BACKSTORY

Backstory: Eurobank: Οι ευαισθησίες, oι χρηματοδοτήσεις, τα λεφτά των μετόχων

04-08-2021 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δε θέλω να φανταστώ πως η Eurobank εκμεταλλεύτηκε με διαρροές τη συγκινητική ιστορία του δεκαοχτάχρονου Δημήτρη ο οποίος αρίστευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις και εισήχθη στην ιατρική σχολή μολονότι λίγους μήνες πριν είχε χάσει τους γονείς του από κορονοϊό.

Γιατί διάβασα μια επιστολή της τράπεζας προς μέλος της οικογένειας που μιλούσε για οριστική διαγραφή των δανειακών απαιτήσεων της τράπεζας που βάρυναν τους γονείς και την περιουσία. Ασφαλώς με την ίδια επιστολή καλείτο ο άλλος αδελφός να εργαστεί για τη μεγάλη οικογένεια της Eurobank.

Σε ότι αφορά την πρόσκληση, πράγματι αξιέπαινη. Αναρωτιέμαι όμως αν και κατά πόσον το δάνειο ήταν ασφαλισμένο- απίθανο να μην ήταν- και ποιος ήταν ο δανειολήπτης και ποιος ο εγγυητής από τους θανόντες; Τι σημαίνει αυτό; Όταν συμβεί κάτι τόσο τραγικό (να χάσουν τη ζωής τους δανειολήπτης και εγγυητής περίπου ταυτόχρονα) υπάρχει μέριμνα αποζημίωσης της τράπεζας από την ασφαλιστική! Εάν δεν υπήρχε, θα 'πρεπε με ευθύνη της τράπεζας να υπήρχε. Αν υπήρχε..... τότε....κακώς η τράπεζα το λογίζει ως παροχή. Aν συμβαίνει κάτι διαφορετικό απ' όσα περιγράφουμε με χαρά θα το αφουγκραστούμε!

Μιας και μιλάμε για παροχές αναρωτιέμαι πως η Eurobank έχει συμπεριφερθεί στην περίπτωση της Νίκας σε σχέση με την υπόθεση της Creta Farm. Στο Νίκα προχωρούσε σε κουρέματα δανείων το ένα μετά το άλλο παρ' ότι ήταν απολύτως σαφές πως επρόκειτο επί το λαϊκότερο για βαρέλι που δεν είχε πάτο, ενώ στην Creta Farm τράβηξε με την μια την πρίζα και η εταιρία κατέληξε κουρεμένη σε άλλα χέρια.

Και ερωτώ απλοϊκά. Μπορεί μια τράπεζα να με τις ενέργειές της να επηρεάζει τον ανταγωνισμό μέσω πολιτικών που ασκούνται σε ότι αφορά τις χορηγήσεις; Υπάρχει έλεγχος στα στελέχη που λαμβάνουν αποφάσεις για τέτοια θέματα με δεδομένο πως οι παλιοί μέτοχοι και Ελληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει πολλά δις για τις ανακεφαλαιοποίησεις; Στην προκειμένη δε περίπτωση τα λεφτά των παλιών μετόχων αλλά και φορολογούμενων εξαϋλώθηκαν εις υγείαν του… Watsa.

Εντυπωσιάστηκα από το κάτωθι συμπέρασμα γι' αυτό και το αναπαράγω αυτολεξεί: O κίνδυνος μόλυνσης ενός ανθρώπου από κορονοϊό μέσω μετρητών -κερμάτων και χαρτονομισμάτων- είναι γενικά πολύ χαμηλός. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας μελέτης ειδικών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Τμήμα Ιατρικής και Μοριακής Ιολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου Ruhr-Universitat του Μπόχουμ.

Δηλαδή το μετρητό δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, για να καταλαβαινόμαστε.

Τελικώς ο μεγαλοεπενδυτής Σταθόπουλος κινείται από τη μία επιτυχία στην άλλη. Πρώτον έκανε τον ΟΤΕ να μπει στο ελληνικό πρωτάθλημα και φέτος η Nova είναι πιθανόν να μην έχει προϊόν! Να μου πείτε θα έχει του χρόνου! Φέτος όμως; Μια μεγάλη ομάδα αρκεί; Δεύτερον ανέβασε το τίμημα της Wind στο Θεό και ακόμη τον "νταχτιρντίζουν οι μέτοχοι"! Επί τη ευκαιρία λέω να κάνω ταμείο για τη μεγαλειώδη πορεία της Wind από τη μια χρεοκοπία στην άλλη. Γιατί στην Ελλάδα ξεχνάμε και το κρέας βαφτίζεται ψάρι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Παρουσία Θεοχάρη η κοινή διακήρυξη οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας

23:45

Δούκας: «Είμαστε χειρότερα από πέρυσι, η κατάσταση των δήμων δεν βελτιώθηκε»

23:45

Hellenic Train: «Τεχνικό πρόβλημα στα κλειδιά και οπισθοπορεία - Το προσωπικό ενήργησε όπως προβλέπεται»

23:29

Βέλγιο: Ανεστάλη η λειτουργία του αεροδρομίου των Βρυξελλών λόγω drone

23:27

Περισσότερους από 4,8 εκατ. τόνους συντριμμιών άφησε ο τυφώνας Μελίσα στη δυτική Τζαμάικα

23:19

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπερψήφισε την άρση των κυρώσεων σε βάρος του μεταβατικού προέδρου της Συρίας

23:14

United Airlines: Προχωρά στην περικοπή του 4% των πτήσεών της λόγω έλλειψης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

23:08

Απώλειες στη Wall Street - Υπό «πίεση» οι τεχνολογικές μετοχές, φόβοι για «φούσκα» AI

23:00

Πιερρακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μια μεγάλη ευρωπαϊκή κατάκτηση - Έρχονται νέα μέτρα για το Στεγαστικό

22:56

Τραμπ: Η Πελόζι είναι «κακιά γυναίκα» που δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά της

22:45

Κώτσηρας: Επιστρέφεται πίσω στην ελληνική κοινωνία το μέρισμα που έχουμε πετύχει

22:32

ΟΗΕ: Το 2025 αναμένεται να είναι η 2η ή η 3η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

22:20

Λευκός Οίκος: Το Καζακστάν θα ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ

22:12

Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Η Ελλάδα στο επίκεντρο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 2,3 εκατ. ευρώ

21:50

Υπουργική Σύνοδος Ενέργειας 3+1: Κοινός σχεδιασμός ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ενεργειακή ασφάλεια

21:40

Σουηδία: Διακόπηκε η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο του Γκέτεμποργκ αφότου εντοπίστηκαν drones

21:30

Διευρύνονται οι απώλειες για το πετρέλαιο

21:20

Διευθυντής φαρμακευτικής κατέρρευσε στο Οβάλ Γραφείο μπροστά στον Τραμπ

21:10

Νέα άνοδος για τον χρυσό

20:56

Δένδιας στον ΣΕΒ: Mοχλός ανάπτυξης και τεχνολογικής υπεροχής η εγχώρια αμυντική βιομηχανία

20:42

Ιράν: Ο Πεζεσκιάν κατηγορεί την κυβέρνησή του για την αύξηση του πληθωρισμού

20:30

Άλμα 12,6% για τα EBITDA της Euronext στο γ' τρίμηνο - Η αναφορά Μπουζνά στην ΕΧΑΕ

20:17

Lamda: Στις 12/11 ξεκινά η δημόσια προσφορά για το 7 ετές ομόλογο έως 500 εκατ. ευρώ

20:07

ElvalHalcor: Όγδοη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού

19:58

Deal Τραμπ με Eli Lilly και Novo Nordisk για μείωση τιμών στα φάρμακα

19:49

Alpha Trust - Ανδρομέδα: Στο ταμπλό του ΧΑ από 7/11 οι 29.809 νέες μετοχές από την ΑΜΚ

19:40

Μία εβδομάδα και… ένας μήνας που θα κρίνουν την τύχη του αναθεωρημένου εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης

19:36

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Βουτιά» 14% για Air France-KLM

19:24

Συνάντηση Δήμα με τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