BACKSTORY

Οι αφοί Λασκαρίδη, η αμήχανη αγορά, το μοντέλο Λάτση

25-05-2021 | 07:26
Μοιράσου το

Μετά το σοκ η αμηχανία. Είναι αλήθεια ότι οι ωμές δηλώσεις του γνωστού εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη σόκαραν τον κόσμο του shipping. Μετά όμως το πρώτο σοκ, ήρθε μία σχετική αμηχανία καθώς επιχειρούσαν να κατανοήσουν τι είδους απόνερα θα προκαλούσε η αντίδραση από τον Θανάση Λασκαρίδη που εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τον αδερφό του. Άλλωστε οι δηλώσεις - σοκ του Πάνου Λασκαρίδη έθιγαν ευθέως τον πρωθυπουργό, με τον οποίο ως γνωστό διατηρεί καλή σχέση ο αδερφός του Θανάσης. Αν και ανεξαρτήτως καλών σχέσεων, η τοποθέτηση του κ. Θανάση Λασκαρίδη και η δημόσια διαφωνία θεωρείται απολύτως εύλογη.

Ωστόσο αυτό δίνει στους εφοπλιστικούς κύκλους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς την αφορμή να αναρωτηθούν εάν αυτή η οσμή ναυμαχίας σε επίπεδο εκπεφρασμένων θέσεων μεταξύ των δύο πολύ σημαντικών και ισχυρών ανδρών του εφοπλισμού και του επιχειρείν μπορεί να αποκτήσει και χαρακτήρα... επιχειρηματικής διάστασης μεταξύ των δύο αδερφών. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον σαφή διαχωρισμό για παράδειγμα στις business μεταξύ Σπύρου και Μαριάννας Λάτση. Αν δηλαδή το «μοντέλο Λάτση» διαχωρισμού δραστηριοτήτων θα επαναληφθεί στην περίπτωση των αφων Λασκαρίδη. 

Άλλωστε καθώς σιγά σιγά η σκυτάλη θα περνά και στη νεότερη γενιά σε αρκετές μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες αυτό οδηγεί σε ανακατανομές. Από τη μια η ναυτιλία, από την άλλη οι πολυσχιδείς επενδύσεις και business της οικογένειας. Θυμίζουμε ότι εσωτερικές μετοχικές ανακατατάξεις, προς την κατεύθυνση αυτή, είχαν υπάρξει πριν μερικούς μήνες στην εταιρία ΛΑΜΨΑ που διαχειρίζεται τα πολυτελή ξενοδοχεία της οικογένειας. 

Τελικώς δεν ξέρω αν... τα πάντα ρει, όπως έλεγε ο Ηράκλειτος αλλά όπως προβλέπεται στις μέρες μας το χρήμα ρέει... από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στα 82 δισ. προβλέπει τις εισροές μέχρι το 2027 και από εγχώρια και από κοινοτικά κονδύλια και ασφαλώς από το Ταμείο Ανάκαμψης η Alpha Bank. Λεφτά να δουν τα μάτια σας

Τα επόμενα projects των τραπεζών των οποίων η ανακοίνωση αναμένεται, είναι εθελουσίες αλλά και εκδόσεις ομολόγων. Όλες οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων φέτος ενώ τουλάχιστον δύο αναμένεται να προχωρήσουν σε εθελουσίες.

Είπα όμως πριν  Alpha Bank. Σας το έλεγα χθες ότι δύσκολο να μην υπάρξει αντίδραση στη μετοχή μετά τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή. Έτσι χθες κατάφερε να πιάσει το ψυχολογικό οποίο του 1 ευρώ. Είπαμε, οι συναντήσεις πάνε καλά. Τώρα, τι θα ψάξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τι μπορεί να βρει, ομολογώ ότι δεν τους έχω και για αητούς...

Εκεί στο Χρηματιστήριο πάντως, καλό θα είναι να ασχοληθούν σοβαρά με το γεγονός ότι βγαίνουν εταιρίες η μια μετά την άλλη και όπως πάνε δεν θα μείνει στο τέλος τίποτα. Καμία εταιρία δεν θέλει να περάσει ούτε έξω από την πόρτα... Καλές οι ημερίδες και οι εκδηλώσεις, αλλά όπως λένε και στο χωριό μου «όλο μέλι μέλι και τηγανίτα τίποτα». Δεν ξέρω όμως αν είναι όλα καλά για την κυβέρνηση που επιθυμεί να υπάρχει χρηματιστήριο για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.