Alpha Αστικά Ακίνητα: Το νέο μοντέλο δράσης, το «SkyLine» και τα assets – «φιλέτα»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Αστικά Ακίνητα: Το νέο μοντέλο δράσης, το «SkyLine» και τα assets – «φιλέτα»
Alpha Bank
Πώς επιδιώκει να κινηθεί η εταιρεία, θυγατρική της Alpha Bank, με νέο μοντέλο. Σε ποια πεδία εστιάζει. Τι αναφέρθηκε στην πρόσφατη Γ.Σ. για το εγχώριο real estate.

Στην «κορυφή της λίστας» με τις εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τα ακίνητα επιδιώκει να βρεθεί η Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΑΑ - ΑΣΤΑΚ), αξιοποιώντας περαιτέρω τις ευκαιρίες στην αγορά του real estate. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Γκάνο, CEO της ΑΣΤΑΚ, η αγορά των ακινήτων θα συνεχίσει την καλή της πορεία με μεγάλο όγκο συναλλαγών υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα αντιμετωπιστούν επιτυχώς και εγκαίρως οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Η εισηγμένη αλλάζει μορφή και μοντέλο δράσης, πουλώντας το χαρτοφυλάκιό της, έναντι συνολικού τιμήματος 43 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Alpha Bank για το περίφημο real estate project Skyline, τη δημιουργία δηλαδή μιας νέας εταιρείας στην οποία θα συμμετέχουν η προαναφερόμενη τράπεζα με ποσοστό 35% και με 65% η κοινοπραξία των Dimand, Premia ΑΕΕΑΠ και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), με τη Dimand να ελέγχει το 51% της κοινοπραξίας.

Οι αποφάσεις για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Alpha Αστικά Ακίνητα ελήφθησαν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευή, εξέλιξη που αποτελεί ένα ακόμα βήμα για να προχωρήσει το project Skyline, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι αφορά καθαρά σε ακίνητα και όχι σε δάνεια.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για το project Skyline αναμένεται να υπογραφεί έως το τέλος του έτους. Μεταξύ των περίπου 50 assets του Skyline που αφορούν σε εμπορικά ακίνητα - πρώτης κατηγορίας, ιδιοκτησία της Alpha Bank, περιλαμβάνονται το γραφειακό συγκρότημα στη γωνία των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους (πρώην κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας) περίπου 30 χιλ. τ.μ., κτήριο 10 χιλ. τ.μ. στην πλατεία Κοραή, ακίνητο στο Κολωνάκι στην οδό Μέρλιν αλλά και στη Θεσσαλονίκη στην οδό Τσιμισκή.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ), Ιωάννης Γκάνος, μιλώντας στους μετόχους η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας που θα επιδιώξει να αναλάβει εργασίες από τρίτους φορείς. Επιπρόσθετα, μια σειρά από δράσεις θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, βασικούς τομείς ανάπτυξης για την ΑΣΤΑΚ, πέρα από τη διαχείριση των περίπου 500 ακινήτων του project Skyline.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η διαχείριση των ρευστοποιημένων εξασφαλίσεων που ανακτώνται από τις ίδιες τις τράπεζες ή τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οι τομείς εκτίμησης ακινήτων, τεχνικής υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών (με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), τα μεγάλα έργα ανάπλασης (π.χ. η Διπλή Ανάπλαση του Βοτανικού), τα ΣΔΙΤ που συνδέονται με τομείς ανάπτυξης κτηρίων και τεχνικής υποστήριξης, η λειτουργία του θεσμού του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων κ.α.

Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη εστιάζει και στην περαιτέρω ανάπτυξη των πληροφοριακών της συστημάτων με στόχο την βελτιωμένη και αποδοτικότερη διαχείριση των ακινήτων και αναμένεται να επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση δεδομένων της αγοράς ακινήτων και στην ανάπτυξη νέων εργαλείων ανάλυσης και μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων, ενώ θα δώσει έμφαση στη διενέργεια ερευνών αναλύσεως των κατά τόπους αγορών ακινήτων.

Σημειώνεται ότι παράλληλα έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της Chardash Trading E.O.O.D. που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της, ως μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο, ακίνητο το οποίο βρίσκεται στη Σόφια Βουλγαρίας, προς την Alpha Group Real Estate LIM, εταιρεία του Ομίλου Alpha Bank, έναντι τιμήματος 19,6 εκατ. ευρώ.

Μένει να φανεί αν η εισηγμένη παραμείνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό ή επιχειρηθεί η έξοδός της από αυτό, με την Alpha Bank να κατέχει ποσοστό οριακά κάτω του 90% επί του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου.

Η γενική συνέλευση της ΑΑΑ ενέκρινε επίσης τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 47,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 3,42 ευρώ ανά μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ (PPF): «Ωριμάζουν» ΣΔΙΤ 300 εκατ. ευρώ – Το νέο Πρωτοδικείο Αθηνών και η μετεγκατάσταση των φυλακών στον Ασπρόπυργο

ΤΕΕ: Ξεκινάει διαβούλευση για τις «έξυπνες γέφυρες» των 156 εκατ. ευρώ – Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Φοιτητική κατοικία: Αυξήσεις έως 53% στα ενοίκια την τελευταία 5ετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider