BACKSTORY

Backstory: Χρηματοδότηση ΜμΕ. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Notos: λευκός καπνός

23-07-2021 | 07:41
Μοιράσου το

Όλοι στηρίζουν αυτή τη δόλια τη μικρομεσαία επιχείρηση. Αλήθεια όμως πως; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί εκτενώς. Μια και οι τράπεζες ελέγχονται και ελέγχονται αυστηρά από το SSM το moto παραμένει αυστηρά το ίδιο και λέει όχι νέα κόκκινα δάνεια. Επίσης το moto αναφέρει μεταξύ άλλων κάτι ακόμη: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι χορηγήσιμες. Έτσι τι μένει; Aυτό που συνεχίζουν επίσης να λένε οι τραπεζίτες όταν φεύγουν οι εταίροι είναι προσπαθήστε να δώσετε περισσότερες εγγυήσεις. Ωστόσο κατά την κυβέρνηση κάτι τέτοιο λύση δεν αποτελεί. Και προβλέπω εντάσεις... 

Χθες είχε γενική συνέλευση η Alpha Bank. Σήμερα η Eurobank. Σε κάθε τόνο οι διοικήσεις μιλούν για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κριτηρίων ESG. Αν μιλούμε για πραγματική μικρομεσαία επιχείρηση με size επί του ελληνικού εδάφους, δύσκολα θα εφαρμοστούν κριτήρια ESG μιας και οι περισσότερες εξ αυτών, αλήθεια δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν.

Αυτή η φιλόδοξη κυρία που ως πλώρη έχει βάλει τη θέση του CEO σε τράπεζα συστημική αν και επίμονη αν και μεθοδική έχει πολλά τρωτά. Ένα από αυτά είναι πως κυρίως την ενδιαφέρει η ανέλιξη και λιγότερο η δουλειά. Και αυτό το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι όχι μόνον στην τράπεζα, όχι μόνον εκτός αλλά και στο μετοχικό το σχήμα.

Προβλέπω πως οι λογιστές θα βιώσουν μεγάλο δράμα. Παράταση δηλώσεων μέχρι το Σεπτέμβριο; Η μόνη λογική είναι να εγκαταλείψουν το σπορ για διακοπές τώρα και εν συνεχεία να ξαναρχίσουν το κουπί για το Σεπτέμβριο.

Οι πιθανότητες να αλλάξει πλώρη το Frontier μου λένε πως είναι σχεδόν μηδενικές, εκτός και εάν υπάρχουν κρυμμένα δεδομένα κάτω από το χαλί οπότε οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις θα τα φανερώσουν. Δεν θεωρείται ωστόσο κάτι τέτοιο ως πολύ πιθανό.

Και να ξέρετε όλες πια οι τιτλοποιήσεις μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την Τράπεζα Αττικής θα περνούν μέσα από τον Ηρακλή και χωρίς δεύτερη κουβέντα λένε οι αρμόδιοι ώστε να αποκτούν rating.

Περνώντας από χίλια μύρια κύματα - τι Pillarstone, τι M&G... - το deal της εξυγίανσης της Notos που συζητούσε ο Μ. Παπαέλληνας (παίρνοντας σκυτάλη από τον Φάις) με τις τράπεζες, που ξεκλείδωσε με τη χρηματοδότηση μέσω Optima του νέου σχήματος, παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Το χθεσινό κουτσομπολιό βοούσε για υπογραφές και οριστικό κλείσιμο της από μήνες συζητούμενης συμφωνίας. Για... λευκό καπνό. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι βρέθηκε και επενδυτής. No problem, αλλά να τον δούμε γιατί έχουν δει πολλά τα μάτια μας... 

Πάντως αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, μένοντας στην υπόθεση ο Παπαέλληνας, μένει εκτός ο Φάις.... 

Πολύ σύντομα θα γίνουν γνωστές οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς η σχετική επιτροπή έχει ολοκληρώσει το έργο της. Το έργο αυτό προβλέπει διαχωρισμό προληπτικής και κατασταλτικής λειτουργίας της Επιτροπής. Η Επιτροπή ωστόσο θα παραμείνει μία και ενιαία.

Kαι για να καταλήξουμε, η ΕΚΤ υπό την Κριστίν Λαγκάρντ δεν παίζει... Αντιμετωπίζει στα ίσια του Γερμανούς και προειδοποιεί με τον τρόπο της για παρεμβάσεις για όσο και όπου χρειαστεί. Προειδοποιεί επίσης πως το 2% του πληθωρισμού είναι μεσοσταθμικό και επομένως ο πληθωρισμός μπορεί να ανέβει και πάνω από αυτό. 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.