Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την επίσκεψη Μοσκοβισί, με επίκληση ιδιαίτερα των θετικών μηνυμάτων που εξέπεμψε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει τόσο από τα στοιχεία της Κομισιόν όσο και της ΕΛΣΤΑΤ, πλην όμως η επίσκεψή του δεν φαίνεται να είναι καταλύτης για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο του ελληνικού προγράμματος.
Ο κ. Μοσκοβισί μπορεί να τόνισε πως «όλοι εργάζονται για λύση», πλην όμως αυτή η λύση δεν μπορεί να προκύψει, χωρίς υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνει και η βραδινή αναφορά του κ. Μοσκοβισί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ότι τόνισε στον πρωθυπουργό πως αυτός πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα. «Τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, θέτοντας έτσι και χρονικό περιορισμό.
Η αλήθεια είναι πως ο εν λόγω χρονικός περιορισμός αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει μια πολιτική προσυμφωνία Ελλάδας και θεσμών στο πλαίσιο ορισμένων αμοιβαίων υποχωρήσεων, αν και είναι σαφές πως τις δυσκολότερες αποφάσεις θα κληθεί να λάβει πάλι η χώρα μας. Άλλωστε, ο κ. Μοσκοβισί ήταν αυτός που έσπευσε να λειάνει τις αναφορές του κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος απέκλεισε συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου, ξεκαθαρίζοντας πως ο λόγος ήταν για το πλήρες Staff Level Agreement. Είναι ξεκάθαρο όμως πως ούτε και πολιτική προσυμφωνία-και άρα θετική δήλωση προόδου στη συνεδρίαση του Eurogroup-μπορεί να υπάρξει, εφόσον η Αθήνα δεν μετακινηθεί και δεν αποδεχθεί τουλάχιστον τη νομοθέτηση προκαταβολικά μέτρων για το διάστημα μετά το 2018.
Όπως όμως έγραφε το insider.gr από την Τετάρτη, το εύρος των υποχωρήσεων της κυβέρνησης εξαρτάται και από το εύρος των αντισταθμιστικών μέτρων που θα λάβει. Έτσι, εφόσον τεθεί ζήτημα μείωσης του αφορολόγητου, η Αθήνα ζητά να υπάρξει και πρόβλεψη για μείωση φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και ούτω καθ' εξής. Με αυτά τα δεδομένα, κατά πληροφορίες του insider.gr και από κοινοτικούς κύκλους, η πολιτική προσυμφωνία, την οποία αμφότερες πλευρές επιδιώκουν στο παρασκήνιο γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Και μάλιστα, γίνεται όλο και πιο δύσκολη με δεδομένο πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη δεν βιάζονται. Από τη μια ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παράλληλα δίνει και την προεκλογική μάχη στην Ολλανδία, προαναγγέλλει ελληνική χρεοκοπία, εφόσον το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ από την άλλη Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν παίζουν με τη σειρά τους το δικό τους παιχνίδι καθυστερήσεων.
Η μεν δεν θα παραστεί στο επικείμενο Eurogroup, ο δε τονίζει πως το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία «εάν και εφόσον είναι απαραίτητο» τον Απρίλιο. Συνδυαστικά, τόσο η στάση του κ. Ντάισελμπλουμ όσο και του Ταμείου προδιαγράφουν νέα παράταση της αβεβαιότητας και εμπλοκή του ελληνικού ζητήματος στον εκλογικό κύκλο Ολλανδίας και Γαλλίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα λήψης «ευνοϊκών» αποφάσεων και ευελιξίας εκ μέρους των θεσμών.