Αυγενάκης: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και νέα αγροτική επιχειρηματικότητα στόχος της κυβέρνησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυγενάκης: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και νέα αγροτική επιχειρηματικότητα στόχος της κυβέρνησης
«Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε, από το Ηράκλειο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης με θέμα «Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων Τοπικού Προγράμματος CLLD LEADER Ν. Ηρακλείου», που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.

«Το πρόγραμμα LEADER αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην αγροτική ανάπτυξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δηµογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές. Αποσκοπεί στη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων στην υλοποίηση στρατηγικών και την κατανομή των πόρων για τις αγροτικές τους περιοχές, κάνοντας σταθερά βήµατα προς πιο αποτελεσματικές µορφές οικονομικής, βιώσιµης και "χωρίς αποκλεισμούς" ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι από το πρόγραμμα έχουν στηριχθεί επιχειρήσεις που συνδυάζουν την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η «Αναπτυξιακή Ηρακλείου» στηρίζει τα νεότερα και δυναμικά τμήματα του πληθυσμού, ιδιαίτερα των νέων αγροτών, γεγονός που έχει την έμπρακτη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Υπενθύμισε, δε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα νέων αγροτών ύψους 602 εκατ. ευρώ, ενώ η πρώτη απόφασή του ως υπουργός ήταν η ενίσχυση του προγράμματος με 77 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό και οι 2.100 επιλαχόντες (657 εξ' αυτών στην Περιφέρεια Κρήτης) και να γίνει ακόμα ένα βήμα προς την επίτευξη του στόχου για αύξηση των κατ' επάγγελμα αγροτών, έως το τέλος της τετραετίας, κατά 60.000. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την ένταξη νέων στον πρωτογενή τομέα, επιδιώκοντας να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή από επιλογή και όχι από ανάγκη», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξήρε την επιλογή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου να θέσει την καινοτομία ως προτεραιότητα, προκειμένου να ενισχυθούν τοπικές πρωτοβουλίες και να στηριχθεί, κατ' επέκταση, η κοινωνική συνοχή στις αγροτικές περιοχές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το πρόγραμμα Leader στην Κρήτη αρχικά είχε 29.750.000 ευρώ και σε αυτά προστέθηκαν 8.471.000, ενώ με την υπερδέσμευση των 16.576.715, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, το πρόγραμμα έχει φθάσει στα 54.797.715 ευρώ.

«Μαζί μπορούμε να πάμε την Κρήτη και τη χώρα μας πολύ πιο ψηλά», τόνισε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος ανέφερε ότι σύμμαχος για την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών στον αγροδιατροφικό τομέα είναι η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, με τη συνδρομή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, των άξιων στελεχών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και φυσικά του υπουργείου. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έναν νέο πυλώνα για τον πρωτογενή τομέα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η επόμενη γενιά αγροτών να είναι εξοπλισμένη με γνώση», επεσήμανε.

Τέλος, ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπίσει η Κρήτη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς επηρεάζεται άμεσα η αγροτική παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την εκπόνηση master plan για την ενιαία διαχείριση των νερών της Κρήτης. Πρόσθεσε, δε, πως έχει ξεκινήσει μία συστηματική συνεργασία με την Περιφέρεια, τους δήμους, αλλά και τους τοπικούς οργανισμούς που σχετίζονται με τα θέματα του νερού, άρδευσης και ύδρευσης, υπό την επιστημονική υποστήριξη της ολλανδικής εταιρείας που εργάζεται παράλληλα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

«Γιατί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης χρειάζεται προνοητικότητα, συγκροτημένο σχέδιο και σωστή αξιοποίηση των υφιστάμενων εγγειοβελτιωτικών έργων που διαθέτουμε και που πιθανόν θα πρέπει να ενισχύσουμε ή και να κατασκευάσουμε», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης τονίζοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι «ταχύτατες κινήσεις και διαρκή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «φως» ο οδηγός για τον ανταγωνισμό στον αγροτικό κλάδο

Αυγενάκης: Οι τρεις πυλώνες που οδηγούν σε μια νέα εποχή στον αγροδιατροφικό τομέα

«Αγρότης της Χρονιάς»: Τα πολλαπλά οφέλη στην αγροτική παραγωγή από την ψηφιοποίηση και την εφαρμογή νέων καινοτόμων λύσεων

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider