BACKSTORY

Backstory: Eurobank: Οι ευαισθησίες, oι χρηματοδοτήσεις, τα λεφτά των μετόχων

04-08-2021 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δε θέλω να φανταστώ πως η Eurobank εκμεταλλεύτηκε με διαρροές τη συγκινητική ιστορία του δεκαοχτάχρονου Δημήτρη ο οποίος αρίστευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις και εισήχθη στην ιατρική σχολή μολονότι λίγους μήνες πριν είχε χάσει τους γονείς του από κορονοϊό.

Γιατί διάβασα μια επιστολή της τράπεζας προς μέλος της οικογένειας που μιλούσε για οριστική διαγραφή των δανειακών απαιτήσεων της τράπεζας που βάρυναν τους γονείς και την περιουσία. Ασφαλώς με την ίδια επιστολή καλείτο ο άλλος αδελφός να εργαστεί για τη μεγάλη οικογένεια της Eurobank.

Σε ότι αφορά την πρόσκληση, πράγματι αξιέπαινη. Αναρωτιέμαι όμως αν και κατά πόσον το δάνειο ήταν ασφαλισμένο- απίθανο να μην ήταν- και ποιος ήταν ο δανειολήπτης και ποιος ο εγγυητής από τους θανόντες; Τι σημαίνει αυτό; Όταν συμβεί κάτι τόσο τραγικό (να χάσουν τη ζωής τους δανειολήπτης και εγγυητής περίπου ταυτόχρονα) υπάρχει μέριμνα αποζημίωσης της τράπεζας από την ασφαλιστική! Εάν δεν υπήρχε, θα 'πρεπε με ευθύνη της τράπεζας να υπήρχε. Αν υπήρχε..... τότε....κακώς η τράπεζα το λογίζει ως παροχή. Aν συμβαίνει κάτι διαφορετικό απ' όσα περιγράφουμε με χαρά θα το αφουγκραστούμε!

Μιας και μιλάμε για παροχές αναρωτιέμαι πως η Eurobank έχει συμπεριφερθεί στην περίπτωση της Νίκας σε σχέση με την υπόθεση της Creta Farm. Στο Νίκα προχωρούσε σε κουρέματα δανείων το ένα μετά το άλλο παρ' ότι ήταν απολύτως σαφές πως επρόκειτο επί το λαϊκότερο για βαρέλι που δεν είχε πάτο, ενώ στην Creta Farm τράβηξε με την μια την πρίζα και η εταιρία κατέληξε κουρεμένη σε άλλα χέρια.

Και ερωτώ απλοϊκά. Μπορεί μια τράπεζα να με τις ενέργειές της να επηρεάζει τον ανταγωνισμό μέσω πολιτικών που ασκούνται σε ότι αφορά τις χορηγήσεις; Υπάρχει έλεγχος στα στελέχη που λαμβάνουν αποφάσεις για τέτοια θέματα με δεδομένο πως οι παλιοί μέτοχοι και Ελληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει πολλά δις για τις ανακεφαλαιοποίησεις; Στην προκειμένη δε περίπτωση τα λεφτά των παλιών μετόχων αλλά και φορολογούμενων εξαϋλώθηκαν εις υγείαν του… Watsa.

Εντυπωσιάστηκα από το κάτωθι συμπέρασμα γι' αυτό και το αναπαράγω αυτολεξεί: O κίνδυνος μόλυνσης ενός ανθρώπου από κορονοϊό μέσω μετρητών -κερμάτων και χαρτονομισμάτων- είναι γενικά πολύ χαμηλός. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας μελέτης ειδικών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Τμήμα Ιατρικής και Μοριακής Ιολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου Ruhr-Universitat του Μπόχουμ.

Δηλαδή το μετρητό δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, για να καταλαβαινόμαστε.

