BACKSTORY

Backstory: Ο δρόμος για Paulson και ΤΧΣ και… δύο ακόμα προβλέψεις

25-06-2021 | 07:34
Viber Whatsapp Μοιράσου το

O πωλών της μετρητοίς ή ο πωλών επί πιστώσει. Έχουμε και λέμε: Στο 1,20 το ανώτατο εύρος τιμής για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Και το θέμα φυσικά εξακολουθεί να είναι τι θα πράξει το ΤΧΣ. Η απόφαση λοιπόν του Ταμείου εκτιμώ ότι θα είναι να μπει με ποσοστό ελαφρώς μικρότερο εκείνου που έχει προκειμένου να σηματοδοτήσει και την αποεπένδυση ευχαριστώντας τοιουτοτρόπως τις τάσεις των καιρών. Δεν έχει όμως και μεγάλη σημασία μιας και η συμμετοχή του Ταμείου στη συγκεκριμένη τράπεζα δεν είναι και κρίσιμη. Εκτός βέβαια και αν στο ΤΧΣ αποφασίσουν να κάνουν τον investment banker, κάτι που δε νομίζω να αρέσει στην κυβέρνηση…

Πάντως επειδή με γαργαλάει, θα την πω την σκέψη μου. Πιστεύω ότι ο Ξηρουχάκης θα ήθελε να μπει στην αύξηση κανονικά. Και να πουλήσει αργότερα. Όμως, αν και ψιλοανεξάρτητο το Ταμείο θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα συνεκτιμηθεί η γνωστή παλιά ρήση του Μποδοσάκη περί γκουβέρνου…

Όσο για τον Paulson, ε, τελικώς ναι θα εισέλθει σε αυτήν την πολύκροτη αύξηση, καθώς και οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί και χρήματα θα βγουν. Άρα γιατί να τα χάσει από τη στιγμή που δεν του έγινε το χατίρι- σιγά βέβαια μην του γινόταν- να μην πραγματοποιηθεί η αύξηση… Money talks σε τελική ανάλυση εκτός και αν προτιμάτε το πιο αρτίστικο… ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι.

H Credit Suisse πραγματοποιεί τον απολογισμό για τον ταλαίπωρο ευρωπαϊκό νότο που χάνει και όλο χάνει έδαφος σε ότι αφορά το ΑΕΠ της Ευρώπης. Η Ελλάδα σημείωσε πτώση 8,3%, του ΑΕΠ το 2020 η Ιταλία 8,9% και η Ισπανία 11,0%, υπολογίζει η ελβετική τράπεζα. Αιτία μία και μοναδική: Ο τουρισμός.

Πολύ γρήγορα τελειώνει το θεσμικό πλαίσιο για το συνεγγυητικό, σύντομα και ο Ηρακλής στη Βουλή ενώ ταχύτητες αύξησαν οι φορείς και για την υπουργική απόφαση που αφορά το DTC λόγω επίσπευσης της συνέλευσης της Attica Bank.

Μιλώντας για την Attica μία πρόβλεψη… Άλλο η απόφαση, άλλο μπαίνουν τα λεφτά. Θυμηθείτε το…Να κάνω και μια δεύτερη πρόβλεψη; Βλέπω τo York Capital να βγάζει σύντομα λεφτά από την τοποθέτησή του στη Famar… Και αυτό θυμηθείτε το.

Στις εισηγμένες εταιρίες αυτό που φαίνεται να παγιοποιείται είναι πως όποιος πηγαίνει ενημερωτικό για αύξηση κεφαλαίου όλο και κάποια απομείωση προκύπτει. Συμπέρασμα; Η δημιουργική λογιστική βρίσκεται στα καλύτερά της. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πως ορκωτοί ελεγκτές με τη σειρά τους βάζουν υπογραφές; Μήπως να αξιολογηθεί με σοβαρότητα το έργο των ορκωτών; Είδαμε τι έγινε στην Folli και μετά στην MLS αλλά κάποιοι κάνουν σαν να μην καταλαβαίνουν το πρόβλημα. Και βλέποντας τους ισολογισμούς πολύ φοβάμαι πως καθόλου δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες MLS όσο κι αν εμείς επιθυμούμε να πείσουμε τους ξένους για τη θεσμική θωράκιση της αγοράς.

