίτευση μεταξύ των στελεχών της δηλαδή και της αντιπολίτευσης προς τη λαϊκή τη μάζα καθίσταται περίπου αδύνατη. Γι' αυτό έχουν εξομοιωθεί λαός και Κολωνάκι.

Οι εθελουσίες δεν φτάνουν... στις τράπεζες τουλάχιστον. Η μείωση του κόστους δείχνει πιο επιτακτική παρά ποτέ και έτσι διαμορφώνονται συνθήκες για τη δημιουργία νέων εταιριών που θα μεταφέρουν -στο διάστημα ίσως- σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Ψύχραιμοι εμφανίζονται στην Attica Βank και θεωρούν πως στο τέλος της ημέρας κάτι θα γίνει. Τι να πω μπορεί να έχουν και δίκιο οι άνθρωποι.

Μιας και αναφερθήκαμε στην Attica αναρωτιέμαι πως εκεί στην άτεγκτη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιμετώπισαν ως κανονικές τις οικονομικές καταστάσεις - θαύμα των τελευταίων ετών; Δεν είδαν τίποτα, δεν κατάλαβαν τίποτα ή σπαταλούν την ενέργειά τους στους Καματάκηδες; Η σπατάλη ενέργειας γενικώς δημιουργεί μια χαλαρότητα και μια απόλυτα επιεική στάση έως παρεξηγήσιμη όταν πρόκειται να εξεταστούν παραβάσεις που αφορούν τράπεζες ή θυγατρικές τους.

Είχαμε λοιπόν τις αλλαγές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών όχι όμως την ανανέωση αν και η αλήθεια είναι πως επιχειρήθηκε με το Δ.Σ. να στελεχώνεται με τους CEO ακόμη και μικρότερων τραπεζών.

Διαμαρτύρονται οι ξενοδόχοι για τα τοκογλυφικά επιτόκια του ΕΦΚΑ. Θα μπορούσε κάποιος βεβαίως να πει πως το Δημόσιο δεν παρακολουθεί την διεθνή πτώση των επιτοκίων ούτε κατά διάνοια σε ό, τι αφορά τις ρυθμίσεις του και πως τα επιτόκια των ρυθμίσεων είναι στο σύνολό τους τοκογλυφικά. Και ας κατηγορεί το Δημόσιο τις τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση. H ρύθμιση κύριοι έχει το στοιχείο της διευκόλυνσης όχι της καταδίκης. Επίσης για να ξέρετε κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες την οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις να εξοφλήσεις το δάνειο σου χαρίζει τους υπόλοιπους τόκους. Το Δημόσιο σου χαρίζει αντιθέτως ελάχιστους τόκους αν η ρύθμιση έχει προχωρήσει επαρκώς. Βεβαίως προς το τέλος της η ρύθμιση είναι πάντα κεφάλαιο και όχι τόκοι. αλλά ωστόσο και αυτοί οι τόκοι δεν χαρίζονται.

Θα κλείσω τέλος με μια απορία: Tι να γίνεται άραγε με την περίφημη ΑΕΕΑΠ Μπλε Κέδρος της ευρύτερης οικογενείας Cocomat. Θα μπει στο Χρηματιστήριο; Υπάρχει προετοιμασία; Γιατί οι προθεσμίες επί προθεσμιών που έχουν πάρει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξαντλούνται το Μάιο του 2022. Παρεμπιπτόντως δεν ήξερα ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνει εγγυήσεις 80% για δάνεια τραπεζών σε ΑΕΕΑΠ; Το ξέρουν όλες οι ΑΕΕΑΠ αυτό;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:29

Μπέσεντ: Πιθανόν να έχουμε την ανακοίνωση για νέο πρόεδρο της Fed πριν τα Χριστούγεννα

15:17

Η Ουκρανία συμφώνησε στα «βασικά σημεία» του σχεδίου Τραμπ για ειρήνη

15:16

Δεν είναι 5, δεν είναι 10, είναι 840 εκατομμύρια γυναίκες θύματα βίας

15:16

Κώτσηρας: Περισσότερα ακίνητα, λιγότερη γραφειοκρατία, μειωμένοι φόροι είναι η στρατηγική της κυβέρνησης

15:14

Deutsche Bank: Εξακολουθεί να βλέπει μείωση επιτοκίων από την Fed τον Δεκέμβριο

15:07

Μετρό - Τραμ: Τετράωρη στάση εργασίας το βράδυ του Σαββάτου

14:55

ΚΕΠΕ: Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης, όχι όμως και της σύγκλισης

14:50

Χρυσή λίρα με ελληνικό ιδιόσημο από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο Αγγλίας και την Τράπεζα Πειραιώς

14:41

Morgan Stanley: Η Ελλάδα «αγαπημένο» overweight

14:38

Υπ. Παιδείας: Χρηματοδότηση 8,5 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση lockers στα σχολεία

14:21

Ο ΟΗΕ ανησυχεί για την «επιβίωση της Γάζας»

14:10

Οι 10 πιο cool δρόμοι του κόσμου - Ανάμεσά τους ένας ελληνικός

14:01

Κακοκαιρία: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Σε "Red Code" η Δυτική Ελλάδα

13:59

Tesla: «Βουτιά» σχεδόν 50% των πωλήσεων στην Ευρώπη τον Οκτώβριο

13:55

Το ράλι της Alphabet αλλάζει τον χάρτη των πολυτιμότερων εισηγμένων στον κόσμο

13:49

Χρυσοχοΐδης: Μία στις τρεις γυναίκες που κάνει καταγγελία βάζει το Panic Button

13:48

Έρευνα ΔΕΗ: 8 στις 10 γυναίκες φοβούνται όταν κυκλοφορούν το βράδυ

13:36

ΤτΕ: Εκτινάχθηκαν οι τιμές διαμερισμάτων στο γ' τρίμηνο

13:33

Eurostat: Mόνο σε Ελλάδα και Ιταλία μειώθηκε το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα από το 2004

13:29

Λαβρόφ: Το ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να αντανακλά τις συνομιλίες Πούτιν - Τραμπ

13:21

Alibaba: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα έσοδα τριμήνου λόγω AI

13:20

Πλωτή χωματερή 40 τόνων απομάκρυναν από τα Μέθανα το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και η Healthy Seas

13:20

Μαρινάκης: Ο Τσίπρας στο βιβλίο του υπερασπίστηκε μέχρι και το δημοψήφισμα

13:19

Αύξηση 3,2% στον τζίρο του κλάδου καταλυμάτων το γ' τρίμηνο

13:07

GWomen Sports Summit, 4ο Συνέδριο Γυναικείου Αθλητισμού: TOGETHER. STRONGER. UNSTOPPABLE.

13:05

ΕΛΣΤΑΤ: Ανατιμήσεις της τάξης του 2% στα οικοδομικά υλικά τον Οκτώβριο

12:59

Παραιτήθηκε ο CΕΟ της Domino's Pizza στη Βρετανία

12:55

Tο Κίεβο προωθεί συνάντηση Ζελένσκι-Τραμπ στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα

12:55

Η Γαλλία επιδιώκει τρίμηνη αναστολή της λειτουργίας της Shein

12:44

Klarna: Τι θα αγοράσουν οι Έλληνες καταναλωτές τη φετινή Black Friday