Ακίνητα – Τουρισμός: Σε ποιους προορισμούς είναι στα ύψη οι προ-κρατήσεις για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά – Οι τιμές και η διαθεσιμότητα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα – Τουρισμός: Σε ποιους προορισμούς είναι στα ύψη οι προ-κρατήσεις για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά – Οι τιμές και η διαθεσιμότητα
Τα ποσοστά προ-κρατήσεων στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών είναι ήδη άνω του 80% στους 20 από τους 28 προορισμούς, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, αποκλειστικά για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Που κυμαίνονται οι τιμές σε Πελοπόννησο, Κεντρική, Βόρεια και Δυτική Ελλάδα.

Σε υψηλά επίπεδα, άνω του 80% ή και σχεδόν 95% με 100%, κινούνται οι προ-κρατήσεις για το τετραήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (29/12-2/1), αποκλειστικά για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε 20 από τους 28 δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς που εξετάζει σχετική έρευνα το Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. Υψηλά ποσοστά σε πληρότητες, ακόμα και στο 100%, καταγράφονται σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι, η Βυτίνα, το Λεβίδι, η Καρύταινα, τα Λαγκάδια, αλλά και η Βέροια, η Έδεσσα, η Καστοριά, η Φλώρινα, τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, η Καλαμπάκα και άλλες περιοχές της χώρας, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα, για την ώρα, κινούνται οι προκρατήσεις σε Αράχοβα, Ναυπακτία, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Στεμνίτσα, Βλαχερνά κ.α., πάντα σύμφωνα με σχετικούς πίνακες που παραθέτει η έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Οι τιμές

Σε σχέση με τις τιμές, το ζητούμενο κόστος διαμονής π.χ. για 2 ενήλικες και 2 παιδιά σε διαμέρισμα ή/και κατοικία (που μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή) και για 4 διανυκτερεύσεις κυμαίνονται για τα Χριστούγεννα από 250 -350 ευρώ έως και 800 -900 έως και σχεδόν 1.200 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως φαίνεται σε σχετικό πίνακα.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, τη φετινή χρονιά μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας φαίνεται να προγραμμάτισε νωρίς τις διακοπές τόσο των Χριστουγέννων, όσο και της Πρωτοχρονιάς. Σημαντικός παράγοντας το γεγονός ότι εύκολα η «απόδραση» γίνεται τετραήμερο ή/και πενθήμερο. Τα ποσοστά προ-κρατήσεων στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών είναι ήδη άνω του 80%, στους 20 από τους 28 προορισμούς, ενώ τις επόμενες ημέρες η κίνηση θα ενταθεί και τα ποσοστά προ-κρατήσεων θα αγγίξουν το 100% ιδιαίτερα στους ορεινούς προορισμούς – όπου ακόμη καταγράφεται διαθεσιμότητα.

Η δυναμικότητα

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. «Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη. Όσο θα πλησιάζουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, οι προ-κρατήσεις θα αγγίξουν το 100%, ενώ οι τιμές θα καταγράψουν αυξητικές τάσεις όχι μόνο λόγω των ημερών, αλλά, και του γεγονότος ότι διαθέσιμα θα έχουν απομείνει μόνο τα ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας (άνω των 100-120τμ) που το κόστος διαμονής τους σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνεται άνω των 350€/διανυκτέρευση σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο «χάρτης» των προορισμών

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, πρόεδρο του δικτύου, στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων (22/12-25/12) αγγίζουν το 73% και στο κέντρο το 87%, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς (29/12-2/1). Το συνολικό κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις τα Χριστούγεννα ξεκινά από 815€ και για τη Πρωτοχρονιά από 1.147€.

Στο Μέτσοβο, η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι μικρή. Το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 907€ και για τη Πρωτοχρονιά από 1.050€.

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγνατίας. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ για τη Πρωτοχρονιά 96%. Τα Ιωάννινα καταγράφουν δυναμική 501 εγγεγραμμένων αυτοτελών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος διαμονής για τετραμελή οικογένεια κυμαίνεται από 564€ για τα τέσσερις διανυκτερεύσεις τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.

Στα Καλάβρυτα, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 90% για τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονταν από 822€ για κατοικία 40 τ.μ. και 849€ για κατοικία 65 τ.μ. τις ημέρες των Χριστουγέννων και από 823€ έως 1.175€. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα που μπορούσε να αναζητήσει ο εν δυνάμει ταξιδιώτης ήταν κυρίως από 55 τ.μ. έως 75 τ.μ., που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας, με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν ακόμη και το 100%. Η Αρκαδία κάθε χρόνο φαίνεται να αναδεικνύει νέους ορεινούς προορισμούς. Τις ημέρες των Χριστουγέννων, οι προ-κρατήσεις στη Δημητσάνα αγγίζουν το 100%, στη Βυτίνα το 93%, στη Στεμνίτσα το 88% και στα Λαγκάδια το 90%. Ενώ, για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς οι προ-κρατήσεις στη Δημητσάνα αγγίζουν το 88%, στη Βυτίνα το 90%, στη Στεμνίτσα το 70% και στα Λαγκάδια το 100%.

Οι «νέοι» προορισμοί όπως το Λεβίδι, αγγίζει το 90%, η Ζάτουνα το 100%, η Καρύταινα το 100% και η Βλαχέρνα το 85% για τα Χριστούγεννα και 90%, 100%, 100% και 57% αντίστοιχα για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Οι άνωθεν προορισμοί δεν διαθέτουν υψηλή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά φαίνεται ότι λόγω της υψηλής ζήτησης αναδεικνύονται νέοι προορισμοί που δειλά, δειλά, μπαίνουν στον χάρτη των χειμερινών ορεινών προορισμών.

Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας, έχει αναδείξει τους Αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια σε «must» προορισμούς τόσο για τις ημέρες των εορτών, όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων τους χειμερινούς μήνες. Το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις στους Αρκαδικούς προορισμούς κυμαίνεται από 524€ έως και 1.268€ για τις ημέρες των Χριστουγέννων και από 460€ έως και 1.400€ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Οι ανώτερες τιμές, αφορούν κυρίως ολόκληρα αρχοντικά 100 τ.μ. -120 τ.μ.

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και να βρεθούν κοντά στη φύση όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών. Οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν αγγίξει το 100%. Τις ημέρες των Χριστουγέννων, διαθεσιμότητα καταγράφεται στο όμορο χωρίο Κορυσχάδες όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τετραμελή οικογένεια ή παρέα κυμαίνεται στα 715€ συνολικά. Ενώ, για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, διαθεσιμότητα καταγράφεται στο χωριό Ποταμιά όπου το κόστος μίσθωσης αγγίζει τα 964€.

Η Καλαμπάκα, αποτελεί θρησκευτικό προορισμό λόγω των Μετεώρων. Οι προ-κρατήσεις σήμερα αγγίζουν το 99%, με το κόστος να κυμαίνεται από 583€ για το τετραήμερο των Χριστουγέννων. Ενώ, για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 93% και το κόστος κυμαίνεται από 517€.

Το καλό οδικό δίκτυο έχει ευνοήσει τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα της Καλαμάτας με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 66% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και 58% τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 244€ για κατοικία 55τμ σε απόσταση 1,3χιλ από το κέντρο της πόλης τις ημέρες των Χριστουγέννων και από 270€ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Η Καλαμάτα διαθέτει υψηλή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 56% τις ημέρες των Χριστουγέννων και 51% τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ευρύτερο κέντρο αριθμεί 370 ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών. Το κόστος μίσθωσης για το τετραήμερο των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 348€ για κατοικία 70 τ.μ. σε απόσταση 200 μέτρων από το κέντρο και για τη Πρωτοχρονιά από 282€.

Στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας με τα «Μαγικά» Χριστούγεννα, καταγράφονται προ-κρατήσεις της τάξεως του 95% και για τη Πρωτοχρονιά 80%, με το κόστος για τέσσερις διανυκτερεύσεις να διαμορφώνεται από 568€ για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα τα Χριστούγεννα και από 414€ για τη Πρωτοχρονιά.

Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων καταγράφονται και στην Έδεσσα με 96%, στη Φλώρινα με 96%, στη Βέροια με 95% και το κόστος μίσθωσης για τέσσερις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 688€ για κατοικία 60 τ.μ. σε απόσταση 400μέτρων από το κέντρο, καθώς και στα Γρεβενά με 92% και με κόστος τεσσάρων διανυκτερεύσεων να κυμαίνεται από 370€ για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ενώ, για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 97% στην Έδεσσα, στη Φλώρινα το 100% και στη Βέροια το 95%. Το κόστος μίσθωσης για τέσσερις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 512€ έως 799€ για κατοικία κατάλληλο για τετραμελή οικογένεια, καθώς και στα Γρεβενά με 97% και με κόστος τεσσάρων διανυκτερεύσεων να κυμαίνεται από 529€.

Η γραφική πόλη της Καστοριάς με το θεματικό πάρκο, τις συναυλίες και τα παραδοσιακά Ραγκουτσάρια, καταγράφει ποσοστά προ-κρατήσεων που αγγίζουν το 96% τα Χριστούγεννα και το 98% τη Πρωτοχρονιά. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 940€ τα Χριστούγεννα και από 658€ έως και 846€ για τη Πρωτοχρονιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider