Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Γερμανίας να χαρακτηρίσει «εξτρεμιστική» οντότητα το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι ένα περιοριστικό μέτρο εναντίον μιας δύναμης που δεν ανήκει στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Η γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών χαρακτήρισε την AfD εξτρεμιστική οντότητα που απειλεί τη δημοκρατία, μια κίνηση η οποία επιτρέπει στην εν λόγω υπηρεσία να παρακολουθεί το κόμμα που ήρθε δεύτερο στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
«Το ίδιο το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο είναι τώρα γεμάτο διάφορα περιοριστικά μέτρα εναντίον εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και ατόμων των οποίων η άποψη για τον κόσμο δεν ταιριάζει στην κυρίαρχη κεντρική πολιτική σκηνή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση της Γερμανίας και πως η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να αναμιχθεί.
Εξάλλου το Κρεμλίνο, ερωτηθέν σήμερα σχετικά με τη νίκη του σκληροπυρηνικού ευρωσκεπτικιστή Τζόρτζε Σιμιόν στο χθεσινό πρώτο γύρο των ρουμανικών προεδρικών εκλογών, δήλωσε πως, ό,τι κι αν συμβεί, ένα από τα φαβορί απορρίφθηκε αυθαιρέτως από την κούρσα.
Το Κρεμλίνο αναφερόταν στον Καλίν Τζορτζέσκου, έναν άλλον υπερεθνικιστή υποψήφιο ο οποίος είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο των περυσινών εκλογών που ακυρώθηκαν, ενώ στη συνέχεια απαγορεύθηκε η υποψηφότητά του λόγω φερόμενης ως ρωσικής ανάμιξης υπέρ του.
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ακόμα πως το Κρεμλίνο κάλεσε σήμερα την Ινδία, στενή σύμμαχό του, και το Πακιστάν, επίσης εταίρο του, «να κατευνάσουν τις εντάσεις» που έχουν προκληθεί από μια επίθεση στις 22 Απριλίου η οποία στοίχισε τη ζωή σε 26 αμάχους στο τμήμα του Κασμίρ που διοικείται από το Νέο Δελχί, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τους φόνους αυτούς το Ισλαμαμπάντ.
«Ελπίζουμε ότι τα μέρη θα μπορέσουν να λάβουν μέτρα (...) που θα επιτρέψουν να κατευνασθούν οι εντάσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ στη διάρκεια της τακτικής, καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Παρακολουθούμε με πολλή ανησυχία τις εντάσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στα σύνορα», πρόσθεσε λέγοντας ότι «δίδεται μεγάλη σημασία στις σχέσεις με το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ».
Το Κρεμλίνο έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ανακοίνωση έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε για άλλη μια φορά τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για το θάνατο Ινδών πολιτών κατά τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση», ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία, η οποία χαρακτήρισε τις ρωσοϊνδικές σχέσεις «στρατηγικές» και «προνομιούχο σύμπραξη».
Χθες, Κυριακή, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε υπογραμμίσει στον Ινδό ομόλογό του τη «βούληση» της Μόσχας να «συμβάλει στην πολιτική διευθέτηση της κατάστασης» μεταξύ του Ισλαμαμπάντ και του Νέου Δελχί.
Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Πούτιν αποδέχθηκε πρόσκληση του Μόντι να επισκεφθεί την Ινδία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Πούτιν και Μόντι υπογράμμισαν στη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ινδία δεν επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες και συνεχίζουν να αναπτύσσονται δυναμικά.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