BACKSTORY

Η μεγάλη μέρα της Alpha Bank - Πού βλέπουν κάποιοι ράλι

15-06-2021 | 07:33
Μοιράσου το

Όπως μπορείτε να διαβάσετε σήμερα αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Insider, απειροελάχιστη είναι η μείωση για τις τιμές των γραφείων στο β' εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Το γεγονός αυτό όμως, καθόλου δε συνάδει με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία των επαγγελματικών ακινήτων με βάση την οποία διενεργούνται και τα stress tests…

Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα για την Alpha Bank. Η εκτίμηση είναι πως οι ξένοι θα δώσουν το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου. Σε ό, τι αφορά τους αντιρρησίες.... θα έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσον διατηρούν ή όχι τελικώς τις αντιρρήσεις τους. Γιατί η μάχη των εντυπώσεων γι' αυτούς θα είναι στο τέλος δεδομένα χαμένη. Άλλωστε χθεσινοί δεν είναι, γνωρίζουν ότι την όποια αρρυθμία μόνο στη συνέλευση θα μπορούσαν να την επιχειρήσουν. Μέχρι εκεί. Γιατί ως προς τα κεφάλαια, να είστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πλεονάζοντα. Αν ο Paulson αποφάσιζε τελικά να μην μπει, χάρη θα κάνει σε αρκετούς που περιμένουν πώς και πώς… Όσο για την μικρή πίεση που υπήρξε (ή… επιχειρήθηκε) χθες στη μετοχή, άνευ ιδιαίτερης σημασίας τελικά…

Κατά τα λοιπά όλοι περιμένουν τον κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΕΣΕΔ (Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης) που αν δεν κάνω λάθος αδειοδοτήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με τους κώδικες και τις νέες διατάξεις για την εταιρική διακυβέρνηση προκύπτει και ένα  νέο «επάγγελμα». Ανεξάρτητο μέλος ΔΣ. Και επειδή αρχίζω να βλέπω κάποιους συγκεκριμένους σε πολλά ΔΣ ταυτόχρονα προβλέπω να γίνεται του… conflict of interest. Θα μου πείτε στην Ελλάδα η συγκεκριμένη εφαρμογή βρίσκει πρόσφορο έδαφος με πρώτη και καλύτερη την ΕΧΑΕ. Μια διερεύνηση στο ΔΣ της εταιρίας αρκεί.

Πωλήσεις πακέτων από τον Παπαθάνο στην CPI. Για καλό ή για κακό θα δείξει. Πάντως το γεγονός ότι η εταιρία δεν μπορεί να βγάλει μια σωστή ανακοίνωση και χρειάζεται ορθή επανάληψη έχει ένα ενδιαφέρον. Ένας συντονισμός απαιτείται για τη γνώση των πωληθέντων τεμαχίων. Να μη γίνονται μπερδέματα.

Κάποιοι λένε πως έρχεται ράλι χρηματιστηριακό σε εταιρίες πρώτων υλών. Δείτε για παράδειγμα τι γίνεται σε Χαλκό και σε Αλουμίνιο που έχουν φτάσει στα ύψη. Και όταν ανεβαίνουν οι τιμές τα κέρδη εκτοξεύονται. Από την άλλη πλευρά δεν βλέπω καλά τα πράγματα στις κατασκευαστικές και για την ακρίβεια αυτές που έχουν έργα σε εξέλιξη. Το κατασκευαστικό κόστος θα αυξηθεί σημαντικά και τα κέρδη θα πληγούν. Στα νέα έργα βέβαια θα έχουν λάβει τα μέτρα τους.

Το θέμα του ESG και του πρασίνου αποτυπώματος μην το παίρνετε ελαφρά. Ο Βαγγέλης δεν είναι κανένα παιδάκι… Ξέρει πολύ καλά τι κάνει και ποντάρει δυνατά προς τα επενδυτικά κεφάλαια και τα funds που συνδέονται με αυτό. Και ο Βαγγέλης το παιχνίδι αυτό το γνωρίζει καλά. Γύρω από το ESG θα παιχτεί τους επόμενους μήνες πολύ μεγάλο παιχνίδι διεθνώς. Κοσμογονία επενδυτική. Με αγορές πακέτων αλλά και εταιριών… Άλλωστε και ο άλλος Βαγγέλης, στην τελευταία του επένδυση με συμμετοχή σε ενεργειακό όμιλο, το ESG για τη ναυτιλιακή ακούω ότι είχε στο βάθος του νου. 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.