Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν: Ισραήλ και Ιράν πρέπει να επιστρέψουν στη διπλωματία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν: Ισραήλ και Ιράν πρέπει να επιστρέψουν στη διπλωματία
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βασικό αντικείμενο τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βασικό αντικείμενο τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν την «πράξη βίας» του Ισραήλ κατά του Ιράν και απηύθυναν έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια τους τηλεφωνικής συνομιλίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «ο κύκλος βίας που ξεκίνησε με τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, ότι η παράνομη στάση της κυβέρνησης Νετανιάχου αποτελεί σαφή απειλή για το διεθνές σύστημα και ότι η περιοχή δεν μπορεί να αντέξει έναν νέο πόλεμο».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να είπε στον συνομιλητή του ότι η χώρα του «από την πρώτη ημέρα έδωσε έμφαση στις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό των επιθέσεων, ότι η μόνη λύση για τα ζητήματα με το Ιράν είναι η διπλωματία και ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι «δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή από τη γενοκτονία στη Γάζα εξαιτίας των επιθέσεων του Ισραήλ κατά του Ιράν» και υποστήριξε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ισραήλ να προχωρήσει σε τετελεσμένα στην περιοχή».

«Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ιδιαίτερα σοβαρή τους ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης Ιράν - Ισραήλ, η οποία ήδη έχει προκαλέσει ένα μεγάλο αριθμό θυμάτων και εγκυμονεί σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Οι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της άμεσης παύσης των εχθροπραξιών και της διευθέτησης των αμφιλεγόμενων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή συνεργασία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Έκλεισε 4 ισραηλινά περίπτερα σε αεροπορική έκθεση - «Σκανδαλώδης απόφαση», απαντά το Ισραήλ

Ιμάμογλου: Ποινή φυλάκισης 7 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ζητά ο εισαγγελέας

Νάγκελ: Η ΕΚΤ να μην βιαστεί για νέες μειώσεις επιτοκίων - Προσοχή στη Μέση Ανατολή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider