BACKSTORY

Backstory: Ο Ευκλείδης, το αχυράκι και το δοκάρι! - Η ΕΚ και οι ισολογισμοί θαύμα της Attica

06-10-2021 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ρε συ τι είπε εκ νέου ο πάλαι ποτέ υπουργός οικονομικών Ευκλείδης με τα τρίγωνα τα σκαλινά! «Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει το αχυράκι στο μάτι του άλλου και όχι το δοκάρι στο μάτι το δικό του». Αν δεν καταλαβαίνετε τι θέλει να πει μη στεναχωριέστε. Κανένας δεν καταλαβαίνει. Είναι μετάφραση από αγγλική παροιμία γιατί τα ελληνικά γνωμικά δεν εκφράζουν ακριβώς αυτό που ο κ. Τσακαλώτος διατηρεί στη σπάνια σκέψη του.

In the eyes of someone else, you see a straw but in your own, you don't see the beam. Με ταλαιπώρησε και αυτό το google να βρω την αγγλική παροιμία. Σε μια ελεύθερη πάντως μετάφραση πέρα από το αχυράκι και το δοκάρι είναι αυτό που εμείς οι Έλληνες λέμε η καμήλα δεν κοιτάει την καμπούρα της! Και μη χειρότερα πάντως. Η συνεννόηση στην αντιπολίτευση μεταξύ των στελεχών της δηλαδή και της αντιπολίτευσης προς τη λαϊκή τη μάζα καθίσταται περίπου αδύνατη. Γι' αυτό έχουν εξομοιωθεί λαός και Κολωνάκι.

Οι εθελουσίες δεν φτάνουν... στις τράπεζες τουλάχιστον. Η μείωση του κόστους δείχνει πιο επιτακτική παρά ποτέ και έτσι διαμορφώνονται συνθήκες για τη δημιουργία νέων εταιριών που θα μεταφέρουν -στο διάστημα ίσως- σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Ψύχραιμοι εμφανίζονται στην Attica Βank και θεωρούν πως στο τέλος της ημέρας κάτι θα γίνει. Τι να πω μπορεί να έχουν και δίκιο οι άνθρωποι.

Μιας και αναφερθήκαμε στην Attica αναρωτιέμαι πως εκεί στην άτεγκτη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιμετώπισαν ως κανονικές τις οικονομικές καταστάσεις - θαύμα των τελευταίων ετών; Δεν είδαν τίποτα, δεν κατάλαβαν τίποτα ή σπαταλούν την ενέργειά τους στους Καματάκηδες; Η σπατάλη ενέργειας γενικώς δημιουργεί μια χαλαρότητα και μια απόλυτα επιεική στάση έως παρεξηγήσιμη όταν πρόκειται να εξεταστούν παραβάσεις που αφορούν τράπεζες ή θυγατρικές τους.

Είχαμε λοιπόν τις αλλαγές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών όχι όμως την ανανέωση αν και η αλήθεια είναι πως επιχειρήθηκε με το Δ.Σ. να στελεχώνεται με τους CEO ακόμη και μικρότερων τραπεζών.

Διαμαρτύρονται οι ξενοδόχοι για τα τοκογλυφικά επιτόκια του ΕΦΚΑ. Θα μπορούσε κάποιος βεβαίως να πει πως το Δημόσιο δεν παρακολουθεί την διεθνή πτώση των επιτοκίων ούτε κατά διάνοια σε ό, τι αφορά τις ρυθμίσεις του και πως τα επιτόκια των ρυθμίσεων είναι στο σύνολό τους τοκογλυφικά. Και ας κατηγορεί το Δημόσιο τις τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση. H ρύθμιση κύριοι έχει το στοιχείο της διευκόλυνσης όχι της καταδίκης. Επίσης για να ξέρετε κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες την οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις να εξοφλήσεις το δάνειο σου χαρίζει τους υπόλοιπους τόκους. Το Δημόσιο σου χαρίζει αντιθέτως ελάχιστους τόκους αν η ρύθμιση έχει προχωρήσει επαρκώς. Βεβαίως προς το τέλος της η ρύθμιση είναι πάντα κεφάλαιο και όχι τόκοι. αλλά ωστόσο και αυτοί οι τόκοι δεν χαρίζονται.

Θα κλείσω τέλος με μια απορία: Tι να γίνεται άραγε με την περίφημη ΑΕΕΑΠ Μπλε Κέδρος της ευρύτερης οικογενείας Cocomat. Θα μπει στο Χρηματιστήριο; Υπάρχει προετοιμασία; Γιατί οι προθεσμίες επί προθεσμιών που έχουν πάρει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξαντλούνται το Μάιο του 2022. Παρεμπιπτόντως δεν ήξερα ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνει εγγυήσεις 80% για δάνεια τραπεζών σε ΑΕΕΑΠ; Το ξέρουν όλες οι ΑΕΕΑΠ αυτό;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:38

Ανησυχία στις ΗΠΑ για το «Mythos» της Anthropic - Έκτακτη συνάντηση κυβέρνησης και τραπεζών

14:23

ΗΑΕ: Επανεξέταση διεθνών σχέσεων για τη δομή του αναπτυξιακού μοντέλου

14:09

FT: «Καμπανάκι» για ελλείψεις καυσίμων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

14:00

Το Κρεμλίνο διαψεύδει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

13:43

Στην Ουάσινγκτον τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός του Λιβάνου για άμεσες συνομιλίες

13:32

Διαβάσατε τις ειδήσεις της εβδομάδας; Δοκιμαστείτε στο κουίζ

13:20

Βρετανός ΥΠΑΜ: «Οι ΗΠΑ είναι απολύτως κλειδωμένες στο ΝΑΤΟ»

13:04

Ακίνητα - Συναλλαγές: Πόσο χαμηλότερα «κλείνουν» από τις τιμές αγγελιών - Οι διαπραγματεύσεις σε ακριβές/φθηνές περιοχές

12:52

ΕΕ και ΗΠΑ κοντά σε συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά - Στόχος η μείωση εξάρτησης από Κίνα

12:35

Dolce & Gabbana: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Στέφανο Γκαμπάνα

12:16

Ανοιξιάτικος ο καιρός το Πάσχα: Η πρόγνωση από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα

11:58

Το Ισλαμαμπάντ ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν

11:49

Ανοδικά το πετρέλαιο, όμως κάτω από τα 100 δολάρια

11:33

Ισλανδία: Ταξίδι με όλα τα έξοδα πληρωμένα σε έναν ερασιτέχνη φωτογράφο - Δείτε πώς θα κερδίσετε

11:14

Πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις ημέρες του Πάσχα

11:02

Τη Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

10:40

Ανοδικά οι ευρωαγορές παρά την «θολή» εκεχειρία

10:23

Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με μήνες διπλωματικής και στρατιωτικής πίεσης

10:06

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): «Η Ελλάδα στις καλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης» - Τι είπε για Πιερρακάκη

09:55

Κορυφώνεται η πασχαλινή έξοδος - Σε επιφυλακή Λιμενικό και Τροχαία

09:43

Τραμπ για «διόδια» στο Ορμούζ: «Το καλό που τους θέλω να μην το κάνουν»

09:31

Σε ιστορικό υψηλό το πετρέλαιο της Β. Θάλασσας καθώς το Ιράν διατηρεί τον έλεγχο στο Ορμούζ

09:21

Το ωράριο των καταστημάτων σήμερα Μεγάλη Παρασκευή

09:10

Πυρηνική ενέργεια από ταμπού σε επιλογή; - Τι λένε οι ειδικοί για την Ελλάδα

08:57

Τουρκία: Από «επιθετικός» αγοραστής χρυσού σε ξαφνικές ρευστοποιήσεις

08:48

Εξοικονομώ: Τελευταία ευκαιρία έως 30 Ιουνίου - Ποια προγράμματα κλείνουν και ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν επιδότηση

08:37

Αβέβαιη η συμμετοχή των Ιρανών στις συνομιλίες στο Πακιστάν λόγω των πληγμάτων στον Λίβανο

08:26

Λιανεμπόριο: Προσδοκά… Ανάσταση τζίρου στη σκιά του πολέμου

08:18

Fuel Pass: Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα έως τις 30 Απριλίου

08:07

Στις last minute κρατήσεις ποντάρει ο τουρισμός για το Πάσχα