Τελικώς ο μεγαλοεπενδυτής Σταθόπουλος κινείται από τη μία επιτυχία στην άλλη. Πρώτον έκανε τον ΟΤΕ να μπει στο ελληνικό πρωτάθλημα και φέτος η Nova είναι πιθανόν να μην έχει προϊόν! Να μου πείτε θα έχει του χρόνου! Φέτος όμως; Μια μεγάλη ομάδα αρκεί; Δεύτερον ανέβασε το τίμημα της Wind στο Θεό και ακόμη τον "νταχτιρντίζουν οι μέτοχοι"! Επί τη ευκαιρία λέω να κάνω ταμείο για τη μεγαλειώδη πορεία της Wind από τη μια χρεοκοπία στην άλλη. Γιατί στην Ελλάδα ξεχνάμε και το κρέας βαφτίζεται ψάρι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:53

Υπ. Παιδείας: Από 14 Αυγούστου οι αιτήσεις για προσλήψεις αναπληρωτών

12:41

Ρουμανία: Καθολική διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Τσερναβόντα

12:12

Στα 135,8 ευρώ ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων το β' τρίμηνο με αύξηση 6,4%

12:03

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου της Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη των θυελλωδών ανέμων

12:01

UBS για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Θετικό το feedback των επενδυτών - Γιατί βλέπει περιθώρια ανόδου

11:48

Maersk: Στα 3 δισ. δολάρια τα EBITDA το β' τρίμηνο - Αναβάθμιση guidance

11:45

«Ατμομηχανή» τα Αμοιβαία Κεφάλαια για την Alpha Bank

11:41

ΠΟΞ: Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό χρειάζεται μεγαλύτερο ρεαλισμό και ευελιξία

11:36

7 παραλίες στην Αττική για τις βουτιές του Αυγούστου

11:17

Lenovo: Αύξηση 43% στα έσοδα τριμήνου - Άλμα της μετοχής

11:12

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η συσσώρευση λίγο πάνω από τις 2.600 μονάδες

11:05

Ιράν: Η ΕΕ και γύρω στις 30 χώρες καταδικάζουν τις εκτελέσεις διαδηλωτών

11:02

Ευρωαγορές: Ήπια άνοδος στους δείκτες - Ισχυρά κέρδη για τη Maersk

10:59

Εντοπίστηκε σορός άνδρα στη Διώρυγα της Κορίνθου

10:44

Συγκροτείται επιτροπή της ΑΠΑ για την προσγείωση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρακήνικο της Μήλου

10:35

GSI: Κατατέθηκε στους ρυθμιστές Κύπρου - Ισραήλ το αίτημα για έγκριση της επένδυσης από τον ΑΔΜΗΕ

10:19

Γιατί η Ευρώπη δυσκολεύεται να «μαζέψει» αποθέματα φυσικού αερίου για το χειμώνα

09:54

Βρετανική οικονομία: Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% το β’ τρίμηνο παρά τον πόλεμο

09:52

Δημοσιευμένη η πλατφόρμα, εγκλωβισμένο το ΟΣΔΕ 2026…

09:47

Η Νότια Κορέα ξαναγοράζει χρυσό μετά από 13 χρόνια

09:17

Anthropic: Σε συζητήσεις για την εξαγορά της Decart αντί 6 δισ. δολαρίων

09:04

Η Κίνα προωθεί την οργάνωση ενός συστήματος μοντέρνας βιομηχανίας άνθρακα μέχρι το 2030

09:02

Η Ουκρανία ζητά το 5% των διαθεσίμων πυραύλων των ΗΠΑ για τα συστήματα Patriot

08:48

Πόσα χρωστάνε οι Αμερικάνοι σε πιστωτικές κάρτες

08:37

DIMAND: Μείωση 67% στη χρήση νερού στο Piraeus Port Plaza

08:24

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές παρά τις αναταράξεις στη Μέση Ανατολή

08:12

Αυστραλία: Πάνω από 750.000 ανήλικοι εκτός Instagram και Facebook

07:56

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν επισκέπτεται για πρώτη φορά τις Κουρίλες νήσους - Διαμαρτύρεται η Ιαπωνία

07:50

Σεισμός στην Κολομβία: Οι νεκροί στους 265, η αναζήτηση επιζώντων σε καθοριστική φάση

07:43

Το στενό του Ορμούζ «παραμένει αποκλεισμένο», απαντά το Ιράν στον Τραμπ