Κίνα για «κατασκοπευτικό» μπαλόνι: Για μετεωρολογικές έρευνες, «ξέφυγε» κατά λάθος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα για «κατασκοπευτικό» μπαλόνι: Για μετεωρολογικές έρευνες, «ξέφυγε» κατά λάθος
Η κυβέρνηση της Κίνας «μετανιώνει για την μη ηθελημένη παραβίαση του εναερίου χώρου των ΗΠΑ». 

Θέση για το θέμα με το «κατασκοπευτικό» μπαλόνι από την Κίνα που βρέθηκε να ίπταται στις ΗΠΑ πήρε το Πεκίνο την Παρασκευή, σύμφωνα με επίσημες εξηγήσεις του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει το κινεζικό ΥΠΕΞ, το μπαλόνι ήταν πολιτικό «αεροσκάφος» που χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές έρευνες.

Έχει μειωμένη δυνατότητα κατεύθυνσης και «ξέφυγε της προγραμματισμένης πορείας του λόγω ανέμων» ανέφερε το υπουργείο. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Κίνας «μετανιώνει για την μη ηθελημένη παραβίαση του εναερίου χώρου των ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται πως κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το μπαλόνι. Αποφασίστηκε να μη δοθεί πράσινο φως σε μαχητικά F-22, λόγω του δυνητικού κινδύνου για ανθρώπους στο έδαφος από τα συντρίμμια, εξήγησε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση αεροδιαστημικής άμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD) παρακολουθεί στενά την τροχιά του.

«Το μπαλόνι πετάει αυτή τη στιγμή σε ύψος πολύ πάνω από τα εμπορικά αεροσκάφη. Δεν εγείρει καμία στρατιωτική ή άλλη απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος», καθησύχασε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider