Ελλάδα
06-11-2015 | 20:04

Θέμα ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται πρόσφυγες θα θέσει ο Τσίπρας

Μοιράσου το
Θέμα ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται πρόσφυγες θα θέσει ο Τσίπρας

Δέσμη προτάσεων για τη δημιουργία πιλοτικού προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά, με την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε μόνιμους κατοίκους αλλά και σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και για ειδική φορολογική ζώνη για τα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή. Όπως αποκαλύπτουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα θέσει το θέμα του ΦΠΑ στους θεσμούς.

Ταυτόχρονα, υπήρξε συμφωνία προκειμένου να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο περιφέρειες θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες, ή όποτε υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να δίνει άμεσες λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που δημιουργούνται.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι άμεσα θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ενώ θα ζητήσει 380 εκατ. από τους θεσμούς προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία (συνδιαχείριση) με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε ακόμα τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι θα υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπει το ΕΣΠΑ και οι πόροι που λείπουν (62 εκατ. ευρώ) θα καλυφτούν από τα συγχρηματοδοτούμενα του 2016. Ακόμα οι δήμαρχοι επεσήμαναν ότι στόχος των Hot Spots θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν γρήγορη καταγραφή των προσφύγων προκειμένου να προωθούνται άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη σύσκεψη, όπως σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, ενώ εξετάστηκαν προτάσεις προκειμένου πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Για να «βοηθήσουμε ενωμένοι αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υπαρξιακό ζήτημα ζωής και θανάτου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως το πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές θα υπάρχει, «είτε οργανωθούμε και ανταποκριθούμε, είτε όχι, καθώς δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, είτε το αντιμετωπίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι ενωμένοι, είτε όχι», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. Άλλωστε, όπως τονίστηκε, υπάρχουν κοινά προβλήματα που αφορούν όλα τα νησιά, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Όπως:

- Σίτιση, στέγαση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφορά ανθρώπων.

- Καθαρισμός, Επισκευές, Εγκαταστάσεις, Ηλεκτροδότηση.

- Εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής.

- Απρόσκοπτη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

- Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από μη ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικές βάρκες, σωσίβια, βουλιαγμένα σκάφη, κ.λπ.). Μόνο στη Λέσβο, όπως ειπώθηκε από τον δήμαρχο, υπάρχουν 800 τόνοι μη ανακυκλώσιμων υλικών!

- Μηχανήματα, Απορριμματοφόρα, Πλυντήρια, κ.λπ.

- Πρόσληψη εποχικού προσωπικού (οδηγούς, εργαζόμενους στην καθαριότητα, γενικών καθηκόντων) και πολλά άλλα.

Στη σύσκεψη, αναφέρουν οι κύκλοι του Μαξίμου, υπήρξε η κοινή πεποίθηση ότι «μόνο ενωμένοι μπορούν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», ενώ ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες που θα εξεταστούν ως προς την δυνατότητα υλοποίησή τους. Προέχουν, βέβαια, να επιλυθούν τα επείγοντα  προβλήματα στα οποία προστίθενται και αυτά που δημιουργεί ο χειμώνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.