ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Από τους φόβους για τη δημοκρατία στην ανησυχία για την οικονομία [upd]

Γιάννης Παπαγεωργίου
08-07-2024 | 11:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από τους φόβους για τη δημοκρατία στην ανησυχία για την οικονομία [upd]
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το σκέλος που αφορά στη δημοκρατία και τους φόβους που είχε συνδεθεί με το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο δεύτερος είναι η Γερμανία- εύλογα προκαλούσε και προκαλεί φόβο.

Εν τέλει τα αποτελέσματα ανέδειξαν δύο βασικές αλήθειες. Πρώτον, οι πλειοψηφίες δημιουργούνται από αυτούς που συμμετέχουν (και συνασπίζονται στην προκειμένη περίπτωση) στην κάλπη και οι πλειοψηφικές κυβερνήσεις συνήθως χρειάζονται την ψήφο του κέντρου. Και δεύτερον, η Ρωσία του Πούτιν δε θα αποκτήσει ισχυρό πάτημα σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της ΕΕ.

Αυτό όμως που τα αποτελέσματα των εκλογών δεν αντιμετωπίζουν κατ’ ανάγκη και από μόνα τους είναι μία εύλογη ανησυχία με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η γαλλική οικονομία είναι -μαζί με την ιταλική- οι πρώτες στην Ευρώπη που χρειάζονται (συγγνώμη για τον όρο αλλά έτσι είναι) άμεσο συμμάζεμα. Για την ακρίβεια, προς αποφυγή των χειρότερων, έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θυμίζουν κάτι από Ελλάδα της κρίσης.

Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία μεγάλη και παραγωγική οικονομία που διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα του 2010, ωστόσο -πέραν των ανησυχητικών αριθμών- υπάρχει μία παράμετρος που λίγοι τη λογαριάζουν. Η άγνοια των Γάλλων αναφορικά με τέτοιες καταστάσεις. Σε αντίθεση με τους Ιταλούς -οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διφορούμενο ή προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές και… ανέκαθεν διέθεταν τουλάχιστον έναν Ντράγκι π.χ. να αντιπροσωπεύει τη φωνή της οικονομικής σύνεσης- η συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής πολιτικής σκηνής δεν έχει σχεδόν ιδέα τι μπορεί να επιφέρει ένα προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απόλυτη γνώση της κατάστασης, η επίσκεψη των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της διμερούς -όπως με κάθε κράτος μέλος- διαπραγμάτευσης για το επόμενο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι κομβική. Το βασικό σενάριο θέλει τη Γαλλία να έχει αποφύγει την ακυβερνησία και να αντιλαμβάνεται εν μέσω του ακροδεξιού ή ακροαριστερού λαϊκισμού της ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει την πραγματικότητα. Αυτό το σενάριο για την ώρα είναι το επικρατέστερο κυρίως λόγω της καθοριστικής παρουσίας του -πολιτικά αποδυναμωμένου αλλά αρκούντος ισχυρού- προέδρου της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν.

Τα υπόλοιπα σενάρια είναι έως και εφιαλτικά. Με πιο πιθανό εξ αυτών ένα σχετικά «βιώσιμο», το οποίο θέλει τη Γαλλία να μαθαίνει «the hard way» από την αντίδραση των ίδιων των αγορών. Εξαιρετικά επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και τον πόνο που επιφέρει ο λαϊκισμός που ψηφίζουν ενίοτε με συντριπτικά ποσοστά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για κάθε εμπλεκόμενο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:09

H Shein κατάφερε επιτέλους να πάρει έγκριση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

08:57

CURCUMIN C.G: Kουρκουμάς, βιταμίνη C και Ginger, μαζί!

08:53

Νέα εκατέρωθεν χτυπήματα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν - Άλμα 4% για το πετρέλαιο

08:49

Υπογράφεται η σύμβαση για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά – Παρών στην τελετή ο Κυρ. Μητσοτάκης

08:46

Χρηματιστήριο: Το σημείο που θα κρίνει τον μεσοπρόθεσμο ανοδικό κύκλο

08:37

Τι χρήματα έχει βγάλει από το μπάσκετ ο Τσέντι Όσμαν

08:32

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

08:27

Τα 400+1 πρόσωπα του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΛ.Α.Σ

08:19

ΕΕ για Ελλάδα: Εύσημα αλλά και συστάσεις για φοροαπαλλαγές, στέγη και ενέργεια

08:18

Αύξηση πωλήσεων και «αστραφτερά» κέρδη για τη Swarovski στην Ελλάδα

08:07

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς μοιράστηκαν τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων

08:05

Πλαστικά: Η Ευρώπη αλλάζει τους κανόνες, αλλά αποδυναμώνει τη δική της βιομηχανία

07:38

Υποδομές: Συμβάσεις, έργα και καλοκαιρινές «κορδέλες»

07:36

Καύσιμα: Πώς θα εφαρμοστεί η μείωση των 10 και 5 λεπτών – Τα ανοιχτά ερωτήματα και ο γρίφος των αποθεμάτων

07:27

Το μέτρημα των «εκλογολόγων» της Ν.Δ. -Eμμένει στη 13η σύνταξη το ΠΑΣΟΚ - Φαβορί η Ρένα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

07:19

Κομισιόν: Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής έφερε αποτελέσματα - Εξαρτημένοι οι Έλληνες από τον λογιστή τους

07:11

Οι συγχωνεύσεις της Πειραιώς - Τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ - Η ήπια προσέγγιση για τα καύσιμα

23:58

Συνελήφθη άτομο στην Ημαθία για διακίνηση ναρκωτικών

23:35

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι προτείνει την αντικατάσταση της πρωθυπουργού Γιούλιας Σβιριντένκο

23:15

Πέντε συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών σε Καστοριά και Κοζάνη

22:48

Μυλωνάκης: Τραβάω την κουρτίνα στην τοξικότητα

22:17

Χαλκιδική: Συνελήφθη 27χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

21:47

ΓΕΕΘΑ: Η στρατιωτική εκπαίδευση αποτελεί σύγχρονη επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης

21:17

Θεσσαλονίκη:Τέσσερις συλλήψεις για παραβάσεις του ΚΟΚ και τροχαία αδικήματα

21:00

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζητεί άμεσο τερματισμό της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στον Κόλπο

20:33

Περιορίστηκε η φωτιά στο παλιό κτήριο του Μπάντμιντον στο Πάρκο Γουδή

20:26

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής στον Άβαντα, οριοθετήθηκε η φωτιά στον Άγιο Αθανάσιο

20:15

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν - Χτυπήθηκε το νησί Κεσμ

19:30

Η ΕΚΤ βάζει το κλίμα στην εξίσωση των τραπεζικών εγγυήσεων

19:19

Μουντιάλ 2026: Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας-Αργεντινής με αφορμή ρατσιστικά σχόλια κατά των «πετεινών»