Κουμουτσάκος: Προέχει ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων από το Σουδάν και η ασφαλής επιστροφή τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κουμουτσάκος: Προέχει ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων από το Σουδάν και η ασφαλής επιστροφή τους
Ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, στην ειδική ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, για τις προσπάθειες ασφαλούς απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Σουδάν, συμμετείχε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, στην ειδική ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, για τις προσπάθειες ασφαλούς απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Σουδάν, συμμετείχε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο κ. Κουμουτσάκος διαμήνυσε πως «παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η κατάσταση στο Σουδάν παραμένει εξόχως αβέβαιη και επικίνδυνη» και ότι «σε αυτό το ιδιαίτερα βεβαρημένο περιβάλλον ασφαλείας, για την Ελλάδα προέχει ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων από τη ζώνη των συγκρούσεων και η ασφαλής επιστροφή τους στην πατρίδα».

Αναφερθείς στην ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών, τη χαρακτήρισε πλήρη και διεξοδική και προέβη σε δύο συμπεράσματα:

  • Οι εργώδεις διπλωματικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και η πολύτιμη συνεργασία με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και η συμβολή της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συνεχίζονται αμείωτες και επιτρέπουν ελπίδα για την τελική αίσια έκβαση του εγχειρήματος.
  • Παρά τη δραστηριοποίηση και τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου κ. Μπορέλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς για ακόμα μία φορά, δείχνει έλλειμμα συντονισμού επιχειρησιακών δυνατοτήτων και αποτελεσματικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσει την ανάγκη «να γίνει πολλή δουλειά ακόμα ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει διεθνή θέση με τη βαρύτητα και την αποτελεσματικότητα που της αξίζει».

Κατσανιώτης: Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έβαλε προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων του Σουδάν

Την πρώτη ομάδα Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν από την εμπόλεμη περιοχή του Σουδάν υποδέχθηκε στην Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Ο κ. Κατσανιώτης, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, παρέστη το πρωί στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, όπου προσγειώθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέροντας συνολικά 17 άτομα (13 Έλληνες και 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) τα οποία εξήλθαν με ασφάλεια από το Σουδάν ύστερα από επιχειρήσεις απεγκλωβισμού τους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας δήλωσε: «Με χαρά υποδέχομαι σήμερα στην πατρίδα τους πρώτους Έλληνες που έρχονται από το Σουδάν. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους όσοι κατάφεραν να φέρουν πίσω τους συμπατριώτες μας. Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έβαλε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών του Σουδάν. Το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσουμε στο μέτρο του δυνατού σε μια εμπόλεμη περιοχή να διασφαλίσουμε την ασφαλή έξοδό τους από εκεί. Από εδώ και πέρα σε συνεργασία με την ΕΕ και τους συμμάχους θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο, ώστε όλοι οι έλληνες με ασφάλεια να επιστρέψουν στην πατρίδα».

Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σουδάν: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για βιολογικό κίνδυνο μετά την κατάληψη εργαστηρίου στο Χαρτούμ

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από τον Ν. Δένδια των εκπροσώπων των κομμάτων για το Σουδάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider