Νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν απειλεί με αντίποινα το Ισράηλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν απειλεί με αντίποινα το Ισράηλ
Ένταση και κρίση στη Μέση Ανατολή
H Tεχεράνη απείλησε με αντίποινα «την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος» το Τελ Αβίβ για τον θάνατο 5 Φρουρών της Επανάστασης στην Δαμασκό.

Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε την επίθεση που οδήγησε στον θάνατο 5 Ιρανών στρατιωτικών αξιωματούχων στη Συρία και το απείλησε με αντίποινα «την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος», σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ιρανικής διπλωματίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί «καταδίκασε απερίφραστα την εγκληματική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος», που αποτελεί «μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εξαπλωθεί η αστάθεια και η ανασφάλεια στην περιοχή».

«Πέραν της πολιτικής, δικαστικής και διεθνούς καταδίωξης αυτών των επιθετικών και εγκληματικών ενεργειών, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στην οργανωμένη τρομοκρατία του πλαστού σιωνιστικού καθεστώτος την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος», συμπλήρωσε.

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης επιβεβαίωσε πως τέσσερα από τα μέλη του σκοτώθηκαν σε αυτό το πλήγμα σήμερα εναντίον ενός κτιρίου στη Δαμασκό, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, σύμφωνα με μια συριακή ΜΚΟ.

Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ένα από τα θύματα είναι ο «στρατηγός Σάντεχ Ομιντζάντεχ, υπεύθυνος στη Συρία της υπηρεσίας πληροφοριών για τη Δύναμη Κουντς», τον υπηρεσιακό βραχίονα για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό του Ιράν. Αυτή η πληροφορία δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί.

Για τον εκπρόσωπο τύπου της ιρανικής διπλωματίας «η συχνή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η κλιμάκωση των επιθετικών και προκλητικών ενεργειών εναντίον διαφόρων στόχων» σε αυτή τη χώρα καταδεικνύουν «την αδυναμία και απόγνωση» του Ισραήλ «στο πεδίο της μάχης εναντίον των δυνάμεων αντίστασης στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη τις τελευταίες 100 ημέρες».

Το Ιράν θα «τιμωρήσει» το Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι θα «τιμωρήσει» το Ισραήλ για το πλήγμα που εξαπέλυσε σήμερα στη Δαμασκό. «Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα αφήσει αναπάντητα τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος» ανέφερε ο Ραΐσί σε μια ανακοίνωσή του με την οποία καταδίκαζε το πλήγμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης IRIB.

Σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο, η επίθεση αυτή «μαρτυρά την αυξανόμενη αποτυχία του παράνομου σιωνιστικού καθεστώτος να υλοποιήσει τους κακόβουλους στόχους του (…) απέναντι στους μαχητές του Άξονα της αντίστασης», της συμμαχίας που διάκειται εχθρικά έναντι του Ισραήλ και των ΗΠΑ και περιλαμβάνει το Ιράν, τη Χεζμπλάχ του Λιβάνου, την παλαιστινιακή Χαμάς και τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ, ο ορκισμένος εχθρός του Ιράν, φέρεται ότι σκότωσε, σε στοχευμένες επιχειρήσεις, έναν υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο στη Συρία και τον «υπ’ αριθμόν 2» της Χαμάς στον Λίβανο. Τα γεγονότα αυτά προκαλούν ανησυχίες για μια επέκταση του πολέμου της Γάζας και σε άλλα μέτωπα.

Στην ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι η σημερινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από «μαχητικά αεροσκάφη» και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε «στρατιωτικοί σύμβουλοί τους» και αδιευκρίνιστος αριθμός «μελών των συριακών δυνάμεων».

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr, μεταξύ των θυμάτων είναι ο υπεύθυνος της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών στη Συρία και ο αναπληρωτής του. Η πληροφορία για τον θάνατο του στρατηγού Σαντέγ Ομιτζαντέχ δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός, από τον οποίο ζήτησε πληροφορίες το Γαλλικό Πρακτορείο, απάντησε ότι «δεν σχολιάζει τα δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το κτίριο που μπήκε στο στόχαστρο βρίσκεται στη Μαζέχ, μια συνοικία όπου έχουν την έδρα τους ηγετικά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης αλλά και φιλοϊρανικών παλαιστινιακών οργανώσεων. Το συριακό πρακτορείο SANA επιβεβαίωσε μόνο ότι ένα κτίριο στη Μαζέχ δέχτηκε επίθεση, κατηγορώντας το Ισραήλ.

Η περιοχή αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευδαν στο σημείο. «Άκουσα μια έκρηξη και είδα ένα σύννεφο καπνού», είπε ένας κάτοικος της συνοικίας. Η επιχείρηση διάσωσης των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια συνεχιζόταν όλη την ημέρα. Ένας γερανός μεταφέρθηκε στην περιοχή για να σηκώσει τις βαριές πλάκες του τσιμέντου, καθώς το κτίριο ισοπεδώθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider