Πολιτικός «σεισμός» στο Βερολίνο από τις εκλογές σε Βαυαρία και Έσση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτικός «σεισμός» στο Βερολίνο από τις εκλογές σε Βαυαρία και Έσση
Μείωσαν τα ποσοστά τους τα κυβερνητικά κόμματα, άνοδος για CDU και ακροδεξιά.

Αναταραχή στο κεντρικό πολιτικό προσκήνιο έχουν φέρει τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στα κρατίδια της Έσσης και της Βαυαρίας.

Ξεκάθαρος νικητής των δύο εκλογών στα κρατίδια είναι η κεντροδεξιά ένωση του CDU και CSU (Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές), το οποίο πανηγυρίζει διπλή νίκη στη Βαυαρία και την Έσση.

Στην Έσση, το CDU πέτυχε θρίαμβο με αποτέλεσμα 34,6%. Στη Βαυαρία, από την άλλη πλευρά, το CSU βρίσκεται στο 37%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Οι ξεκάθαροι χαμένοι, ωστόσο, είναι τα κόμματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP). Το SPD υφίσταται μεγάλες απώλειες, ιδίως στην Έσση, καθώς φτάνει μόλις στο 15,1% και μάλιστα στην τρίτη θέση πίσω από το AfD. Στη Βαυαρία, το SPD επιτυγχάνει μόλις 8,4%.

Το FDP δεν τα πήγε καθόλου καλύτερα. Οι Φιλελεύθεροι χάνουν την είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο του κρατιδίου της Βαυαρίας με 3%, ενώ στην Έσση το FDP καταφέρνει μόλις 5%.

Οι Πράσινοι χάνουν επίσης έδαφος. Στην Έσση, το κόμμα διολισθαίνει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 14,8%, ενώ στη Βαυαρία συγκεντρώνει μόλις 14,4%. Στο μέσο της προεκλογικής περιόδου, το τεστ διάθεσης για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτσι δυσοίωνο.

Ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χάνει έδαφος, τα κόμματα διαμαρτυρίας κερδίζουν περαιτέρω υποστήριξη. Το AfD βελτιώνει σημαντικά τα εκλογικά του αποτελέσματα τόσο στη Βαυαρία όσο και στην Έσση. Στη Βαυαρία συγκεντρώνει 14,6% και στην Έσση 18,4%. Στη Βαυαρία, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι βρίσκονται στο 15,8%. Στην Έσση, έχασαν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο με 3,5%.

Πιο αναλυτικά, τα διδάγματα των εκλογών, σύμφωνα με την Handelsblatt, είναι τα εξής:

CDU-CSU: Νικητής των εκλογών είναι ο Φρίντριχ Μερτς

Στο CDU, τα επιτελικά στελέχη του, παρακολουθούσαν στενά πόσο απέχει το αποτέλεσμα του πρωθυπουργού της Έσσης Μπόρις Ράιν από αυτό του Μάρκους Ζέντερ (ηγέτης CSU στη Βαυαρία). Τελικά, το CDU στην Έσση και το CSU στη Βαυαρία ήταν κοντά. Αυτό σημαίνει ότι ο νικητής της βραδιάς είναι κάποιος που δεν ήταν καν στο ψηφοδέλτιο: ο ηγέτης του CDU, Φρίντριχ Μερτς.

Στην Έσση, το CDU απέδειξε ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με έναν ηγέτη του κόμματος όπως ο Μερτς. Στη Βαυαρία, από την άλλη πλευρά, ο Ζέντερ φαίνεται ότι είχε ένα θλιβερό εκλογικό αποτέλεσμα. Το 2018, το CSU είχε ήδη κερδίσει μόνο 37,2%, το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων 73 ετών. Τώρα ο Ζέντερ υποβαθμίζει έστω και ελαφρώς αυτό το αποτέλεσμα.

