ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δεν φταίει η ΕΕ όταν δεν συμφωνούν οι πρωτεύουσες

Γιάννης Παπαγεωργίου
21-05-2024 | 15:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν φταίει η ΕΕ όταν δεν συμφωνούν οι πρωτεύουσες
Η προσπάθεια για κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ χρονολογείται από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προηγείται ακόμα και της ίδιας της Ένωσης, στις πρώτες της εκδοχές. Τις τελευταίες ημέρες δύο γεγονότα ανέδειξαν την αδυναμία κοινής προσέγγισης σε σημαντικά ζητήματα.

Η προσπάθεια για κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ χρονολογείται από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προηγείται ακόμα και της ίδιας της Ένωσης, στις πρώτες της εκδοχές. Τις τελευταίες ημέρες δύο γεγονότα ανέδειξαν την αδυναμία κοινής προσέγγισης σε σημαντικά ζητήματα. Ταυτόχρονα, όμως, ανέδειξαν την ανάγκη της σταθερής προσπάθειας για συνεννόηση εντός της Ένωσης. Αυτός ήταν ο πρωταρχικός της στόχος όταν ιδρύθηκε, αυτή φαίνεται να είναι και η βασική της επιδίωξη εν μέσω -τουλάχιστον- δύο πολέμων στα σύνορά της.

Η διαφορετική τοποθέτηση ορισμένων κρατών – μελών στην πρόταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας, Γκαλάντ και των επικεφαλής Σινβάρ, Χανιγιέ και Ντέιφ της Χαμάς, για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας προκάλεσε σαφώς ετερόκλητες αντιδράσεις. Αφού σημειώσουμε ότι για την ώρα παραμένει πρόταση προς έκδοση εντάλματος και όχι ένταλμα, καταγράφουμε ότι εύλογα αρκετά κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί. Το εύλογο της υπόθεσης προφανώς και σχετίζεται με μία αυτονόητη διαπίστωση: Η ΈΕ δεν προϋποθέτει ούτε κοινή ούτε συγχρονισμένη αντίδραση των χωρών. Και η ταύτιση των εθνικών συμφερόντων παραμένει το δυσκολότερο εγχείρημα εντός της Ένωσης. Η οποία ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί την πλέον αξιόπιστη πλατφόρμα διαλόγου και συνεννόησης που διαθέτουμε στην ήπειρό μας.

Στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας επίσης διαπιστώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός ΕΕ. Αυτή τη φορά σε επίπεδο ευρωπαϊκών κομμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή -με τη σαφή σύνδεση πλέον της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- έσπευσε να στηλιτεύσει τη στάση της νέας προέδρου της γειτονικής χώρας κατά την ορκωμοσία της και την απόσταση που αυτή έχει με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό -αναπόφευκτα- βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα εμπεριέχει και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από τη συμφωνία. Ωστόσο, ούτε ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών Νίκολας Σμιτ έκανε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα -τουλάχιστον ως στιγμής δεν καταγράφηκε κάποια- ούτε και η, ισχνής κοινοβουλευτικής δύναμης, Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Αυτό δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη μομφή για τα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στις ευρωομάδες τους. Αποτελεί σίγουρα πεδίο που οφείλουν να δραστηριοποιηθούν αποτελεσματικότερα και ένδειξη ότι δεν το έχουν κάνει επιτυχώς έως σήμερα. Όπως δεν αποτελεί πρακτικά ευθύνη της ΝΔ ότι το εθνικιστικό VMRO ανήκει στο ΕΛΚ (πιθανότατα όχι για πολύ ακόμα).

Στη σειρά των συνεντεύξεων του insider ενόψει των ευρωεκλογών, ρωτάμε μεταξύ άλλων τους υποψήφιους ευρωβουλευτές αν θεωρούν ότι αποτελούν περισσότερο «Εθνική Ομάδα» ή μέλη των ευρωομάδων τους. Μπορείτε να ανατρέξετε στις απαντήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, ευθύνη τους είναι -όσοι εκλεγούν- να εκπροσωπούν το συμφέρον της χώρας μέσα στις ομάδες τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Με όσες δύσκολες διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς αυτό απαιτεί. Και με όσες κόκκινες γραμμές προϋποθέτει. Κόκκινες γραμμές ρεαλιστικές και αποτελεσματικές. Όχι προεκλογικές, κομματικής προέλευσης, δήθεν πατριωτικές που δε μπορούν να σταθούν ούτε στις ευρωομάδες που τα ίδια τα κόμματα επέλεξαν να ανήκουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Η Μελάνια Τραμπ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον Τζέφρι Έπστιν

23:45

Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος επισήμως στα «απειλούμενα» είδη

23:40

Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Κύπρο με ειδική πτήση της Aegean

23:36

Ερντογάν προς Πεζεσκιάν: Προτρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ειρήνη

23:25

Ισραήλ: Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μιλά για «σκληρό πλήγμα» κατά της Χεζμπολάχ

23:10

Wall Street: H ελπίδα για εκεχειρία διεύρυνε το «relief rally»

23:00

Λονδίνο: Έκλεψε τσάντα με αυγό Φαμπερζέ αξίας 2,2 εκατ. λιρών - Το πούλησε για ναρκωτικά

22:59

Χρυσός: Τρίτη ημέρα κερδών με φόντο την εκεχειρία

22:47

Ρωσία: Οι αρχές συνέλαβαν γνωστό ερευνητή δημοσιογράφο

22:27

Πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πούτιν - Σε ισχύ από τo Μ. Σάββατο

22:18

ENTSOG: «Οι χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν να αποθηκεύουν φυσικό αέριο από τώρα»

22:03

Reuters: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

21:48

Κέρδη για το πετρέλαιο αλλά με «φρένο» από τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Λιβάνου

21:34

Λίβανος: Στους 303 οι νεκροί από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:20

Το πρώτο μη ιρανικό τάνκερ διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ

21:08

Τραμπ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με το Ιράν - Χαμενεΐ: Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας

20:55

Ρωσία: Διαψεύδει τις βρετανικές ανησυχίες για απειλή στις υποθαλάσσιες υποδομές

20:42

ΥΠΟΙΚ Ιταλίας για Μέση Ανατολή: Αναστολή δημοσιονομικών κανόνων εάν συνεχιστεί η κρίση

20:30

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: Δίνει 5 δισ. ευρώ στις οικονομίες που επλήγησαν από τον πόλεμο

20:19

Γάλλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ρωσία αποτελεί διαρκή απειλή για την Ευρώπη

20:07

H Βρετανία παρακολουθούσε επί ένα μήνα τρία ρωσικά υποβρύχια στον Ατλαντικό

19:55

Τέσσερις δράσεις του ΠΟΥ για την «Μία Υγεία»

19:45

Ρούτε για πόλεμο στο Ιράν: Οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν όλα όσα έχει ζητήσει ο Τραμπ

19:35

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: Είμαστε ένας περήφανος λαός και όχι ένα κομμάτι πάγου

19:25

Παπουτσάνης: Στα 16,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το Α’ Τρίμηνο 2026

19:14

Ευρωαγορές: Υποχώρησαν οι δείκτες καθώς δοκιμάζεται η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν

19:00

Τα γεύματα των θρησκευτικών εορτών είναι σε όλο τον κόσμο ακριβά

18:48

Από εβδομάδα οι επαφές Ισραήλ με Λίβανο - Νετανιάχου: Επί τάπητος ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ

18:38

Μητσοτάκης για social media: «Να βάλουμε στοπ στον εθισμό» - Οι παρεμβάσεις που ακολουθούν

18:26

Μερτς: Χρειάζεται εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να στείλουμε πλοία στα Στενά του Ορμούζ