ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δεν φταίει η ΕΕ όταν δεν συμφωνούν οι πρωτεύουσες

Γιάννης Παπαγεωργίου
21-05-2024 | 15:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν φταίει η ΕΕ όταν δεν συμφωνούν οι πρωτεύουσες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Η προσπάθεια για κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ χρονολογείται από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προηγείται ακόμα και της ίδιας της Ένωσης, στις πρώτες της εκδοχές. Τις τελευταίες ημέρες δύο γεγονότα ανέδειξαν την αδυναμία κοινής προσέγγισης σε σημαντικά ζητήματα.

Η προσπάθεια για κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ χρονολογείται από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προηγείται ακόμα και της ίδιας της Ένωσης, στις πρώτες της εκδοχές. Τις τελευταίες ημέρες δύο γεγονότα ανέδειξαν την αδυναμία κοινής προσέγγισης σε σημαντικά ζητήματα. Ταυτόχρονα, όμως, ανέδειξαν την ανάγκη της σταθερής προσπάθειας για συνεννόηση εντός της Ένωσης. Αυτός ήταν ο πρωταρχικός της στόχος όταν ιδρύθηκε, αυτή φαίνεται να είναι και η βασική της επιδίωξη εν μέσω -τουλάχιστον- δύο πολέμων στα σύνορά της.

Η διαφορετική τοποθέτηση ορισμένων κρατών – μελών στην πρόταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας, Γκαλάντ και των επικεφαλής Σινβάρ, Χανιγιέ και Ντέιφ της Χαμάς, για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας προκάλεσε σαφώς ετερόκλητες αντιδράσεις. Αφού σημειώσουμε ότι για την ώρα παραμένει πρόταση προς έκδοση εντάλματος και όχι ένταλμα, καταγράφουμε ότι εύλογα αρκετά κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί. Το εύλογο της υπόθεσης προφανώς και σχετίζεται με μία αυτονόητη διαπίστωση: Η ΈΕ δεν προϋποθέτει ούτε κοινή ούτε συγχρονισμένη αντίδραση των χωρών. Και η ταύτιση των εθνικών συμφερόντων παραμένει το δυσκολότερο εγχείρημα εντός της Ένωσης. Η οποία ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί την πλέον αξιόπιστη πλατφόρμα διαλόγου και συνεννόησης που διαθέτουμε στην ήπειρό μας.

Στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας επίσης διαπιστώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός ΕΕ. Αυτή τη φορά σε επίπεδο ευρωπαϊκών κομμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή -με τη σαφή σύνδεση πλέον της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- έσπευσε να στηλιτεύσει τη στάση της νέας προέδρου της γειτονικής χώρας κατά την ορκωμοσία της και την απόσταση που αυτή έχει με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό -αναπόφευκτα- βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα εμπεριέχει και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από τη συμφωνία. Ωστόσο, ούτε ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών Νίκολας Σμιτ έκανε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα -τουλάχιστον ως στιγμής δεν καταγράφηκε κάποια- ούτε και η, ισχνής κοινοβουλευτικής δύναμης, Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Αυτό δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη μομφή για τα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στις ευρωομάδες τους. Αποτελεί σίγουρα πεδίο που οφείλουν να δραστηριοποιηθούν αποτελεσματικότερα και ένδειξη ότι δεν το έχουν κάνει επιτυχώς έως σήμερα. Όπως δεν αποτελεί πρακτικά ευθύνη της ΝΔ ότι το εθνικιστικό VMRO ανήκει στο ΕΛΚ (πιθανότατα όχι για πολύ ακόμα).

Στη σειρά των συνεντεύξεων του insider ενόψει των ευρωεκλογών, ρωτάμε μεταξύ άλλων τους υποψήφιους ευρωβουλευτές αν θεωρούν ότι αποτελούν περισσότερο «Εθνική Ομάδα» ή μέλη των ευρωομάδων τους. Μπορείτε να ανατρέξετε στις απαντήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, ευθύνη τους είναι -όσοι εκλεγούν- να εκπροσωπούν το συμφέρον της χώρας μέσα στις ομάδες τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Με όσες δύσκολες διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς αυτό απαιτεί. Και με όσες κόκκινες γραμμές προϋποθέτει. Κόκκινες γραμμές ρεαλιστικές και αποτελεσματικές. Όχι προεκλογικές, κομματικής προέλευσης, δήθεν πατριωτικές που δε μπορούν να σταθούν ούτε στις ευρωομάδες που τα ίδια τα κόμματα επέλεξαν να ανήκουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:15

Τσιόδρας: Άμεση εφαρμογή της τελωνειακής μεταρρύθμισης για προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων

10:08

Στα 33,4 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου για ΗΠΑ στο Ιράν - Τι κατέγραψε το Πεντάγωνο

10:00

Δέσποινα Τσαγγάρη: Σε σύνολο 780 επώνυμων κωδικών οι 265 έχουν τετράμηνη διάρκεια - Οι καταναλωτές ανταποκρίνονται

09:53

Προϋπολογισμός: Άνω του στόχου κατά 2,9% τα φοροέσοδα - Αυξημένες δαπάνες 1,2 δισ. ευρώ λόγω ΤΑ

09:30

Διεθνής η ανάγκη για αυστηροποίηση των ελέγχων σε ιατρεία και νέες «υποσχόμενες» θεραπείες

09:30

Επίσκεψη Πιερρακάκη στη Γερμανία - Συναντήσεις με τον Μερτς και τον Υπουργό Οικονομικών Κλίνγκμπαϊλ

09:29

H J. Safra Sarasin πατάει Αθήνα με όχημα το private banking

09:18

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο ελέω ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

09:03

Ντ. Τραμπ Τζούνιορ: Ρώσος ολιγάρχης χρηματοδότησε εορταστικές εκδηλώσεις μετά τον γάμο του

08:53

Τραμπ: Νέο χτύπημα στον Καναδά – Δασμοί 50% και απαγορεύσεις εισαγωγών

08:50

Σε υψηλό από το 2007 η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενόψει Fed

08:33

Σήμερα οι απολογίες των δύο γιατρών για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

08:30

Moody’s: Επενδύει στη PhilRatings – «Βλέπει» ευκαιρίες στην αγορά χρέους της ΝΑ Ασίας

08:30

Αύγουστος με περισσότερους τουρίστες - Ποιοι ελληνικοί προορισμοί ξεχώρισαν

08:23

Για πρώτη φορά, οι εκατόχρονοι στην Ιαπωνία ξεπέρασαν τους 100.000

08:17

ΗΠΑ-Ελλάδα: Εγκαίνια του Επίτιμου Προξενείου στη Νέα Ορλεάνη

08:12

Καταδιωκτικό του NATO καταρρίπτει drone στη Λιθουανία

08:00

Επιστροφή ενοικίου: Έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι διορθώσεις για την ενίσχυση

07:38

ThermicSol: Νέο ορόσημο με την πιστοποίηση ISO 27001 - Επένδυση στην ασφάλεια και την ανάπτυξη

07:37

Η Ανσαραλά πλήττει ξανά τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στον πόλεμο στην Υεμένη

07:35

Κομισιόν: 494 προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΙ και Κυβερνοασφάλεια, με μισθό από 8.911 ευρώ

07:33

Κτηματολόγιο: Νέα διαδικασία από 18 Σεπτεμβρίου για διορθώσεις ακινήτων - Τι θα ισχύει για τετραγωνικά και όρια

07:30

«Στα σκαριά» μεγάλο παραθαλάσσιο οικιστικό - τουριστικό project στην Αργολίδα

07:28

Brent στα 110 δολάρια: Το «κρυφό» κόστος που θα πληρώσει η Ελλάδα πριν ανάψουν τα καλοριφέρ

07:24

METLEN - ΜΕΤΚΑ: Κινήσεις ουσίας και «κύρους» με φόντο την είσοδο των υποδομών στο Χρηματιστήριο - Το timing

07:20

Σε νέα «πίστα» η αυτοκατανάλωση - Τι προβλέπει η νέα Υπουργική για τα «φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι»

07:17

Οι ελληνικές τράπεζες κοιτούν όλο και πιο μακριά

07:11

Οι εισροές θα έχουν κι εκροές - Οι κροκόδειλοι της φημολογίας - Διάσταση απόψεων για τους μειωμένους κωδικούς

23:55

Τουρνάς: Από 13.000 σε 18.500 το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος

23:46

Γερμανία: Η υπηρεσία αντικατασκοπείας «βλέπει» αυξανόμενες απειλές από Ρωσία, Κίνα