Ο κόσμος είναι πλέον ένα διαφορετικό μέρος, δήλωσε ο Ζέντερ το βράδυ της Κυριακής. Πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχαν ούτε οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι ούτε το AfD. Επομένως, το αποτέλεσμα ήταν ωστόσο "πολύτιμο", δήλωσε ο Ζέντερ.

Το μάλλον φτωχό εκλογικό αποτέλεσμα του CSU αποδυναμώνει τις φιλοδοξίες του Ζέντερ για την καγκελαρία στις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές και ενισχύει τη θέση του Μερτς.. Ωστόσο, ο Μερτς δέχεται επίσης εσωτερική κριτική για τις λεκτικές προκλήσεις του σχετικά με τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο τους τελευταίους μήνες. Γίνεται λόγος ότι οι επικριτές θα μιλήσουν δυνατά μετά τη νύχτα των εκλογών.

SPD: Το κόμμα του καγκελαρίου βυθίζεται

Για το SPD, η σούπερ εκλογική Κυριακή (8 Οκτωβρίου) μετατράπηκε σε σούπερ καταστροφή. Στη Βαυαρία, οι Σοσιαλδημοκράτες παραδοσιακά τα πηγαίνουν άσχημα. Αλλά ένα ακόμη μονοψήφιο εκλογικό αποτέλεσμα είναι καταστροφή ακόμη και για τα βαυαρικά δεδομένα επί καγκελάριου του SPD.

Η κατάσταση στην Έσση, ωστόσο, είναι ακόμη χειρότερη. Στην πραγματικότητα, το SPD ήλπιζε ότι με την προβολή της ομοσπονδιακής υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ως κορυφαίας υποψήφιας του, θα μπορούσε να αποσπάσει το κρατίδιο αυτό από το CDU. Όμως τα θέματα της εκστρατείας της Φέιζερ δεν είχαν ανταπόκριση, ενώ είχε και διάφορα προεκλογικά ατυχήματα. Τώρα το SPD θα έρθει πιθανότατα ακόμη και τρίτο πίσω από το AfD. Και αυτό σε ένα ομόσπονδο κρατίδιο που το SPD κυβερνά εδώ και 53 χρόνια από το 1945.

Λόγω των εκλογικών ήττων, η ηρεμία στο SPD μπορεί να έχει τελειώσει. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα είχαν υποστηρίξει πιστά τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια διαφωνίας θα μπορούσαν να παρατηρηθούν πρόσφατα. Η κοινοβουλευτική ομάδα τοποθετήθηκε εναντίον της πορείας της κυβέρνησης σε διάφορα έγγραφα. Οι ηγέτες του SPD, Λαρς Κλίνγκμπάιλ και Σάσκια Έσκεν προσπάθησαν επίσης πρόσφατα να χαράξουν τη δική τους πορεία. Ο Kλίνγκμπάιλ, για παράδειγμα, ζήτησε την κατάργηση της φορολογικής πίστωσης γάμου.

Ειδικά η αριστερή πτέρυγα του κόμματος είναι πιθανό να απαιτήσει αλλαγή πορείας στο ομοσπονδιακό συνέδριο του SPD το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου. "Πρέπει στο μέλλον να επικοινωνήσουμε ακόμη καλύτερα τα σχέδια του SPD στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να γίνουμε ακόμη πιο ορατοί ως SPD. Ειδικά για τους ψηφοφόρους μας", δήλωσε ένας από τους ηγέτες της αριστερής πτέρυγας του SPD, Σεμπάστιαν Ρόλοφ, στην Handelsblatt μετά την πανωλεθρία του κόμματός του στις εκλογές του κρατιδίου.

FDP: Οι πολιτειακές εκλογές είναι μια περιπέτεια για τους Φιλελεύθερους

Από τότε που το FDP σχημάτισε συνασπισμό με το SPD και τους Πράσινους, οι Κυριακές των εκλογών αποτελούν θλιβερό γεγονός για τους Φιλελεύθερους. Οι εκλογές για τα τοπικά κοινοβούλια των κρατιδίων χάνονταν η μία μετά την άλλη. Το κόμμα πέρασε το ίδιο και αυτή την Κυριακή. Το πιο σημαντικό για τους Φιλελεύθερους είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Έσση. Στις τελευταίες εκλογές, το FDP πέτυχε 7,5%. Αλλά τώρα θα είναι και πάλι κοντά.

Το γεγονός ότι οι Φιλελεύθεροι καταφέρνουν να μπουν μόνο στο Κοινοβούλιο της Έσσης δεν έχει άμεσες προσωπικές συνέπειες. Ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ εξακολουθεί να έχει ευρεία υποστήριξη. Και τελικά, οι ευρωεκλογές του επόμενου έτους και, κυρίως, οι ομοσπονδιακές εκλογές του μεθεπόμενου έτους είναι καθοριστικές για το FDP.

Όμως, όπως και στο SPD, οι φωνές εκείνων που βρίσκονται στο FDP είναι πιθανό να δυναμώσουν τώρα, απαιτώντας να τοποθετηθούν ακόμη πιο ξεκάθαρα στον συνασπισμό. Και αυτό θα καταστήσει τη διακυβέρνηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο πιο δύσκολη - πολύ περισσότερο αν το SPD και οι Πράσινοι, μετά τις ήττες τους στη Βαυαρία και την Έσση, βάλουν στόχο τον ίδιο στόχο.

AfD και Ελεύθεροι Ψηφοφόροι: Τα κόμματα διαμαρτυρίας συνεχίζουν να κερδίζουν

Ο δεύτερος μεγάλος νικητής της εκλογικής βραδιάς δίπλα στην Ένωση των CDU - CSU είναι τα δύο κόμματα διαμαρτυρίας: AfD και Ελεύθεροι Ψηφοφόροι. Το AfD συνεχίζει την ανοδική του πορεία, όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, και το αργότερο από αυτή την Κυριακή των εκλογών δεν είναι πλέον σίγουρα ένα ανατολικογερμανικό φαινόμενο. Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα είναι πλέον βαθιά ριζωμένο και στη Δύση, ακριβώς στη μέση της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι προσφέρονται ως ένα μεσοαστικό, μη εξτρεμιστικό κόμμα διαμαρτυρίας. Η υπόθεση των φυλλαδίων γύρω από τον αρχηγό του κόμματος, Χούμπερτ Άιβάνγκερ δεν έβλαψε το κόμμα, μάλλον το αντίθετο. Στη Βαυαρία, το κόμμα κέρδισε περαιτέρω υποστήριξη.

Στην Έσση, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι πέτυχαν 3,5%. Αν και δεν κατάφεραν να μπουν στο κοινοβούλιο του κρατιδίου, πέτυχαν ένα αξιοσέβαστο αποτέλεσμα. Αυτό θα πρέπει να δώσει τροφή για σκέψη στα άλλα κόμματα: Σύμφωνα με αναλύσεις, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι δεν αφαιρούν ψηφοφόρους μόνο από το CDU/CSU και το FDP, αλλά και από το SPD και τους Πράσινους. Έτσι, προφανώς προσελκύουν ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων.

Παρ' όλα αυτά, το CDU - CSU απειλείται με μια συζήτηση για το ερώτημα τι μερίδιο έχουν το CDU και το CSU στην άνοδο του AfD και των Ελεύθερων Ψηφοφόρων. Ο πατέρας του CSU , Φραντς Γιόζεφ Στράους προειδοποίησε κάποτε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένα δημοκρατικά νόμιμο κόμμα στα δεξιά της Ένωσης. Αλλά στη Βαυαρία, από όλα τα μέρη, το AfD και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι συγκεντρώνουν μαζί πάνω από το 30% των ψήφων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Τέταρτη συνεχόμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο

gazzetta
gazzetta reader insider insider