Μέση Ανατολή: Ευθύνες στην παλαιστινιακή πλευρά για το μακελειό στη Γάζα επιρρίπτει ο Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέση Ανατολή: Ευθύνες στην παλαιστινιακή πλευρά για το μακελειό στη Γάζα επιρρίπτει ο Μπάιντεν
Πάνω από 3.300 νεκροί και 13.000 τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας.

(upd 16:26) Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο πλευρό του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι φαίνεται πως η «άλλη πλευρά» φέρει την ευθύνη για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας.

«Είμαι θλιμμένος και σοκαρισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Και με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι αυτό πραγματοποιήθηκε από την αντίπαλη πλευρά», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί απέναντι στην οργάνωση Χαμάς.

«Πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του παλαιστινιακού λαού και δεν του φέρνει παρά δεινά», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος διεβεβαίωσε σήμερα στο Τελ Αβίβ ότι θα συνεργασθεί με το Ισραήλ για την αποφυγή «περαιτέρω τραγωδίας» για τους πολίτες, κατά την δωδέκατη ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς με χιλιάδες νεκρούς.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εσάς και τους εταίρους μας σε ολόκληρη την περιοχή για να αποφύγουμε περαιτέρω τραγωδία για τους αθώους πολίτες» είπε.

Στο πλευρό του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι η χώρα του «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να μην πληγούν πολίτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, αργότερα, εν τω μεταξύ, ότι το σχόλιο που έκανε κατά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ ότι «με βάση αυτό που είδε», το χθεσινό πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας πραγματοποιήθηκε «από την αντίπαλη πλευρά» βασίζεται σε στοιχεία που του έδειξε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε το πρωί στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου τον υποδέχθηκε ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με οικογένειες θυμάτων της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Οι Αμερικανοί κλαίνε μαζί σας», είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ επρόκειτο να συμμετάσχει σήμερα σε συνάντηση κορυφής στην Ιορδανία μαζί με το ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Θα ήταν η πρώτη φορά από την υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο που οι ΗΠΑ, η Παλαιστινιακή Αρχή, ως αναγνωρισμένη εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού, οι αραβικές δυνάμεις Αίγυπτος και Ιορδανία, παραδοσιακοί και διαχρονικοί μεσολαβητές στην παλαιστινοϊσραηλινή διένεξη θα συμμετείχαν από κοινού σε συνάντηση κορυφής, ανοίγοντας, ενδεχομένως, μία προοπτική κάποιου είδους αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, που σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την αναγγελία της και λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της, τίναξε στον αέρα την συνάντηση κορυφής του Αμμάν και ματαίωσε αυτήν την προοπτική, τουλάχιστον προς το παρόν.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα, όπου χιλιάδες άμαχοι είχαν καταφύγει χθες το βράδυ, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ο στρατός του Ισραήλ διαθέτει και «αποδείξεις»

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει «αποδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Τρίτη, στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Αράμπι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

«Οι αποδείξεις, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας, επιβεβαιώνουν ότι η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από την εκτόξευση ρουκέτας του Ισλαμικού Τζιχάντ που αστόχησε», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η επαγγελματική αυτή ανάλυση βασίζεται σε πληροφορίες, στα επιχειρησιακά συστήματα και σε αεροπορικές εικόνες», εξήγησε.

Η Χαμάς απέδωσε την ευθύνη για το πλήγμα στο Ισραήλ και ο Ισλαμικός Τζιχάντ χαρακτήρισε «ψέματα» τις κατηγορίες του Ισραήλ που του αποδίδουν την ευθύνη.

Ο εκπρόσωπος του στρατού παρουσίασε επίσης χάρτες και ένα ηχητικό ντοκουμέντο, μια συνομιλία μεταξύ δύο μελών της Χαμάς στην οποία ακούγονται να λένε ότι για το πλήγμα ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

«Δεν υπήρξαν πυρά του στρατού από την ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα που να έπληξαν το νοσοκομείο», δήλωσε ο Χαγκάρι. «Τα συστήματα ραντάρ μας εντόπισαν πυραύλους που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες από τη Γάζα την ώρα της έκρηξης και η ανάλυση της πορείας τους δείχνει ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κοντά στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα κτίρια του νοσοκομείου δεν υπέστησαν δομικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν κρατήρες που να ταιριάζουν με αεροπορική επιδρομή.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπερβάλλει για τον αριθμό των θυμάτων και πρόσθεσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τόσο γρήγορα τι προκάλεσε την έκρηξη.

Ο Χαγκάρι σημείωσε μάλιστα ότι περίπου 450 ρουκέτες, που έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα τις 11 τελευταίες ημέρες, έχουν προσγειωθεί μέσα στον θύλακα.

ΟΗΕ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Η φονική έκρηξη στο νοσοκομείο σημειώθηκε καθώς οι συνθήκες στη Γάζα γίνονται ολοένα και πιο απελπιστικές. Τα τρόφιμα, τα καύσιμα και το νερό μειώνονται γρήγορα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του στις νότιες πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα. Η κατάσταση στη Γάζα «ξεφεύγει εκτός ελέγχου», καθώς υπάρχει έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι έτοιμη να διανεμηθεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Πάνω από 3.300 νεκροί και 13.000 τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 3.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 13.000 έχουν τραυματισθεί από τις 7 Οκτωβρίου που το Ισραήλ άρχισε τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα η παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα.

Εξάλλου ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε σήμερα πως τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα πρέπει να τιμωρήσουν το Ισραήλ και να του επιβάλουν πετρελαϊκό εμπάργκο, καθώς και να απελάσουν τους ισραηλινούς πρεσβευτές.

Έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας διεξάγεται σήμερα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν οι ισλαμικές χώρες την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα «ξεφεύγει εκτός ελέγχου» - Υπάρχει έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας

Μέση Ανατολή: Για «έγκλημα πολέμου» στη Γάζα κατηγορεί το Ισραήλ η Αφρικανική Ένωση

Μέση Ανατολή: Η Ιορδανία ακύρωσε την τετραμερή Σύνοδο με τις ΗΠΑ μετά το χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider