Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου είχε χθες το βράδυ συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών, κ. Κωνσταντίνο Καδή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενεργειακή μετάβαση στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, σε ζητήματα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, καθώς και Συμφώνου για τους Ωκεανούς που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κυρία Νιόβη Ρίγκου, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο επικεφαλής του Γραφείου του Επιτρόπου, κ. Ιωάννης Χατζηγιάννης, το μέλος του Γραφείου του Επιτρόπου, κ. Βαγγέλης Δεμίρης, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας (MARE) και Διευθυντής για θέματα Αλιείας, κ. Στέλιος Μητολίδης, καθώς και η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης MARE, κυρία Πηνελόπη Μπελέκου.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη συντονισμού δράσεων των κρατών-μελών ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ηγείται σταθερά των παγκόσμιων προσπαθειών για την αποκατάσταση της υγείας και της ασφάλειας των ωκεανών του πλανήτη, με αιχμή τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού συμφώνου που θα διασφαλίσει τη συνοχή σε όλους τους τομείς πολιτικής που συνδέονται με του ωκεανούς.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξήρε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η χώρα μας για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί και σε αυτόν τον τομέα κάτι που αναγνωρίζεται από όλους τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που συζητήθηκε επ’ αυτού ήταν η απαγόρευση των μηχανότρατων, το οποίο ανέφερε ο κ. Παπασταύρου. Ο κ. Καδής τόνισε σχετικά ότι η θέση της Επιτροπής είναι πως σε προστατευόμενες περιοχές θα πρέπει να υπάρχουν διαχειριστικά σχέδια και να επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες συμβατές με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το Σύμφωνο για τους Ωκεανούς που επεξεργάζεται η Ε.Ε. δεν θα αφορά μόνο στις ευρωπαϊκές θάλασσες, αλλά το σύνολο των ωκεανών, αφού στόχος θα είναι οι επιτυχημένες αειφόρες πολιτικές της Ε.Ε. να μεταφερθούν και πέραν αυτής, ώστε να εξασφαλιστούν και ίσοι όροι ανταγωνισμού για τους ευρωπαίους αλιείς και φορείς εν γένει.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο συνεκτικό στρατηγικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί από την ΕΕ, μία ομπρέλα κάτω από την οποία θα μπαίνουν όλες οι πολιτικές που αφορούν στους ωκεανούς, η οποία θα έχει ως στόχο να εναρμονίσει όλες τις πολιτικές, που συχνά αλληλεπικαλύπτονται ή και συγκρούονται, με έμφαση στην υγεία των θαλασσών και στην αποκατάσταση οικοσυστημάτων, στην ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας με ιδιαίτερη προσοχή σε αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, την έμφαση στη στήριξη παράκτιων περιοχών και ειδικά νησιωτικών, αλλά και στην ενίσχυση πολιτικών έρευνας και καινοτομίας ώστε να θωρακιστεί η προστασία των θαλασσών.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών κ. Κωνσταντίνο Καδή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σήμερα, μια μέρα που συμπληρώνονται 46 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, εξέλιξη που άλλαξε για πάντα την πορεία της χώρας μας. Με τον κύριο Επίτροπο συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην ενέργεια, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τους ωκεανούς. Πρόκειται για ζητήματα υψηλά στις προτεραιότητες της χώρας μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεχίζουμε την εποικοδομητική μας συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας. Εν όψει της Τρίτης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς στη Νίκαια της Γαλλίας, η Ευρώπη πορεύεται με κοινούς στόχους και όραμα. Για βιώσιμη ανάπτυξη, υπεύθυνη αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, σεβασμό στο περιβάλλον, τα οικοσυστήματα, τις επόμενες γενιές».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών, κ. Κωνσταντίνος Καδής, δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στο βασικό σκεπτικό του Συμφώνου για τους Ωκεανούς, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Νίκαια, στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς, από την Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν. Θα είναι ένα ενιαίο στρατηγικό εργαλείο, κάτω από το οποίο θα τεθούν όλες οι πολιτικές οι οποίες συνδέονται με τους ωκεανούς, επηρεάζουν ή επηρεάζονται από αυτούς. Οι πολιτικές αυτές θα τεθούν με έναν τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίζεται ότι η μια πολιτική δεν θα επηρεάζεται αρνητικά από την άλλη. Αντίθετα, θα εφαρμόζονται με έναν αρμονικό και συνεκτικό τρόπο. Στο Σύμφωνο για τους Ωκεανούς δε, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις παράκτιες και τις νησιωτικές περιοχές, ενώ θα περιλαμβάνονται και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα στηρίζουν τις περιοχές αυτές. Κάτι που αντιλαμβάνομαι είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, είχα την ευκαιρία να συγχαρώ τον Υπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει για την προστασία των θαλάσσιων περιοχών, με τον ορισμό θαλάσσιων πάρκων, στα οποία μάλιστα σταδιακά θα παρέχεται πλήρης προστασία. Σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να πω ότι η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο πανευρωπαϊκά και ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες χώρες για να ακολουθήσουν αυτή την πολύ θετική προσέγγιση. Την πλήρη προστασία δηλαδή, των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Και τέλος, είχα την ευκαιρία να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας για την προστασία της βιοποικιλότητας σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία, η οποία διασφαλίζει την προστασία της βιοποικιλότητας σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη. Χρειαζόμαστε την κύρωσή της από 60 χώρες για να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή. Η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες που έχουν κυρώσει την συμφωνία και μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που επίσης έχουν κυρώσει την συμφωνία, θα καταθέσουν τα όργανα επικύρωσής τους κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Νίκαιας, τον ερχόμενο Ιούνιο. Επομένως θα είναι και αυτό μια πολύ σημαντική εξέλιξη και συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προστασία του βιολογικού πλούτου των ωκεανών μας».