ΣΥΡΙΖΑ: Σε τροχιά εξόδου η ομάδα 6+6 της Αχτσιόγλου - Οι επόμενες κινήσεις της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΥΡΙΖΑ: Σε τροχιά εξόδου η ομάδα 6+6 της Αχτσιόγλου - Οι επόμενες κινήσεις της
Σε τροχιά αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου. Οργανώνουν τις κινήσεις τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Σε τροχιά αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου μετά την χθεσινή πανελλαδική συνδιάσκεψη 1.000 και πλέον στελεχών από όλη την Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από το κόμμα, με «πυρά» κατά της νέας ηγεσίας.

«Δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του στρατοπέδου Αχτσιόγλου μετά την ολοκλήρωση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης. Οι ίδιες πηγές σύμφωνα με το Reader.gr τόνιζαν πως «η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους.

Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις. Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης» δίνοντας τον τόνο των επόμενων κινήσεων τους και μάλιστα σημείωναν ότι «όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Τα επόμενα βήματα

Αν και κάποια στελέχη θα έβλεπαν αποχώρηση της ομάδας των επτά βουλευτών ακόμη και εντός της ημέρας συνομιλητές των Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου και Χαρίτση περιέγραφαν ένα χρονοδιάγραμμα ακόμη λίγων ημερών μέχρι την οριστική ρήξη. «Οι οποίες συζητήσεις με στελέχη και βουλευτές έχουν ήδη γίνει», τονίζουν υπογραμμίζοντας πως ένα μεγάλο μέρος των οργανωτικών κινήσεων για την έξοδο από το κόμμα έχει ήδη δρομολογηθεί. Κοινός τόπος των στελεχών του στρατοπέδου Αχτσιόγλου είναι πως θέλουν να κάνουν μια συντονισμένη ενέργεια που θα έχει δυναμική για το επόμενο βήμα τους.

Είναι ξεκάθαρο πως οι οποίες κινήσεις τους δεν θέλουν να εμφανιστούν ως μια προσθήκη στην ομάδα της «ομπρέλας» αλλά μια ηγετική κίνηση. Μάλιστα εάν όντως φύγουν και οι επτά βουλευτές σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν άλλους δυο βουλευτές να σκέφτονται να τους ακολουθήσουν τότε θα είναι σε μια ισχυρή θέση να έχουν εκείνοι τον έλεγχο των κινήσεων τους και ενδεχομένως την συγκρότηση μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε τροχιά αποχώρησης

Από την αρχή το κλίμα στην πανελλαδική συνδιάσκεψη ήταν βαρύ. Τα περιθώρια για την παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε πως είχαν στενέψει. Η Έφη Αχτσιόγλου φέρεται να είπε πως «έχουμε διαφορά ύφους ήθους και πολιτικής επιλογής» φωτογραφίζοντας το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι σχέσεις τους με την ηγεσία. Ο Αλέξης Χαρίτσης από την πλευρά του επεσήμανε ότι «το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Μας ενδιαφέρει η προστασία της ιστορίας και κυρίως του μέλλοντος του πολιτικού μας χώρου.

Tα επόμενα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα προς την επόμενη μέρα» δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μην φανεί ως άλμα στο κενό όποια πρωτοβουλία αναλάβουν. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ίδιο κλίμα μίλησε ακόμη πιο ξεκάθαρα «η δυναμική που έχει δημιουργηθεί δείχνει πως η έξοδος είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχουν οι ελάχιστοι όροι πολιτικών συγκλίσεων με τη σημερινή ηγεσία. Δεν έχει κανένα νόημα για περαιτέρω καθυστερήσεις» είπε δίνοντας το σήμα της αποχώρησης.

Η Σια Αναγνωστοπουλου, που βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής Πολάκη που κατέστησε ακόμη πιο ξεκάθαρα το πόσο δύσκολη είναι η συμβίωση στην Κουμουνδούρου, φέρεται να σημείωσε για την έξοδο από το κόμμα πως είναι «μεγάλο βάμα, ιστορική ευθύνη» και συμπλήρωσε ότι «δεν θέλω να μας κατηγορήσουν για αποστάτες και διασπαστές και θέλω να μιλήσω με τους ψηφοφόρους μου για το πώς να χειριστώ το θέμα. Αν φύγετε όμως όλοι εγώ τι θα κάνω; Θα μείνω μόνη μου;;» Κατά γενική ομολογία από τα πρωτοκλασάτα στελέχη ήταν εμφανές πως δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα και τα αχαρτογράφητα νερά που πρέπει να «κολυμπήσουν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Oxfam: Το πλουσιότερο 1% κάνει εκπομπές αερίων ίσες με τα δύο τρίτα των φτωχότερων

Πέθανε η Ρόζαλιν Κάρτερ, σύζυγος του 39ου προέδρου των ΗΠΑ

Νέος πρόεδρος της Αργεντινής ο Χαβιέρ Μιλέι, οπαδός της «θεραπείας σοκ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider