BACKSTORY

Backstory: Ο Ευκλείδης, το αχυράκι και το δοκάρι! - Η ΕΚ και οι ισολογισμοί θαύμα της Attica

06-10-2021 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ρε συ τι είπε εκ νέου ο πάλαι ποτέ υπουργός οικονομικών Ευκλείδης με τα τρίγωνα τα σκαλινά! «Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει το αχυράκι στο μάτι του άλλου και όχι το δοκάρι στο μάτι το δικό του». Αν δεν καταλαβαίνετε τι θέλει να πει μη στεναχωριέστε. Κανένας δεν καταλαβαίνει. Είναι μετάφραση από αγγλική παροιμία γιατί τα ελληνικά γνωμικά δεν εκφράζουν ακριβώς αυτό που ο κ. Τσακαλώτος διατηρεί στη σπάνια σκέψη του.

In the eyes of someone else, you see a straw but in your own, you don't see the beam. Με ταλαιπώρησε και αυτό το google να βρω την αγγλική παροιμία. Σε μια ελεύθερη πάντως μετάφραση πέρα από το αχυράκι και το δοκάρι είναι αυτό που εμείς οι Έλληνες λέμε η καμήλα δεν κοιτάει την καμπούρα της! Και μη χειρότερα πάντως. Η συνεννόηση στην αντιπολίτευση μεταξύ των στελεχών της δηλαδή και της αντιπολίτευσης προς τη λαϊκή τη μάζα καθίσταται περίπου αδύνατη. Γι' αυτό έχουν εξομοιωθεί λαός και Κολωνάκι.

Οι εθελουσίες δεν φτάνουν... στις τράπεζες τουλάχιστον. Η μείωση του κόστους δείχνει πιο επιτακτική παρά ποτέ και έτσι διαμορφώνονται συνθήκες για τη δημιουργία νέων εταιριών που θα μεταφέρουν -στο διάστημα ίσως- σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Ψύχραιμοι εμφανίζονται στην Attica Βank και θεωρούν πως στο τέλος της ημέρας κάτι θα γίνει. Τι να πω μπορεί να έχουν και δίκιο οι άνθρωποι.

Μιας και αναφερθήκαμε στην Attica αναρωτιέμαι πως εκεί στην άτεγκτη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιμετώπισαν ως κανονικές τις οικονομικές καταστάσεις - θαύμα των τελευταίων ετών; Δεν είδαν τίποτα, δεν κατάλαβαν τίποτα ή σπαταλούν την ενέργειά τους στους Καματάκηδες; Η σπατάλη ενέργειας γενικώς δημιουργεί μια χαλαρότητα και μια απόλυτα επιεική στάση έως παρεξηγήσιμη όταν πρόκειται να εξεταστούν παραβάσεις που αφορούν τράπεζες ή θυγατρικές τους.

Είχαμε λοιπόν τις αλλαγές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών όχι όμως την ανανέωση αν και η αλήθεια είναι πως επιχειρήθηκε με το Δ.Σ. να στελεχώνεται με τους CEO ακόμη και μικρότερων τραπεζών.

Διαμαρτύρονται οι ξενοδόχοι για τα τοκογλυφικά επιτόκια του ΕΦΚΑ. Θα μπορούσε κάποιος βεβαίως να πει πως το Δημόσιο δεν παρακολουθεί την διεθνή πτώση των επιτοκίων ούτε κατά διάνοια σε ό, τι αφορά τις ρυθμίσεις του και πως τα επιτόκια των ρυθμίσεων είναι στο σύνολό τους τοκογλυφικά. Και ας κατηγορεί το Δημόσιο τις τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση. H ρύθμιση κύριοι έχει το στοιχείο της διευκόλυνσης όχι της καταδίκης. Επίσης για να ξέρετε κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες την οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις να εξοφλήσεις το δάνειο σου χαρίζει τους υπόλοιπους τόκους. Το Δημόσιο σου χαρίζει αντιθέτως ελάχιστους τόκους αν η ρύθμιση έχει προχωρήσει επαρκώς. Βεβαίως προς το τέλος της η ρύθμιση είναι πάντα κεφάλαιο και όχι τόκοι. αλλά ωστόσο και αυτοί οι τόκοι δεν χαρίζονται.

Θα κλείσω τέλος με μια απορία: Tι να γίνεται άραγε με την περίφημη ΑΕΕΑΠ Μπλε Κέδρος της ευρύτερης οικογενείας Cocomat. Θα μπει στο Χρηματιστήριο; Υπάρχει προετοιμασία; Γιατί οι προθεσμίες επί προθεσμιών που έχουν πάρει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξαντλούνται το Μάιο του 2022. Παρεμπιπτόντως δεν ήξερα ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνει εγγυήσεις 80% για δάνεια τραπεζών σε ΑΕΕΑΠ; Το ξέρουν όλες οι ΑΕΕΑΠ αυτό;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ισπανία: Σχεδόν 1,2 εκατ. αιτήσεις πολιτογράφησης από μετανάστες χωρίς χαρτιά

23:43

Κίεβο: Στους 27 έφτασαν οι νεκροί από τη φονικότερη ρωσική επίθεση της χρονιάς

23:35

Γαλλία: Εξετάζεται η απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009

23:22

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών-γυναικών

23:14

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow, οι μετοχές τσιπ έριξαν τον Nasdaq

23:00

Η Αγγελική Τριανταφύλλου, νικήτρια του Βραβείου Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026

22:47

Γαλλία: Μάχη με τις φλόγες δίνουν 2.000 πυροσβέστες σε πύρινα μέτωπα στο νότιο τμήμα

22:35

Ήπια άνοδος για το πετρέλαιο με φόντο ανησυχίες για την προσφορά

22:17

Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ έκανε τη σωστή επιλογή με την αύξηση επιτοκίων»

21:56

Πυροσβεστική: 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

21:42

Κέρδη 2% για τον χρυσό μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

21:27

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η διαφορά της ΝΔ από Τσίπρα - «Ξεφουσκώνει» το κόμμα Καρυστιανού

21:16

Ζελένσκι: «Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ βοήθεια για την αντιαεροπορική άμυνα»

21:00

Bloomberg: Ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη θεωρούν αναπόφευκτα τα τέλη στο Ορμούζ

20:56

Η Dimand φέρνει το πρώτο ξενοδοχείο Hilton στη Θεσσαλονίκη

20:46

Παράνομη την απεργία στο λιμάνι της Ραφήνας: Επιμένουν στις κινητοποιήσεις τα σωματεία - Ακυρώσεις δρομολογίων

20:26

Περίπου 13.800 ογκολογικοί ασθενείς ετησίως στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από μη αποζημιούμενους βιοδείκτες

20:15

Ξεκινούν οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών προς τον ΕΦΚΑ σε 72 δόσεις - Χρήσιμος οδηγός

20:05

Αντιπυρική περίοδος: 245 Ευρωπαίοι Πυροσβέστες φέτος στην Ελλάδα

19:54

Το σχέδιο που μπορεί να αλλάξει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης

19:36

Αποπνικτική ζέστη πλήττει τις ανατολικές ΗΠΑ - Θερμοκρασίες έως 46°C

19:25

Ξενοδόχοι Σαντορίνης: Διαμαρτυρία κατά Trivago για παραπλανητικό βίντεο

19:14

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600, ενδοσυνεδριακό ρεκόρ ο DAX

19:04

ΕΦΚΑ: Ποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες από 7 έως και 13 Ιουλίου

18:37

Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί και 85 τραυματίες από τη μαζική επίθεση στο Κίεβο

18:35

Φάις Συμμετοχών: Μέρισμα 0,155 ευρώ ανά μετοχή και ΑΜΚ έως 3,54 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επανεπένδυσης

18:21

Οπαδική βία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση - Δέκα συλλήψεις για ναρκωτικά, εκβιασμούς και εμπρησμούς

18:17

Attica Πολυκαταστήματα: Υποχώρησε στο 70,08% το ποσοστό της Ideal Holdings

18:00

Σε νέα υψηλά 17 ετών το Χρηματιστήριο της Αθήνας

18:00

Πολυκατοικίες: Έρχονται ουσιαστικές αλλαγές σε κοινόχρηστα και αποφάσεις συνιδιοκτητών