Η επόμενη μέρα του Σολτς μετά το «Βατερλώ» στην Έσση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επόμενη μέρα του Σολτς μετά το «Βατερλώ» στην Έσση
«Ραντεβού» για το τακτικό ετήσιο συνέδριο του SPD δίνει η εσωκομματική κόντρα στο κυβερνών κόμμα μετά τις επιδόσεις σε ένα από τα προπύργιά του.

«Ραντεβού» για τις αρχές Δεκεμβρίου, oπότε θα διεξαχθεί το τακτικό ετήσιο συνέδριο του δίνει η εσωκομματική κόντρα στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (στο οποίο ανήκει ο καγκελάριος Σολτς) μετά τα ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα τα οποία έλαβε την Κυριακή στις τοπικές εκλογές ιδίως στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Έσσης.

To μόλις 15,6% (έναντι του 19,8% που είχε λάβει το 2018) το οποίο έλαβε το SPD σε ένα από τα παλιά προπύργια του, δηλαδή στο κρατίδιο αυτό, προκαλεί τρόμο στο κόμμα του καγκελαρίου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Μάλιστα, η εκλογική αποτυχία στην Έσση συνοδεύτηκε με το ισχνό 8,4% που έλαβαν οι Σοσιαλδημοκράτες στη Βαυαρία.

Οι δύο εκλογικές αποτυχίες είναι απίθανο να έχουν άμεσο αντίκτυπο στο ομοσπονδιακό SPD, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται απίθανο τα πράγματα να παραμείνουν τόσο ήρεμα μετά από αυτή την εκλογική Κυριακή, όπως ήταν μετά τις ήττες των τελευταίων μηνών. Το αργότερο, η οργή είναι πιθανό να ξεσπάσει στο επόμενο συνέδριο του ομοσπονδιακού κόμματος στις 8-10 Δεκεμβρίου, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Για παράδειγμα, μετά την πανωλεθρία του κόμματός του στις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, ένας από τους ηγέτες της αριστερής πτέρυγας του SPD, ο Σεμπάστιαν Ρόλοφ, απαίτησε αντίδραση σε ομοσπονδιακό επίπεδο: «Πρέπει να επικοινωνήσουμε τα σχέδια του SPD στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακόμη καλύτερα στο μέλλον και να γίνουμε ακόμη πιο ορατοί ως SPD. Ειδικά για τους ψηφοφόρους μας», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος στην ομοσπονδιακή βουλή.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα είχαν υποστηρίξει πιστά τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Όμως, λόγω των εκλογικών ήττων, η ηρεμία στο SPD θα μπορούσε τώρα να έχει τελειώσει. Ο καγκελάριος συνέβαλε επίσης σημαντικά στις εκλογικές ήττες, ιδίως στην Έσση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Μέχρι στιγμής, ο Σολτς δεν έχει βρει λύση στο πεσμένο κλίμα στο οποίο βρίσκεται εδώ και μήνες ο κυβερνητικός συνασπισμός του και ο ίδιος προσωπικά. Δεδομένου ότι το SPD έχει συνήθως περίπου τις ίδιες επιδόσεις στην Έσση με τον εθνικό μέσο όρο, η θέση εκκίνησης για το SPD της Έσσης ήταν νοητά κακή, όταν το SPD στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση παίρνει μόνο 16%-17% στις δημοσκοπήσεις. «Πέρα από τους τοπικούς παράγοντες, προφανώς δεν υπήρχε και ο ουράνιος άνεμος από το Βερολίνο», δήλωσε ο πολιτικός του SPD Ρόλοφ.

Το SPD ήλπιζε μάλιστα ότι με την προβολή της ομοσπονδιακής υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ως κορυφαίας υποψήφιας, θα μπορούσε να αποσπάσει το πρώην κρατίδιο από το CDU μετά από 24 χρόνια. Ειδικά από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Μπόρις Ράιν (CDU) δεν ήταν πολύ καιρό στη θέση του και επομένως δεν μπορούσε να βασιστεί σε κάποιο μεγάλο επίσημο πολιτικό «μπόνους».

Αλλά πάρα πολλά πήγαν στραβά στην προεκλογική εκστρατεία της Φέιζερ. Τα θέματα της προεκλογικής της εκστρατείας δεν βρήκαν ανταπόκριση. Επιπλέον, έκανε διάφορες, ενίοτε τραγελαφικές ατασθαλίες στην προεκλογική εκστρατεία. Και έπειτα είχε να παλέψει από την αρχή με την έλλειψη αξιοπιστίας, επειδή ήθελε να πάει στην Έσση μόνο αν κέρδιζε τις εκλογές. «Ήμουν ήδη αρχηγός της αντιπολίτευσης», είχε δηλώσει αμέσως κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.

Ο πρώτος κοινοβουλευτικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU - CSU στην ομοσπονδιακής βουλής, Τόρστεν Φράι (CDU), ζήτησε την αντικατάστασή της. Ο Φράι δήλωσε στην Handelsblatt ότι ο Σολτς θα ήταν καλό να «βγάλει γρήγορα συμπεράσματα από αυτή την εκλογική ήττα και να διορίσει έναν νέο υπουργό στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών». Η υπουργός είχε ήδη προκαλέσει αρκετή ζημιά μέσω της «αδράνειας του υπουργείου της». «Σε αυτή τη σοβαρή μεταναστευτική κρίση, χρειαζόμαστε έναν υπουργό Εσωτερικών με αδιαίρετο κύρος και πλήρη διεκδικητικότητα».

Αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί, σύμφωνα με την Handelsblatt. Ο Σολτς έχει συμβουλεύσει τη Φέιζερ να κατέβει υποψήφια στην Έσση και έχει καταλήξει σε συμφωνία μαζί της ότι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών αν χάσει τις εκλογές. Ως εκ τούτου, ο Σολτς δύσκολα θα αποπέμψει τη Φέιζερr. Αυτό θα ήταν μια παραδοχή του δικού του λάθους και δεν ταιριάζει στον Σολτς. Κατ' αρχήν, όπως και στην περίπτωση της πρώην υπουργού Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ, τείνει να κρατάει τους υπουργούς του πολύ καιρό και όχι πολύ λίγο.

Υπάρχει επίσης έλλειψη εναλλακτικών λύσεων για την Φέιζερ, ιδίως από τη στιγμή που ο αντικαταστάτης της θα πρέπει να είναι γυναίκα. Και μια αντικατάσταση εν μέσω μιας πρόσφατα αναζωπυρωμένης προσφυγικής κρίσης θα ήταν ούτως ή άλλως ατυχής. Σχεδόν κανένας υπουργός στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο δεν αντιμετωπίζει επί του παρόντος τόσο μεγάλες προκλήσεις όσο η Φέιζερ.

Ο Βερολινέζος πολιτικός επιστήμονας Γκέρο Νόιγκεμπαουερ δεν αναμένει επομένως ότι η πολιτικός του SPD θα δεχθεί πιέσεις στις τάξεις της. «Διότι στο SPD δεν έχει γίνει καμία αισθητή συζήτηση για πιθανές αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση αποτυχίας, γι' αυτό και δεν υπάρχουν ενδείξεις για έναν πιθανό διάδοχο», δήλωσε στην Handelsblatt. Επιπλέον, η Φέιζερ είχε απασχολήσει το μεταναστευτικό ζήτημα «με τρόπο που απολαμβάνει πλέον επαρκή υποστήριξη στο SPD».

Ενώ η Φέιζερ δεν έχει να φοβάται για το αξίωμά της, ο Σολτς και η ηγεσία του κόμματος αντιμετωπίζουν πιο δυσάρεστες στιγμές. Ήδη πρόσφατα παρατηρήθηκαν οι πρώτες κινήσεις στο κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα μακριά από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι ηγέτες του SPD, Λαρς Κλινγκμπέιλ και Σάσκια Έσκεν, οι οποίοι «κρύβονταν» για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπαθούν να χαράξουν τη δική τους πορεία. Ο Κλίνγκμπέιλ προκάλεσε αναστάτωση κατά τη διάρκεια της θερινής ανάπαυλας με το αίτημά του για κατάργηση του συστήματος διαχωρισμού των γάμων, το οποίο λίγο αργότερα ο Σολτς παραδέχτηκε.

Η απογοήτευση αυξάνεται και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι βουλευτές διαμαρτύρονται ότι η δική τους κυβέρνηση κάνει συχνά κακή δουλειά. «Ο συνασπισμός δεν έχει παρουσιάσει καλή εικόνα τους τελευταίους μήνες», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Ρολφ Μίτσενιχ στην Bundestag. Ήταν ενοχλημένος για νομοσχέδια όπως το βασικό επίδομα τέκνων, τα οποία έφτασαν στη Bundestag παρόλο που δεν ήταν ακόμη έτοιμα.

Ένα άλλο παράδειγμα, κατά την άποψη των συντρόφων, είναι ο μπερδεμένος νόμος για τη θέρμανση, ο οποίος καταδικάστηκε από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. "Δεν θέλω να ξαναγίνει ποτέ αυτό! Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε εμένα και την κοινοβουλευτική ομάδα έτσι!", ο κατά τα άλλα ήρεμος Μίτσενιχ έγινε έξαλλος σε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και ανακοίνωσε ότι "δεν θα υπάρξει ποτέ δεύτερη φορά" με την κοινοβουλευτική του ομάδα. Νωρίτερα, η πρόεδρος του SPD Bundestag, Μπέρμπελ Μπας είχε παραπονεθεί ότι η Bundestag συχνά δεν έχει αρκετό χρόνο για να συζητήσει με ηρεμία τους νόμους.

Σολτς και Λίντνερ εναντίον των Πρασίνων;

Οι σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν παραλείψει να παρατηρήσουν ότι ο Σολτς κάνει τελευταία όλο και περισσότερο κοινές σχέσεις με τον ηγέτη του φιλελεύθερου FDP και ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Είτε πρόκειται για την επιμονή στην τήρηση του «φρένου (σ.σ. δημοσίου) χρέους», είτε για την πολιτική για το κλίμα ή, πιο πρόσφατα, για τη μεταναστευτική πολιτική - όλο και πιο συχνά προέκυπτε ένας σοσιαλφιλελεύθερος συνασπισμός με τον Σολτς και τον Λίντνερ από τη μία πλευρά, που πολεμούσε εναντίον των Πρασίνων από την άλλη. Και αυτό προς έκπληξη των ίδιων των βουλευτών τους.

Η κοινοβουλευτική ομάδα τοποθετήθηκε πρόσφατα με διάφορα έγγραφα που στρέφονταν κατά της πορείας του Σολτς στο εσωτερικό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας. Επιπλέον, υπήρξαν αρκετές υποψηφιότητες νέων βουλευτών για θέσεις εκπροσώπων στην κοινοβουλευτική ομάδα. Είναι ακριβώς αυτοί που πρέπει να φοβούνται ότι θα χάσουν και πάλι την πρόσφατα κερδισμένη κοινοβουλευτική τους εντολή στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές σε περίπτωση κακού εκλογικού αποτελέσματος του SPD.

Ειδικά η αριστερή πτέρυγα του SPD πιέζει για αλλαγή πορείας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η εμπιστοσύνη των Γερμανών στην κυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη» έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών. Σύμφωνα με τον Xάινριχ Όμπερτόιερ, πολιτικό επιστήμονα από την πόλη του Πασάου, οι εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση είχαν δείξει ότι το SPD δύσκολα θα μπορούσε να ελπίζει σε υποστήριξη από πολλούς εκλογείς που έχουν δικαίωμα ψήφου. Είπε ότι αυτό δεν είναι «καλός οιωνός» για τις ομοσπονδιακές εκλογές σε δύο χρόνια. «Αλλά η δημοσκοπική έρευνα δείχνει ούτως ή άλλως αυτή τη διαπίστωση εδώ και πολύ καιρό».

Επιπλέον, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κοινωνία κινείται προς τα δεξιά - και μάλιστα υπό μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Αυτό το εύρημα θορυβεί ιδιαίτερα την αριστερή πτέρυγα του SPD.

Το SPD δεν θα πρέπει επομένως να παίζει πάντα τον διαιτητή όταν οι Πράσινοι και το FDP διαφωνούν, λένε. Πρέπει να γίνει και πάλι πιο ορατό και να οξύνει το δικό του προφίλ. «Εξάλλου, θέλουμε κι εμείς να κερδίσουμε εκλογές», λένε στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Οι επόμενες εβδομάδες θα θέσουν το SPD σε δοκιμασία. H κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να αναζητήσει συμβιβασμούς με το CDU - CSU για την πολιτική ασύλου. Ο προϋπολογισμός συζητείται στην ομοσπονδιακή βουλή και πολλοί Σοσιαλδημοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του κόμματος Έσκεν, θεωρούν ότι οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις είναι λανθασμένες.

Και μόλις μία εβδομάδα μετά την απόφαση για τον προϋπολογισμό, στις αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το ομοσπονδιακό συνέδριο του κόμματος. Εκεί, το SPD θέλει να υιοθετήσει μια νέα φορολογική αντίληψη και να εκλέξει μια νέα ηγεσία του κόμματος.

Κάποιοι φοβούνται ότι το συνέδριο του κόμματος θα μπορούσε να γίνει μια αναμέτρηση με την ίδια την κυβέρνηση στην οποία ηγείται το SPD μετά τις εκλογικές αποτυχίες, τα άθλια δημοσκοπικά αποτελέσματα και λόγω της δυσαρέσκειας με την ίδια την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Ένας στους έξι πολίτες αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του

Γερμανία: Πολιτική αντιπαράθεση για την οικονομική βοήθεια προς παλαιστινιακές οργανώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider