ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Από τους φόβους για τη δημοκρατία στην ανησυχία για την οικονομία [upd]

Γιάννης Παπαγεωργίου
08-07-2024 | 11:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από τους φόβους για τη δημοκρατία στην ανησυχία για την οικονομία [upd]
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το σκέλος που αφορά στη δημοκρατία και τους φόβους που είχε συνδεθεί με το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο δεύτερος είναι η Γερμανία- εύλογα προκαλούσε και προκαλεί φόβο.

Εν τέλει τα αποτελέσματα ανέδειξαν δύο βασικές αλήθειες. Πρώτον, οι πλειοψηφίες δημιουργούνται από αυτούς που συμμετέχουν (και συνασπίζονται στην προκειμένη περίπτωση) στην κάλπη και οι πλειοψηφικές κυβερνήσεις συνήθως χρειάζονται την ψήφο του κέντρου. Και δεύτερον, η Ρωσία του Πούτιν δε θα αποκτήσει ισχυρό πάτημα σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της ΕΕ.

Αυτό όμως που τα αποτελέσματα των εκλογών δεν αντιμετωπίζουν κατ’ ανάγκη και από μόνα τους είναι μία εύλογη ανησυχία με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η γαλλική οικονομία είναι -μαζί με την ιταλική- οι πρώτες στην Ευρώπη που χρειάζονται (συγγνώμη για τον όρο αλλά έτσι είναι) άμεσο συμμάζεμα. Για την ακρίβεια, προς αποφυγή των χειρότερων, έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θυμίζουν κάτι από Ελλάδα της κρίσης.

Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία μεγάλη και παραγωγική οικονομία που διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα του 2010, ωστόσο -πέραν των ανησυχητικών αριθμών- υπάρχει μία παράμετρος που λίγοι τη λογαριάζουν. Η άγνοια των Γάλλων αναφορικά με τέτοιες καταστάσεις. Σε αντίθεση με τους Ιταλούς -οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διφορούμενο ή προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές και… ανέκαθεν διέθεταν τουλάχιστον έναν Ντράγκι π.χ. να αντιπροσωπεύει τη φωνή της οικονομικής σύνεσης- η συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής πολιτικής σκηνής δεν έχει σχεδόν ιδέα τι μπορεί να επιφέρει ένα προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απόλυτη γνώση της κατάστασης, η επίσκεψη των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της διμερούς -όπως με κάθε κράτος μέλος- διαπραγμάτευσης για το επόμενο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι κομβική. Το βασικό σενάριο θέλει τη Γαλλία να έχει αποφύγει την ακυβερνησία και να αντιλαμβάνεται εν μέσω του ακροδεξιού ή ακροαριστερού λαϊκισμού της ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει την πραγματικότητα. Αυτό το σενάριο για την ώρα είναι το επικρατέστερο κυρίως λόγω της καθοριστικής παρουσίας του -πολιτικά αποδυναμωμένου αλλά αρκούντος ισχυρού- προέδρου της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν.

Τα υπόλοιπα σενάρια είναι έως και εφιαλτικά. Με πιο πιθανό εξ αυτών ένα σχετικά «βιώσιμο», το οποίο θέλει τη Γαλλία να μαθαίνει «the hard way» από την αντίδραση των ίδιων των αγορών. Εξαιρετικά επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και τον πόνο που επιφέρει ο λαϊκισμός που ψηφίζουν ενίοτε με συντριπτικά ποσοστά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για κάθε εμπλεκόμενο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:48

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει άμεση προοπτική επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με Ουκρανία

14:47

Παράκαμψη Χαλκίδας: Η ΜΕΤΚΑ υποδέχθηκε τον Κ. Μητσοτάκη στο εργοτάξιο του έργου

14:43

5 πράγματα να ελέγξεις πριν επιλέξεις πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης

14:42

Η ουκρανική βουλή διόρισε τον Κορέτσκι νέο πρωθυπουργό εν μέσω διαδηλώσεων

14:42

ΔΟΑΕ: «Απαράδεκτος ο θάνατος μηχανικού του σταθμού της Ζαπορίζια σε επίθεση»

14:41

Παπαθανάσης: Δυνατότητα υπερδέσμευσης πόρων κατά 30% για το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

14:36

Μαρινάκης: Σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία - Παρεμβάσεις σε στέγη, ασφάλεια και οφειλές

14:28

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη λόγω της αύξησης των πύρινων μετώπων

14:27

Τέταρτη σύλληψη για την επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

14:25

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η εξέλιξη αποκαθιστά την αλήθεια ως προς το πρόσωπό μου»

14:20

Συμφωνία ΔΕΗ με Naval για τη συντήρηση των φρεγατών FDI

14:16

Νόαμ Κατζ: Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου έχει πλέον αποκτήσει σταθερά θεμέλια

14:15

Τουρνάς: «Η πρόληψη και η άμεση επέμβαση είναι τα ισχυρότερα όπλα απέναντι στις πυρκαγιές»

14:11

Η Ουκρανία έπληξε 6 ρωσικά τάνκερ και ρυμουλκά στη Μαύρη Θάλασσα

14:02

Μηταράκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν διαπίστωσε καμία παράνομη ενέργεια από μέρους μου

14:01

Ημερίδα της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών αποκατάστασης και τη νέα εποχή στην Κρατική Αρωγή

13:55

Η ιταλική βουλή ενέκρινε την εκλογική μεταρρύθμιση της Μελόνι

13:54

Συρία: Οι αρχές απέτρεψαν απόπειρα λαθραίας εισαγωγής όπλων για την Χεζμπολάχ

13:41

Σκρέκας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ζητώ την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης»

13:40

Μελέτη ΕΥ: Η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας απαιτεί ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό οδικό χάρτη

13:32

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για ελληνική κρατική ενίσχυση ύψους 41 εκατ. ευρώ στη γεωργία

13:29

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης για προσλήψεις σε 3 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

13:23

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Κρήτη και τρεις ακόμα Περιφέρειες

13:17

Μητσοτάκης: 49,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το νέο ΠΔΠ – Τι είπε για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

13:11

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Ανθεκτική επενδυτική διάθεση και το στοίχημα της ΑΙ

13:11

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 6,9% στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον Μάρτιο

13:08

Δένδιας: Ο δυναμικός ελληνισμός της Αυστραλίας ακμάζει

13:07

Βραβείο «Ανάπτυξης & Επενδύσεων» για τον Όμιλο Τσέτη στους Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας 2026

13:04

Κοντογεώργης: Στήριξη σε μεσαία τάξη και επαγγελματίες με κοστολογημένα μέτρα

12:58

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα 4,20 ευρώ η τιμή διάθεσης για την ΑΜΚ