Ακίνητα: Νέα επένδυση της Hellenic Properties για «πράσινα» γραφεία - Συμμαχία με Sirec Energy

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Νέα επένδυση της Hellenic Properties για «πράσινα» γραφεία - Συμμαχία με Sirec Energy
Διατηρείται το ενδιαφέρον για γραφεία, ξενοδοχεία και. Κατασκευαστικό κόστος και έλλειψη εργατών τα δύο σημαντικά προβλήματα. Τα νέα projects της εταιρείας Hellenic Properties. Τα γραφεία στον Ταύρο, η συνεργασία με την Sirec Energy, η «ουρά» αναπλάσεων και οι επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ.

Για μια λειτουργική, γενικότερα, αγορά σε όλες τις κατηγορίες των ακινήτων και ειδικά στα γραφεία, τα ξενοδοχεία και τις κατοικίες έκανε λόγο χτες ο κ. Ερρίκος Αρώνες, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties, στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης, όπου έγινε κατά βάση αναφορά σε με μία επένδυση – ανάπλαση στην περιοχή του Ταύρου, για «πράσινα» γραφεία, ύψους 15 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσει την εκκίνηση της συνεργασίας της Ηellenic Properties με την Sirec Energy.

Πρόκειται για ένα πρώην βιομηχανικό κτίριο στον Ταύρο, πολύ κοντά στον σταθμό της γραμμής 1 του μετρό στην Καλλιθέα, συνολικής έκτασης 5.200 τ.μ.. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση στα τέλη του 2026 και στόχος είναι η πιστοποίησή του στο πρότυπο LEED.

Ζήτηση, προσφορά και εστίες προβληματισμού

Όπως ανέφερε ο κ. Αρώνες, γνωστό στέλεχος της αγοράς real estate, υπάρχει σταθερά καλή ζήτηση και καλή απορρόφηση του προϊόντος που έρχεται στην αγορά. Από την άλλη ο ίδιος εκτιμά ότι σε αυτή τη φάση η «ψαλίδα» μεταξύ των παλιών και των καινούριων κτιρίων θα συνεχίσει να αυξάνεται. Επιπλέον βασικό πρόβλημα της αγοράς παραμένει το κομμάτι της κατασκευής και από πλευράς κόστους στην επόμενη διετία και από πλευράς διαθεσιμότητας εργαζομένων, και σε αυτό το σημείο έγκειται και η μεγαλύτερη αγωνία του κλάδου, όσο προχωρούν οι μεγάλες επενδύσεις όπως στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού αλλά και σε άλλα έργα σημαντικού μεγέθους.

Γενικότερα, ο ίδιος εκτίμησε πως παρά τη συγκράτηση της ζήτησης λόγω του επιτοκιακού κόστους, η προσφορά υπολείπεται σημαντικά με αποτέλεσμα οι νέες αναπτύξεις να έχουν άμεση απορρόφηση από την αγορά. Ωστόσο, υπογράμμισε τη μειωμένη διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού, όπως και το υψηλό κατασκευαστικό κόστος.

Η συνεπένδυση με το fund SIREC Energy στον Ταύρο και η «ουρά»

Σε σχέση με τα projects, όπως αναφέραμε, το πρώτο έργο αφορά σε συνεπένδυση με το fund SIREC Energy. Πρόκειται για την ανακατασκευή υφιστάμενου βιομηχανικού ακινήτου σε σύγχρονο «πράσινο» συγκρότημα γραφείων, στην περιοχή του Ταύρου, κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ, αφορά σε ακίνητο συνολικής επιφάνειας 5.200 τετραγωνικών μέτρων. Το ακίνητο έχει ήδη εξαγοραστεί ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετατροπής του σε «πράσινο» συγκρότημα οριοθετείται στην προσεχή διετία.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για την συνεργασία μας με τη Sirec Energy, πρωτοπόρο στον κλάδο των πράσινων επενδύσεων. Η συνεργασία εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική μας για τον εκδημοκρατισμό των πράσινων κτιρίων στην Ελλάδα, δηλαδή να φέρουμε στην αγορά πράσινα κτίρια γραφείων προσιτά στο 90% των ελληνικών επιχειρήσεων, με μεσοσταθμικά 25% χαμηλότερα μισθώματα, από τα υψηλότερα μισθώματα πράσινων κτιρίων σήμερα στην Αθήνα», σημείωσε ο Ερρίκος Αρώνες, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties.

Έχοντας εντοπίσει ένα σχετικό κενό στην αγορά, το ενδιαφέρον της εταιρείας εστιάζει αυτή την στιγμή στην προσβασιμότητα από πλευράς και των μικρότερων ή μεσαίων εταιρειών σε πράσινα κτίρια γραφείων, τα οποία δε θα απευθύνονται μόνο σε μεγάλες εταιρείες. To ακίνητο στον Ταύρο μπορεί να εκμισθωθεί αυτοτελώς ή να «σπάσει» σε διαφορετικές μισθώσεις, το ύψος της επένδυσης με την κτήση και την ανακατασκευή, υπολογίζεται μεταξύ 15 -17 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται να είναι έτοιμο σε μία διετία από σήμερα. To υπό ανάπτυξη κτίριο εκτείνεται σε 1.400 τ.μ. ανά όροφο. Μπορεί να μισθωθεί είτε ολόκληρο, είτε τμηματικά «και προσφέρεται για τη χρήση που το προτείνουμε», τονίζει ο ίδιος.

Μιλώντας για τη συνεργασία με τη Sirec Energy, ο Ερρίκος Αρώνες εξήγησε ότι τα έργα της Hellenic Properties εμπίπτουν στον πυλώνα επανάχρησης του κτιριακού αποθέματος και την αναβάθμισή τους σε πράσινα. Το πρώτο αυτό νέο έργο είναι μία από τις τουλάχιστον τρεις επενδύσεις που θα γίνουν από κοινού μέσα στους επόμενους 18 μήνες. «Ο λόγος που μπορούμε να προσφέρουμε πιο προσιτό μίσθωμα είναι η επανάχρηση του υφιστάμενου κτιρίου-κελύφους, που στην προκειμένη περίπτωση στον Ταύρο είναι πρώην βιομηχανικό και δεν χρειάζεται στατικές ενισχύσεις. Επίσης, είναι συνάρτηση και της περιοχής, ως entry point. Το έργο αυτό είναι μέρος του συνολικού των 35.000 τετραγωνικών μέτρων γραφειακών χώρων που θέλουμε να φτάσουμε σε ανάπτυξη εντός του 2024», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties.

Σημειώνεται πως η Sirec Energy έχει ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχη συνεργασία με την Blend Development, των Δημήτρη και Πάρι Καλλιτσάντση, για την αναβάθμιση κτιρίου στο αθηναϊκό κέντρο που θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο.

Το επενδυτικό πλάνο 70 εκατ. ευρώ

Από πλευράς της, η Hellenic Properties «τρέχει» αυτή την περίοδο και άλλες επενδύσεις (70 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια και μόχλευση) τόσο στο κομμάτι των επαγγελματικών αλλά και οικιστικών αναπτύξεων, όπως π.χ. τη νέα επένδυση, ύψους 28 εκατ. ευρώ περίπου για επιπλέον 10.000 τ.μ. σε ακίνητο στη λεωφόρο Συγγρού με ανοικτές τις χρήσεις σε φιλοξενία, γραφεία ή κατοικία και ορίζοντα προς το 2026, η ολοκλήρωση συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στην Αντίπαρο (σ.σ. το Μάιο παραδίδεται η πρώτη κατοικία) κ.α. Η εταιρεία επίσης αναπτύσσει συγκρότημα κατοικιών στο Στροφύλι Κηφισιάς με στόχο την ολοκλήρωση του στο α’ τρίμηνο του 2025. Αφορά σε επένδυση 11 εκατ. ευρώ, την οποία σκοπεύει να εμπορευματοποιήσει μέσω μεγάλων διεθνών μεσιτικών γραφείων. Κατά τον κ. Αρώνες η μέση τιμή ανά τ.μ. στο συγκεκριμένο συγκρότημα κατοικιών κινείται στο επίπεδο των 8.500-9.000 ενώ το μέγεθος των κατοικιών «οδηγεί σε μέσο ticket της τάξης των 2 εκατ. ευρώ».

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία ολοκλήρωσε το Δεκέμβριο του 2023 την ανακατασκευή κτιρίου γραφείων στο κέντρο του Πειραιά, το οποίο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο τριών αστέρων και 33 κλειδιών, και το οποίο έχει ήδη μισθωθεί σε ξενοδοχειακό όμιλο. Επιπλέον, υπό σχεδιασμό είναι η ανάπτυξη δύο κτιρίων γραφείων επιφάνειας 2.500 τ.μ. και 5.500 τ.μ. στο Μαρούσι, ενώ η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε διαδικασία αγοράς τριών νέων οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: «Σκαρφάλωσε» η ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα, πως διαμορφώνονται ενοίκια και επενδύσεις – Τα hot spots

ΤτΕ: Με ποια όρια σε αξία ακινήτου και εισόδημα θα δίνονται τα στεγαστικά δάνεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider