Αυγενάκης: Με δημόσιο χαρακτήρα παραμένει ο ΕΛΓΑ - Στο 99% έτοιμος ο νέος κανονισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυγενάκης: Με δημόσιο χαρακτήρα παραμένει ο ΕΛΓΑ - Στο 99% έτοιμος ο νέος κανονισμός
Τα νέα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα, τα ποσά και τον τρόπο υλοποίησης προγραμμάτων που αφορούν στη Θεσσαλία αλλά και το σύνολο των αγροτών της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Τα νέα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα, τα ποσά και τον τρόπο υλοποίησης προγραμμάτων που αφορούν στη Θεσσαλία αλλά και το σύνολο των αγροτών της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως επισήμανε ο Υπουργός στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, που δόθηκε με αφορμή την έναρξη της 30ης επετειακής Agrotica (1-4/2) στη ΔΕΘ, την οποία θα εγκαινιάσει στις 7 μμ ο ίδιος, στο 99% έτοιμος είναι ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, που θα παραμείνει με δημόσιο χαρακτήρα και προτού τεθεί σε ισχύ θα υπάρξει νέα δημόσια διαβούλευση και ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), «δεν είναι άβατο», ξεκινά τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και πληρώνει τα οφειλόμενά του.

Με δημόσιο χαρακτήρα παραμένει ο ΕΛΓΑ - Στο 99% έτοιμος ο νέος κανονισμός

«Θέλουμε έναν αγροτικό ασφαλιστικό φορέα, που θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά θα προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους Έλληνες παραγωγούς», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, λέγοντας ότι μετά από 25 χρόνια είμαστε πολύ κοντά στον νέο κανονισμό. «Είμαστε έτοιμοι στο 99% σε ό,τι αφορά τον νέο κανονισμό των ΕΛΓΑ, οποίος θα κινείται σε δύο επίπεδα και προτού τεθεί σε ισχύ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση», δήλωσε κατηγορηματικά.

Σημειώνοντας ότι την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον οργανισμό, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, «με μόνο το μισό ποσό να καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών», όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι από την 20η Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν να πληρώνονται οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023.

«Οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία αυτές θα ξεκινούσαν να καταβάλλονται μετά την 15η Απριλίου 2024, και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι παραγωγοί θα είχαν καταβάλλει την οφειλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το 2023», όπως διευκρίνισε.

Εξήγησε δε ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ΕΛΓΑ, «σε αντίθεση με όσα σκοπίμως κυκλοφορούν περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων».

Αγρανάπαυση

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αγρανάπαυση, ο ΥΠΑΑΤ επισήμανε ότι για τρίτη χρονιά οι παραγωγοί μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που εκ του κανονισμού της ΚΑΠ έπρεπε να μείνουν ακαλλιέργητες.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της απόφασης για την Ελλάδα και τους παραγωγούς, ο ίδιος σημείωσε ότι θα ωφεληθούν 127.232 αγρότες που θα έχουν στη διάθεσή τους για καλλιέργεια 1.480.972 στρέμματα.

Με βάση την πρόταση της ΕΕ που υποβλήθηκε από τη Γαλλία με τη απόλυτη στήριξη της Ελλάδας, «οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν διπλό κέρδος, αφού θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης. Επιπρόσθετα απαλλάσσονται από οποιονδήποτε έλεγχο - πρόστιμο», τόνισε.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αποχαρακτηρίζονται 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ - Ο Οργανισμός δεν είναι άβατο

Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), «δεν είναι άβατο», ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και λέγοντας ότι διαχειρίζεται περί τα 2,8 δισ. ευρώ ετησίως, γνωστοποίησε ότι «επιδίωξη μας είναι στο πρώτο 6μηνο του 2024 να λειτουργεί επιτέλους το σύγχρονο τηλεφωνικό του κέντρο προς όφελος όλων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα».

Τόνισε, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ με βάση την αιτία δέσμευση τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεται άμεσα επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020 - 2023).

Ξεκαθάρισε ότι «στόχος του οργανισμού και της νέας διοίκησης είναι όσοι νόμιμα το δικαιούνται να τους καταβληθούν τα χρήματα που δικαιούνται και οι υπόλοιποι να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση» και πρόσθεσε ότι: «έχω δώσει ήδη εντολή, όσοι δικαιούχοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κι έχουν δικαιωθεί να πληρωθούν άμεσα, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει καιρό τώρα».

Ειδικά για το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο οργανισμός στην πράξη, ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς. Μετά από εισήγησή μου, χθες εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού η υποστήριξή του με Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών.

Διευκρίνισε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδιάζει ένα σύγχρονο περιβάλλον τηλεφωνικού κέντρου που θα παρέχει υπηρεσίες προς διευκόλυνση της καθημερινότητας των δικαιούχων και είπε «αποκαθιστούμε την αυτονόητη και απαραίτητη παροχή πληροφοριών και απαντήσεις στα ερωτήματα και απορίες των αγροτών της χώρας μας. Ο Οργανισμός ανήκει στους αγρότες της χώρας. Δεν είναι άβατο».

Οικολογικά Σχήματα: 370.000 δικαιούχοι θα λάβουν 425 εκατ. ευρώ

Μιλώντας για τα οικολογικά σχήματα ο ίδιος επισήμανε ότι οι μέχρι σήμερα δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται περίπου σε 370.000 και το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε, μέχρι τις 15/2/2024 αναμένεται το άνοιγμα της ενιαίας αίτησης ενισχύσεων 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα, «αφού έχει προηγηθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα μειώνει τα δικαιολογητικά για την ενεργοποίησή τους, προκειμένου οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους και με την δυνατότητα υποβολής τυχών νέων αιτήσεων», όπως τόνισε. Στην συνέχεια, ο οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και υπολογίζεται η πληρωμή του παραπάνω ποσού πριν το Πάσχα, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη.

Διόρθωση Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023

«Διορθώνουμε τα διοικητικά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης θητείας του ΟΠΕΚΕΠΕ», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης, λέγοντας ότι γίνεται δεκτό το αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή, που αναμένεται κι αυτή να γίνει πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88 εκατ. ευρώ. «Το άνοιγμα της αίτησης θα γίνει ταυτόχρονα με αυτήν των Οικολογικών Σχημάτων», τόνισε.

Πληρωμή Συνδεδεμένων ενισχύσεων

Για την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου και το ποσό ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ,ενώ για το άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ, τόνισε «επιστρέφουμε στην κανονικότητα και λειτουργούμε με διαφάνεια». Σο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι το άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 θα γίνει τον Μάρτιο, προκειμένου ο ΟΠΕΚΕ να κάνει έγκαιρα ελέγχους και έγκυρες πληρωμές, αξιοποιώντας σωστά και το τελευταίο ευρώ.

Εκκαθάριση Αιτήσεων Παλαιότερων Ετών

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες με την ανάδοχο εταιρεία προκειμένου να διορθωθούν και να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014 - 2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για την μεταβατική περίοδο 2020 - 2022 και «ποσά και ημερομηνίες θα είμαστε σε θέση να δώσουμε σύντομα», διευκρίνισε.

Στο πρώτο εξάμηνο φέτος, σε λειτουργία η υπηρεσία τύπου 112 για αγρότες- κτηνοτρόφους

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η υπηρεσία τύπου 112 για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, η οποία και θα τους ενημερώνει 72 ώρες νωρίτερα, για την έλευση έντονων ή ακραίων καιρικών φαινόμενων, παρέχοντας δε, και τις κατάλληλες οδηγίες, γνωστοποίησε ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Στην λογική της παροχής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ασφάλειας στους παραγωγούς, κινείται και η πρωτοβουλία μας για την δημιουργία ενός νέου συστήματος προειδοποίησης των αγροτών για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Ενός αντίστοιχου 112 για τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, η νέα αυτή υπηρεσία συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται από τους αγρότες μας στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή (παγετός, καύσωνας, χαλάζι, βροχόπτωση, κεραυνοί) και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.

Διευκρίνισε δε ότι η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της πρόληψης, που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν έγκαιρα να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. «Η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή sms 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του καιρικού φαινομένου», τόνισε.

«Θα είμαστε αμείλικτοι», η τιμή του γάλακτος πρέπει να προστατευθεί»

«Η τιμή του γάλακτος πρέπει να προστατευθεί, όπως και τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα ειδικά τα ΠΟΠ και σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι», επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως είπε, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, οι έλεγχοι σε σημεία λιανικής πώλησης και στις πύλες εισόδου της χώρας, από τα μικτά κλιμάκια της γενικής διεύθυνσης τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ.

«Από τις 18 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι, έως και σήμερα έχουν ληφθεί δείγματα από σημεία λιανικής πώλησης στην Αττική, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τα Ιωάννινα, την Πάτρα», εξήγησε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα.«Στόχος μας η προστασία των κτηνοτρόφων παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και των έντιμων γαλακτοβιομηχάνων και τυροκόμων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως 10/2 ανοίγει η πρόσκληση για Θεσσαλούς Μέτρο 5.2

Αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για το μέτρο, με βάση 45 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η πρόσκληση και μέχρι τις 10/2 θα έχει ανοίξει η εφαρμογή του.

«Θα παρέχεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας δωρεάν εκπόνησης των επενδυτικών σχεδίων και το ποσοστό της επιδότησης των επιλέξιμων δαπανών θα είναι 100%. Στην πράξη πρόκειται για ένα γενναίο μέτρο μέσα από το οποίο θα υπάρξει δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου κι επίσης, πλήρης- 100%- κάλυψη των δαπανών για επισκευή η ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης.

Γεωργικό Αποθεματικό ύψους 15.765.558 ευρώ

Ξεκίνησαν χθες (31/1) από το γεωργικό αποθεματικό, οι πληρωμές των παραγωγών οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΛΓΑ και αυτές αφορούν το σύνολο των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα που έχουν πληγεί στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δικαιούχοι είναι οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών, κουνελιών, στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων, θερμοκηπίων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες κατά τον Σεπτέμβριο 2023.

Η αποζημίωση χορηγήθηκε σύμφωνα με τις δηλωθείσες ζημίες των γεωργών ανά στρέμμα για τις καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, ανά ζώο για τη ζωική παραγωγή και ανά κυψέλη για τους παραγωγούς μελιού.

Κατά τον ίδιο, «οι δικαιούχοι της φυτικής παραγωγής ανέρχεται σε 227 και το ποσό την αποζημίωση τους ανέρχεται σε 4.193.007Euro, της ζωικής παραγωγής ανέρχονται σε 56 και το ποσό της αποζημίωση τους ανέρχεται σε 6.679.836Euro και οι μελισσοκόμοι, ήτοι 3.038 λαμβάνουν 4.892.715Euro», όπως διευκρίνισε.

Έρχονται και άλλες αποζημιώσεις

Για την αποζημίωση Αλιέων Παγασητικού (de minimis - 1.489.000), ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι στο προς κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ και αναμένεται να ψηφιστεί εντός Φεβρουαρίου έχει συμπεριληφθεί διάταξη για το ακατάσχετο των αποζημιώσεων (προϋπόθεση για τις πληρωμές).

Όπως εξήγησε, η διεύθυνση Αλιείας έχει ήδη ξεκινήσει να ελέγχει τις 480 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τις 12 Ιανουαρίου και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν αποζημιωθεί η δικαιούχοι.

Για την προστασία και βελτίωση κατάστασης υδροφόρου ορίζοντα Παρακάλιων περιοχών με παύση καλλιεργητικής δραστηριότητας, τόνισε ότι σήμερα υποβάλλεται στην Κοινότητα το τελικό διαμορφωμένο Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου 10.01.11 που, σύμφωνα με τις υποδείξεις του, αφορά σε Αρόσιμες , Δενδρώδεις και Κηπευτικές Καλλιέργειες, Προϋπολογισμού 40.394.378,80Euro. Αφορά τα περίπου 180.000 - παραγωγικών μέχρι πρότινος- στρεμμάτων που βρίσκονται κάτω από το νερό

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι σε όσες περιπτώσεις απαιτήθηκε ή απαιτείται συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ή συνεργασία με τον νέο Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέταμ «αυτή είναι άψογη, όπως διευκρίνισε και τόνισε ότι αυτό γεγονός συμβάλλει στην από κοινού προσπάθεια για ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

'Αλλωστε, «η συνεργασία αυτή αποτυπώνεται και στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, τα οποία θυμίζω ότι αυξήθηκαν κατά 20 εκατ. ευρώ, με την ένταξη των επιλαχόντων, φθάνοντας στα 37 εκατ. ευρώ».

Για την μείωση των νιτρικών στη γεωργία, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «προδημοσιεύσαμε νέα πρόσκληση ύψους 100 εκ. Euro για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες, ενώ για το μέτρο το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και λήγει τον Φεβρουάριο του 2024, παρατείνουμε τη διάρκειά του για ένα έτος, με επί πλέον προϋπολογισμό 50 εκ. Euro». Δηλαδή, όπως τόνισε «το σύνολο των προγραμμάτων απονιτροποίησης για τις πληγείσες περιοχές ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ».

Αγροτικά επιμελητήρια

Στο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή, προβλέπεται η σύσταση αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια της χώρας, που θα τονώσει την αγροτική επιχειρηματικότητα και θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στους αγρότες σε θέματα που τους απασχολούν.

«Ανοίγει οργανωμένα πλέον σε όλη τη χώρα η πόρτα της επιχειρηματικότητας για τους συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, μεμονωμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Παράλληλα χτίζουμε ένα σύγχρονο, πλούσιο σε πληροφορίες και στοιχεία Μητρώο Επαγγελματιών γεωργών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων», επισήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαμία: Για δύο ώρες απέκλεισαν οι αγρότες την εθνική οδό στην Αταλάντη

Γαλλία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα σειρά μέτρων για την άμβλυνση της αγροτικής κρίσης

Βέλγιο: Τα αγροτικά μπλόκα διαταράσσουν την εφοδιαστική αλυσίδα των σουπερμάρκετ Colruyt

gazzetta
gazzetta reader insider insider