Μένω στην MLS όπου από χθες έχει αρχίσει πάλι να παίζεται το έργο του επενδυτή Corinth Capital. Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που άρχισε να ενδιαφέρεται και ακόμα το ίδιο ενδιαφέρον εκδηλώνει. Και κατά διαβολική σύμπτωση όταν ζορίζουν τα πράγματα για την MLS εμφανίζεται η Corinth να ενδιαφέρεται γενικώς αλλά ουδέποτε μέχρι σήμερα να δεσμεύεται με κάποιο τρόπο. Αλήθεια και ο Κουτσολιούτσος δεν είχε κάποια στιγμή βρει επενδυτές ή ιδέα μας είναι;

Κατά τα λοιπά θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι αλλαγές που θα δούμε τις επόμενες ημέρες στα ΔΣ των εισηγμένων. Στις 17 Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση και οι περισσότεροι παραμένουν απροετοίμαστοι. Καταλληλότητα και ανεξαρτησία αποδεικνύεται ότι έστω και στο παρά πέντε είναι άγνωστες λέξεις για εισηγμένες. Με την ελπίδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά να κάνει τη δουλειά της βεβαίως και να μην μείνει σε προειδοποιήσεις που δεν γίνονται πράξεις.

Στον όμιλο Μουζενίδη σύντομα θα τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων κλπ. Οι ξενοδόχοι και όχι μόνο είναι με υπογλώσσια, Με την ευκαιρία πάντως να παρατηρήσω ότι η αλήθεια είναι ότι από το πλήθος φούμαρα που κυκλοφορούν για την ικανότητα σοβαρών και μη νταραβεριτζήδων περί αναδιαρθρώσεων σε προμηθευτές πιστωτές κλπ, την πιο σοβαρή δουλειά τελικά την έκαναν εκείνοι που έκαναν delivery την συμφωνία με τους ομολογιούχους της Folli Follie. Ποιοι; Δεν θα κάνω και διαφήμιση… Όποιος ενδιαφέρεται ας γκουγκλάρει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ο Λευκός Οίκος θέλει απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

23:46

Ford: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

23:43

ΗΠΑ: Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

23:30

Για πρώτη φορά το «Σαρλ ντε Γκολ» υπό νατοϊκή διοίκηση - Μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία

23:29

Meta: Βουτιά 11% της μετοχής λόγω αδύναμου guidance

23:15

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με μικρές διακυμάνσεις - Άλμα 12% για την Tesla

23:00

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

22:38

Απώλειες για το πετρέλαιο - Βουτιά 9% για το φυσικό αέριο

22:27

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί

22:14

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

22:03

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Μέσα σε 9 μήνες προκηρύξαμε διαγωνισμούς 1,5 δισ. ευρώ

21:53

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα - σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

21:42

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα

21:28

Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις με την προσοχή στραμμένη στα μακρο των ΗΠΑ

21:17

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το ν/σ του ΥΠΕΝ για κλιματική αλλαγή

21:05

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

20:53

Enterprise Greece: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φινλανδικών επιχειρήσεων η Ελλάδα

20:42

Reds: Ο Κ. Κόλλιας αναλαμβάνει και υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων

20:33

AEGEAN : Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

20:28

Τσακλόγλου: Το ΤΕΚΑ μακροπρόθεσμα θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

20:15

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν - Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

20:10

Ευρωαγορές: «Φρέναρε» το θετικό momentum

20:00

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Φλώρο - Θα κρατηθεί ως την απολογία του

19:52

Άρειος Πάγος: Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών ο Κασιδιάρης

19:45

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

19:31

Μητσοτάκης στο «ΑΙΓΙΣ»: Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για να είμαστε προετοιμασμένοι το καλοκαίρι

19:15

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; - Εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

18:57

CNL Capital: Αύξηση 62% στα έσοδα το 2023 - Στα 588.000 τα καθαρά κέρδη

18:45

Κεραμέως: Η Τεχνική Υποστήριξη της Κομισιόν πολύτιμος αρωγός στα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της χώρας μας

18:33

Ξυλοδαρμός Γραμμένου: Τι οδήγησε στο πρωτοφανές επεισόδιο με τον Φλώρο