Moody's Analytics: Η σαρωτική επικράτηση του Μητσοτάκη, ο στόχος των 180 εδρών και οι «άσσοι στο μανίκι»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's Analytics: Η σαρωτική επικράτηση του Μητσοτάκη, ο στόχος των 180 εδρών και οι «άσσοι στο μανίκι»
Έχει πλέον εμφανιστεί μία σημαντική πιθανότητα μακροπρόθεσμης κυβερνητικής σταθερότητας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μάη, όπως αναφέρει η Moody's Analytics.

Για σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο σε ένα σύντομο σχόλιό του ο Μιχαήλ Γραμματικόπουλος, οικονομολόγος υπεύθυνος για την κάλυψη της Ελλάδας και Assistant Director της Moody’s Analytics, μετά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση και την άνευ προηγουμένου διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο, ο πρώτος γύρος δεν επέτρεψε στη ΝΔ να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, εξαιτίας της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Σε αυτό το στάδιο, το πολιτικό τοπίο έχει ελάχιστη έως καμία δυναμική για μια κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ μέχρι τη δεύτερη αναμέτρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την πρώτη εικόνα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη «άσο στο μανίκι» σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της Moody's Analytics για ανάπτυξη 3,7% στην Ελλάδα φέτος, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Tο βασικό σενάριο του οίκου το περασμένο έτος βασίζονταν στο ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και ότι ένας τρίτος γύρος θα αποτελούσε έναν κίνδυνο, καθώς οι Έλληνες θα ήθελαν να αποφύγουν τις αλλεπάλληλες κάλπες. Όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη του οίκου, αλλά έχει πλέον εμφανιστεί μία σημαντική πιθανότητα μακροπρόθεσμης κυβερνητικής σταθερότητας. Σε περίπτωση που οι επόμενες εκλογές παρουσιάσουν μια παρόμοια εικόνα, θα μπορούσε να σχηματιστεί μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση με πολύ μικρή πιθανότητα αποσταθεροποίησης στην τετραετία.

Moody's Analytics

Ένας φιλόδοξος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι να προσπαθήσει να εξασφαλίσει όχι μόνο μια υψηλή πλειοψηφία αλλά συγκεκριμένα να πιάσει τις 180 έδρες στη Βουλή, κάτι που θα επέτρεπε μελλοντικές αναθεωρήσεις στο Σύνταγμα. Με αυτό το σενάριο, υπάρχουν πιθανότητες να ανακληθεί το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει σήμερα τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Αυτό θα σήμαινε ένα τεράστιο βήμα προς το άνοιγμα του εγχώριου εκπαιδευτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη Moody's Analytics, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα και θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα καλωσορίζει τους ξένους φοιτητές, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την κατάταξή τους, το αποτέλεσμα θα ήταν καθαρά θετικό.

Η πολιτική σταθερότητα, η αναγνώριση των νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τη διεθνή κοινότητα και το εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο της τουριστικής περιόδου θα έχουν θετικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη το 2023 και πιθανότατα θα προκαλέσουν μια ανοδική αναθεώρηση των βασικών εκτιμήσεων των αναλυτών του οίκου για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο. Σε αυτό το περιβάλλον, η καμπύλη αποδόσεων θα «χαλαρώσει» και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί, δημιουργώντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων και πιθανές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Οι πρόσθετες ξένες επενδύσεις και η άρση της γραφειοκρατίας, θα βοηθούσε σημαντικά την απασχόληση και θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καταγράψει μεσοπρόθεσμα μια ανάπτυξη υψηλότερη από το δυνητικό επίπεδο, αναφέρει ο οίκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Μετεκλογική ευφορία στο δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα - Υψηλά 9ετίας με εκτίναξη τζίρου

Teneo στο insider.gr: Η πρώτη ερμηνεία των αποτελεσμάτων της κάλπης

gazzetta
gazzetta reader insider insider