ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Από τους φόβους για τη δημοκρατία στην ανησυχία για την οικονομία [upd]

Γιάννης Παπαγεωργίου
08-07-2024 | 11:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από τους φόβους για τη δημοκρατία στην ανησυχία για την οικονομία [upd]
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το σκέλος που αφορά στη δημοκρατία και τους φόβους που είχε συνδεθεί με το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο δεύτερος είναι η Γερμανία- εύλογα προκαλούσε και προκαλεί φόβο.

Εν τέλει τα αποτελέσματα ανέδειξαν δύο βασικές αλήθειες. Πρώτον, οι πλειοψηφίες δημιουργούνται από αυτούς που συμμετέχουν (και συνασπίζονται στην προκειμένη περίπτωση) στην κάλπη και οι πλειοψηφικές κυβερνήσεις συνήθως χρειάζονται την ψήφο του κέντρου. Και δεύτερον, η Ρωσία του Πούτιν δε θα αποκτήσει ισχυρό πάτημα σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της ΕΕ.

Αυτό όμως που τα αποτελέσματα των εκλογών δεν αντιμετωπίζουν κατ’ ανάγκη και από μόνα τους είναι μία εύλογη ανησυχία με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η γαλλική οικονομία είναι -μαζί με την ιταλική- οι πρώτες στην Ευρώπη που χρειάζονται (συγγνώμη για τον όρο αλλά έτσι είναι) άμεσο συμμάζεμα. Για την ακρίβεια, προς αποφυγή των χειρότερων, έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θυμίζουν κάτι από Ελλάδα της κρίσης.

Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία μεγάλη και παραγωγική οικονομία που διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα του 2010, ωστόσο -πέραν των ανησυχητικών αριθμών- υπάρχει μία παράμετρος που λίγοι τη λογαριάζουν. Η άγνοια των Γάλλων αναφορικά με τέτοιες καταστάσεις. Σε αντίθεση με τους Ιταλούς -οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διφορούμενο ή προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές και… ανέκαθεν διέθεταν τουλάχιστον έναν Ντράγκι π.χ. να αντιπροσωπεύει τη φωνή της οικονομικής σύνεσης- η συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής πολιτικής σκηνής δεν έχει σχεδόν ιδέα τι μπορεί να επιφέρει ένα προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απόλυτη γνώση της κατάστασης, η επίσκεψη των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της διμερούς -όπως με κάθε κράτος μέλος- διαπραγμάτευσης για το επόμενο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι κομβική. Το βασικό σενάριο θέλει τη Γαλλία να έχει αποφύγει την ακυβερνησία και να αντιλαμβάνεται εν μέσω του ακροδεξιού ή ακροαριστερού λαϊκισμού της ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει την πραγματικότητα. Αυτό το σενάριο για την ώρα είναι το επικρατέστερο κυρίως λόγω της καθοριστικής παρουσίας του -πολιτικά αποδυναμωμένου αλλά αρκούντος ισχυρού- προέδρου της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν.

Τα υπόλοιπα σενάρια είναι έως και εφιαλτικά. Με πιο πιθανό εξ αυτών ένα σχετικά «βιώσιμο», το οποίο θέλει τη Γαλλία να μαθαίνει «the hard way» από την αντίδραση των ίδιων των αγορών. Εξαιρετικά επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και τον πόνο που επιφέρει ο λαϊκισμός που ψηφίζουν ενίοτε με συντριπτικά ποσοστά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για κάθε εμπλεκόμενο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:55

Σ. Αραβία: Αναγκαία για τον παγκόσμιο πετρελαϊκό εφοδιασμό η λειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού προς την Ερυθρά Θάλασσα

15:41

Κουφονικολάκου (ΕΛΑΣ): Ο κ. Μαρινάκης δεν είπε την προσωπική του θέση για περιορισμό του χρόνου παροχής του επιδόματος ανεργίας

15:34

ΣΥΡΙΖΑ: Κύριε Μητσοτάκη, η επανάληψη δεν αλλάζει την πραγματικότητα

15:27

Ηράκλειο: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 22χρονο μοτοσικλετιστή

15:24

Ρωσία: Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν ένα διυλιστήριο στην περιοχή του Κρασνοντάρ

15:14

Σπανάκης: Δεν καταλαβαίνω γιατί πέσατε να φάτε τον κ. Μαρινάκη για το επίδομα ανεργίας

15:08

Κακλαμάνης: Η Βουλή θα επισκευάσει δύο κατοικίες στο Καστελλόριζο για αγροτικούς ιατρούς/νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς

15:04

Ο «κουμπαράς» των παιδιών: Πώς η Ελλάδα πρωτοπορεί σε σχέση με την ΕΕ και τους G20

14:50

Ανδρουλάκης: Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η πρώτη θέση για να προκύψει η πολιτική αλλαγή

14:28

Καλαφάτης: Οι τρεις πηγές χρηματοδότησης για τις ΜμΕ

14:12

Κοντογεώργης: Η αυτοδυναμία εξυπηρετεί καλύτερα τη δυνατότητα της χώρας να κάνει άλματα προόδου

13:53

Χατζηδάκης: Η ΔΕΘ είναι μόνο η αρχή - Έχουμε σημαντικές μάχες μπροστά μας

13:26

Πυροβολισμοί έξω από beach bar στην Ανάβυσσο

13:19

Λιμενικό: 3.391 συλλήψεις αλλοδαπών για παράτυπη είσοδο τον Αύγουστο

13:14

Το μεγάλο στοίχημα των τσιπ με νιτρίδιο του γαλλίου - Η επαναστατική ελληνική τεχνολογία που μπορεί να μπει στα πιο εξελιγμένα ραντάρ

13:00

Ακίνητα - Retail: Που φτάνουν ενοίκια και yields στις top εμπορικές «πιάτσες» - Νέες «αφίξεις» και φίρμες

12:54

Γερμανία: Η AfD διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του CDU του Μερτς σε πανεθνική δημοσκόπηση

12:40

Διαμαντοπούλου: Δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις με χρέη – Οι βασικές προτεραιότητες στην οικονομία

12:37

Ένας στους πέντε ασθενείς με καρκίνο κινδυνεύει από θρόμβωση

12:32

Τουρκία: Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης καταγγέλλει τους «προδότες» που μεταπηδούν στο κόμμα του προέδρου Ερντογάν

11:52

Συνολικά 1.394 παιδιά φιλοξενούνται δωρεάν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

11:44

Καναδάς: Εμβαθύνει τις σχέσεις με την ΕΕ καθώς οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ κλιμακώνονται

11:33

Σουηδία: Κάλπες βουλευτικών εκλογών σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση

11:24

Bloomberg: Θα πεθάνουμε όλοι από την τεχνητή νοημοσύνη;

11:02

Μητσοτάκης: Μισθολογικό κίνητρο 5.000 ευρώ για εγκατάσταση στο Καστελόριζο

10:47

Άλτμαν (OpenAI): Δεν θα γίνει IPO το 2026 λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια της ΑΙ

10:31

Ομόλογα: Η μείωση του ελληνικού χρέους ασπίδα στην αύξηση του κόστους δανεισμού διεθνώς

10:01

Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη δεν είναι «χαμένη υπόθεση» στην Ευρώπη

09:51

ΕΛΑΣ: Οι Ο.Π.ΔΙ. αλλάζουν τον «χάρτη εγκληματικότητας» μέσα στους οικισμούς υψηλής παραβατικότητας

09:41

Χούθι: Χτύπησαν με drones και πυραύλους στρατιωτική βάση στη Σαουδική Αραβία