Σταϊκούρας στο Eurogroup: «Στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας στο Eurogroup: «Στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει»
«Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, αποδεικνύεται ότι έχει ισχυρή ανθεκτικότητα και διαθέτει ισχυρές προοπτικές. Έχουμε πετύχει υψηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμάται ότι φέτος θα έχουμε τρεις φορές υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης».

«Στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει», ήταν η δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, υπογραμμίζοντας την ισχυρή ανθεκτικότητα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, επεσήμανε πως στο σημερινό πρώτο Eurogroup για το 2023 «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών την προηγούμενη χρονιά, αλλά και για τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς».

«Μεγάλες προκλήσεις, που απορρέουν από τις πολυεπίπεδες κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα που τη συνοδεύει. Σ' αυτό το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει. Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, αποδεικνύεται ότι έχει ισχυρή ανθεκτικότητα και διαθέτει ισχυρές προοπτικές. Έχουμε πετύχει υψηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμάται ότι φέτος θα έχουμε τρεις φορές υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης» εξήγησε.

«Είχαμε ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών το 2022 και εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων θα είναι ο υψηλότερος μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και το 2024. Είχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας και των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Είχαμε σημαντική δημοσιονομική σταθερότητα και τεράστια μείωση, πρωτόγνωρη σε ευρωπαϊκά επίπεδα του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Τα καταφέραμε. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με σχέδιο και δημοσιονομική υπευθυνότητα, αλλά κρατώντας, διατηρώντας και ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Με μειώσεις φόρων, με αυξήσεις μισθών, με στοχευμένα μέτρα για να στηρίξουμε σ΄αυτές τις κρίσεις νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, κυρίως αυτά που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εργαζόμαστε για να πετύχουμε ακόμα υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή» κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Δείτε τη δήλωσή του:

Όπως έγραψε νωρίτερα σήμερα το insider.gr, σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη σύνοδος των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για το 2023 με βαριά ατζέντα και θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Το νέο θέμα, που για πρώτη φορά συζητείται εκτενώς (μετά τη σχετική λιτή αναφορά στην δήλωση που κοινοποιήθηκε μετά το προηγούμενο Δεκέμβριο, είναι το πλαφόν κατανάλωσης ενέργειας (ρεύματος, φυσικού αερίου και άλλων μορφών) έως το οποίο θα μπορούν τα κράτη-μέλη να παρέχουν επιδοτήσεις.

Θα συζητηθούν και case studies κρατών-μελών, με την Ολλανδία να παρουσιάζει το δικό της μοντέλο, όπως έγραφε το insider. Το ολλανδικό σχήμα που ισχύει για το 2023 ορίζει πολύ συγκεκριμένα ανώτατα όρια κατανάλωσης σε ετήσια βάση, πέραν των οποίων οι τιμές που θα ισχύουν θα πληρώνονται από τους καταναλωτές με βάση την αγορά. Θα παρουσιαστεί και το σχήμα που ισχύει στη Γαλλία.

Ντόναχιου (Eurogroup): «Πολύ ανθεκτική η Ευρωζώνη - Πιθανό να αποφύγουμε την ύφεση»

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε μια «πολύ ανθεκτική θέση» και είναι πιθανό να αποτρέψει την ύφεση με «πολύ χαμηλή ανάπτυξη» το 2023, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, που εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί σε περίπου 6% έως 7% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους από 8-9% το 2022.

«Οι οικονομικοί δείκτες αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν και πάλι την ανθεκτικότητα του νομίσματος και των οικονομιών που το αποτελούν. Κλείσαμε το 2022 με δείκτες σχετικούς με την ανάπτυξη και την ανεργία που δείχνουν μεγάλη ανθεκτικότητα, ακόμη και θετικές μεταβολές - και σε κάθε περίπτωση κινούνται σε πολύ ισχυρότερα επίπεδα απ' όσο πιστεύαμε όταν ξέσπασε ο πόλεμος» επεσήμανε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Bloomberg.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών θα αποτελέσει βασικό πυλώνα στις συζητήσεις αργότερα τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική δράση πρέπει να στηρίξει τα τωρινά υψηλά επίπεδα απασχόλησης χωρίς να δώσει νέα «ώθηση» στον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως ο πρόσφατος αμερικανικός νόμος για το κλίμα, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη Γηραιά Ήπειρο ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει ότι τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να εκτελεστούν «σωστά και έγκαιρα» κατά τη διάρκεια του 2023.

Συγκρατημένη αισιοδοξία Τζεντιλόνι - Ντομπρόβσκις: Αβεβαιότητα αλλά και ενθαρρυντικά στοιχεία

Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΕ μπορεί να αποφύγει μια ύφεση και να έχει μια πιο ήπια επιβράδυνση, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Οικονομικό Επίτροπο, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Η οικονομική κατάσταση είναι ακόμα αβέβαιη. Είχαμε κάποια ενθαρρυντικά νέα, καταφέραμε να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση, οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν σημαντικά ενώ ο πληθωρισμός κορυφώθηκε πέρυσι στην Ευρώπη», επεσήμανε αρχικά προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup. «Έτσι, υπάρχει μια ευκαιρία να αποφευχθεί μια βαθιά ύφεση και ίσως να εισέλθουμε σε μια πιο περιορισμένη, ρηχή οικονομική συρρίκνωση», έσπευσε να συμπληρώσει.

Στο ίδιο μήκος ήταν και η τοποθέτηση του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, που υπογράμμισε πως η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να ξεφύγει από την απότομη οικονομική ύφεση που κάποιοι είχαν προβλέψει πριν από αρκετούς μήνες, όταν οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονταν στα ύψη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η περιοχή έχει γλιτώσει εντελώς τους κινδύνους. «Σαφώς, βλέπουμε κάποια θετικά σημάδια και για παράδειγμα, η αγορά εργασίας της ΕΕ παραμένει πολύ ισχυρή. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί. Αλλά θα έλεγα ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση» προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δανεισμός 2,5 - 3 δισ. τώρα και τα υπόλοιπα μετά την... αναβάθμιση

ΟΔΔΗΧ: Έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο, με στόχο 2,5 με 3 δισ. ευρώ

Moody's: Πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση του χρέους αλλά και ένα ισχυρό πλέγμα ευρωπαϊκών προκλήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider