Το μέλλον του Property Management

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μέλλον του Property Management
Άνοιξε ο δρόμος σε μια σπουδαία περίοδο τεχνολογικών αλλαγών που δεν περίμενε κανείς μας.

Tης Δάφνης Σόνιας Ρόκκος

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ο COVID-19 μας ανάγκασε όλους να κλειστούμε μέσα, ανοίγοντας όμως το δρόμο σε μια σπουδαία περίοδο τεχνολογικών αλλαγών που δεν περίμενε κανείς μας.

Εικονικές προβολές διαμερισμάτων, αυτοψίες ακινήτων εξ αποστάσεως, διαδικτυακές εφαρμογές ενοικίασης και αγοράς ακίνητης περιουσίας, κι η λίστα μόνο μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Όπως πολλοί κλάδοι, έτσι κι η διαχείριση ακινήτων έχει βρει τρόπους προσαρμογής, εκμεταλλευόμενη τα τεχνολογικά μέσα και διευρύνοντας της υπηρεσίες της μέσα από ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες και ψηφιακά συστήματα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κλάδου διαχείρισης ακινήτων προηγείται της πανδημίας. Ωστόσο, καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές και η ψηφιακή επικοινωνία έχει πλέον σχεδόν αντικαταστήσει την φυσική παρουσία, τα εργαλεία που βελτιστοποιούν και υποστηρίζουν τις υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων από απόσταση, κρίνονται πλέον πιο αναγκαία από ποτέ.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, καθώς ο κόσμος μπήκε σε lockdown, υπήρξε μια τεράστια αύξηση στη ζήτηση ψηφιακών «ανέπαφων» υπηρεσιών. Τέτοια εργαλεία βοηθούν και τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων να αποκτήσουν αποτελεσματικότητα, σε μια εποχή που αναδύονται νέες ευθύνες και προκλήσεις.

Υπηρεσίες όπως η παροχή πρόσβασης, η υπόδειξη ακινήτου, η διαχείριση εγγράφων στα πλαίσια της μεταβίβασης της ιδιοκτησίας, ο χειρισμός καθημερινών συμβάντων και η διευθέτηση δαπανών οργανισμών κοινής ωφέλειας, ελέγχονται, προγραμματίζονται και διαχειρίζονται πλέον πιο αποτελεσματικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και χρησιμοποιώντας ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες.

Πράγματι, ο έλεγχός και η καθημερινή μέριμνα ακινήτων είναι απαραίτητη και εκτεταμένη. Συνεπώς, έτσι θα πρέπει να είναι και η γνώση και η τεχνογνωσία των ειδικών που αναλαμβάνουν να βρίσκουν στοχευμένους τρόπους επίλυσης καθημερινών ζητημάτων.

Με τον εκσυγχρονισμό των μέσων και εργαλείων εργασίας, οι υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων πραγματοποιούνται πιο αποτελεσματικά και ποιοτικά. Ο αυτοματισμός διαχείρισης ακινήτων βοηθά στο να αφιερώνεται λιγότερος χρόνος στη αποστολή επαναλαμβανόμενων email και περισσότερος χρόνος στη σύνδεση με τους πελάτες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων — κάτι που τελικά βοηθά στην ανάπτυξη της εταιρείας και στην αποτελεσματικότερη δραστηριότητα στο χώρο του Real Estate.

Οι διαχειριστές ακινήτων συνεργάζονται με τους ιδιοκτήτες κι ενοίκους για να διασφαλίσουν ευέλικτα σχέδια πληρωμών, να διευκολύνουν τις ανανεώσεις μισθώσεων και να τους βοηθήσουν να συνδεθούν με δίκτυο εξωτερικών συνεργατών για αποκατάσταση καθημερινών φθορών και ζημιών στα ακίνητά τους.

Παρακάτω ορισμένα παραδείγματα προσφοράς και πλεονεκτημάτων ψηφιακών συστημάτων, στον τομέα της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας:
• Εκσυγχρονισμός καταχώρησης και καταγραφής ακινήτων διαχείρισης
• Βελτιστοποίηση αναζήτησης και παρουσίασης υφιστάμενης κατάστασης ακινήτων
• Καλύτερος έλεγχος δεδομένων και στατιστικών
• Οπτικοποίηση αποτελεσμάτων και ενεργειών διαχείρισης
• Διευκόλυνση διαχείρισης έργων και οικονομικών προσφορών
• Αυτοματοποίηση κι αναβάθμιση επικοινωνίας με διαχειριστές και ενοίκους
• Ενίσχυση ποιότητας εργασίας – ελαχιστοποίηση χρονοβόρων διαδικασιών αποθήκευσης και αρχειοθέτησης

Ωστόσο, τα σημερινά ψηφιακά εργαλεία μόλις αρχίζουν να πλησιάζουν τα όρια του δυνατού. Οι πλατφόρμες διαχείρισης ακινήτων με ανοιχτά API ή διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (application programming interface) θα λειτουργήσουν ως η καρδιά ολόκληρων συστημάτων και εφαρμογών ιδιωτών, εταιρειών και επενδυτών ακόμα πιο ενεργά στο μέλλον.

H κα Δάφνη Σόνια Ρόκκος, Architectural Engineer, MSc | Property Manager Delfi Partners & Company

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider