Νομοσχέδιο για ΕΥΠ: Ονομαστική ψηφοφορία ζητά και ο ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νομοσχέδιο για ΕΥΠ: Ονομαστική ψηφοφορία ζητά και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ονομαστική επί αρχής και άρθρων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο νόμου σχετικά με την ΕΥΠ το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και των άρθρων 1-13 του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου, κυβερνοασφάλεια και προστασία επικοινωνιών πολιτών», η συζήτηση του οποίου συνεχίζεται στην Ολομέλεια της βουλής, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως το ίδιο αίτημα κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα, οπότε και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Οι 7 τομές

Στη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις 7 τομές που εισάγονται με το νομοσχέδιο:

  1. Τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ: Θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός ενώ θα υπάρξουν 2 υποδιοικητές που θα είναι επίσης δημόσιοι λειτουργοί. «Ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα συστήνεται Ακαθημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για την επιμόρφωση των στελεχών της υπηρεσίας. Η ΕΥΠ αποκτά μονάδα εσωτερικού ελέγχου.
  2. Γίνεται πολύ πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Τέτοιος, στο εξής θα είναι μόνο αυτός που συνδέεται με την άμυνα, την εξωτερική πολιτική της χώρας, την κυβερνοασφάλεια και τις υποδομές της χώρας και την προστασία τους.
  3. Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου, που θα ζητούν μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική. Θα προσδιορίζεται η αναγκαιότητα της άρσης και θα συμφωνούν δύο εισαγγελείς και αν αφορά πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να υπάρχει έγκριση του προέδρου της Βουλής.
  4. Οποιος παρακολουθείται θα το πληροφορείται μετά την παρέλευση τριών ετών. Υπάρχουν χώρες που προβλέπουν μεγαλύτερο διάστημα. Λάβαμε υπόψιν μια σειρά από σχόλια που ζητούσαν να αφαιρεθεί από την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης τον διοικητή της ΕΥΠ και προσθέσαμε έναν εισαγγελέα.
  5. Το πρωτόκολλο που καταργεί την ως τώρα ισχύουσα υποχρεωτική αλλά χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Θα καταστρέφονται έξι μήνες, αλλά ο φάκελος θα καταστρέφεται μετά από μια δεκαετία με έκθεση κατά το χρόνο καταστροφής. Αν κάποιος αμφισβητήσει την παρακολούθηση θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη. Συμμερίζομαι τη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία. Η δημοσιοποίηση δεν πρέπει να γίνεται ούτε ανεύθυνα, ούτε επιπόλαια.
  6. Απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Η εμπορία όπως και η κατοχή επανέρχεται στον Ποινικό Κώδικα, που εξοβελίστηκε πριν τις εκλογές το 2019.
  7. Συνενώνουμε όλες τις σχετικές δομές που τώρα είναι διάσπαρτες και ενσωματώνουμε 12 κατευθύνσεις που ενισχύουν την ιδιωτικότητα.

«Η αναφορά στις νέες ρυθμίσεις αποτυπώνει την πληρότητα της παρέμβασης, αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες, κενά. Διαμορφώνει νέο, διαυγές πλαίσιο λειτουργίας στην άρση του απορρήτου. Θα γίνουν οδηγός σε ολόκληρη την Ευρώπη. περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και των φορέων που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της διαβούλευσης» εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η χυδαιότητα Αβραμάκη κατά Πιπιλή - Τι είδε η Πυθία για τις εκλογές

Ένταση στη Βουλή: Αποχώρησε ο Μητσοτάκης - Τσίπρας: «Με την εθνική ασφάλεια δεν παίζουμε, αφήστε τα γελάκια»

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις - «Ουδέποτε το κράτος προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό»

gazzetta
gazzetta reader insider insider