Ακίνητα: Ελκυστικός προορισμός τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου – Ανοδική πορεία σε ζήτηση και τιμές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Ελκυστικός προορισμός τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου – Ανοδική πορεία σε ζήτηση και τιμές
Τι αναφέρει report της Engel & Völkers Ελλάδας για την άνθηση του real estate στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στην αγορά ακινήτων πολυτελείας. Η Πάρος αναδεικνύεται ως νέος hot προορισμός. Πόσο πωλούνται οι βίλες.

Αύξηση τόσο στη ζήτηση για ακίνητα στο Νότιο Αιγαίο όσο και στις τιμές, σε σταθερό μάλιστα ρυθμό, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου του 2022 καθώς και τον υπόλοιπο χρόνο αναμένει το γνωστό μεσιτικό γραφείο Engel & Völkers Ελλάδας, που θεωρεί ότι ο αναπτυσσόμενος τουριστικός τομέας δίνει πρόσθετη ώθηση στην εγχώρια αγορά real estate.

Το 2021, οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 10 τοις εκατό σε ολόκληρη την περιφέρεια και αναμένεται ανοδική πορεία και φέτος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό report με τον τίτλο «Ελλάδα: Άνθηση στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου», η αγορά ακινήτων πολυτελείας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης με την Πάρο να αναδεικνύεται ως η νέα τάση προορισμού.

«Η Ελλάδα είναι ένα καταφύγιο γαλήνης και ασφάλειας για πολλούς, μάλιστα περισσότερο από ποτέ στο παγκόσμιο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στις μέρες μας. Η τεράστια σημασία του Νοτίου Αιγαίου για την ελληνική τουριστική βιομηχανία συμβαδίζει με την αγορά ακινήτων. Οι επενδυτές έχουν πλέον πρόσβαση σε έξυπνες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως στα μικρότερα ελληνικά νησιά», αναφέρει ο Γιώργος Πετράς, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Engel & Völkers Ελλάδος, ο εν Ελλάδι «βραχίονας» μίας από τις ηγετικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον κόσμο, η οποία ειδικεύεται στη μεσιτεία πολυτελών ακινήτων κατοικιών, εμπορικών ακινήτων, γιοτ και αεροσκαφών.

Δημοφιλής προορισμός η Ελλάδα

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στον κόσμο με το πλήθος των νησιών της στο Νότιο Αιγαίο, να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση. «Η γραφική περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου αποτελεί μια από τις 13 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας και περιλαμβάνει δύο νησιωτικά συμπλέγματα – τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Τα καταγάλανα νερά, οι έως και 3.000 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο, οι εκπληκτικές πόλεις και τα παράκτια τοπία, καθώς και η μεγάλη γκάμα ακινήτων της, τα οποία τοποθετούνται σε 170 νησιά συνολικά, την καθιστούν μια εξαιρετικά ελκυστική τοποθεσία για πρώτη αλλά και δεύτερη κατοικία. Μια σειρά από καινοτόμες πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση της περιφερειακής υποδομής της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των νέων απευθείας πτήσεων και των εκσυγχρονισμένων λιμένων, ενίσχυσαν το ενδιαφέρον των αγοραστών το 2021, ιδιαίτερα μεταξύ των διεθνών πελατών – οι οποίοι πλέον αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της βάσης πελατών της Engel & Völkers», σημειώνεται. Αυτό το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αντανακλάται στην άνοδο των τιμών σε ολόκληρη την περιοχή, όπως επιβεβαιώνει ο Γιώργος Πετράς, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Engel & Völkers Ελλάδος: «Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο έντονο ενθουσιασμό για το Νότιο Αιγαίο. Το 2021, οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 10 τοις εκατό σε ολόκληρη την περιφέρεια. Τα νησιά που δεν βρίσκονταν στις προτιμήσεις των τουριστών στο παρελθόν έχουν γίνει πιο ελκυστικά με αυτήν την τάση – η οποία πρόκειται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική το 2022».

Υψηλή ζήτηση σε Μύκονο – Σαντορίνη, σε ποιες τιμές πωλήθηκαν βίλες

Οι Κυκλάδες αποτελούνται από 39 νησιά σε κυκλικό σχηματισμό, 24 από τα οποία κατοικούνται. Πέρα από το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, καθένα από αυτά τα νησιά καταφέρνει να εντυπωσιάζει για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του αλλά και για το ευρύ φάσμα ακινήτων που διαθέτει. Για κορυφαία ακίνητα σε πολύ καλές τοποθεσίες, τα φημισμένα κυκλαδίτικα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές στο Νότιο Αιγαίο το 2021. Οι εντυπωσιακές βίλες σε παραδοσιακό στυλ οι οποίες διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ιδιωτική πισίνα και πανοραμική βεράντα ήταν ιδιαίτερα περιζήτητες από διάφορες ομάδες αγοραστών με έδρα την Ευρώπη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ακίνητα που ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή στη Μύκονο πωλήθηκαν πέρυσι έναντι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Έως και 17.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καταβλήθηκαν για βίλες σε γνωστές τοποθεσίες με άμεση πρόσβαση στην παραλία.

Η Μύκονος είναι η Μέκκα για το διεθνές jetset από τη δεκαετία του 1960 και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες όλο τον χρόνο. Το δυναμικό απόδοσης επένδυσης στο νησί είναι επομένως ιδιαίτερα καλό. Οι κατοικίες σε στρατηγικές τοποθεσίες μπορούν να αποφέρουν αποδόσεις έως και 10 τοις εκατό με καλά ποσοστά πληρότητας», αποκαλύπτει ο Γιώργος Πετράς. Στο ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης, παγκοσμίως γνωστό για τις παραλίες με τη μαύρη λάβα και τις εξοχικές κατοικίες οι οποίες είναι «ντυμένες» στα γαλανόλευκα χρώματα, οι τιμές για τέτοια πολυτελή ακίνητα με απέραντη θέα στη θάλασσα έφταναν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Τα προνομιακά σπίτια με τη δική τους βεράντα με θέα τους μπλε τρούλους, που είναι χαρακτηριστικοί του νησιού, είχαν πολύ υψηλές τιμές της τάξεως των 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Hot προορισμός η Πάρος

Εκτός από αυτούς τους πολυσύχναστους προορισμούς, τα λιγότερο τουριστικά νησιά απολάμβαναν αυξανόμενη δημοτικότητα για όσους αναζητούσαν ακίνητα το 2021. Μια τάση που παρατήρησε και στην οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο Γιώργος Πετράς ήταν το κυκλαδίτικο νησί της Πάρου: «Η πανδημία έχει καταστήσει τα ακίνητα σε απομονωμένες τοποθεσίες ιδιαίτερα επιθυμητά. Τα κρυμμένα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση από τα κοσμοπολίτικα hotspots προσφέρουν αυτή την απομόνωση και την ηρεμία. Αυτό οδήγησε την Πάρο να γίνει το νέο «αστέρι» στην περιφέρεια.

Οι αγοραστές εδώ μπορούν ακόμα να βρουν μονοκατοικίες με άφθονες δυνατότητες ανάπτυξης, εκτός από τη χαλαρή επιλογή του island-hopping και της Μυκόνου με τις εμπορικές ανέσεις που απέχει μόλις 45 λεπτά με το πλοίο. Στην καρδιά των Κυκλάδων, η Πάρος είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά νησιά σε ολόκληρη την περιοχή: γραφικά και απομονωμένα ψαροχώρια, ήσυχοι δρόμοι, ωραίες αμμώδεις παραλίες και ένας γνήσιος ελληνικός τρόπος ζωής κάνουν την ατμόσφαιρα στο νησί να ξεχωρίζει. Οι σύγχρονες βίλες εδώ με ιδιωτική πισίνα κατάφεραν να αγγίξουν κορυφαίες τιμές πέρυσι, της τάξεως των 2.5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το τμήμα της αγοράς για εξοχικές βίλες είχε τιμές έως και 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ποια νησιά ξεχωρίζουν στα Δωδεκάνησα

Στα νοτιοανατολικά του Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, αυτή η περιοχή της Ελλάδας, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 160 νησιά, είναι μια δημοφιλής αγορά δεύτερης κατοικίας, ειδικά κατά τον ευρωπαϊκό χειμώνα. Η Ρόδος είναι το πιο γνωστό νησί των Δωδεκανήσων από πλευράς τουρισμού και συγχρόνως το μεγαλύτερο νησί στο Νότιο Αιγαίο όσον αφορά την έκταση. Το 2021, οι τιμές για βίλες σε premium τοποθεσίες στο νησί έφτασαν τα 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι παραθαλάσσιες βίλες πωλήθηκαν έως και 2 εκατομμύρια ευρώ. Ένας ανερχόμενος προορισμός διακοπών στα Δωδεκάνησα και μια συμβουλή από εμάς για τους αγοραστές ακινήτων είναι η Σύμη, η οποία βρίσκεται 24 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου. Προσελκύει το ενδιαφέρον χάρη στα πολύχρωμα νεοκλασικά σπίτια, την εν πολλοίς παρθένα φύση και το χαμηλών τόνων τουρισμό. Οι τιμές για εξοχικές κατοικίες εδώ έφτασαν έως και τις 800.000 ευρώ, ενώ τα εξοχικά διαμερίσματα έφτασαν τα 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η αγορά πολυτελών ακινήτων σε μια μέση τιμή προσελκύει διεθνές πελατολόγιο

«Η άνθηση του τουρισμού και η υψηλή ζήτηση για εξοχικές κατοικίες το 2021 έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών στην περιοχή έως και 15% στο τμήμα ακινήτων πολυτελείας για ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και έως και 8% στο τμήμα άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Παρόλα αυτά, η κατηγορία προνομιακών ακινήτων στο Νότιο Αιγαίο παραμένει σε πολύ μέτρια τιμή σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών. Ο χαμηλός συντελεστής φόρου μεταβίβασης γης περίπου 3 τοις εκατό και το παρεπόμενο κόστος που συνεπάγεται μια αγορά ακινήτου την καθιστούν ακόμη πιο ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές», σημειώνεται σχετικά.

Ειδικότερα, αγοραστές από την Κεντρική Ευρώπη αποκτούν ακίνητα στα νησιά, είτε ως επενδυτικά ακίνητα είτε για δική τους ιδιωτική χρήση. Η πλειοψηφία αυτών των αγοραστών προέρχεται από την περιοχή DACH και στη συνέχεια ακολουθεί το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από τις παλαιότερες γενιές αγοραστών, οι νέοι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των millennials, έλκονται επίσης από τη μεγάλη ποικιλομορφία του Νοτίου Αιγαίου. Χάρη στα νέα μοντέλα απομακρυσμένης εργασίας, περνούν όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους στα νησιά, μετατρέποντας με τη σειρά τους την αγορά σε έναν ζωντανό τόπο διαμονής όλο τον χρόνο. Η πανδημία και η αυξημένη επιθυμία να ζεις κοντά στη φύση οδήγησε σε μια αλλαγή στο είδος του ακινήτου που επιλέγεται για διακοπές. «Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν ένα μοντέρνο ειδυλλιακό τοπίο σαν καρτ-ποστάλ: ανακαινισμένες βίλες σε παραδοσιακό στυλ και με φωτεινή, μινιμαλιστική αρχιτεκτονική, ιδανικά τοποθετημένες σε ένα απομονωμένο περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα ή ακόμα και “σκαρφαλωμένες” σε βραχώδεις τοποθεσίες. Η κοντινή απόσταση με τη φύση είναι αυτή τη στιγμή η πεμπτουσία της πολυτέλειας», λέει ο κ. Πετράς.

Ακίνητα σε νησιά με... «πωλητήριο»

Για παράδειγμα, το κτηματομεσιτικό δίκτυο αναφέρει ότι «βίλα 540 τετραγωνικών μέτρων με 7 δωμάτια (κάθε ένα από τα επτά υπνοδωμάτια διαθέτει ιδιωτικό μπάνιο που προσφέρει εκπληκτική θέα στο κυκλαδίτικο τοπίο και το Αιγαίο Πέλαγος χάρη στα γυάλινα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή που ανοίγουν πλήρως), εξοπλισμένη με γυμναστήριο, πισίνα υπερχείλισης και τεχνολογία Smart Home, πωλείται από την Engel & Völkers έναντι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ». Επίσης, «παραδοσιακή βίλα στη Σαντορίνη με θέα στην καλντέρα διατίθεται προς αγορά από την Engel & Völkers έναντι περίπου 1,1 εκατομμυρίου ευρώ (τρία υπνοδωμάτια, δύο μπάνια, δύο κουζίνες και ένα κυρίως καθιστικό εκτείνονται σε έναν χώρο 112 τετραγωνικών μέτρων, ο εξωτερικός χώρος διαθέτει βεράντα με θερμαινόμενη εξωτερική πισίνα και θέα στη θάλασσα και το ηφαίστειο)». Έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ πωλείται ακίνητο των 546 τετραγωνικών μέτρων με κύρια κατοικία και δύο ξενώνες στην Πάρο.

Όπως σημειώνεται, «υπάρχει χώρος για επτά υπνοδωμάτια, έξι μπάνια, μια ευρύχωρη πισίνα και μια φιλόξενη βεράντα με εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα και στο γειτονικό νησί της Αντιπάρου. Το δυνατό σημείο του είναι ο κήπος τριών εκταρίων με 130 παλαιά ελαιόδεντρα, τα οποία μπορούν να παράγουν έως και 500 λίτρα ελαιόλαδο τον χρόνο. Επιπλέον, ολόκληρο το ακίνητο έχει πλήρη επάρκεια σε νερό χάρη στα δικά του πηγάδια άρδευσης, τα οποία εξασφαλίζουν την παροχή γλυκού νερού για την πισίνα και τον κήπο». Βίλα που χτίστηκε το 2008 στο νεοκλασικό στυλ του νησιού της Σύμης «πωλείται στην Engel & Völkers έναντι 800.000 ευρώ. Σε έναν χώρο 140 τετραγωνικών μέτρων, υπάρχουν τρία υπνοδωμάτια, τρία μπάνια και ένας ενιαίος χώρος καθιστικού και τραπεζαρίας. Το καλύτερο σημείο του ακινήτου είναι οι εσωτερικές αυλές, οι οποίες εκτείνονται σε δύο επίπεδα και προσφέρουν ευρεία πανοραμική θέα στο λιμάνι της Σύμης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: «Παρούσα» στη β’ φάση για την Αττική Οδό – Το μετοχικό ζήτημα, το Ελληνικό, τα απορρίμματα

Λείπει από την ελληνική βιομηχανία το εξειδικευμένο προσωπικό – Ο κρίσιμος ρόλος της κατάρτισης

Επέκταση σε νέες αγορές και νέος γύρος χρηματοδότησης τα επόμενα στοιχήματα της Pandas

gazzetta
gazzetta reader insider insider