Τι βρίσκεται πίσω από την παρέμβαση των BRICS+ στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι βρίσκεται πίσω από την παρέμβαση των BRICS+ στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Η Κίνα επιθυμεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Η Κίνα επιθυμεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς. Ο επικεφαλής του κράτους Σι Τζινπίνγκ επέλεξε μια εσπευσμένα συγκληθείσα ειδική σύνοδο κορυφής της ομάδας BRICS, η οποία έχει διευρυνθεί σε έντεκα χώρες, ως πλατφόρμα για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός και διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη.

Ο Σι προέβη στην πρώτη του λεπτομερή δημόσια δήλωση σχετικά με τον πόλεμο. Ο Σι δήλωσε ότι ήταν επίκαιρο και αναγκαίο για την ομάδα BRICS να υψώσει τη «φωνή της δικαιοσύνης και της ειρήνης στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα». Η εικονική ειδική σύνοδος κορυφής των BRICS ανακοινώθηκε απροσδόκητα το προηγούμενο βράδυ, σημειώνει η Handelsblatt.

Το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση του Ισραήλ συμφώνησε τελικά σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα που διαρκεί αρκετές ημέρες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων. Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία με την ισλαμιστική Χαμάς, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η Χαμάς είχε προηγουμένως συμφωνήσει να απελευθερώσει τους ομήρους με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους. Σύμφωνα με τη Χαμάς, 150 κρατούμενοι πρόκειται να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, τουλάχιστον 50 γυναίκες και παιδιά που απήχθησαν στη Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να απελευθερωθούν 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και δώδεκα ηλικιωμένες γυναίκες. Αρχικά δεν ήταν σαφές αν σε αυτές περιλαμβάνονται και Ισραηλινοί με δεύτερο διαβατήριο. Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι όμηροι πρόκειται να επιστρέψουν στην πόλη ή την κωμόπολη «όπου ζούσαν πριν από την κράτησή τους, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Η Χαμάς είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι είχε δώσει τη συγκατάθεσή της στους διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η συμφωνία προβλέπει ότι στη Λωρίδα της Γάζας θα μεταφερθούν περαιτέρω προμήθειες βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα δοθεί επίσης πρόσβαση στον Ερυθρό Σταυρό στους υπόλοιπους ομήρους.

Η στάση της Κίνας

Στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Kινέζος ηγέτης ζήτησε κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτική διάσκεψη, τερματισμό των επιθέσεων κατά αμάχων και απελευθέρωση αμάχων, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Δυτικοί εμπειρογνώμονες τόνιζαν τότε ότι πρωταρχικός στόχος του Πεκίνου ήταν να παρουσιαστεί ως ειρηνοποιός στις χώρες του παγκόσμιου Νότου. Η ηγεσία της χώρας περιγράφει επίσημα τον εαυτό της ως ουδέτερο στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά ποτέ δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και διατηρεί τη στενή συνεργασία της με τη Ρωσία.

Η Κίνα θέλει επίσης να θεωρηθεί ουδέτερη στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ωστόσο, το Πεκίνο δεν καταδίκασε ποτέ την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για τις επιθέσεις στις αρχές Οκτωβρίου που ξεκίνησαν τον πόλεμο, τονίζει το ίδιο δημοσίευμα. Από την άλλη πλευρά, οι επιθέσεις του Ισραήλ με ρουκέτες επικρίνονται έντονα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση προσπάθησε να κλείσει τις γραμμές της με τα αραβικά κράτη της περιοχής. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να το δούμε κυρίως στο πλαίσιο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Το Πεκίνο θέλει να τοποθετηθεί ως εναλλακτική λύση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Η κινεζική πολιτική ηγεσία βασίζεται επίσης στην υποστήριξη του αραβικού μπλοκ σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ. Αυτό ισχύει ιδίως για το Σιντζιάνγκ και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού των Ουιγούρων εκεί, οι οποίες δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί ανοιχτά από τον μουσουλμανικό κόσμο.

Τη Δευτέρα αραβικοί διπλωμάτες πραγματοποίησαν συνομιλίες στο Πεκίνο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ινδονησίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, ένας εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ.

Φλέρταρε την επίσκεψη με τα λόγια ότι η Κίνα είναι «καλός φίλος και αδελφός του αραβικού και ισλαμικού κόσμου». Η χώρα του ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με τις αραβικές και ισλαμικές χώρες για να τερματιστεί γρήγορα η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, να ανακουφιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι και να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη συγκατάθεση του παλαιστινιακού πληθυσμού και πρέπει να ληφθούν υπόψη τα «νόμιμα συμφέροντα των χωρών της περιοχής», δήλωσε ο Wang.

Σκληρή κριτική από το Τελ Αβίβ

Η «φιλοπαλαιστινιακή ουδετερότητα» (όπως την αποκαλεί η Handelsblatt) της Κίνας δέχεται σφοδρή κριτική στο Ισραήλ. Επιπλέον, ένα κύμα αντισημιτικών δηλώσεων στα κατά τα άλλα αυστηρά λογοκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας απογοήτευσε τους παρατηρητές στη Δύση.

Μετά την επίσκεψή τους στο Πεκίνο, οι εκπρόσωποι των αραβικών κρατών ταξίδεψαν στη Μόσχα. Έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω ταξίδια στις πρωτεύουσες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου, το Πεκίνο είχε επανειλημμένα εκφράσει τις φιλοδοξίες του για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Η Λαϊκή Δημοκρατία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος το 1988. Τον Ιούνιο, ο Σι δέχθηκε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Πεκίνο. Παρουσίασε μια πρόταση τριών σημείων για την επίλυση της σύγκρουσης.

Ζητά την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ζητά επίσης ανθρωπιστική βοήθεια για την Παλαιστίνη και ειρηνευτικές συνομιλίες. Από το 2003, η ηγεσία της Κίνας έχει ήδη υποβάλει συνολικά έξι παρόμοιες προτάσεις, οι οποίες, ωστόσο, όπως και οι προσπάθειες διαμεσολάβησης άλλων κρατών, δεν οδήγησαν σε ειρηνευτική λύση.

Άλλες χώρες BRICS έχουν επίσης επικρίνει πρόσφατα τις ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία ειδικότερα. Το Ισραήλ δικαιολογεί τις επιθέσεις αυτές ισχυριζόμενο ότι η Χαμάς κρύβει εκεί όπλα και εκτοξευτές και κακοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Κιρίλ Ραμαφόζα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ανέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει μια ισραηλινή γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. Τη Δευτέρα, το νοτιοαφρικανικό κοινοβούλιο κάλεσε το δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φοροαπαλλαγές: 15,56 δισ. ευρώ κοστίζουν στα κρατικά ταμεία - Κατά 2,67 δισ. αυξήθηκαν φέτος

Ρεύμα: Τα «ψιλά γράμματα» του πράσινου τιμολογίου – Τι ισχύει για όσους έχουν ενεργές συμβάσεις

Αυξήθηκαν τα χρέη προς το ΚΕΑΟ - Εκτός ρύθμισης βγήκαν 917.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider