ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Έρχεται νέα στήριξη του στεγαστικού και των επενδύσεων με διπλό ευρωπαϊκό πρόσημο

Γιάννης Παπαγεωργίου
23-06-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται νέα στήριξη του στεγαστικού και των επενδύσεων με διπλό ευρωπαϊκό πρόσημο
Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά το στεγαστικό ζήτημα αλλά και την εκμετάλλευση κονδυλίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχουν ήδη δρομολογηθεί και έχουν έντονο ευρωπαϊκό πρόσημο.

Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά το στεγαστικό ζήτημα αλλά και την εκμετάλλευση κονδυλίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχουν ήδη δρομολογηθεί και έχουν έντονο ευρωπαϊκό πρόσημο.

Συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τη στήριξη της ΕΤΕπ

Στην πρόσφατη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Νάντια Καλβίνο, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης συζήτησε αναλυτικά και το ζήτημα του στεγαστικού.

«Συζητήσαμε αναφορικά με τις επενδύσεις της ΕΤΕπ στην οικονομικά προσιτή στέγη, την καθαρή ενέργεια και τις μεταφορές όπως και στη στήριξή μας στο οικοσύστημα start ups στην Ελλάδα και πέρα από αυτή» δήλωνε η Ισπανίδα αξιωματούχος αμέσως μετά τη συνάντηση. Παρών σε αυτήν ήταν και ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Γιάννης Τσακίρης ο οποίος και έχει αναλάβει το συντονισμό σχετικής πρωτοβουλίας.

Η ΕΤΕπ αναμένεται να υποστηρίζει ένα πρόγραμμα -τύπου ΣΔΙΤ- που αφορά σε συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να κατασκευαστούν και βγουν στην αγορά κατοικίες σε τιμές ανταγωνιστικότερες των υφιστάμενων.

Στήριξη σε επενδύσεις και από τον ESM

Σε άλλες εποχές, οποιαδήποτε στήριξη από τον ESM θα προκαλούσε σημαντικές αντιδράσεις με δεδομένο ότι οι χρηματοδοτήσεις του συνοδεύονται από μνημόνια. Αυτή τη φορά, στελέχη του ESM αναμένεται να συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους στη βέλτιστη αξιοποίηση κεφαλαίων του ΤΧΣ. Χωρίς ακόμα να έχουν γίνει περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές από το Λουξεμβούργο, στόχος της συνεργασίας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επενδύσεων, παράμετρος που επισημαίνει στην Έκθεση και στις συστάσεις της προς την Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η καλή σχέση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αναδείχθηκε και στην συνάντηση του Κυριάκου Πιερρακάκη με τον επικεφαλής του Μηχανισμού Πιερ Γκραμένια, με τον τελευταίο να δηλώνει: «Ήταν εξαιρετικές οι συζητήσεις που είχαμε με τον νέο Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, οι οποίες ανέδειξαν τη βελτίωση και της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και της ανάπτυξης της οικονομίας της. Οι αγορές και ο ESM αναγνωρίζουν τη θετική αυτή εξέλιξη».

Στελέχη του ESM -αλλά και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών- αναμένονται σύντομα στην Ελλάδα με αφορμή το συνέδριο του Economist 1-3 Ιουλίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:50

Χιλιάδες SMS από τον ΕΛΓΑ: Παραγωγοί υποχρεώνονται σε επιστροφή αποζημιώσεων

18:48

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Τραμπ: Στο επίκεντρο Γάζα και αμυντική βιομηχανία

18:48

Μιράν (Fed): Θα προσαρμόσω την άποψή μου για τον πληθωρισμό εάν τα ενοίκια αυξηθούν

18:41

Ξεκινάει ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης

18:26

Real Consulting: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Advanced Management Solutions

18:13

Η Ρωσία εξαπέλυσε «τη μεγαλύτερη επίθεση» σε ουκρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου

18:11

Ο Υπ. Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας επισκέπτεται την Ελλάδα - Στόχος η διεύρυνση των εμπορικών δεσμών

18:07

Σόλομον (CEO Goldman Sachs): H «τρέλα» για AI μοιάζει στη Φούσκα των Dot-com

18:05

Νέο ρεκόρ δεκαετίας για τον τραπεζικό δείκτη του ΧΑ

17:52

Δούκας: Εάν θέλουμε να επανασχεδιάσουμε τη Δημοκρατία, πρέπει να ενισχύσουμε τη δύναμη των πόλεων

17:51

Intralot: «Κλείδωσε» στα 1,10 ευρώ η ΑΜΚ - Στο 75% - 25% η κατανομή

17:45

Goldman Sachs: Άνοδος στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

17:41

Lidl Hellas: Νέες μόνιμες μειώσεις τιμών σε 60 επιπλέον προϊόντα

17:37

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Χαμάς για ειρήνη στη Γάζα έως το βράδυ της Κυριακής

17:30

Επίσκεψη Τζιτζικώστα στην Κύπρο

17:27

Παπασταύρου: Ο κάθετος διάδρομος είναι η νέα ενεργειακή ραχοκοκαλιά της Ευρώπης, που ενώνει τον Νότο με τον Βορρά

17:18

Κεραμέως: Νέα αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες κατά 1,8 εκατομμύρια ώρες

17:15

«Στερεύει» από μπύρα η Ιαπωνία - Κυβερνοεπίθεση «τσάκισε» την παραγωγή της Asahi

17:09

Άρτεμις Τσίτσικα: Η Gen A αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους στα social media

16:55

Wall Street: Διευρύνει τα ρεκόρ κόντρα στο shutdown

16:51

Σερβία: Εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή ταχείας κυκλοφορίας από το Βελιγράδι μέχρι την Ουγγαρία

16:36

Αγαπηδάκη: 2 νέα προγράμματα εξετάσεων για παχυσαρκία ενηλίκων και νεφρική δυσλειτουργία

16:35

Στην Αμοργό το Σαββατοκύριακο ο Κ. Μητσοτάκης

16:33

Ανελκυστήρες: Η δήλωση στο Μητρώο δεν είναι πιστοποίηση – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

16:29

Κώτσηρας: Οικοδομούμε ένα φορολογικό πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των πολιτών

16:19

Μπέζος: Το ΑΙ βρίσκεται σε μια «βιομηχανική φούσκα», αλλά η κοινωνία θα αποκομίσει γιγαντιαία οφέλη από αυτό

16:15

Αυτοψία Γ.Γ. Υποδομών στα έργα οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ

16:15

Βιρκούνεν (Κομισιόν): Η πιο σοβαρή κατάσταση ασφαλείας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

16:13

Μπλακ άουτ σε Ισπανία - Πορτογαλία: Η σοβαρότερη βλάβη των τελευταίων 20 ετών στην Ευρώπη

16:06

Τι βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Θεοδωρικάκου - Μπρατάκου