BACKSTORY

Η κόντρα Αττικής με KPMG και το θαύμα των Ευρωσυμβούλων

07-05-2021 | 07:44
Μοιράσου το

Αυτή η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ρε παιδιά στο παρελθόν ήταν σοβαρή υπόθεση. Παρήγαγε πολιτική, αφουγκραζόταν τα προβλήματα, συζητούσε επί ίσοις όροις με την κυβέρνηση, εκπονούσε μελέτες, έγραφε νομικά κείμενα. Τώρα ερίζουν οι πρόεδροι των τραπεζών για τη θέση του προέδρου της Ένωσης... Κάτι άλλο πιο παραγωγικό δεν βλέπουμε! Γκόρτσος! Γκόρτσος! και πάλι Γκόρτσος!

Αυτή η πρωτοβουλία απόσχισης των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, να έχει καμιά σχέση με την Τράπεζα Αττικής; Προβληματίζομαι. Και αυτή η κοφτή μπαλιά και γρήγορη από την Attica Bank προς την KPMG πως αυτή φταίει για την καθυστέρηση δημοσιοποίηση της οικονομικής έκθεσης, να μείνει άραγε αναπάντητη από την μεγάλη ελεγκτική; Δε νομίζω. Κατά πάσα βεβαιότητα θα πρέπει να υπάρξει απάντηση και προς την Attica Bank και προς την ΤτΕ και προς την Κεφαλαιαγορά αλλά και προς την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου. Η KPMG δεν είναι καμιά τυχαία εταιρεία... Θα απαντήσει σίγουρα με τρόπο θεσμικό.

Βέβαια η Τράπεζα Αττικής την κάρφωσε στεγνά την ελεγκτική και οι κακές γλώσσες λένε ότι άλλα είχαν συμφωνηθεί και άλλα βγήκαν στον αφρό. Βεβαίως η ελεγκτική ένα σοβαρό πρόβλημα. Το έχει αν αρχίσουν οι μηνύσεις και οι αγωγές από επενδυτές καθώς εμφανίζεται υπαίτια για την μη έκδοση οικονομικών καταστάσεων έγκαιρα. Ειδικά δε όταν δεν υφίσταται θέμα παρατηρήσεων από πλευράς της καθώς υπάρχουν οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Κοινώς τον μουτζούρη θα τον πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι όπως συμβαίνει από το 2010 και μετά με τις τράπεζες.

Παρεμπιπτόντως έχει δει κανένας τη σύνθεση ΔΣ της περίφημης Artemis της Τράπεζας Αττικής; Ούτε υαλοκαθαριστήρας να ήταν με τόσο μπες βγες που έχει την τελευταία διετία. Τι να είδαν οι άνθρωποι και φεύγουν; Μήπως είδαν ότι υπάρχουν και δάνεια τα οποία δεν θέλει να ακουμπήσει για λόγους πολιτικούς και ξέρουν ότι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντας αλλά και των εχόντων πολιτική εξουσία;

Τελικά όλο το παίγνιο σε ότι αφορά το Χρηματιστήριο εξακολουθεί να έχει να κάνει με τις τράπεζες αφού μεταξύ άλλων περιμένουμε ποιες θα είναι εντός MSCI. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Διαβάζω την ανακοίνωση των Ευρωσυμβούλων όπου μιλούν για «σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, όπως επίσης και διατήρηση της θετικής δυναμικής» για επιστροφή σε καθαρή θέση (!!!) 206 χιλιάδων και εντυπωσιακή μείωση δανεισμού 400.000 ευρώ. Και πραγματικά στην εταιρεία πρέπει να συντελέστηκε θαύμα από το πρώτο εξάμηνο στο δεύτερο. Για να εξηγήσουμε λοιπόν το θαύμα έχουμε και λέμε. Πρώτο εξάμηνο. Τζίρος 2,546 εκατ. ευρώ, κόστος πωλήσεων 2,241 εκατ. ευρώ και μεικτά κέρδη 305 χιλιάδες. Στο δεύτερο εξάμηνο τζίρος 1,497 εκατ. ευρώ, κόστος πωλήσεων 730 χιλιάδες ευρώ και μεικτά κέρδη 762 χιλιάδες.

Δηλαδή για να φτάσει στο θαύμα η καλή εισηγμένη εταιρεία το κόστος πωλήσεων επί κύκλου εργασιών 88% που είχε στο πρώτο εξάμηνο, το έριξε στο 48%. Αν δεν είναι θαύμα τότε ποιο είναι. Ο πολλαπλασιασμός των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων;

Κουίζ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στα πόσα νοσοκομεία θεωρείται κανείς ότι έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην ιδιωτική Υγεία;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.