BACKSTORY

Μάλλον έσφιξαν οι ζέστες στην ΤτΕ - Επιτροπές για πολυθεσίτες

02-07-2021 | 07:34
Μοιράσου το

Ο κλιματισμός εκεί στην ΤτΕ λειτουργεί καλά; Γιατί σφίξαν οι ζέστες και αρχίζω να ανησυχώ… Ούτε παιδικό τραύμα να ήταν αυτή η υπόθεση της Asset Management Company για τον Γιάννη Στουρνάρα. Όποτε μιλά ή δίνει συνέντευξη σε φιλικό περιβάλλον, επαναφέρει το θέμα της AMC ωσάν να μην έχει καταλάβει ότι το θέμα έχει κλείσει γιατί οι τράπεζες προχωρούν ταχύτατα με τον «Ηρακλή» στη μείωση των κόκκινων δανείων… Tα αποτελέσματα τα βλέπουν οι επενδυτές που για τον λόγο αυτό ξαναγύρισαν στις ελληνικές τράπεζες, τα βλέπουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που επικροτούν τον «Ηρακλή» (διαβάστε κ. Διοικητά τι λέει η Κομισιόν που έδωσε παράταση στο Σχήμα), τα βλέπουν οι τράπεζες (που ευτυχώς χάρη στον «Ηρακλή» ασχολούνται με πιο παραγωγικά πράγματα, ειδικά ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης), τα βλέπει ο φορολογούμενος που με τον «Ηρακλή» δεν πλήρωσε δεκάρα για το καθάρισμα των ισολογισμών των τραπεζών από τα NPLs.

Kαι δώστου επιμονή ο Διοικητής της ΤτΕ για «δεν έχουμε ποτέ καθίσει όλοι μαζί σε ένα τραπέζι. Η κυβέρνηση βεβαίως πήρε συμβούλους και αξιολόγησε την πρότασή μας. Απλώς είδα τη δήλωση κάποιου στελέχους της κυβέρνησης ότι θεωρείται ακριβή λύση…». Pardon? Δεν ξέρω αν κάθισαν σε τραπέζι (άντε να πάρω και αυτή την περίπτωση καθότι ο κορονοϊός επέβαλε αποστάσεις), αλλά ξέρω ότι διαβούλευση έγινε και ήταν μακρά… Άλλωστε, ο κ. Στουρνάρας, θυμάμαι, είχε θέσει την πρότασή του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις είδε το ΤΧΣ να προτείνει ένα Σχήμα, το οποίο η κυβέρνηση πήρε, εξέλιξε, διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες και υλοποίησε σε 3 μήνες!   

Άραγε δεν του έχουν πει του Γιάννη οι σύμβουλοι που εξέτασαν την πρόταση ότι -όπως υποστηρίζουν- «η πρόταση θα ήταν καλή 10 χρόνια πριν γιατί τώρα οι τράπεζες έχουν μειώσει και μειώνουν τα κόκκινα δάνειά τους με τον «Ηρακλή» και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κερδοφορία μέσω της οποίας θα σβήνουν και τον αναβαλλόμενο φόρο;» ή ότι «ακόμη και να υιοθετούνταν η πρόταση για την AMC αυτή θα έπαιρνε 2 – 3 χρόνια για να γίνει»; 

Τέλος πάντων! Εγώ απλά να θυμίσω ότι αρμόδια για τις συστημικές τράπεζες είναι η ΕΚΤ και η ΤτΕ αρμόδια για τις μη συστημικές. Για την ταμπακιέρα της Τράπεζας Αττικής θα προτιμούσα για να είμαι ειλικρινής να είχα περισσότερα νέα από την ΤτΕ... 

Παρεμπιπτόντως… Πότε να περιμένουμε τα πορίσματα του ελέγχου που ανακοίνωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο στα τέλη του 2020 ότι θα κάνει σχετικά με τις επιδόσεις του έργου της ΤτΕ και του ΤΧΣ;

Πέφτουν βροχή οι ορθές επαναλήψεις ανακοινώσεων εισηγμένων για τη σύνθεση και τη συγκρότηση των Επιτροπών Ελέγχου. Και το ερώτημα είναι πως μπορούν να πείσουν τους επενδυτές οι εισηγμένες ότι διέπονται από σοβαρότητα όταν δεν αναρτώνται σωστά οι ανακοινώσεις τους. Πέραν αυτού διαπιστώνω απόλυτη ένδεια προσώπων που θα στελεχώσουν τις Επιτροπές Ελέγχου.

Έτσι τα ίδια πρόσωπα στελεχώνουν περισσότερες των μία επιτροπές ελέγχου, σαν τα παιδιά του Πειραιά ένα πράμα. Σε τίποτα η παρατήρηση δεν έχει να κάνει με τον Πειραιά ούτε με το αριστούργημα του Χατζιδάκη.

Αναμένω λοιπόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να διαπιστώσουμε τους πολυθεσίτες για να δούμε αν προλαβαίνουν. Όπως μπορείτε να καταλάβετε η συμμετοχή σε Επιτροπή Ελέγχου γίνεται επάγγελμα και μάλιστα προσοδοφόρο.

Με την ευκαιρία, όσοι σε διάφορες θέσεις θεωρούν ότι τυχόν καλές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου διασφαλίζουν την καρέκλα τους, μάλλον κάνουν λάθος. Να θυμηθούμε την περίπτωση Αικατερινάρη που θεωρούσε ότι θα μείνει στο Υπερταμείο λόγω των... δυνατών δεσμών με το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού αλλά τελικά δεν έμεινε. Κανείς όμως δεν χάνεται καθώς μαθαίνω ότι έχει βάλει πλώρη να αξιοποιήσει  την εκλογική πελατεία της μητρός της Ασημίνας Ξηροτύρη και να κατέβει υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.